Австрийските евреи продължават да са под напрежение 75 години след Аншлуса

Членове на еврейската общност във Виена

© Reuters

Членове на еврейската общност във ВиенаРодената в Киргизстан еврейка Марина Плистиев живее във Виена от 34 години, но все още не обича да се качва на градския транспорт. Тя си спомня как 1986 г., когато с 4-годишния й брат са свалени от трамвая, защото билетите им били нередовни. Никой не се е застъпил за тях, изглежда, защото са евреи.


"Гледайки мен, сега не виждате, че съм еврейка, но ако погледнете децата ми, на тях им личи. Хората ги гледат странно", казва Плистиев пред Reuters в магазина "Кошерланд", който държи заедно с мъжа си.


Макар и Австрия да е една от най-богатите и спазващи закона държави в света, антисемитизмът, за който говори Плистиев, продължава да присъства в обществото. Десетилетия след като се опитва да игнорира мрачните страници от историята си, Австрия признава нацисткото си минало. 75-ата годишнина от анексирането й от Третия райх  ще е повод за много церемонии.
Десет дни след Аншлуса - на 22 март 1938г. пред консулството на Полша се извиват опашки от евреи, желаещи да емигрират от нацификацията родината си.

© Associated Press

Десет дни след Аншлуса - на 22 март 1938г. пред консулството на Полша се извиват опашки от евреи, желаещи да емигрират от нацификацията родината си.


Еврейските лидери в страната обаче се притесняват от увеличаващия се брой антисемитиски прояви. Те са осъждани от австрийските политически лидери, но като цяло са разглеждани като нещо, което просто се случва.


Ново проучване, направено за годишнината от Аншлуса, показва, че трима от всеки петима австрийци биха искали "силен човек" да води държавата им. Двама от всеки пет смятат, че не всичко е било лошо по времето на Адолф Хитлер.


Марина Плистиев (вдясно) в магазина си "Кошерланд"

© Reuters

Марина Плистиев (вдясно) в магазина си "Кошерланд"


Историята на Виена кара еврейската общност винаги да е нащрек. Тук тя процъфтява и ражда мислители като Зигмунд Фройд и Лудвиг Витгенщайн, но по-късно става и едно от първите места, където започва да се изпълнява "окончателното решение" на  Адолф Айхман за ликвидиране евреите.


"Виена е била много важно място за съдбата на европейските евреи, защото там автоматизираното премахване на евреите е доведено до съвършенство", казва Йоахим Ридл, автор на няколко книги за евреите и Виена.


Австрия се опитва да се дистанцира от имиджа на държава, която приема доброволно съюза с нацистка Германия. Преди година Виена преименува улицата на Карл Люгер – кмет, който модернизира града през XIX век, но става популярен заради антисемитската си реторика. "Не може да избираме историята си", казва председателят на парламента Барбара Прамер. "Трябва да понесем тази отговорност."


Днес еврейската общност в Австрия наброява около 15 хиляди души. Повечето от тях са емигранти от Източна Европа и бившия СССР. "Този град е нещо забележително. Тук има велика еврейска история и страхотна еврейска общност, но те нямат много общо помежду си", казва роденият в Израел писател и историк Дорон Рабиновичи, който живее във Виена от 1964 г.


Ученици в еврейско училище във Виена

© Reuters

Ученици в еврейско училище във Виена


"Това общество живее в обувки, които са прекалено големи за него", казва Рабиновичи. Най-известната му книга на английски език е "Евреите на Айхман: Еврейската администрация във Виена по време на холокоста 1938 – 1945 г."


Преди Аншлуса в Австрия има 195 хиляди евреи. Две трети от тях са изгонени по време на т.нар. ариенизация веднага след анексирането и почти всички са избити в концентрационните лагери. Днес еврейската общност в Австрия е почти изцяло съсредоточена във Виена.  


"Най-ужасното нещо не е как стотици хиляди австрийци празнуваха идването на Хитлер, а ентусиазмът, с който се отърваха от евреите", спомня си Ари Рат, който успява да избяга от Виена на 13-годишна възраст. "За една нощ се превърнахме от хора в никой", казва той. "Сега е различно, но не може да забравиш факта, че им отне 41 години след войната, за да се изправят срещу нацисткото си минало."


Рат има предвид т.нар. афера "Валдхайм" от средата на 80-те години. Тогава президентът Курт Валдхайм скрива, че е знаел за кланетата по време на войната, когато е бил офицер от нацистката армия.


Ари Рат си спомня как отношението към евреите се променя буквално за една нощ по времето на Холокоста

© Reuters

Ари Рат си спомня как отношението към евреите се променя буквално за една нощ по времето на Холокоста


По време на аферата Ариел Музикант е бил млад активист, който изиграва ключова роля в убеждаването на официалната еврейска организация на Австрия IKG да не си мълчи. "Не отидох, за да им се моля. Казах им: Това са правата ни като еврейска общност. Това са исканията ни", спомня си той.


Усилията на Музикант довеждат до реституция на еврейските недвижими имоти, до закони, признаващи еврейските институции и обичаи, и до възстановяване или нов строеж на училища и синагоги.


Нещата не са идеални, но можеше да бъдат и по-лоши, смята той. "Виена е едно от най-красивите места на света. Ако не си евреин, няма по-добро място за живот."


На 2 август 1938г. във Виена - един от градовете с изключително артистична и културна еврейска общност, е открита нацистката изложба "Вечният евреин". В нея се твърди, че евреите не са народ, а "нискокачествена" смесица от различни етноси и раси.

© Associated Press

На 2 август 1938г. във Виена - един от градовете с изключително артистична и културна еврейска общност, е открита нацистката изложба "Вечният евреин". В нея се твърди, че евреите не са народ, а "нискокачествена" смесица от различни етноси и раси.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ми като не си доволна от живота във Виена що не си остана в Киргистан.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ейййй аман от тези евреи! Все нещо не им е наред, все някакви привилегии искат. Като не им харесва в културна Виена, да ходят в Израел! Аман!

 3. 3 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Любопитно

  "Тя си спомня как 1986 г., когато с 4-годишния й брат са свалени от трамвая, защото билетите им били нередовни. Никой не се е застъпил за тях, изглежда, защото са евреи."

  Може би е трябвало да арестуват контрольора, затуй че си е вършил работата?!?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Антисемитизмът не е мъртъв.
  Той тлее в сърцето на всеки комунист, защото всички те са сърдити на евреина Маркс, че не ги е завел до безкласовото общество, а им е казал, че трябва да работят за да станат хора...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тези хора що си мислят че където и да отидат трябва да се съобраяват с тях ... Като отидеш в Австрия ставаш австриец , за мюсюлманите се отнася същото, като отидат в Германия - да стават германци , не да ходят и да строят джамии и синагоги , според проучване повече от половината турци в Германия искат в бъдеще Германия да се ислямизира и да няма християни?!?!?! Като искат да си останат такива да си стоят в родината и това е .

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Австрийците без билет в киргистанските трамваи ги черпят с кафе и бяло сладко ))

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Гневно

  "Тя си спомня как 1986 г., когато с 4-годишния й брат са свалени от трамвая, защото билетите им били нередовни. Никой не се е застъпил за тях, изглежда, защото са евреи" - А така, щото били евреи трябвало да се застъпят за тях!?.............Крайно време е, евреите да престанат да спекулират с антисемитизма!

 8. 8 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Тя си спомня как 1986 г., когато с 4-годишния й брат са свалени от трамвая, защото билетите им били нередовни. Никой не се е застъпил за тях, изглежда, защото са евреи.

  ======

  Интересна логика. Хванали са те нередовен в автобуса, но понеже си евреин, трябва да минеш гратис между капките и да се застъпят за теб.

 9. 9 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 418 Неутрално


  [quote#0:"Дневник"] Тя си спомня как 1986 г., когато с 4-годишния й брат са свалени от трамвая, защото билетите им били нередовни. Никой не се е застъпил за тях, изглежда, защото са евреи. [/quote]
  Ъъъъ ... к'во ? Еми много ясно, че ще те свалят от трамвая, щом пътуваш гратис. Защо някой трябва да се застъпва за теб, когато си в очевидно нарушение !? И заради това избягва да използва градския ?!!?
  Поне като влизат в ролята на жертви, да го правят как си требе, а не чрез такива глупави примери ....

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Както вървят нещата, мултикултурната политика на западните "лидери", ще докарат нов Хитлер! Евреите имат право да се страхуват! Но този път, не те ще въдат направлението на главния удар, а муслитата и тарамбуките!Но покрай сухото...не се знае!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  тея още колко века ще са онеправдани?

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 12. 12 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не са само евреите под напрежение в Австрия.Това важи за всички различни.Когато се появят статии със загриженост и за другите,ще повярвам,че няма разделение.Иначе,концентрирането само на евреите,си е също един вид дискриминация за останалите,които също са потърпевши,но не им се обръща внимание.

  Liberate Your Mind!
 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#11:"ikar"]тея още колко века ще са онеправдани? [/quote]

  Докато пада пара от това.

 14. 14 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  С тази пословична наглост си търсят нов Хитлер.

  In debt we trust
 15. 15 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Тя си спомня как 1986 г., когато с 4-годишния й брат са свалени от трамвая, защото билетите им били нередовни. Никой не се е застъпил за тях, изглежда, защото са евреи."

  Невероятна драма, свалили ги без билет... Да вземат пример от нашите цигани, тях никой не може да ги свали като нямат билети

 16. 16 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Еврейте от малки ги превръщат в расисти. Като се започне от религият, в чиято основа е целенасочено господство и налагане над останалите народи.Мине се през историята която само ги озлобява и поражда ненавистни чувства към други народи !

 17. 17 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#15:"Плам"]Невероятн драма, свалили ги без билет... [/quote]

  Почти холокост са им устроили...

 18. 18 Профил на burgas73
  burgas73
  Рейтинг: 216 Неутрално

  "Гледайки мен, сега не виждате, че съм еврейка, но ако погледнете децата ми, на тях им личи. Хората ги гледат странно", казва Плистиев
  Дааааааааа, Маринче, виновна е цялата вселена, защото се е взряла злобно в отрочетата ти, на които им ЛИЧАЛО?!?!?!?!, че са от "богоизбрания" народ..........

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#8:"Митридат"]Интересна логика. Хванали са те нередовен в автобуса, но понеже си евреин, трябва да минеш гратис между капките и да се застъпят за теб.[/quote] Подобна е логиката, според която софийските контрольори не само че не свалят от рейса нередовните пътници цигани, ами изобщо не им искат билетчето.

  Една българка
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  А, ей го и днескашния юдейски хабер. Какво става с учения юдей със "Земете си кредит" ?

  "Преди Аншлуса в Австрия има 195 хиляди евреи. Две трети от тях са изгонени по време на т.нар. ариенизация"
  "Най-ужасното нещо... е ентусиазмът, с който се отърваха от евреите"
  "Виена е едно от най-красивите места на света. Ако не си евреин, няма по-добро място за живот."

  От матряла едва ли не излиза , че кой си е изгонил юдеите сега си е добре, а кой ги е спасил сега гризе дървото.

 22. 22 Профил на bernie_madoff
  bernie_madoff
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#4:"Депутат 241 (в оставка)"]Антисемитизмът не е мъртъв.[/quote]
  Така е.
  Наскоро видях как един кондуктор във влака си позволи наглостта да поиска да провери билета на пътник eвpeин!
  Безобразие!

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  Е така е! Най доброто обяснение което съм чел за еврейската история и отношението към евреите в Европа и по специално Германия е в книгата на Лион Фойхтвангер "Евреинът Зюс" велика книга..... който се занимава с политика трябва да я научи наизуст.....
  Самият факт че преди 34 години (по времето на Брежнев) еврейката Плистиев, родена в Киргизстан, отива да живее в Австрия, вероятно по линията на немците от времето на Екатерина, говори сам за себе си!!!
  Четете Фойхтвангер..... той е казал всичко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Когато руснаците печелят битката за Берлин се учудват, че откриват над пет хиляди евреи в града. Някои от тях в огромни жилища.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 26. 26 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  А па разказа за билета и трамвая...... егати и наглостта еврейска

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 27. 27 Профил на Господин за 1 нощ
  *****
  Неутрално

  Много недружелюбни коментари, граничат с антисемитизма! Българи, къде отиваме?

 28. 28 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Права е жената за трамвая и билета. У нас малцинството нито ги свалят, нито глобяват.

 29. 29 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#27] от "Господин за 1 нощ":

  Стига си развявал знамето на антисемитизма, коментарите са за наглите искания на тази жена в статията, които ако бяха направени от някой от друг произход нямаше въобще да бъдат публикувани. Но видиш ли щото ги е направила еврейка, има основание... да ама не

 30. 30 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 578 Неутрално

  само да добавя, че турците в България трябва да имат уважение кото чужденци живеещи в друга държава......
  нищо не предлагам, само казвам, само казвам.....

 31. 31 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Гневно

  Eй,сякаш прочетох откъс от произведение на Оруел!В същност...май вече се намираме в Свят,измислен от Оруел?
  Нас,Българите(реални спасители на евреи)ни обвиняват,че...не сме спасили още от тях!Сигурно ще ни изкарат виновни,че не сме обявили война на Райха,и че на Трикольора ни не „грее“ Звездата на Давид!
  Австрийците им виновни,че някакъв техен кондуктор свалил от трамвая две киргизки гаменчета без билет!
  Стига!Баста!
  Кога най после на цялото Човечество ще му писне и ще натири всички тези неблагодарници в Израел - да развиват индустрия и фармация,да се занимават с модерно селско стопанство по кибуците,да облагородяват пустинята!...Ама там има задължителна военна служба?!?...Ама там контрольорът ще те хване за масурите и ще те свали от автобуса!?!...Ама там не можеш да се правиш по-тарикат от другите,щото всички са евреи!!!
  ***
  Явно на определени среди по света не им харесва,че все повече хора разбират съвременната демокрация като РАВНИ ПРАВА,ама и РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ за всички членове на обществото,независимо от етноса!И търсят как да изкарат „своите хора“ отново жертви,та още 1-2 поколения да поживеят на гърба на другите етноси!

 32. 32 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Весело

  [quote#3:"forum_terrorist"]Може би е трябвало да арестуват контрольора, затуй че си е вършил работата?!?![/quote]
  Сигурно е бил някой дърт бивш Оберщурмбанфюрер от SS,укрил се от денацификацията,който маскирайки под чувство за „Ordnung“ гнусния си нацизъм е дебнел по трамваите?

 33. 33 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Любопитно

  Интересно тази киргизка мърла,не вижда ли че с тъпите си изказвания постига обратния ефект?!?
  ...Или това е целта - нова вълна от антисемитизъм(По-точно антиЧИФУТизъм,доколкото „чифут“ не е националност,а манталитет на търтей,знаещ само да консумира блага,произведени от другите!)
  След време,с малко нагласена пропаганда,на Целия Свят ще бъдат показани новите страдания на нещастния „богоизбран“ народ!Нищо,че ще „го отнесат“ и съвсем невинни хора от „еврейска националност“ - явно „целта оправдава средствата“!(Комай в историята има прецеденти,бих казал!)

 34. 34 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Любопитно

  До коментар [#29] от "Плам":

  Тъй де!
  Дебили,дето правят идиотски изказвания има от всяка националност!
  Не става въпрос за антисемитизъм,а за антиКРЕТЕНИЗЪМ!
  Не разбирам,защо „Дневник“ въобще са поместили тази статия В ТАКЪВ КОНТЕКСТ?
  Може би трябваше някой политически анал(ОЛ)изатор да коментира и обобщи това,дето се опитах да кажа в моите постове ##31-33?Ама явно не им стиска - само дето не разбирам защо?

 35. 35 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  А стига вече с този антисиметизъм. Явно тази карта от време на време се изважда от прахта (от някои на които им е удобно), за да се създава напрежение. Защо никой не говори за антиславизъм, защото загиналите славяни през 2-та световна война не са по-малко!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 36. 36 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Стресът, който владее евреите ще ги напусне тогава, когато другите разберат най-после що е стресът, който ги владее и спрат да им плащат на "крехките" душички, които при вида на парички - стрес ги ТРЕСЕ!

 37. 37 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241 (в оставка)":ти маи си много работлив нали , или си много крадлив кое от двете признаи си

 38. 38 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ogiigo":загиналите славяни през втората световна са поне 20 пъти пове4е от тези евреи

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  [quote#35:"Ogiigo"]Защо никой не говори за антиславизъм, защото загиналите славяни през 2-та световна война не са по-малко! [/quote]

  Всъщност избитите славяни (от Полша, Чехия, Украйна, Югославия, Беларус и Русия) са повече от колкото избитите евреи.... но, както казвате вие - за това не се говори много в световните медии!

  П.П.
  За изрода Хитлер и нацистките боклуци славяните и евреите спадат към една група на "нисши" хора (унтерменш)!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Untermensch

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#37:"dgidgo"]ти маи си много работлив нали , или си много крадлив кое от двете признаи си [/quote]
  ---------------------
  При мен трудът си е изиграл отдавна еволюционната роля.
  А на теб желая успехи в това поприще...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 41. 41 Профил на true
  true
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хората , които излизат с религията си на първо място и застават в ъгъла, вместо да се представят като личности и за мен са непонятни.
  Не разбирам, защо не могат евреите да се идентифицират, "евреи" това е религиозно означение и не е принадлежност към страна.
  Ако Марина П. се чувства привлечена от културното наследство на Виена и се идентифицира като част от страната Австрия, чак тогава ще Намери Спокойствието Си .
  Но След 34г в Австрия и да не можеш да се идентифицираш с Австрия, това означава , че Сама се Разграничава от Австрийците, като казва "Аз съм еврейка".
  Няма друга религия, където хората се означават като "XYZ".
  Католиците не тичат и не викат "Аз съм католик".
  Или си Австриец, Англичанин, Българин, ... или Израелец с "еврейска религия" или нищо друго.
  Но винаги да повтаряш "Аз съм евреин" или някой в медиите да Не се представя като Австриец, Англичанин, Германец , Израелец , а като "Евреин".
  С това Сам се Изолираш и Ограничаваш и не се Интегрираш .

 42. 42 Профил на true
  true
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Днес еврейската общност в Австрия наброява около 15 хиляди души. Повечето от тях са емигранти от Източна Европа и бившия СССР."

  Това означава , че те са чужденци в Австрия и трябва да положат усилия да се интегрират.
  Но интегрирането не става със

  "...закони, признаващи еврейските институции и обичаи, и до възстановяване или нов строеж на училища и синагоги."
  И мюсулманите действат по този начин и не само в Австрия, признаване на ислямски институции, строеж на ислямски училища и джамии, разграничаване от останалите, неинтегриране.
  Няма разлика.
  А статията завършва с факта, че евреите свободно се разхождат по улиците на Виена с ортодоксално облекло и кипи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK