Две Франции на една улица, или за мързела и фабрикантите

Две Франции на една улица, или за мързела и фабрикантите

© Associated PressИзпълнителният директор на американския производител на автомобилни гуми Titan International Морис Тейлър, който вбеси французите, обвинявайки ги в мързел, можеше и да си създаде друго впечатление за тях, ако беше пресякъл една улица.


Тейлър посети на два пъти фабриката за гуми Goodyear в северния френски град Амиен, тъй като възнамеряваше да я купи. Той обаче се отказа от идеята си и се оплака, че служителите там прекарват повече време в почивка и сладки приказки, отколкото в работа. Язвителните му думи, отправени в писмо към френския индустриален министър Арно Монтебур, предизвикаха остра реакция в страната.


На същата улица в Амиен, където се намира заводът на Goodyear, обаче има и още една фабрика за гуми – тази на Dunlop, разказва агенция Reuters. Двете са филиали на една и съща корпорация майка – Goodyear Group, а допреди четири години синдикалните им лидери били приятели. През 2009 г. обаче предприятията избират различен път за своето развитие.
Синдикатът на Dunlop приема по-строги трудови правила, докато този на Goodyear ги отхвърля. Резултатът е, че днес фабриката на Goodyear е изправена пред затваряне, докато тази на Dunlop е получила над 50 милиона евро инвестиции.


Две Франции на една улица, или за мързела и фабрикантите

© Associated Press


И двете предприятия са засегнати от общата криза във френската автомобилна индустрия, която страда заради свиващото се европейско търсене. Нейният упадък от своя страна се комбинира с общия спад на френската индустриална конкурентоспособност, резултатът от което е срив в износа. Продукцията и от двете страни на улицата е спаднала – от 20 000 гуми дневно през миналия октомври до 2700 за Goodyear и 9000 за Dunlop сега.


Въпреки това с приемането на допълнителни работни смени Dunlop не е освободила нито един работник, докато Goodyear е пред фалит. Нейният синдикат не прие радикалното предложение на Тейлър да съкрати половината служители и да спаси предприятието. В отговор президентът на Titan International изригна: "Вашето правителство позволи на мързеливите комунистически синдикати да унищожат най-добре платените работни места". При все че определи тези изказвания като "крайни" и "обидни", индустриалният министър Монтебур призна, че ако се появи нов купувач за фабриката, той няма да даде висока цена, тъй като нейната производствена линия не е модернизирана за разлика от тази на Dunlop.


Но и в Dunlop не всички са доволни. Някои работници се оплакват, че условията на труд са станали твърде тежки и че това влияе на здравето и семействата им. Други не вярват, че компромисът, който са направили, ще ги спаси. Те дават за пример близка фабрика за гуми на германската компания Continental, която въпреки приетите през 2007 г. по-строги трудови правила е била затворена три години по-късно.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В крайна сметка статистиката го доказва и фактите са си факти, така че човекът може да е груб, но казва истината.

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 840 Неутрално

  град Детройт е практически фалирал, градът е символ на автомобилната индустрия, за последните 20 години населението му е намаляло наполовина! Е да не искате да кажете, че за всичко това са виновни синдикатите!

 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  Е, не за " всичко това", но синдикатите, са мунда бюрократична структора, при това често некомпентна по конкретни управленски въпроси, и като такава(структора) не отговориха адекватно на бързо променилата си и променящата се среда за бизнес през последните години, а си настояваха за раб. места, привилегии, соц.придобивки и при намаляващ пазар...последваха фалити. И от това пострадват всички синдикални членове , а не само евентуалната част на съкратени, за да оцелее производството.
  А като дойдат по добри икон.времена, работодателят сам ще потърси работници(те), защото има интерес от увеличаване на печалбата си .
  Тънкоста на отношенията между труда и капитала ,се крие точно там, в гъвкавостта и професионализма на синдикатите, в дадено предприятие и вкомпромиса на работотадетелят, защото кризата е за всички- и за труда и за капитала и само заедно и обединени, отговорно, и принципно , могат да оцелеят. Инъче.......

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  И фабрикантите са алчни и работниците са мързеливи...и докато едните искат милиарди печалби за сметка на човекороботи за работници, другите искат баснословни заплати за минимална работа...Трябва да има компромис, но историята показва, че в 90% от времето няма балансирано състояние..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на dvbvgz
  dvbvgz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":
  Ами синдикатите са виновни. В заводите в детроит обикновен работник взимаше $50-60 на час. Синдикатите го постигнаха. И колкото и добре да изглежда се оказа, че не може някой който работи за $50 на час, да произежда продукциа за хора които получават $15-20 на час. Резултата е пред очите на всички.

 6. 6 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Американският бизнес е на път да разруши каквито и било синдикати в собствената си държава (справка Мишигън). Като гледам и на европейска земя слагат крак. Лошо.

 7. 7 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  [quote#2:"ban"]град Детройт е практически фалирал, градът е символ на автомобилната индустрия, за последните 20 години населението му е намаляло наполовина! Е да не искате да кажете, че за всичко това са виновни синдикатите![/quote]

  Освен синдикати и правителство няма кой друг да сътвори такива големи л..на.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  Профсъюзите са в основата на неудачите на американските автомобилни компании.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 714 Неутрално


  До коментар [#2] от "ban":

  [quote#2:"ban"]че за всичко това са виновни синдикатите! [/quote]

  Представи си - да! Мързеливи и лошо работещи работници, които не можеш да пипнеш с пръст. Големи и несъразмерни осигуровки, включително медицински - все на пръв поглед хубави благинки, но резултата е че не издържат на конкуренцията на стегнато работещите азиатци и фалират.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 11. 11 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Е със 7 часов работен ден какво може да се очаква? Французите равни нямат...

 12. 12 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#9] от "simval":

  Дали?
  Американските автомобили преди световната криза която ни налегна последните години, без да използвам обидни думи, бяха скапани таралясници. Никаква надежност на пътя, трошливи, с абсурдален разход на гориво.
  Дойдоха японските, надеждни, в пъти по-економични с по-интересен дизайн и т.н.
  Изборът за клиентите беше лесен.

 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  До коментар [#1] от "alexan1234":

  истината ли казва? Тогава какво да кажем за Детройт? Цял град американци фалира защото са мързеливи? Всеки 6и американец е на социални помощи - защото са мързеливи ли?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#5:"dvbvgz"]Ами синдикатите са виновни.[/quote]
  е що след като в България няма синдикати в частните фирми, никъде няма процъфтяващо производство, това което предлагате като причина е наивно, а като направят да работят само роботи, пак ли синдикатите ще са виновни, а един работник може да се взима и 600 долара на час, зависи какво произвежда.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":Ти какво очакваш.Инвеститора в дадено предприятие инвестира с цел печалба,работника отива да работи за заплата.И ивеститора избягва риска,освен ако прецени,че пачалбата си струва и работника избягва да се натоварва излишно,освен ако заяплащането си струва.Мързела е естествен механизъм за оцеляване,ако за улавяне на плячката изхабиш повече енергия,отколкото ще получиш,за да я изядеш ще умреш по-бързо,отколкото,ако не изхабиш енергията и не хванеш,изядеш нищо.Рабожтливостта и работохолизма са фикция или патология.Пък не се знае,дали да те съкратят с получаване на 3-12 заплати ,после да изкараш няколко месеца на обезщетение за безработица,съпоставими със заплатата и после да си намериш друга работа не е по изгодно,отколкото да бачкаш яко за без париЗа хора с относително атрактивни специалности и умения дори винаги е така.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#15] от "slonsco":

  Съгласен!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#3:"nuzzo"] не отговориха адекватно на бързо променилата си и променящата се среда за бизнес през последните години, а си настояваха за раб. места, привилегии, соц.придобивки и при намаляващ пазар...последваха фалити[/quote]
  Това е правилна стратегия.Цинична,но правилна.Ако се договорят съкращения намаляване на заплатите,или съкратените си заминават почти без нищо,щтото ако получат добри обезщетения ефекта от съкращението ще е никакъв,а другите работят за по-малко,от там с влошени здравни осигуровки и пенсионен план,и влошена кредитоспособност.При фалит работниците са сред първите редове кредитори,вкл и за обезщетенията,които стигат и до годишна заплата,фалита на работодателя е форсмажорно олстоятелство,което може да се ползва за предоговаряне и разсрочване на задължения,има период на помощи,през който може да си намери друга работа.И пред човешките ресурси по добре стои търсещ работа заради фалит на предишния работодател вместо да обясняваш,защо са те съкратили и не са предпочели да те оставят.А за градовете,в щатите изоставени селища има много,след като е отпаднала причинаа за съществуването им.Никой не прави трагедия,най много някоя звезда да ги купи и да прави атракция или нещо подобно.

 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Залезът на Запада" - Освалд Шпенглер

 19. 19 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ... след като прочете френските правила за уволнение на мързелив служител, на всеки истински инвиститор му се иска да хукне пеш в обратна посока ...

 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Весело

  Докато джигитайците бълват Данлоп, Гъди гъди ър и други световни марки на тройно по ниски цени франсетата ша го ду...

 21. 21 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  след този коментар не е зле да си смениш ника

  Моралът не е порок!
 22. 22 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 424 Неутрално

  тази седмица работниците се опитаха да разговарят с директорите,но имаше полиция пред офиссградата.резултата е 19 ранени полицаи.Ей така преговарят французите и затова се пенсионират на 60 години и им е наредена държавата

  Жени и вино! Вино и жени!
 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  синдикатите са виновни за поне половината от "това". Синдикатите в автопроизводството винаги са били много силни, и винаги са се противопоставяли на всякакви опити за модернизация. Поради това Детройт залезе много преди кризата, пометен от много по ефективните японски, а по-късно и корейски конкуренти.


  [quote#14:"ban"]е що след като в България няма синдикати в частните фирми, никъде няма процъфтяващо производство[/quote]
  В България (и в много европейски страни) деструктивната роля на синдикатите се поема от социалистическите правителства. Синдикатите са само мерудия в социалистическия гювеч.

 24. 24 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Морис Тейлър е прав ако прави сравнение с китайските работници или с американската работна система. Само че французите не са мързеливи а са намерили баланс между работата и свободното време в името на щастието и за това трябва да ги нападаме.

  Too much цензура Баце.
 25. 25 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Вашето правителство позволи на мързеливите комунистически синдикати да унищожат най-добре платените работни места"

  Много правилно казано.

  Комунизмът е зараза, унищожава човешкото у хората, убива инстиктът за еволюция, за подобрение, за надминаване на себе си.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 26. 26 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#11:"herbaltea"]Е със 7 часов работен ден какво може да се очаква? Французите равни нямат... [/quote]...особено в хвърлянето на гюлета под дебелата сянка на дъба!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#25:"NPaine"]"Вашето правителство позволи на мързеливите комунистически синдикати да унищожат най-добре платените работни места" [/quote]
  "CGT - Confédération Générale du Travail" - наистина е синдиката свързан с ФКП. Позициите на този синдикат са разклатени, и въпреки всичко, франсетата продължават да се правят на много специални.
  Германия е също социална държава, но там е открит и приложен за първи КТД - рамките, в които са задължени да се придържат работодатели, синдикати, и гарантът на спазването на споразуменията - правителството(министерстото на труда и социалната политика). Точно тази социална рамка ограничи безразборните стачки в Германия, (за разлика от Италия и Франция), и й даде възможност впрез 70-те години да ставе първа икономическа сила в Европа. Има и един друг голям + за Германия - федералният принцип на държавно устройство (по подобие на САЩ), за разлика от силната централизация на Френската република.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#28:"historama"]приложен за първи КТД [/quote]
  приложен за първи път КТД - съжалявам, изпуснах "за първи ПЪТ"

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#30:"objective"]Кой има интерес да бъде обиждан и Президента, да бъде атакувана Президентската и всички държавни институции т.е. държавността [/quote]
  Интересен е постинга ти.
  Протестите започнаха странно - един бивш футболист от Варна и агитката му протестираха срещу високите цени на тока... и попарата я изядоха от чехската ЧЕЗ, която няма нищо общо с Варна. Постепенно се включиха и граждани, въпреки крясъците на разни младежки червени организацийки.
  Пак във Варна един млад човек назова злото в града, а и в страната - мафиотската икономическа групировка ТИМ - творение на морското ВКР - организацийка, за чиито съществуване цялата държава си затваряше очите. И изгоря, в буквалния смисъл.
  Протести е имало срещу Луканов, Виденов, срещу Костов протестираха държавните медии, а ГЕРБ се изхлузиха преди още някой да ги попита: Аве аджеба вашето ДКЕВР какви далавери въртеше с ЕРП-тата, какво правят там близки до партийните централи Каратисти и Айсехелчета с по 20-35 хил. лв заплати? Цялото правителство много бързо и ефикасно се скри, а и президентът прави всичко възможно да скрие и НС.
  Но президентът бе предложен от ГЕРБ, свързан е с тази партия, така че да не сърди - другите се скриха, той ще им яде попарата!

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Франсетата ги мързи да спрат нашествието на черни и араби в страната си , вие за работа и синдикати коментирате...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Добре де, ама самите САЩ пък защо са толкоз фалирали, че чак не ми се мисли....като са най, ама най-капиталистическата страна в света? Там "невидимата ръка на пазара" решава всички проблеми, затова на пазарен принцип има милиони без здравни осигуровки примерно, ноооо, въпреки това, ако спрат да печатат хартийки, на другата сутрин ще са се сгромолясали така, както никой друг досега......

 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Трудно се намира баланс но това е единствения изход и за повечето работодатели и за работниците.#3 и #4 са го казали ясно. Всичко другодруго са либертиански или комунистически утопии, които рано или късно ако бъдат оставени да се развиват довеждат до някакъв вид десни или леви диктатури...

 35. 35 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  Не, но потърси французи да работиш с тях. Аз търсих едни към 3 месеца. Първо се оказва, че работното време реално е от 10 сутринта до 3 следобед и въпреки това все намираш в офис един човек от двама нужни- кой в отпуска, кой излязъл и ще се появи утре, а единият говори английски, другият може да определи цена. Накрая се отказах. Тяхната 35 часова работна седмица и отпуските им са ужасно нещо, заради което нищо не можеш да свършиш с тях. Определено просто не работят като останалия свят, а в същото време искат да получават много. Не може да стане така освен в мокрите сънища на синдикалисти и социалисти. В крайна сметка парите се печелят с труд, а не с натиск някой да ги даде.

  Човекът си е казал мнението и защо са му сърдити? Искат да запазят работните си места с по 2-3000 евро заплати, но дали се сещат колко трябва да изработят за това? 2700 гуми дневно в завод с 500 служители са си тотална загуба. Кой ще иска просто да налее едни милиони, за да храни служителите 1-2 години и да е на загуба? Заплата на работник е примерно 100 евро на ден, това при 7 часа работен ден, т.е. повече хора нужни за 24 часов процес на смени. Приходите са примерно 150000(Ако чифт гуми е 100 евро на дребно с ДДС, то ще да е към 40-50, нека са 50, от завода. Само ДДС е 18% от крайната цена, а маржините на дистрибуцията- 30-40% за всяко ниво, т.е. даже не смятам минаване през вносител. 2700*50 са 135000) евро дневно, разходите само за заплати- 50000 евро при 500 работника(А ако са 1000?)! Слагаме амортизации на машини, материали, ток, вода, телефони, счетоводни услуги, данъци, осигуровки... Какво лошо има човек да е казал, че е нужно разходите да станат близки до приходите поне в момент на криза? Или говорим за раздаване на социални помощи и купуване на квота за това от някой запален по благотворителността? И накрая инвеститорът ще търсят как и да го обложат с 70% данъци, защото е лош, че си хвърля парите при тях, а не в Китай при 100 пъти по-евтин труд(За $40-50, т.е. 30ина евро там работят с радост и по 12 часа.) или в Турция при 4-5 пъти по-евтин(За 1000-1500 лири ще наемеш супер доволни хора, а това са 900-1300 лева или 450-650 евро.)...

 36. 36 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#14:"ban"]е що след като в България няма синдикати в частните фирми, никъде няма процъфтяващо производство.[/quote]
  В България никой не инвестира заради големия риск на инвестицията и липсата на кадри. В нашите условия на корупция, съд и държавен апарат, които обслужват интересите на мафията, няма луди да наливат пари- днес ще ти харесат бизнеса, утре ще го съсипят, за да го вземе някой близък до властта, или ще ти съдерат кожата за подкупи за всичко. Сдружението на немските инвеститори беше изкарало изказване тип "Не правете нашата грешка да влезем в тая кочина!", французи се оплакваха, че 2г ги въртят в чакане да пуснат подкуп, за да пуснат ток на завода им... И на това имаме лошо образование и липса на квалифицирани кадри. Инженери на диплома, които са сервитьори, имаме много. Нямаме 500-600 човека читави за един нов завод накуп да се съберат.

  [quote#14:"ban"]това което предлагате като причина е наивно, а като направят да работят само роботи, пак ли синдикатите ще са виновни, а един работник може да се взима и 600 долара на час, зависи какво произвежда.[/quote]
  Да, нечий труд струва и 600$ на час, но ти сам казваш важното- "зависи какво произнежда". Не може да правиш всеки час по 10 химикалки по 0.5$ или да изкарваш 5$, а да искаш заплата 50$. Равенството е фикция на социализма. Реално не може да го има, защото пазарът определя какво ти се плаща, т.е. нуждата на хората от твоя продукт и това колко от него вадиш. Имало е времена, когато нещо е било адски скъпо и търсено, днес то може да се произвежда на много повече места и да струва стотинки. Или произвеждаш повече, или умираш. Например седла за коне. Днес колко човека ги купуват? Тогава как да се държат заводи с по 1000 работника и те да получават като работниците в сфери, гладни за работници и нов капацитет? Днес седларят няма как да работи своята работа и да получава като един програмист. Утре ще има куп програмисти на пазара, ще са нужни лекари или хамали... Това е нормална динамика на пазара на труда. Синдикатите си мислят, че живеят в свят, в който тя не съществува и всички заслужават едно и също, съответно срутват отрасли или цели икономики с натиск за данъци, условия, които да изравняват всички участници. Така ни старото оцелява(То просто няма пазар.), ни новото се развива(То е спъвано с данъците и всички простотии.). Подвиг е, че работният ден е 7ч. Супер, но кога точно в човешката история е имало 35 часова работна седмица? Кога един на 100 е взимал почти същото като останалите 99? Ковачът на селото е бил много пъти по-богат от съселяните си, които са орали нивите, лечителят и той, точно защото са 1 на 100 или 1000 със своите умения.

 37. 37 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  социализЪмът не прощава

  а синдикатите отдавна са станали много повече вредни, отколкото полезни. силни синдикати значи слаба индустрия.

 38. 38 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#24] от "townboy":

  Не е ли точно това идеята на развитата западна цивилизация, живота да е по-лесен, по-спокоен, хората да имат времето и здравето да му се наслаждават?

  Гледам никой не споменава темата за пост-индустриалното общество. Ако е нерентабилно да се произвеждат гуми във франция, най-вероятно това ще отпадне като отрасъл. Работниците ще бъдат преквалифицирани и ще намерят работа в други развиващи се отрасли.

 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#35] от "атанас":

  А бе драги, производителността на труда във Франция е една от най-високите в света. Освен това са сред първите страни в Европа по чуждестранни инвестиции. Каквито и да са френските работници, все пак Мишлен произвежда гумите си във Франция и печели по-добре от Тейлър.

  Между другото, каквито откаченяци са CGT и министърът, такъв е и неуспелият мераклия за президент Тейлър. С простотиите които ръси, е успял да върже едва 1% от американците. На приказките като тези, кълват само българи, а после се чудят що не могат да си плащат тока.

 40. 40 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#38:"basilicum"]Не е ли точно това идеята на развитата западна цивилизация, живота да е по-лесен, по-спокоен, хората да имат времето и здравето да му се наслаждават?[/quote]

  Идеята може да е всякаква. Идеята може да е да живеем с подаръци от Дядо Коледа. Нереалистични идеи - колкото искаш.

  Основното е какви са реалностите. А реалностите са такива - без яко бачкане не става. Ние сме в състезание с Източна Азия и лека-полека губим състезанието. Ако, пази Боже, китайците ни се качат на главите окончанелно, ще гледаш лесния живот, спокойствието и здравето през крив макарон.

  Странно как не разбирате, че машините, лекарствата, софтуерът и т.н. не растат по рафтовете, а са плод на огромен труд, ръководен смислено от интелектуален елит.

 41. 41 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#38:"basilicum"]Ако е нерентабилно да се произвеждат гуми във франция, най-вероятно това ще отпадне като отрасъл. Работниците ще бъдат преквалифицирани и ще намерят работа в други развиващи се отрасли. [/quote]

  Когато стане нерентабилно да се произвежда квотоидае във Франция, работниците ще имат само една опция за преквалификация - в обслужващ персонал на онези иноземци, които произвеждат истински неща.

 42. 42 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#40] от "the_sceptic":

  капитализма винаги изнася производството на места където печалбата е много по-голяма. става въпрос за преструктуриране на икономиката. едни неща престават да се произвеждат за сметка на други. германия и япония си остават най-големите производители и износители на висококачествени продукти. китай е заел долната ниша и бясно се опитва да вдигне летвата, но конкуренцията не спи!

 43. 43 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#41] от "the_sceptic":

  примитивно! тачър като разби промишления сектор на англия да не би англичаните да са станали нечии слуги?

 44. 44 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално
 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Работил съм година и половина във Франция и смея да твърдя,че французите са съвестни и работливи!Проблемът е ,че държавата е наложила много допълнителни социлани придобивки като ваучерите за храна/средна стойност около 11 евро на работен ден/ или примерно пътните ,които се дават ,ако бачкаш над определн брой километри от мястото ,където живееш!

 46. 46 Профил на string12
  string12
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Истина е, профсъюзите унищожиха Детройт. Те наистина извоюваха незаслужени заплати. Но има още една причина за която много рядко се споменава. 83% от населението на града са афроамериканци.

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#46] от "string12":
  Със сигурност си прав!Чел съм "Колела" на Артър Хейли,който описва период на страхотна конкуренция между голямата Тройка/през 70-те години на миналия век и годините след като пада сегрегацията/!Там също са засегнати темите за синдикатите и за мързеливите работници/обикновено цветнокожи/!А днес вече нещата в Детройт явно са неспасяеми!

 48. 48 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#46] от "string12":

  значи всички други са виновни, но не и собствениците, мениджърите, държавата, международото положение ...

 49. 49 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#48] от "basilicum":

  Направи малка фирма, наеми 2-3 човека и виж дали не се работи въпреки държавата. В случая с гумите държавата утежнява всеки собственик, а после били виновни, че го изказват. Ти би ли платил за това да даваш милиони всяка година от джоба си, а не да изкарваш пари? Работници са нужни, когато има пазар за стоката. Ако ще е насила да даваш заплата и да я покриваш с други приходи, то заводът просто ще бъде закрит или в угода на синдикатите национализиран. Но второто значи тия милиони да тежат на бюджета и да няма за здраве, училища, пътища, а да се плащат социални помощи не по 900 евро, а по чисти 2-3000 или 4-5000 с осигуровките.

 50. 50 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#49] от "атанас":

  е кой е виновен, че няма пазар за стоката? явно компанията не е способна да се конкурира.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#4:"ostin22"]И фабрикантите са алчни и работниците са мързеливи.[/quote]
  Механизация и роботизация... скоро работните места почти ще изчезнат заедно с тях и профсъюзите. Поне в автомобилната промишленост. Гледам редовно филмите в National Geographic за заводите в автомобилната промишленост, направо е невероятно, гора от роботи които произвеждат с невероятно темпо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#31:"historama"]Протестите започнаха странно - един бивш футболист от Варна и агитката му протестираха срещу високите цени на тока...[/quote]
  Странни са ми не протестите а тези които ги яхнаха и застанаха начело им. И колко бързо буквално за 2-3 дена исканията от икономически /напълно справедливи/ преминаха в политически /някои от тях странни или дори безумни/.

  Че започнаха от Варна е обяснимо, там мафията се е развихрила с пълна сила така че обстановката за възмущението на хората беше подготвена. Но имам усещането, че тя беше избрана за старт съвсем обмислено.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#35] от "атанас":
  ++++

  Винаги съм си мислил, че Франция е откачена държава. Все искат повече отколкото изработват и виждат решението на проблемите си в пропаднала идеология като социализма. Ако ще и в западен вариант да е той просто не е конкурентно способен в съревнованието с Азия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лош матрял, само едни на върха са добър материал, дадаа.

  I'm addicted to the truth.
 55. 55 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#23:"Ментор"]Синдикаите са само мерудия в социалистическия гювеч. [/quote] Много добре казано ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 56. 56 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "dvbvgz":

  Отдавна не бях чела толкова умно заключение като Вашето. И доказателство за това е цалата китайска икономика. Но има и един друг извод - докато не спрем с глезотиите, не ни чака нищо добро.

 57. 57 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "basilicum":
  И какви ще са тези отрасли? Докато работниците не разберат това, което всички други сме разбрали - че е важно да имаш работа и да я работиш съвестно и не престанат с тези непрекъснати синдикални претенции, светът ще продължи да си отива по дяволите и един ден ще станат слуги на китайските олигарси и ще работят за жълти стотинки, за да не умрат от глад.

 58. 58 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#22] от "adsumgm":

  Майка му стара бе чугун - ти ако искаш и на 30 се пенсионирай - като няма кой да ти плаща пенсията - какъв ти е келепира! Особено в една България с най-лошите демогравски показатели в света.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 59. 59 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#57] от "arhitekt":

  има едно понятие на име прогрес. прогреса създава нови отрасли в икономиката. примерно:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE_%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

  много от вас искат да ни върнат обратно в пещерите, да се борим за оцеляване.

 60. 60 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fred":

  идеята е черния труд да се автоматизира или аутсорсва, а членовете на развитото общество да работят лека и по възможност приятна работа

 61. 61 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Проблемът е системен, няма как двете страни да са доволни

 62. 62 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#45] от "bat_plamen":

  тва що да е проблем? звучи супер

 63. 63 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#61] от "kr":

  точно, но е по-скоро подсистемен. германия и япония защо успяват да се справят с този проблем? някой го беше казал по-нагоре, става въпрос за тънкото изкуство за постигане на баланс.

 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#60] от "basilicum":

  Такава беше целта на Запада - Азия да прави производството а те Research and Development. Обаче за тяхно огорчение Азия по-бързо от очакваното се придвижи много напред и в тази област. Не ги е настигнала още но с темповете с които се движи според мен след 30-40г ще се изравнят. И тогава ще имаме една застаряваща и болна Европа с прекомерни претенции която напълно ще е загубила съревнованието с Изтока.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#64] от "Fred":

  Социализма ВИНАГИ води до обедняване. За двеста години експерименти не успяха да го схванат и надежди , че ще се случи нямам големи.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 66. 66 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#50] от "basilicum":

  Когато държавата иска от теб големи данъци и ти прибира така парите за нови инвестиции, задължава те да държиш излишни работници, товари те със социални разходи като купони за храна, иска къс работен ден, да не се товатят хората, а конкуренцията не е натоварена с твоето бреме и залива пазара с в пъти по-евтина стока, познай дали можеш да направиш нещо и дали не е подвиг да държиш завод няколко години да не фалира.

  Ти си типичня социалист в мисленето си. Няма как някой да те убеди в нещо различно от това, че всеки с пари е лош и трябва да ти ги даде ей така в опит да изкупи вината си, че има повечеу от теб, нзависимо с колко труд ги е изкарал.

 67. 67 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Значи полекичка се прокарва идея, че работниците са мързеливи и трябва да ги гърчиме още, нещо като през 19ти век, никакви права. Наближава времето на нови и големи социални напрежения, които не се знае в каква насока ще изстрелят недоволството.

  malart.blog.bg
 68. 68 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#67:"malart"]Значи полекичка се прокарва идея, че работниците са мързеливи и трябва да ги гърчиме още[/quote]

  Че това е мантрата на глобалистите от 10год....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 69. 69 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#66] от "атанас":

  а ти си от тия дето който не им симпатизира с десните възгледи значи е ляв ...

  сащ нали са еталон за динамичен капитализъм? значи точно там тия социални разходи, къс работен ден, дълги отпуски, купони за храна и пр. би трябвало да ги няма. не беше ли точно в сащ дето има плосък данък, норма е да се работи оувъртайм да не си загубиш работата и се ползва годишен отпуск от по 1 седмица?

  да си бяха изнесли фабриките на друго място, както направи сума ти американски бизнес. както направиха и японските производители. да бяха подобрили продуктите си.

 70. 70 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#67] от "malart":

  нали? в името на "оцеляването" в тази днешна джунгла

 71. 71 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#67:"malart"]Значи полекичка се прокарва идея, че работниците са мързеливи и трябва да ги гърчиме още, нещо като през 19ти век, никакви права.[/quote]
  Абе, никой не иска да я прокара точно тази идея. Проблемът е в това, че правата са прекалени и най-често са по-скоро бреме. Супер право си е да плащаш над половината си доход за данъци и осигуровки, та на 70 да те пенсионират, но пък да има за помощи почти твоята заплата на хора, които не искат да си мръднат пръста. При 40% и нагоре живеещи на помощи и данъци над 60% от дохода с всички ДДСта, акцизи и т.н. просто е смешно да се говори, че всичко е наред и системата работи за работещите. Не, тя работи за лобита, политици и търтеи. Всички останали- и собственици на бизнес, и работници, са ощетени. Просто някой е решил, че най-лесно се иска от собственика да дава, та работниците да не се бунтуват. Ама даването може да се прави донякъде и след това просто спираш- или намираш място по-малко да те доят, или фалираш.

  Изтокът ни притиска. И аз искам 10000 месечно за труда си, но конкуренцията работи така, че не мога да поискам това от клиентите си. Пазар. Ако работих нещо, което може лесно да се достави от Китай, щях и на 500лв да съм доволен. ЕС залитна към социализъм, особено Франция, Гърция, Испания. Живее се с някаква идея, че по рождение заслужаваме повече от останалите и те като по-прости трябва да работят за нас. А на изток ни се смеят и се развиват. Бъхтят яко без пари, но производството ни отива там и тук остават само пари от препродажба. В един момент ще видим, че нищо не произвеждаме, ще е адски трудно да възобновим производството, защото за чий да се строи завод тук, ако има в Китай. Ще видим и как се работи без пари, защото за нов завод тук ще искат собствениците да имат същата норма печалба като на изток, а безработните ни ще търсят просто да има работа, защото и държавата няма откъде да вади пари от нищото, като няма вече кой да плаща данъци. Тогава човек, който днес е недоволен на 1000 евро, ще подскача от радост да му дадат 100 евро като на китаеца, а ще трябва да работи по китайския начин 10-12 часа с купичка ориз на машината за обяд, почивка само за нова година 2-3 дни.

  Социална политика, субсидирана от дългове и високи данъци, лицензионни режими, които убиват всяка дребна инициатива в зародиш, просто не могат да издържат вечно. Това ни докара кризата, това и ще ни загроби, щом още не можем да се усетим, че в него е проблемът. При развит пазар и свободна конкуренция с времето доходите съвсем нормално растат- има глад за кадри. Тогава социалните придобивки и облекченията идват с мисълта за спечелване на работника да работи за теб. При липса на глад за кадри се затъва и доходите спадат, колкото и да си мечтае човек за друго. А пазарът е отворен и митата са само частична бариера- нещо ще е в Китай 10 евро, тук с мито ще дойде на 20 евро, ще е с надценка 30 евро, но пусто европеецът търси доход, при който да струва това 50 евро. В същото време на пазара се търси как да се купи по-евтината стока и ще се купи китайската за 30 евро, а не тази от ЕС за 50, че и след ДДС цените ще са вече 36 и 60. Технологиите сме ги дали на изтока, а и там имат яка развойна дейност. Вече сами правят чипове, лицензите за повечето неща са изтекли, заводи са строени с условие след 10-15 години без плащане на данък да останат в китайски ръце заедно с обучените вече кадри и технологиите си...

  Нямаме почти никакъв шанс, а последната надежда се убива в популистки опити да се запази статуквото и да няма недоволни от нуждата за промяна, да се запазят лобитата на монополите. Ще се усетим, че сме се изиграли сами, когато вече нямаме никакъв шанс за измъкване. Тогава ще искаме да работим, но стоката ни ще е толкова евтина, че ще постигаме само китайския доход с труд по китайски.

 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#71] от "атанас":

  ++++++++++
  Не знам колко хора го разбират това но според мен много малко. Живеят още с психологията от колониализма когато онези в Азия и Индия бяха неуки роби. Да ама не. Просто погледнете списъка на разработчиците във водещите американски компании а още по-добре снимките и ще видите че е пълно с азиатци. Дори една Индия вече произвежда в пъти повече програмисти от Америка. Неумолимо производството а след него и развойната дейност се изнасят към Азия.

  Европа я чака това което казах - живот със спомените от славното минало. Нищо ново, огледайте се около себе си и ще видите че е пълно с отломките на славни империи.

  Дори и да се осъзнае някой ден чисто психологически е много трудно да се откажеш от заплатата която вчера си получавал и да започнеш да работиш за 10 пъти по-малко защото китаеца работи за толкова. Говоря за западноевропееца нашите е ясно къде са.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#67:"malart"]Значи полекичка се прокарва идея, че работниците са мързеливи и трябва да ги гърчиме още, нещо като през 19ти век, никакви права. Наближава времето на нови и големи социални напрежения, които не се знае в каква насока ще изстрелят недоволството. [/quote]+++ Тия никога няма да схванат приказката за "хляба и пастите", дори когато ги издигат над тълпите...с въже.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#64] от "Fred":

  тва е неоспоримо тяхната цел - който може, нека го постигне, желая им успех! но да не забравяме, че онези фантастични икономики които навремето се развиха в азия, така наречените "азиатски тигри", бяха пряко следствие от една умишлена политика на експанзия на влиянието на сащ след войната. всички те: япония, тайван, хонг-конг и ю.корея бяха приобщени под щатския чадър и поощрявани финансово, както и технологически. така те произвеждаха евтината продукти за ненаситния щатски и после западно-европейски пазар.

  сега нещата са други. те стават преки конкуренти, макар, че в известна степен са и златна дойна крава за големите западни корпорации, както и вече не малки инвеститори обратно на западния пазар - та картинката днес е малко по-сложна. въпроса е, че европа, сащ и япония са все още безспорно водещи в R and D. на азиатците им се дава достъп до технологии доста селективно. освен това китай и компания нямат тази експертиза, традиции и ресурси. искат, опитват се, индустриалния им шпионаж работи на пълни обороти, но не може да застигнат запада толкова бързо. едни фабрики и технологии, които им се предоставят след 15-20г. са нищо, при положение, че до тогава ще са излезли технологически и управленски иновации с няколко поколения напред.

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#65:"Karla по пътя на Alien"]Социализма ВИНАГИ води до обедняване. За двеста години експерименти[/quote]За 200 години експерименти Швеция показа тъкмо обратното, а и Китай и Виетнам в последно време ... Не е проблема в социализма, а в този който го прилага! Нещо като Микровълнова печка в ръцете на не еволюирал канибал ... ще повиши ефективността му, ама няма да ми промени менюто.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#9:"simval"]Профсъюзите са в основата на неудачите на американските автомобилни компании. [/quote]А липсата на свестни профсъюзи у насзащо не докара удачи ??? Ама нито една за четвърт век ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#75] от "бай Таньо":

  не само Швеция, ами и Норвегия, Дания и Финландия, а и в голяма степен холандия и германия. това са обществата с най-висок жизнен стандарт както и да въртиш класациите. а тези които надаваха най-много глас след сгромолясването на съюза - англо-саксонските примати - духат прогресивно супата още от времето на тачър и рейгън. е тогава още не си го признаваха, ама ся фактите говорят сами за себе си.

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#68:"Манолов"]Че това е мантрата на глобалистите от 10год.... [/quote]За човеконенавистническите си идеи трябва да бъдат преследвани като заплаха за нацията и държавата, а неолибералите и глобалистите да бъдат третирани като чудовища и унищожавани като чудовища. Не може няколко тариката да съсипват цяла нация.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fred":

  а на мене ми се струва, че някои хора не могат да живеят без плашило. преди за запада беше съюза, а за съюза запада. сега дойде ред на "жълтата заплаха" (да де, индийците не са жълти). след тях сигурно ще дойде ред на африка, щото азия вече няма да е изгодна дестинация за аутсорсинг. и кво?

 80. 80 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fred":

  а на мене ми се струва, че някои хора не могат да живеят без плашило. преди за запада беше съюза, а за съюза запада. сега дойде ред на "жълтата заплаха" (да де, индийците не са жълти). след тях сигурно ще дойде ред на африка, щото азия вече няма да е изгодна дестинация за аутсорсинг. и кво?

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#77:"basilicum"] англо-саксонските примати - духат прогресивно супата още от времето на Тачър и Рейгън. е тогава още не си го признаваха, ама ся фактите говорят сами за себе си.[/quote]И те започнаха да поумняват ... Тачър съм я виждал лично, когато беше на посещение в България още като зам. министър. Огледа нашия завод и като взе властта обясни на британците, че трябва да работят ... ама после 20 години не видяха власт консерваторите Обама диектно говори за "новия социализъм"!!!
  Не зная защо нашите тояно това пропускат от САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Две Франции на една улица, или за мързела и фабрикантите

  В интерес на истината, пролетариатът е в пъти по-мързелив от капиталистите. Работникът го мързи всеки ден, когато отива на работа, докато капиталистът го хваща мързела по-рядко - само когато се налага, да му плаща.

  /не се чете/
 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#77:"basilicum"]Не само Швеция, ами и Норвегия, Дания и Финландия, а и в голяма степен Холандия и Германия.[/quote]ЕВОЛЮИРАЛИТЕ страни са СОЦИАЛНИ !!!
  НЕ еволюиралите диваци правят дивашки капитализъм! ХАРМОНИЯ = социално + либерално.
  Това не могат да проумеят зомбитата !!! Само с един крак не се стига до никъде! Трябват ляв и десен!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#83:"бай Таньо"]Само с един крак не се стига до никъде! Трябват ляв и десен![/quote]

  Освен двата крака, трябва да имаш и "топки" между тях, братчед! Ако искаш да постигнеш нещо, а не да клечиш като помияр с бюлетинката, пред изборните урни. На този свят, всеки получава само толкова, колкото е успял да завоюва и наложи. Останалото е милостиня.

  /не се чете/
 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#62] от "basilicum":
  Въпрос на гледна точка!Много важно е дали икономиката може в дълъг период от време да "носи" сериозни социални тежести!Иначе аз съм фен на Франция,защото е много добре уредена държава!

 86. 86 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#82] от "Тони Шнайдера":

  а що е то мързел? в контекста на тази дискусия не е ли понятие зад което се крие вечното недоволство на капиталиста, че работника не работи достатъчно и, че съответно той - собственика - не печели достатъчно?

 87. 87 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#85] от "bat_plamen":

  икономиките са се сгромолясвали дълго преди социализма да бъде измислен и ще продължават да се сгромолясват носейки или неносейки "социални тежести"!

 88. 88 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#84] от "Тони Шнайдера":

  е те за тва има синдикати. всяка сила поражда противодействие!

 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#87] от "basilicum":
  Всяка една икономика трябва да намери точното си решение доколко може да носи социалното бреме!Не знам дали знаеш,че във Франция доскоро се пенсионираха на 60 години/докато в Германия вече е мисля,че 67 години/!Получава се огромна дупка в пенсионната система и трябва да се направят реформи за това!

 90. 90 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#89] от "bat_plamen":

  така е, и всяко обществро си търси съответните решения. но то, социалното бреме, не се изразява само в изплащане на пенсии. то е и здравеопазване, образование, детски градини, майчинство, грижи за възрастните, изплащане на социални помощи и пр. тоест социалните грижи са неизбежна функция на всяко общество, а не право на избор. и днескашните здрави и продуктивни членове на обшеството (на смалко да кажа данъкоплатци ) са утрешните болни, безработни или пенсионери. те също ще се нуждаят от грижа и помощи, та няма да е зле да внимават какво говорят и вършат днес, за да не им се стоварят собствените камъни върху главите утре.

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#62] от "basilicum":
  Ама то наистина си е супер как стоят нещата във Франция!Просто давам за пример колко далече и колко нависоко е отишла съвременната богата социална държава!Ние това ниво и след 80 или 100 години не можем да го стигнем!

 92. 92 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "basilicum":

  Много хубаво. Тия глупости първо са утопия, второ - чиста умозрителна теория, която при това е грешна. Само спешна реиндустриализация ще спаси западната цивилизация. Иначе ще си пишем във форумите на клавиатура с 216 клавиша.

 93. 93 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#92] от "arhitekt":

  искаш да върнеш хода на развитието, та да се състезаваме с маймуните по бране на банани ...

 94. 94 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#58] от "mastikata":

  живея във Франция,работя много и искам да се пенсионирам и да ползвам плодовете на труда си,щото плащам високи данъци.дори незнам за кво пиша в бг форуми,колкото да не забравя езика.
  п.с. солидарност не е мръсна дума,да искаш правилно разпределение на благата не е престъпление.погледни колко самолети ракети и хеликоптери правят тея тъпи франсета и ше зацепиш що няма да потънат..

  Жени и вино! Вино и жени!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK