Сръбският премиер: Лъгаха ви с лозунга "Косово е Сърбия"

Сръбският премиер: Лъгаха ви с лозунга "Косово е Сърбия"

© ReutersСръбският премиер Ивица Дачич заяви в четвъртък, че сърбите са били лъгани с лозунга "Косово е Сърбия". Според Reuters това е поредният сигнал, че предстои исторически поврат в позицията на Белград по този въпрос. Това би помогнало на желанието на управляващите да започнат преговори за членство в ЕС.


Сърбия не признава независимостта на Косово и продължава да го смята за разбунтувала и отцепила се своя територия. Но Белград е под натиск да подобри отношенията си с бившата провинция и да изпрати към инвеститорите ясен сигнал за подобрена стабилност в района.


Дачич бе един от приближените на Слободан Милошевич, когато НАТО бомбардира Сърбия заради кризата в Косово. Днес обаче той разговаря с албанските лидери в Прищина и призовава Сърбия най-после да определи "реалните си граници".
В статия за седмичника NIN той написа тази седмица: "В продължение на 10 години Косово беше табу. Никой не можеше официално да каже истината. Разказваха се някакви приказки, лъжеше се, че Косово е наше." Само че, продължава Дачич, реалността е такава, че "сръбският президент не може да отиде в Косово, нито сръбският премиер, нито министрите, нито полицията или армията ви. Сърбите могат само да напускат Косово. Ето колко Косово е наше и какво означават нашите конституция и закони там."


Властите в Прищина едностранно обявиха независимостта на Косово през 2008 г., а в годините след това тя бе призната от над 90 държави. Но нейното население от 1.7 млн. души страда от етническо разделение, а НАТО продължава да държи 6000 военни за удържане на напрежението.


На 20 март в Брюксел се очаква да продължат преговорите между Дачич и косовския премиер и бивш бунтовнически водач Хашим Тачи. На тях основният проблем остава населеният предимно със сърби малък участък в Северно Косово.


Белград изглежда готов да признае независимо Косово, но срещу автономия на сърбите на север. Тачи се опасява, че това само ще е признаване на разделението на страната и на загубата на контрол над населените с етнически сърби земи.


ЕС иска сделка до средата на април, когато Европейската комисия ще представи доклада си за напредъка на преговорите за Косово. След това през юни ще се реши дали да започнат преговорите с Белград за членство. Дори да получи "да" от Брюксел, Сърбия едва ли ще стане член на ЕС преди 2020 г., но самите преговори може да подействат като стимул за реформите и икономиката.


Статията на Дачич е по повод десетата годишнина от убийството на премиера Зоран Джинджич от сръбската мафия и бивши ръководители на т.нар. четнически отряди във войните в бивша Югославия.


"Десет години по-късно Сърбия още не е решила проблемите, които бяха затиснали правителството на Джинджич. Все още не знаем къде минават границите ни и върху коя точно територия имаме реален суверенитет. Аз бях част от правителство, което се опита да реши косовския въпрос с война. Вероятно днес има някаква справедливост в това, че нося най-голямата отговорност за намиране на мирно решение", написа Дачич.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Аз бях част от правителство, което се опита да реши Косовския въпрос с война. Вероятно днес има някаква справедливост в това, че нося най-голямата отговорност за намиране на мирно решение", написа Дачич.

  Достоинство!!! Признаваш грешка и още по-трудното е да я решиш не в полза на по-ранните си принципи

 2. 2 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Жалкото е, че това в Косово и в МК не са истински албанци, а шиптъри. Албанците ги имат като нещо като нашите цигани. Те от преговори не разбират.

 3. 3 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  200 години пълно презрение и непрекъснати подлости към всичките си съседи - и ето, времето за разплата дойде !

  Този епизод на сърбите ще им се види дълъг! :о)))

  Да, българите сме велик народ !!!
 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#3] от "lubomir1":

  Не виждам повод за злорадство и злоба. Като си погледнем картата, чака ни същото. Рано или късно.

 5. 5 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "diegos":

  Никакво злорадство, никаква злоба бе, приятел!.

  Проста, причинно-следствена връзка.

  Да, българите сме велик народ !!!
 6. 6 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"stanislavdi"]Достоинсво!!! [/quote]  По-скоро БЕЗПЪТИЦА!

 7. 7 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Да чакаме скоро натиск и върху Македония за обособяване на автономна албанска република, а след няколко години направо цяла Македония заминава. Да пуснеш албанец в къщата си е равносилно на самоубийство.

 8. 8 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#4:"diegos"]Като си погледнем картата, чака ни същото. Рано или късно.[/quote]
  Още една причина да сме в ЕС и да стискаме палци съюза да оцелее... Сърбите затова бързат да изпият горчивата чаша, щото е на дневен ред да останат само в границите на Белградски санджак...

 9. 9 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#4:"diegos"]Не виждам повод за злорадство и злоба. Като си погледнем картата, чака ни същото. Рано или късно.[/quote]

  Косовския вариант не ни мърдаше, ако не бяхме влезли в НАТО. Откъсването на Косово е нагледен пример как се процедира с геополитическите опори на руснаците на Балканите - разпалват се междуетнически конфликти в тях, после идва умиротворителите, после следва разделяне и изолиране.

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#5] от "lubomir1":

  Тъй де, нас ни чака такава връзка. Ако щеш развръзка. И сега има райони в които българи НЕ ЖИВЕЯТ или са около 5-те процента. С демографската криза съвсем ще се сговни ситуацията. А нарушаването на суверенните граници заради променени етнически пропорции е модел, който ще служи на тези които имат апетит към нас. А ние нито имаме лоби, нито армия да се противопоставим.

  Да не стане, присмял се хърбел на щърбел...

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митридат":

  Турция е в НАТО. И не е в ЕС. Кой е по важен съюзник за НАТО- ние, или Туриця? Че НАТО предпочете Турция пред Гърция... ние сме бита карта...

 12. 12 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Хора, не злобейте, но трябва да се има в предвид, че асимилационната политика в западните покрайнини (и големи части от южна Тракия) почти 100г още не е дала окончателен резултат и слава богу! Трябва да помагаме и поддържаме нашите сънародници инак ще улесним асимилаторите.

  Един Българин
 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#11] от "diegos":

  Нещо не си ме разбрал. Говоря за евентуален сценарий за времето, когато Турция беше член на НАТО, а България не беше. Това беше времето да ни спретнат и на нас едно турско косово, ако бяхме се направили на много тежки и големи фенове на руснаците и не бяхме влезли в НАТО.

 14. 14 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Поне да запомним,, че с война и агресия нищо не става.Защото има доста елементи у нас, които внушават на хората подобни действия, като се крият зад обич, спомени и какво ли не и все за България.Пътят е образование и работеща икономика.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 15. 15 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално
 16. 16 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митридат":

  В смисъл, ако не дай си боже някой от Родопите почне да писка за автономия, а Турция реши да бъде техен адвокат и защитник, НАТО ще вземе наша страна???

  Държава която седи в ЕС като някаква кръпка?

  Айде бе, кой ще се главоболи заради нас?

 17. 17 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#14] от "salvador":

  То в Македония няма война и агресия, но вървят по пътя на Косово. НАЛИ?

 18. 18 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Преливането от пусто в празно не е решение.
  "Топлата връзка" Сърбия - Косово, няма да замръзне, защото едни или други политици са пожелали да стабилизират паразитизма си с желание да станат част от ЕС, който е с неясно бъдеще.
  Важни са народите и техните взаимоотношения. Иначе янките нямаше да избият индианците, а останалите живи да живеят в резервати.
  Днес премиер на Сърбия е Ивица, а утре може да е Камица.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 19. 19 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#16:"diegos"]В смисъл, ако не дай си боже някой от Родопите почне да писка за автономия, а Турция реши да бъде техен адвокат и защитник, НАТО ще вземе наша страна???

  Айде бе, кой ще се главоболи заради нас?[/quote]

  Редът и системата на стабилност, която осигурява НАТО (САЩ, де), е основана на доверието, че всеки член на съюза при нужда ще бъде защитен. Точно както и съвременната финансова система на кухи валути се крепи на доверието. Ако някой реши да се пробва върху една "пиклива България", или "пиклива Румъния", или "пиклива Чехия" например, това значи да отправи предизвикателство към цялата система на доверие, на която се основана натовската доктрина. Тоест това ще е директно предизвикателство към САЩ. Това може да стане само в 2 случая:

  1. Пълен колапс на САЩ като световна сила;
  2. Пълен откачалник начело на предизвикващата държава.

  Имай предвид освен това, че в нашия случай предизвикателствто ще бъде отправено не само към САЩ, но и към Германия, чиито търговски пътища от и към Близкия Изток минават през българска територия.

 20. 20 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Косово е било част от Рашка (Сръбското княжество), и е като за нас Онгъла.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Сърбия не признава независимостта на Косово и следователно скоро няма да бъде членка на ЕС.

 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Все някога щеше да се случи! Ще разберем ли каква ще е цената?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#17] от "diegos":

  ОЩЕ няма война!!!Но и там, както и тук, политическата криза е налице.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 25. 25 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "diegos":

  Турция е член на НАТО, който открито е против Израел, и все по-често - срещу американската политика в района.

  Така че: Турция е ЗАСЕГА член на НАТО !!!

  Да, българите сме велик народ !!!
 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#25:"lubomir1"]Турция е ЗАСЕГА член на НАТО !!![/quote]

  ...и ако продължават в същия дух, израелското лоби няма да им прости - ще има независим Кюрдистан рано или късно, а тогава могат да забравят за претенции към нас.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#1] от "stanislavdi": Това достойнство си има име. ДАЧИЧ.


  До коментар [#26] от "Пешката": За това може да сме благодарни на еврейте и американците

  и най-умният си е малко прост....
 28. 28 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митридат":

  Не ни е дошло още времето. Баба Ванга предсказа разделението на България. Този път обаче в нашата част не трябва да остане нито един турчин или циганин.

 29. 29 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Но Белград е под натиск да подобри отношенията си с бившата провинция и да изпрати към инвеститорите ясен сигнал за подобрена стабилност в района.
  Натиск да разбирам -но инвестиции -- приказки за лека нощ мечта мираж и т-н.

 30. 30 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "сръбският президент не може да отиде в Косово, нито сръбският премиер, нито министрите, нито полицията или армията ви."

  Така-не, но в обратен ред може!

 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Умен политик е Ивица Дачич, умен!
  Когато трябва Сърбия винаги намира правилният Никола Пашич ако да е роден от цинцари емигранти от България!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK