Седем заложници чужденци са убити в Нигерия

Групировката "Ансару" се смята за близка до "Ал Кайда"

© Reuters

Групировката "Ансару" се смята за близка до "Ал Кайда"Седем чуждестранни заложници са били убити в Нигерия, съобщи агенция Reuters. Информацията бе потвърдена от гръцкото и италианското министерство на външните работи.


Седемте заложници са граждани на Великобритания, Италия, Гърция и Ливан. Те са били отвлечени от свързаната с "Ал Кайда" групировка "Ансару". Заложниците са били убити при опит на нигерийски и британски специални части да ги освободят.


"Проверките ни заедно с други държави ни карат да вярваме, че информацията за убийството на заложниците, хванати преди месец, е истина", гласи заявление на италианското външно министерство.
Гръцкото външно министерство съобщава, че информацията за смъртта на гръцкия гражданин също е истина. Семейството му е било информирано от властите.


Отвличанията, включително на чужденци, не са нещо ново за Нигерия, но предимно в югоизточните райони. Те често завършват с плащане на откуп и освобождаване на заложниците. На север, където действат ислямистите обаче, често отвличанията завършват със смъртта на заложниците.


Групировката "Ансару" е смятана за тясно свързана с бунтовниците от "Боко Харам", макар и официално да отрича такава принадлежност. Смята се, че тя стои зад убийствата на италиански и британски затворник преди година в северозападна Нигерия. Тогава британският парламент я обяви за терористична организация. "Ансару" поемат отговорността и за убийство на френски гражданин през декември, който все още е в неизвестност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK