"Ал Ахрам": Саудитска Арабия изпитва дефицит на палачи

Правосъдието в Саудитска Арабия е основано на Шариата - традиционното ислямско право.

© Reuters

Правосъдието в Саудитска Арабия е основано на Шариата - традиционното ислямско право.Саудитска Арабия може да изостави изпълнението на смъртни присъди чрез обезглавяване, защото се изостря недостигът на палачи, съобщи саудитски вестник. Вместо това осъдените може да бъдат разстрелвани от специални наказателни отряди.


Това решение се очертава, след като междуведомствена комисия на министерствата на вътрешните работи, правосъдието и здравеопазването е установила, че има проблем с работещите за държавата палачи с меч, твърди в неделя всекидневникът "Ал Юм", цитиран египетския вестник "Ал Ахрам".


Комисията е стигнала до заключение, че разстрелът не противоречи на ислямското право, поради което емирите на 13-те саудитски провинции могат да прибягват до този метод, когато това е необходимо. "Подобно решение изглежда практично, особено в светлината на недостига на официални палачи или закъсняването им, в някои случай, за часа на насрочената екзекуция. Целта е да се избегне прекъсване на обичайните мерки за сигурност", се казва в цитираното заключение.
Според агенция "Франс прес" по официални данни през миналата година в Саудитска Арабия са били екзекутирани чрез отсичане на главата 76 души. Организацията Human Rights Watch (HRW) съобщава за 69. Досега през 2013 г. са обезглавени трима.


В кралството със смърт се наказват престъпления като изнасилване, убийство, вероотстъпничество, въоръжен грабеж, трафик на наркотици.


Обезглавяването на осъдени отдавна създава напрежение между Саудитска Арабия и останалите държави, като последният известен случай беше свързан с детегледачка от Шри Ланка, осъдена на смърт заради убийството на детето на своя работодател. Миналия четвъртък азиатската страна отзова посланика си в Риад в знак на протест.


Шриланкийката е била само на 17 години, когато е обвинена за смъртта на детето през 2005 г. Саудитска Арабия отхвърли всички критики по въпроса като намеса във вътрешните й работи и правосъдие и посочи, че младата жена е "планирала и удушила детето едва седмица след като е пристигнала в кралството".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK