Япония отбелязва две години от голямото земетресение

Хора почитат паметта на загиналите при опустошителните природни бедствия в Япония преди две години

© Reuters

Хора почитат паметта на загиналите при опустошителните природни бедствия в Япония преди две годиниХиляди хора излязоха вчера на протест в японската столица Токио срещу атомната енергия в навечерието на втората годишнина от унищожителното земетресение и цунами в Япония, които предизвикаха най-голямата атомна катастрофа в света за последните 25 години и отнеха живота на над 15 хиляди души, предаде Reuters.


Япония все още не може да се съвземе напълно след природното бедствие, което опустоши североизточния регион на страната. Няколко хиляди души все още са в неизвестност, а усилията за реконструкция и възстановяване продължават.


"За нас е все по-важно да протестираме. Правя това за децата ми, не може да оставим проблеми с атомната енергия за тях", казва 32-годишна майка на две деца, скандираща "Спрета атома! Защитете децата ни!".
Ядрената авария в АЕЦ "Фукушима" принуди 160 хиляди души да напуснат домовете си. Скоро след това започнаха масови протести срещу ядрената енергия и правителството в Токио постепенно затвори всичките си 50 атомни реактора. Всички, освен два, продължават да не работят.


В навечерието на втората годишнина Яопния също така показа и нова, подобрена система за предупреждение за цунами. Японската метеорологична агенция, която бе критикувана след цунамито, че е предупредила за далеч по-ниска вълна, се надява новата система да не позволи това да се случи отново, съобщава в. Telegraph.


Новата система разчита на разширена мрежа от сеизмични станции в цяла Япония, които наброяват 261 обекта. За сравнение по време на бедствието от преди 2 години те бяха 221. Въпреки това системата продължава да е техническа ограничена. При мегаземетресение точна прогноза за големината на едно цунами може да отнеме над 3 минути, в зависимост от мястото на труса или други фактори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Кога и къде ще се случи следващата ядрена трагедия?

  В деня, в който се навършват две години от аварията в АЕЦ „Фукушима-Даичи” е повече от резонно да си задаваме този въпрос, макар и да се съмнявам, че на повечето от вас, да не кажа всички, някога тази мисъл ви е минавала през главата. Но понеже размерите, щетите и трагичността на подобни събития са огромни ми се струва повече от резонно, с помощта на инструментите на човешкото познание, да се опитаме да потърсим отговор на въпроса в заглавието. Тези инструменти, естествено, ще бъдат взети от областа на теорията на вероятностите и статистиката, а не от астролози или врачки.
  Но преди всичко съм длъжен да направя една уговорка и тя е, че натрупаната до този момент статистика е малко, което може да доведе до големи отклонения между прогнозите и резултата. Въпреки това смятам, че упражнението си заслужава, независимо от крайният резултат. Най-малкото едно подобно разсъждение може да провикира и други хора да започнат да търсят отговора на този въпрос и със свои си, различни от моите методи, да постигнат по-категоричен резултат, да го разпространят и евентуално да предотвратят бъдещи ядрени трагедии. Такава е целта на настоящето ми писание.
  Какво имаме до сега, като натрупана статистика, за най-големите ядрени трагедии, случили се до сега на Земята?
  28-ми март 1979-та година, 2-ри блок на АЕЦ „Три Майл Айланд” (Three Mile Island NPP).
  26-ти април 1986-та година, четвърти блок на АЕЦ „Чернобил” (Chernobyl NPP).
  11-ти март 2011-та година, блокове 1, 2 и 3 на АЕЦ „Фукушима-Даичи” (Fukushima Daiichi NPP).
  Това са най-тежките аварии при използването на „мирният” атом, случили се до сега в света. Но сега целта ни не е да ги обсъждаме и анализираме. Сега събираме и анализираме само статистиката. Нали помните? За целта ще определим времевите интервали между тях, разстоянията между авариралите обекти и направлението в което се движи тази тенденция.
  Времеви интервали.
  Между първата и втората авария са изминали 7 години и 29 дни, което представено като десетична дроб (пак в години) означава 7.08 години. (Дробната част се получава като 29 дни се разделят на 365 дни.)
  Между втората и третата аварии са изминали 24 години и 319 дни. Но в същото време е пострадал не един, а цели три блока (реактора). За да определим коректно честотата на случващите се аварии за един блок (реактор) следва да разделим целият период на три, заради трите аварирали блока във АЕЦ „Фукушима-Даичи”. Получава се средно на блок по 8 години и 106 дни, което представено като десетична дроб изглежда така – 8.29 години.
  Като съберем четирите получени времеви интервала, три по 8.29 години и веднъж 7.08 години, и разделим резултата на 4 се получава 7.9875 години или практически на всеки осем години аварира по най-опасният начин по един ядрен енергиен блок (реактор). Първата авария не участва в пресмятането на честотата на времевите интервали, защото тя се явява само отправна точка, начало на „летоброенето” на ядрената смърт.
  Разстояния между авариите.
  За целта си направих усилието да събера географските координати на трите АЕЦ, участващи в зловещата статистика и те са (взети от Уикипедия страниците на всяка една от трите централи, но също така са проверими в Google Earth или Google Map):
  АЕЦ „Три Майл Айланд”: 40°09’14’’N / 76°43’29’’W (в градуси, минути, секунди и посока на света, на английски).
  АЕЦ „Чернобил”: 51°23’22’’N / 30°05’57’’E.
  АЕЦ „Фукушима-Даичи”: 37°25’23’’N / 141°01’59’’E.
  От ТУК (http://www.movable-type.co.uk/scripts/latlong.html ) можете да си заредите интернет базиран калкулатор, да поставите в него съответните координати, като преди това ако не вярвате бихте могли да ги провеите. С помощта на този калкулатор можете да определите разстоянията между авариралите обекти. За тези от вас, които ги „мързи” или имат технически проблеми да се справят с калкулатора съм се погрижил да се запознаят със собствените ми пресмятания.
  Разстоянието между първата и втората авария е 7 621 километра. Разстоянието между втората и третата авария е 8 081 километра. Средно претеглено, както беше и с времето, на авария, на един енергоблок (реактор), се пада по 7 966 километра, което е практически равно на осем хиляди километра.

  Какво получихме до сега? Средно на всеки осем години, на разстояние осем хиляди километра един от друг аварира по възможно най-тежкия начин един ядрен енергиен блок (реактор). Остава да определим направлението, за да се ориентираме къде да очакваме следващата трагедия, защото приблизителното време на случването и вече ни се прояснява – след около шест години. След като от последната трагедия са изминали вече две години.
  Направлението?
  Можете да използвате по-горе поставените снимки, географска карта, глобус, Google Earth или Google Map, каквото още ви дойде на ум. При всички случаи се очертава направление Запад-Изток, обратно на посоката на въртене на Земята Изток- Запад. И този факт ми се струва не случаен, но нека сега да не пилеем време в неговото тълкуване. Какво следва от това, че направлението на авариите държи курс Запад-Изток? Следва, че след Фукушима трябва да се насочим към Тихия океан и да потърсим „подходящ обект” на западното крайбрежие на Северна Америка. В тази част на света само САЩ и Канада експлоатират „мирен” атом. Канадските ядрени мощности, обаче, са съсредоточени по източното крабрежие на страната поради което и тя отпада от обсега на разглеждане. Остана само САЩ и нейното западно, тихоокеанско крайбрежие. Нека видим на картата на САЩ къде са разположени ядрените и мощности, за „мирни цели”.

  В непосредствена близост до брега виждаме две атомни централи:
  Diablo Canyon: 35°12’39’’N / 120°51’22’’W (отстои на 8339 километра от АЕЦ „Фукушима-Даичи”), с два енергоблока, лицензирани до 2024-та и 2025-та години, съответно;
  San Onofre: 33°22’08’’N / 117°33’18’’W (8705 километра), с два енергоблока и двата лицензирани до 2022-ра година.
  Малко по-навътре в страната има още два АЕЦ-а, като по-вероятна потенциална „жертва” е Colombia: 46°28’16’’N / 119°20’02’’W (на 7736 километра). По-малко вероятната потенциална „жертва” е централата Pale Verde, понеже надхвърля обсега от над 9000 километра отдалеченост от АЕЦ „Фукушима-Даичи”, но също има своя „шанс”.
  Това е! Ако в натрупаната до сега статистика има логика и последователност, то следващата максимално опасна и вредна ядрена авария би следвало да се случи след около шест години (с до ±1 година), в една от четири АЕЦ, близо до западното крайбрежие на САЩ, с общо осем енергийни блока в тях. Но като имаме пример от аварията с АЕЦ „Фукушима-Даичи”, случила се близо 25 години след трагедията в АЕЦ „Чернобил” следва да допуснем и вариации. Ако Природата по свои си съображения реши да забави наказателната операция срещу ядрената мафия то тогава тя (Природата) може да удари след 14 (четиринадесет ±1) години, но тогава ще аварират два, а не един енергиен блок (реактор). Ако пък Природата забави удара си с още един цикъл от около 8 години то тогава ще „чакаме” 22 ±1 години и остава единствената потенциална „жертва” последната и разглеждана като най-малко вероятна АЕЦ Pale Verde. Срока на действащите лицензии, посочени в Уикипедия страниците на американските АЕЦ не бива да ви подвеждат, защото те могат да се удължават от американския ядрен регулатор.
  Когато Природата-майка отмъсти на американците, за водещата им роля в използването на атома за „мирни цели” (близо ¼ от всички реактори в света са в САЩ) и това не доведе до свиване на знамената на световната ядрена мафия борбата с нея ще продължи. Ще последва нов цикъл от около 8, 16 или 24 години, но новото бойно поле ще се премести на западното, атлантическото крайбрежие на Европа. Потенциални „жертви” тогава ще бъдат атомни централи от Испания, Франция или Великобритания. Но до тогава има време.
  Може да се говори много и за това, защо САЩ и защо първата голяма авария е също в САЩ, а после в СССР и Япония. Надявам се някой ден да споделя вижданията си и по този въпрос.
  Сега ми се ще да отбележа само още един интересен факт. Прави ли ви впечатление, как във времевите интервали и разстоянията между местата на авариите всеки път се върви към числото 8 (осем)? Осем години и осем хиляди километра? Защо точно 8? Изказвам предположение. Работата е там, че цифрата 8 съвпада графологично със знака за безкрайност, само дето е завъртяна на 90°. Работата е там, че използването на ядрената енергия, за каквито и да било цели е грубо вмешателство в естественото развитие на Вселената. През всичките 13 милиарда и 700 милиона години Вселената се развивала, създавала и разширявала по правила и закони точно обратни на начина по който на планената Земя се развива ядрената индустрия. Казано по-просто – ядрената мафия се противопоставя на законите на съществуването на Вселената и затова бива наказвана с тези аварии, та дано някой ден се сети и спре. Доказателствата за тези свои твърдения ще изложа в отделен материал.
  Прикритите знаци за безкрайност срещащи се в статистиките с големите ядрени аварии казват, че нарушаването на законите на хармонията във Вселената, които идват от безкрайността до нас ще доведе до огромни и тежки последствия към безкрайността след нас. Тези аварии са предупреждение, за да спрем.
  Е, аз само предупреждавам. И го правя не със злорадо задоволство, а защото искам само да предвидя, предупредя и предотвратя.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Очаквах, че след всички пресмятания ще се окаже, че следващата авария е вероятно да бъде Козлодуй.И то заради дефектното гориво.Голяма <алабалистика>

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Мафия, наказана от природата?
  Ти ме разсъни рязко и необратимо...

 5. 5 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Дааа, богоборците ще бъдат наказани за нарушаване на вселенските божествени закони, за съжаление и цялото човечество с тях.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 6. 6 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#3:"starez"]Очаквах, че след всички пресмятания ще се окаже, че следващата авария е вероятно да бъде Козлодуй.И то заради дефектното гориво.Голяма <алабалистика>[/quote]

  не дърпай дявола за опашката ,
  че с тези сгради-строени по "трудово обучение"

  не ми се мисли какво би ни се случило

 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Доби Велков":

  В Природата, във Вселената практически отсъства, не се срещат изотопи на химическия елемент Плутоний. На езика на учените за него се говори, че има следи, но няма количества. А още по-специално за изотопа Плутоний-239. Ядрената мафия, световната ядрена мафия, под егидата на САЩ е създадена и съществува вече малко над 70 години с една единствена цел! Производството и използването на несъществуващия в природата изотоп Плутоний-239. Това произвежда всеки един действащ ядрен реактор, където и да било по света. Ако хода на развитието на Вселената (ако искаш го наречи Господ или Вселенски разум) са искали да имаме и използваме Плутоний-239 то те биха ни го предоставили по естествен път, както въздуха и водата. Производството на нежелан от Вселената продукт и при това по противоестествен за развитието на вселената начин не може да не бъде наказано. Неестествения начин на производството на Плутония се основава на верижната реакция на делението на ядрата на Урана в ядрените реактори, тогава когато всички процеси от създаването на Вселената (13 700 000 000 години) са точно обратните - на микро ниви винаги е вървял и продължава да върви е ядрен синтез. Ако не вЕрваш погледни към Слънцето. Казано на кратко - Вселената се развива на принципа "Съединението прави силата", докато ядрената мафия се осланя на "Разделяй и владей". Те владеят и дребната ти душичка и супер се кефят на искрената ти ирония, породена от естественото ти невежество Аре са беги легай и продължавай да хърках, докато ядрената мафия те довърши.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":
  Абе човече, какво общо има едно силно земетресение (Фукушима) с човешката глупост (Чернобил)? Със същата увереност можеш да твърдиш, че понеже бай Киро е изпил 4 ракии в селския хоремаг, се е взривила звезда в съседна галактика...

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#7] от "Къти":

  Идея си нямаш колко си несложен. Аз съм ядрен физик и затова ме разсмиваш. Прочети повече за слънцето - там има баланс между разпад и синтез. Та остави мен невежия

  пп. Дано ядрената мафия се смили над теб

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#2:"kiril petrov"]Къти, интелекта ти е на квасна гъба [/quote]
  +++

  [quote#3:"starez"]Очаквах, че след всички пресмятания ще се окаже, че следващата авария е вероятно да бъде Козлодуй.[/quote]
  КАТО СЕ ЗНАЕ КОЛКО ПАРИ СА ОТКРАДНАТИ И ЗАРОВЕНИ ТАМ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ ПОВЯРВАЙ МИ ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА ЦЕНТРАЛА КОЯТО МОЖЕ ДА АВАРИРА!

  Всъщност частните аец никога не се подсигуряват повече от колкото са изискванията за това и никога не са 100% сигурни !
  В Япония централите могат да издържат всякакво земетресение ...но уви не бяха предвидени да бъдат заливани цунамита и имаха лошия късмет да не могат да изпомпат водата !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "Доби Велков":

  Ти си толкова ядрен физик, колкото аз съм първият астронавт стъпил на пръстените на Сатурн Къде съм казал, че на Слънцето няма разпад??? Разпад се осъществява по много начини (канали), като делението е само един от тях. Въпросът е дали на Слънцето има деление, умнико, "ядрени физико"? По законите на физиката това е невъзможно и то (делението на ядра) там не се случва. По същият начин стоят нещата и със всички звезди във Вселената. Ядрената мафия строи и експлоатира ядрени реактори, за да предизвиква и поддържа верижна реакция на деление!!!! Точно обратното на всичко което върви като процес в цялата Вселена. Да ти пи.ая на дипломата

  А що се отнася до личните ми взаимоотношения с ядрената мафия, нямай грижа. Ние си дружим в пълна хармония

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#12] от "Къти":

  [quote#7:"Къти"]винаги е вървял и продължава да върви е ядрен синтез. Ако не вЕрваш погледни към Слънцето. [/quote]
  Леко са ти объркани някой понятия. Това което чете /дето малко се забави с отговора/, не е достатъчно. Оня пич с квасната гъба е прав.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Къти":
  Не първата, драги, не първата, а всички останали. Апропо, по само три събития не може да се определи закономерност, още повече, че са причинени от коренно различни фактори, техническа авария, голяма човешка грешка, граничеща с глупост пренебрегване на процедурите за безопасност, земетресение. Дори статистически не може да се прогнозира следващо събитие от този род, щото уравнението става с толкоз много неизвестни фактори, че е практически не може да се реши. Ако можеше, щяхме да знаем какви мерки да вземем, че да не се случи. Но че такова събитие ще се случи и в бъдеще е неизбежно, припомни си един леко шеговит закон, че ако едно събитие има и най-малката вероятност да се случи, то непременно ще се случи. Но кога и как, хм, едва ли някой, освен господ, може да отговори. Това е все едно да търсиш циклична закономерност, та да предвидиш следващо земетресение. Това не са циклично повтарящи се събития, та да може да се определи кога, с каква сила и къде ще се случи. Даже самите сеизмолози казват, че за сега не могат да предскажат подобно нещо, щото е низ от случайни фактори. Още повече, че все още не е открит начин да се измерва трупащото се напрежение в известни на науката "критични" точки и райони, като разломът Сан Андреас например. Отбелязват се като сеизмично опасни и толкоз, регистрират се микротрусовете, честота, сила и на базата на това може да се ПРЕДПОЛОЖИ, че нещо ще се случи, но кога...И още нещо, такива събития се предполагат с процент вероятност, като времето например, като този процент в болшинството от случаите не надвишава 50. Ако доближи 80 - 90 казваме, че е по скоро възможно, отколкото невъзможно. Та и с прогнозирането на ядрени аварии положението е също. Там само едно нещо е сигурно, процентът прогнозна вероятност да се случи, а той е определено 50%, абстрахирайки се от споменатия по-горе закон, което означава, че или ще се случи или няма да се случи с еднаква вероятност. Което е напълно възможно да бъде нарушено, ако някой глупак пак реши да не спазва процедурите и пренебрегне мерките за безопасност....Земетресенията и техническите аварии не влизат в сметката, те нарушават вероятността от раз, просто защото са непредвидими....А между другото, това "Къти" от "катър" ли идва, щото по твърдоглавие наподобяваш тази животинка?

 18. 18 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Голяма трагедия. Години, години наред ще наблюдаваме последствията от това, което се случи. За жалост пред силата на природата нищо не може да направим.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "Къти":
  Няма смисъл да се спори с тебе! "Теорията на конспирацията" или по-точно, "на човешката глупост", така те е обсебила, че е безполезно да се говори с човек като тебе. Всичко това, дето споменаваш в този си пост, ДЕБЕЛО подчертавам, си е чиста фантасмагория! За какви Вселенски закономерности ми говориш и какво общо има това с нещастните опити да добиваме все повече и повече енергия. Знаеш ли например, че има нещо, което определя степента на развитие на една цивилизация? Това е, до каква степен усвоява енергията, а първата стъпка е овладяване на енергията на собственото светило...ние все още не сме стигнали до там, а когато стигнем, едва тогаз ще можем да се наречем "развита цивилизация". Следващите две стъпки са много далеч от нашите възможностти, за сега, но рано или късно ще стане. Ама какво ли ти говоря, попадаш в категорията "пиша ти бавно, щото четеш трудно". И престани с нескопосаните опити да обиждаш! Още веднъж потвърждаваш, че си невежа, черпещ информация от такива "световно известни" сайтове като "Строго секретно", "Разкрития" и вестници като "Шок", "Уйкенд" и тям подобни.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Две години от цунами, земетресение и ядрена авария.
  И вече почти е забравено всичко...без си вземем поука.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lady Zeppelin":

  Япония за пореден път показват какво означава силна и демократична страна!

  От НИЩОТО правят НЕВЪЗМОЖНОТО!

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#24] от "soldierism":
  Съгласна съм.
  Хората се противипоставиха на ядрената енергетика и Япония затвори 48 от 50 реактора.
  А, че Япония е силнам спор няма.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK