Дилма Русеф се дистанцира от Уго Чавес

Дилма Русеф и предшественикът й Лула да Силва (вляво от нея) се поклониха пред саркофага с тялото на Чавес. Според венецуелски източници тя е предложила експертна помощ на действащия президент Николас Мадуро (вляво), ако победи на предстоящите президентски избори.

© Reuters

Дилма Русеф и предшественикът й Лула да Силва (вляво от нея) се поклониха пред саркофага с тялото на Чавес. Според венецуелски източници тя е предложила експертна помощ на действащия президент Николас Мадуро (вляво), ако победи на предстоящите президентски избори.Споделящата леви убеждения президентка на Бразилия Дилма Русеф дипломатично се дистанцира от заливащата Латинска Америка възхвала на починалия президент на Венецуела Уго Чавес, съобщи Reuters.


Русеф не е присъствала на погребалната церемония и е напуснала Венецуела през нощта, след като е изказала съболезнования от името на Бразилия. Сред дипломати и бизнесмени това се възприема като демонстрация на по-умерен и прагматичен ляв курс.


Още във вторник при новината за смъртта на Чавес тя заяви, че той е бил голям лидер, но и добави, че Бразилия не се е съгласявала напълно с много от твърдолинейните му действия.
Близки до Русеф и предшественика й и политически ментор Луис Инасио Лула да Силва казват, че двамата са били много натъжени от кончината на 58-годишния венецуелски държавен глава. Те са харесвали страстта му, с която е защитавал бедните, но и не са приемали крайния му антиамериканизъм, силния натиск над политическите опоненти и тормоза над частния бизнес.


Reuters посочва, че това е плод на внимателно подготвена и реализирана кампания за очертаване пред световните лидери и бизнес на ясна разлика между Бразилия и Венецуела. "Посланието е съвсем елементарно: "Ние сме различни." Да, уважаваме много от нещата, които той стори, имаме и обща кауза... Но Бразилия не е Венецуела", казва бразилски официален представител.


Русеф и Лула да Силва посетиха Каракас в четвъртък, за да се присъединят към чуждестранните представители, изразяващи почитта си към Чавес. Но двамата отпътуваха преди официалното погребение в петък, на което присъстваха президентите на Куба Раул Кастро и на Иран - Махмуд Ахмединеджад.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK