Многото лица на новия папа ФранцискПървият латиноамериканец, първият йезуит, първият Франциск.


Архиепископ на Буенос Айрес от 1998г. и кардинал от 2001г., но живеещ скромно в апартамент и ползващ градския транспорт вместо полагащите му се луксозна резиденция и служебен автомобил с шофьор. Когато пътува дълги часове през Атлантика със самолет към Ватикана, той седи в икономична, а не в бизнес класа.


Защитник на бедните, но направил кариера в църквата по време на диктатурата от 1976-1983г., когато близо 30 000 аржентинци с леви убеждения бяха отвлечени и избити.
Това е 76-годишният Хорхе Марио Берголио - новият папа, избран от конклава в сряда вечерта на четвъртото гласуване и приел името Франциск Първи.


Със семейството си като (правият в средата).

© Reuters

Със семейството си като (правият в средата).

Ангажираният консерватор


Медиите го представят като консерватор, когато става дума за вярата, и социално ангажиран, когато трябва да се помага на бедните и слабите. Кардинал Берголио е известен като умел във воденето на преговори и готов да се изправи срещу мощни интереси.


Биографите му го представят като роден в семейство от средната класа последовател на скромния, почти монашески начин на живот и избягващ медиите.


"Той е умерен във всяко едно отношение. Берголио е напълно способен да започне ремонт без да скача в неизвестното. Смятам, че ще бъде балансираща сила", казва Франческа Амброджети, която е написала книга за него и е разговаряла с новия папа на няколко пъти в рамките на три години. "Той вярва, че църквата трябва да има мисионерска роля, да излезе сред хората, да бъде активна... църква, която не се занимава толкова с регулиране на вярата, а с нейното представяне на хората, с развиването й."


През 2008г. на път за работа с градския транспорт на Буенос Айрес.

© Associated Press

През 2008г. на път за работа с градския транспорт на Буенос Айрес.


Аржентинският италианец


Хорхе Берголио е роден в 7-членно семейство, баща му е бил служител в железниците, а майка му - домакиня. В произхода му има нещо доста важно - баща му е италианец, което го прави идеален като преходна фигура за скъсване с вековната традиция на европейски и най-вече италиански, папи. Италия е смятана за втората (след с Испания) най-важна европейска държава за историята на Аржентина - дори казват, че Аржентина е колонията в Новия свят, която Италия никога не е имала.


Освен това в Буенос Айрес се говори испански с мелодичност, много близка до тази на италианския език. Тази културна близост сигурно е помогнала на Берголио да се сближи с мнозина от десетките кардинали италианци, доминиращи Римската Курия.


Берголио става свещеник на 32 години - почти десетилетие, след като изгубва единия си бял дроб заради заболяване и след като напуска обучението по химия. Макар да започва късно кариерата си, само след 4 години оглавява местната йезуитска общност, като остава начело между 1973 и 1979г. После заема няколко поста като учен теолог и специализира в Германия. През 1992г. е назначен за епископ, а през 1998г. - за архиепископ на Буенос Айрес. След като става кардинал през 2001г., братята му епископи го избират в два последователни мандата (2005-2011) да ръководи Конференцията на епископите на Аржентина.


Въпроси за дейността му в годините на "Мръсната война" на аржентинската хунта висят над новия папа.

© Reuters

Въпроси за дейността му в годините на "Мръсната война" на аржентинската хунта висят над новия папа.


Неудобните въпроси


Този успех съвпада и с времената на военната хунта, избила десетки хиляди аржентинци с леви разбирания, което оставя доста въпросителни да висят над миналото на новия папа. Най-известният епизод, свързан с Берголио, е отвличането на двама йезуити, които военните затварят заради работата им в бедните квартали. Според журналиста Хорацио Вербицки Берголио оттегля защитата на йезуитския орден от двамата братя, след като те отказват да спрат посещенията си при бедните. Именно този ход позволява на военните да ги заловят.


Книгата на Вербицки "Мълчанието" се позовава на изявленията на Орландо Йорио - един от отвлечените йезуити, които прекарват 5 месеца в плен. (Йорио почина през 2000г. от естествена смърт.) "Историята го осъжда. Миналото му го разкрива като противопоставящ се на каквъвто и да е нов подход в църквата и най-вече във времената на диктатурата. Той е бил много близък с военните", казва Фортунато Малимачи, бивш декан на факултета по обществени науки в Университета на Буенос Айрес.


Защитниците на Берголио казват, че няма твърди доказателства зад подобни твърдения и че, напротив, като свещеник той е помогнал на много дисиденти да избягат.


В редките си публични изяви като архиепископ и кардинал, Берголио не си пестеше острите думи срещу политиците и аржентинското общество. Сложни бяха и отношенията му с президента Кристина Фернандес и предшественика й - покойният й съпруг Нестор Кирхнер.


През 2010г. той атакува властите заради подкрепата им за хомосексуалните бракове. "Да не бъдем наивни. Това не е обикновена политическа битка, това е опит да се разруши Божият план", написа той няколко дни преди законът да бъде одобрен в парламента.


Двамата папи - Бенедикт ХVІ и Франциск І, са последователи на едно и също консервативно теологично движение.

© Associated Press

Двамата папи - Бенедикт ХVІ и Франциск І, са последователи на едно и също консервативно теологично движение.


Защита чрез причастие и освобождение


Новият папа е близък с консервативното италианско религиозно движение Comunione e Liberazione (Причастие и освобождение), подкрепящо папите Йан Павел ІІ и Бенедикт ХVІ като средство за завръщане на вярата сред младежите. Кардиналът на Милано Анджело Скола, за когот осе смяташе преди конклава, че има широка подкрепа да стане папа, също бе близък до това движение, но напоследък се дистанцира, след като то се сближи много с партията на Силвио Берлускони и се замеси в политически скандали в Италия.


Comunione e Liberazione възниква като италианска антимарксическо и сплотяващо католиците течение след майските събития в Европа през 1968г. Днес то присъства в близо 80 държави и е особено силно в Испания и Бразилия. Берголио участва в годишната среща на движението в Римини и разпространяваше в Аржентина книгите на основателя на Comunione e Liberazione - монсеньор Луиджи Джюсани.


Тази му подкрепа бе обратното на отношението към движението на друг йезуит - бившият архиепископ на Милано кардинал Карло Мария Мартини. Според него църквата "изостава с 200 години от времето си". Франциск І най-вероятно ще продължи тази консервативна линия, смятаща, че най-добрият начин да се противостои на светската вълна е да не се отстъпва по никакъв от ключовите въпроси и да не се правят никакви компромиси.


Аржентински кардинал, който не обича футбола? Невъзможно.

© Reuters

Аржентински кардинал, който не обича футбола? Невъзможно.


Първият папа йезуит


Един от най-любопитните моменти около новия папа е че той е йезуит. Инасио Лойола основава Обществото на Исус през ХVІ век, за да служи на папата в Контрареформацията, а с годините тази структура се превръща в един от най-мощните ордени на католическата църква. Членове на ордена твърдят, че Лойола бил против йезуити да започват кариера в църквата и да стават епископи, защото не искал те да бъдат свързвани с престижа, властта и богатството им. Основната им мисия била да бъдат проповедници и свещеници, твърдял той.


Днес сред 1.2 милиарда католици по света йезуитите са по-малко от 20 000 (към 2007г.), а в Южна Америка са под 8% от вярващите. Затова за мнозина изглежда невероятно, че йезуит стигна върха на църковната йерархия.


В същото време кардинал Берголио прие името на Свети Франциск от Асизи - син на богати търговци, от край на ХІІ и началото на ХІІІ век, отказал се от всичко светско в името на бедния и скромен живот в търсене на истинския път към Исус Христос. Групата ордени, оформили се от основания от Св. Франциск Орден на миноритите, е с най-многобройно членство и пряк съперник на йезуитите в църквата. Но за аржентинския кардинал името Франциск І е още един мост към Италия, защото Св. Франциск е покровител на тази страна.


Белият дим над Сикстинската капела, дал сигнал, че католиците отново имат свой предстоятел.

© Reuters

Белият дим над Сикстинската капела, дал сигнал, че католиците отново имат свой предстоятел.


Стратегия и тактика


За кардинал Берголио издигането на върха не би трябвало да е изненада - много неофициални данни сочат, че през 2005г. той бе основният конкурент на консервативния Йозеф Ратцингер в конклава за избор на наследник на Йоан-Павел ІІ. Подкрепяха го кардиналите с по-умерени възгледи, търсещи алтернатива на германеца, дългогодишен отговарящ за доктрината на вярата.


Още тогава аржентинецът направи това, което почти сигурно се е повторило през 2013г. - успешно убеждаване и лобиране сред кардиналите преди те да с есъберат за конклава. сред първите коментари в четвъртък се казваше, че относително бързото избиране на папа - на втория ден от конклава и след четвъртото гласуване - показва, че истинската работа е била свършена по срещите от "генералната конгрегация" в дните преди това от Берголио, говорещ свободно испански, италиански и немски.


Така през 2005г. веднага се заговори, че Бенедикт ХVІ ще бъде "последният европейски папа" и че Латинска Америка има много добри шансове за следващия вот. Малко по-късно някой от конклава проговори пред италианското списание "Лимес" и описа как на първия тур Ратцингер е получил 47 гласа, а Берголио - 10, но на третия вече германецът е добавил 25, докато аржентинецът е събрал още 30. Накрая Ратцингер спечели с 84 срещу 26 гласа.


Първата утринна меса като папа.

© Reuters

Първата утринна меса като папа.


Периодът на симпатиите и след него


Засега той печели масово симпатиите с човешкото "Добър вечер" - първите му думи към събралите се на площада възторжени десетки хиляди, и заключителното "Молете се за мен".


Нюйорският кардинал Тимъти Долан разказа след това, че папата отишъл на вечерята с автобуса, превозващ кардиналите, а по време на наздравиците в негова чест казал: "Тази нощ ще спя добре и нещо ми казва, че и вие ще спите спокойно". И добавил: "Бог да ви прости!".


На следващата сутрин Франциск І се появи в хотела Domus Internationalis Paulus VI, където бе отседнал за конклава, и настоя да си плати сметката, макар че потелът е собственост на Ватикана . защото лидерите трябва да дават добър пример.


Когато обаче отмине периодът на очарованието от избора на нов папа, проблемите и въпросите ще са си все още там. Що се отнася до бъдещето, специалистът по Ватикана Алберто Марони казва: "Църквата можа да научи гръцки, когато членовете й говореха арамейски, както и да проговори келтски, докато говореше латински, а сега е време да научи китайски."


Търговците не са спали цяла нощ - на сутринта след избора на папа сувенирните магазини бяха пълни с образа на Франциск І.

© Reuters

Търговците не са спали цяла нощ - на сутринта след избора на папа сувенирните магазини бяха пълни с образа на Франциск І.Молитвата на Свети Франциск:


Господи, направи ме инструмент на своя мир,
където има омраза, нека сея любов;
където има рана – милост;
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина,
където има тъга – радост.
О, Боже Всемогъщи, дари ме
Да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме
за вечен живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Бог да те благослови,Франсиск - и нека свършиш повече добрини и дадеш много надежда на света.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1275 Неутрално
 3. 3 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Винаги се получава така, когато най обикновени хора трябва да изпълняват задачи, за които са годни малцина избрани!

 4. 4 Профил на Lazar Gruev
  Lazar Gruev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да симпатизирам на човек който се изказва против гей браковете и покрива педофилските скандали в църквата.

 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Eдин ден св. Франциск отишъл до млад брат в манастира, с когото бил свързан и му казал: „Братко, нека отидем до селото, за да проповядваме.” Младият монах бил естествено вън от себе си от радост от оказаната чест и възможност да придружи толкова свят човек като св. Франциск и двамата тръгнали към селото като през целия път говорели за духовни неща и за пътищата водещи към Бог. Погълнати от разговора те минали през селото, вървейки по множеството му улици и спрели тогава да разменят по някоя мила дума с един или друг селянин и след като направили обиколка на селото св. Франциск отново повел по пътя водещ към манастира, когато младият монах изведнъж му напомнил за намерението му да изнесе проповед в селото и го попитал дали не е забравил за това. Св. Франциск отвърнал: „Синко не съзнаваш ли, че откакто сме тук ние проповядваме на хората около нас. На първо място скромното ни облекло прокламира, че сме отдадени на служба на Бога и щом някой ни види неговите мисли веднага се устремяват към небето. Бъди сигурен, че всеки от жителите ни е забелязал, обръщайки внимание на нашето държание да види доколко то отговаря на призванието ни. Те слушаха думите ни, за да разберат дали се отнасят за възвишени или профанни теми. Гледаха жестовете ни и забелязаха, че състрадателните думи, които казахме идват директно от сърцата ни и отидоха дълбоко в техните. Ние направихме много по-силна проповед, отколкото ако бяхме отишли на пазара, бяхме ги свикали около себе си и ги бяхме изтощили с високопарна реч за светостта".

 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#4] от "lazarhead":

  Ти гей ли си?

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Изглежда прекалено свестен човек за такава висока длъжност.
  Дано живее дълго и направи много добрини, все пак има тази възможност.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Новия папа има интересна автобиография, най-много ми харесва това, че е скромен и смирен човек... дано остане такъв и в бъдеще! Желая му успех в бъдеще!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#8:"Иво"]Новия папа има интересна автобиография, най-много ми харесва това, че е скромен и смирен човек... дано остане такъв и в бъдеще! Желая му успех в бъдеще! [/quote]
  Човека е на 76 години,как мислиш,че може да се промени.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Новият патриарх и новия папа са утеха за вярващите.

  подпис
 11. 11 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Поредният твърд противник на човешките права и пазител на статуквото по отношение на контрацептивите (католическата църква продължава упорито да пречи на борбата срещу СПИН) - и абортите.
  Нищо неочаквано от тази организация...

 12. 12 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#6] от "reakzioner":

  Ти жена ли си, ако подкрепяш правата на жените - и тъмнокож ли си, ако подкрепяш техните права?

 13. 13 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#8:"Иво"]Новия папа има интересна автобиография, най-много ми харесва това, че е скромен и смирен човек... дано остане такъв и в бъдеще! Желая му успех в бъдеще! [/quote]

  +++++++++++++++++

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 14. 14 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 582 Неутрално

  *Франциск - извинявам се...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 15. 15 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тази снимка от метрото с папата искам да я видя и с нашите управници - независимо от приказките че всеки от тях е завършил йезуитското училище!

 16. 16 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Бог да благослови Папа Франсиск!
  И дано с негова помощ един ден Християнството се обедини!

 17. 17 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#15:"richardnixon"]Тази снимка от метрото с папата искам да я видя и с нашите управници[/quote]

  Виж и по-наблизо - потърси снимки на наскоро починали сръбски патриарх Павле.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 18. 18 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Успех на Папа Франциск - първият латиноамериканец и йезуит на този пост!

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#16] от "lucky_07":

  Още папа Йоан Павел ІІ поставя като задача обединението на християните. Той смята, че до 2054 г., когато ще се отбележи хилядолетие от Великата схизма, и източноправославни, и католици трябва да работят за това.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на registrirann
  registrirann
  Рейтинг: 213 Неутрално
 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  мракобесник.
  печели симпатиите с това, че казал добър вечер?

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "reakzioner":

  трябва ли да си гей, за да подкрепяш правата им?

 23. 23 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 462 Неутрално

  немога да ви разбера, какъв искате да е Папата, освен консервативно настроен - искате Църквата да одобри еднополовите "бракове", абортите, ефтаназията и тн за да е модерна?? е то тогава няма д ае Църква на Христос, а на станата. тия писания относно трябвало да се реформира Църквата като приеме горе посочените са пълна глупост, аз като католик не го желая.. Не може всичко да бъде опорачено. а всеки здраво мислещ човек знае че абортите, ефтаназията или еднополовите "бракове" се легализира защото имат за цел да печелят избори и пари.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 24. 24 Профил на KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Прочетете в Библията какво пише за осмия папа.....!!!

 25. 25 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#15:"richardnixon"]Тази снимка от метрото с папата искам да я видя и с нашите управници - независимо от приказките че всеки от тях е завършил йезуитското училище! [/quote]

  "А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел. Защото сребролюбието е корен на всякакви злини..." - Библията, Първото послание на ап. Павел към Тимотей, гл.6

  c
 26. 26 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Мисля, че новия папа притежава харизмата и магнетизма, който липсваше на Бенедикт, но пък добре помним излъчването на Йоан-Павел.
  Дано папа Франциск донесе на света много добри дела, много помощ за онеправданите и болните.
  Самият избор на име ме впечатли, защото св.Франциск от Асизи е един от най-запомнящите се светци заради огромното добро, което е правил.

 27. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "Емануил":

  Еми, научи първо правописа, преди да пишеш.
  и не, еднополовите бракове не се легализират, за да се печелят избори. има много страни, които още живеят в 19 век, защо хора с такова мислене не имигрирате там?

 28. 29 Профил на crazyforest
  crazyforest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "persifedron1":

  Съжалявам, ама контрацепцията е доста вредна. Аз лично не бих дал жена ми да се тъпче с такива неща и после да си създаде толкова много проблеми, каквито нейни приятелки си създадоха, хормонални проблеми и какво ли още не, просто е ужасяващо.

  Другото кажи кое е по-голямото зло - това, че католическата църква не разрешава презервативи на католическите християни в Африка ( и това е препоръка, не е заповед, заповедите са 10 и те не касаят това) или оръжията, които развитите демократични страни продават там на диктаторите и на всички главорези, корпорациите, пак на тези развити толерантни страни, които изсмукват ресурсите на континтента, оставяйки жълти стотинки на работниците си?

  Помисли си!

  Другото е, че СПИН-а се разнася, заради разврата, ако човек е благочестив католик, най-много да има много деца, нещо което като цяло в Африка е практика и това е свързано, и с образованието, и с много други неща. Едни презервативи няма да оправят нищо. Важен е корена на проблема, а не някакви неща, които не носят решение.

 29. 30 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#29] от "crazyforest":

  Сексът между възрастни хора, когато не включва насилие, не е "разврат". Не можеш да забраниш на хората да го правят, защото има епидемия от СПИН. Презервативите са единственото решение.

  [quote#29:"crazyforest"]Другото кажи кое е по-голямото зло[/quote]

  Какво значение има кое е по-голямото, щом и двете са зло и трябва да се изкоренят?

 30. 31 Профил на crazyforest
  crazyforest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "persifedron1":

  Просто се чудя на лицемерието в разбиранието ти.

  Значи нека им продаваме оръжия и да им турим по един презерватив и са готови.

  Сигурно за защита на населението ще кажеш, че трябва да им купим бронежилетки? Супер решение, нали?

  Презервативите въобще не дават 100% защита и НЯМА да разрешат проблема. Проблема е в РАЗВРАТА. Виждам, че ти е неприятна думата и за това пак ще я повторя.

  Секса е опасен, може да е много опасен, за това има естествени морални механизми, като това секса да е между брачните партньори, любов, вярност, а не като животните просто нагон.

  Ако забележиш, че СПИН-а е най-разпространен на места, където хората са много либерални, като САЩ и т.н. и на места с много ниска култура. Където хората са консервативни няма тези проблеми. Това говори много.

  Другото малоумно нещо, над което не се замислят много хора е следното, значи католиците слушат папата и не използват презервативи (за Африка говоря), ама блудстват и прелюбодействат. Това е толкова нелогично и глупаво, че ми е странно как може въпросните модерни хора да го твърдят.

  Че ти ако си католик, единствения "проблем" е, че ще имаш много деца. И това не е проблем, дай Боже всички да имаме такива "проблеми" в повече!

 31. 32 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#31] от "crazyforest":

  Не ми четеш мнението. Казах съвсем ясно, че тази практика с оръжията също не я подкрепям.

  Това, което за вас е "разврат", за други не е. Според религиозните догми е развратно невстъпили в брак хора да правят секс, но за мен не е (стига да го правят по взаимно съгласие, разбира се).
  Вярвайте си в догмите, но не ги натрапвайте на цялото човечество.
  [quote#31:"crazyforest"]Че ти ако си католик, единствения "проблем" е, че ще имаш много деца.[/quote]
  Ако си беден, е доста сериозен проблем.

 32. 33 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#29:"crazyforest"]Другото е, че СПИН-а се разнася, заради разврата, ако човек е благочестив католик, най-много да има много деца, нещо което като цяло в Африка е практика и това е свързано, и с образованието, и с много други неща[/quote]

  Като ги заразмятате тези лозунги без да мислите...
  Където и да е по света едно изнасилване може да зарази всеки от всяка религия, а може и да доведе до зачеване. Наскоро в Германия като особен успех в някаква провинция беше отчетено, че лекарите в католическите болници вече ще позволяват на жертвите на изнасилване да пият morning pill, тъй като узрели за идеята, че в противен случай се получава продължение на насилието.

 33. 34 Профил на crazyforest
  crazyforest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#32] от "persifedron1":

  Така е, модерното общество разглежда секса като леко забавление.

  Което разбира се има големи емоционални, физически и всякакви последствия и като цяло хората се оказват в несъстояние да създадат сериозна връзка, семейство, почват да живеят хаотично и в крайна сметка вредят на себе си и на близките си. Живеят в измислена свобода, илюзорна.

  Това не са догми, това е архетип, заложен в нас.

  И независимо дали вярваш в Бог или не, тези последстявия ги има, просто някой път човек трябва да поживее достатъчно дълго, за да разбере и вкуси от горчивите им плодове.

  Колкото за това, че многото деца са проблем го мислим само ние белите, в развитите страни, понеже изпадаме в ужас, че няма да покриваме съвсем естествените си нужди като телефони, айпади, шопинг, коли, заведения, т.н. лична свобода и всякакви ...реално ненужни неща. За тях не е проблем.

  Те имат различно мислене, и за това няма как просто да им натрапим някое друго мислене, което води до много нещастни хора, сеанси при психолози, самота и т.н., все проблеми на модерното ни развито общество.

  Темата е много дълбока. И да разврат има. Има, и той носи своите последствия. .

 34. 35 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#34] от "crazyforest":

  Не е проблем за бедните да имат много деца? А това, че децата им измират от глад и нямат пари за лекарства?

  Колкото до секса - понякога е забавление, друг път е много повече. И в двата случая не бива да се насажда страх от него, защото този страх има сериозни емоционални последствия.

 35. 36 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#24] от "sakifaki":

  ами този е 266 ... та каво да чета???

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 36. 37 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "lazarhead":

  На вас кога ще ви стане ясно, че въпросът за хомосексуалните бракове не стои пред никой християнин. Въобще няма такъв казус. Това не са бракове и точка по въпроса.

 37. 38 Профил на crazyforest
  crazyforest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "persifedron1":

  Така е, децата измират от глад, дайте им бронежилетки и презервативи! Предполагам по логиката на някои от пишещите тук това ще реши проблемите им.

  Човешката сексуалност е нещо много дълбоко нещо, и точно поради важността си носи в себе си и толкова последствия. СПИН-а не се е появил случайно, а в седствие от човешкия разврат. Прекалено свободомислещите, освен че не успяват да създадат семейство и сериозна връзка, достигат я до СПИН, я до нещо друго.

  Просто ценностите са изкривени!

 38. 39 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#37] от "alex_ks":

  Пред християните може и да не стои въпросът, но държавата е светска.

 39. 40 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#39] от "persifedron1":

  Тогава защо занимавате Църквата с подобни казуси?
  Освен това хомосексуалните бракове ерозират семейните ценности и идеята за семейството и възпитанието на децата въобще. А разрушаването им разрушава самото общество. За това е нужна малко държавническа мисъл, а не евтин популизъм. А здравият държавнически разум върви в унисон с християнските ценности. Който твърди обратното или е глупав и не вижда по-далече от носа си (респ. оная си работа ) или просто е лъжец.

 40. 41 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#28] от "owen":

  не разбирам кой къде не живее, но това си е полова дискриминация. едно дете неможе да се отказва нито от майчината нито от бащината любов. колкото до тези хомосексуалисти - кой всъщност им пречи да живеят заедно??? - никой!
  но не мога да се съглася че са семейство - нито жената нито мъжа е излишен в отглеждането на децата!

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 41. 42 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#41] от "Емануил":

  [quote#41:"Емануил"]но не мога да се съглася че са семейство - нито жената нито мъжа е излишен в отглеждането на децата! [/quote]

  Не е само това. Въобще за нормалното психическо развитие, растежа и възпитанието на детето е много важно да вижда, какво е това майка и какво е това баща. Каква е разликата между двата пола.

 42. 43 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "reakzioner":

  Какжо значение има дали е гей, а ти какъв си - прикрит педераст? За това ли ги мразиш толкова?

 43. 44 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "Емануил":

  Бе я си заври сатаната...

 44. 45 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Интересно ми е що за човек е цъкнал минуси за това твърдение:[quote#42:"alex_ks"]ъобще за нормалното психическо развитие, растежа и възпитанието на детето е много важно да вижда, какво е това майка и какво е това баща. Каква е разликата между двата пола. [/quote]

 45. 46 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "cup_of_tea":

  Учудвам се как въобще са ги накарали да приемат това хапче, защото католиците са толкова закостенели, че даже и ежедневните хапчета и презервативите не приемат.

 46. 47 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#45] от "alex_ks":

  Интересно ми е дали искате и самотните родители да забраните.
  Много по-добре е за едно дете да живее със съвестни и грижовни родители от един пол - или със съвестен и грижовен самотен родител - отколкото с баща и майка, които живеят сред пиянство и побоища и нямат една книга в дома си.

 47. 48 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#45:"alex_ks"]Интересно ми е що за човек е цъкнал минуси за това твърдение:[/quote]

  Аз например. Имам колега, която е вдовица - сама си гледа сина. Та по твоята логика това дете това дете, което е полусирак, няма да разбере цял живот кой от какъв пол е.


  [quote#46:"yoankata"]Учудвам се как въобще са ги накарали да приемат това хапче, защото католиците са толкова закостенели, че даже и ежедневните хапчета и презервативите не приемат.[/quote]

  По метода на убеждението - тъй като зачеване може да се осъществи до 7 дни след акта, т.е. сутрешното хапче в този случай не се явява убийство. Но пък недаването му се счита за продължаване акта на насилие.
  Може би няма да се приеме навсякъде и то бързо, но дава някакъв знак. Т.е. има движение, има гъвкавост.

  Четох, че Франциск преди да стане папа, е допускал презервативите при определени условия - за предпазване от зарази. Сега като папа може да се втвърди, да стане по-консервативен, но все пак е някакъв знак.

 48. 49 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Брей, брей, туй някои българи по-големи католици от папата се оказаха!

  Папството е една сатанистка организация хранеща се с педофилска енергия. Айде пак продължавайте да им се кланяте!

 49. 50 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#44] от "yoankata":

  доста си интелигентна ... огледало си на гей обществеността

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 50. 51 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#47] от "persifedron1":

  [quote#47:"persifedron1"]Много по-добре е за едно дете да живее със съвестни и грижовни родители от един пол - или със съвестен и грижовен самотен родител - отколкото с баща и майка, които живеят сред пиянство и побоища и нямат една книга в дома си. [/quote]

  Хайде да не предпоставяте несъществуваща дилема. Защо да не приемем, че гей двойката е от двама истеричави ревнивци? Защо непременно нормалното семейство трябва да се състои от пияници и побойници, а педалите да са съвестни и грижовни? Къде е логиката? Как извеждате подобна зависимост?

 51. 52 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#48] от "cup_of_tea":
  [quote#48:"cup_of_tea"]Аз например. Имам колега, която е вдовица - сама си гледа сина. Та по твоята логика това дете това дете, което е полусирак, няма да разбере цял живот кой от какъв пол е.[/quote]

  Ей, ама омръзна ми от хора, които не разбират текста, който четат. "Моята логика" е тази, че за едно дете НАЙ-ДОБРЕ е да расте в нормално семейство с ДВАМА родители, което предпоставя факта, че това трябва да са МЪЖ и ЖЕНА. Разбира се, че има разведени родители или вдовици, но само не ми обяснявайте, че липсата на единия родител не се отразява на децата и психиката им.
  Защо ми се налага да обяснявам такива азбучни истини?

 52. 53 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#52:"alex_ks"]"Моята логика" е тази, че за едно дете НАЙ-ДОБРЕ е да расте в нормално семейство с ДВАМА родители[/quote]

  В поста, от чиито минуси се оплакваш, изобщо не пишеш това. Сега се оправдаваш, но предния ти пост наистина е грозен и обиден.

 53. 54 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "Емануил":

  зашо просто всеки не си гледа собствения живот и не се меси в живота на другите на другите? ако държавата приеме закон, който ви забранява да удряте детето си ще скочите като ужилени, но сакън някой гей да отгледа дете - ако ще и да е хиляди пъти по-добър родител. кой ви дава право да определяте коя двойка е семейство и коя не? я колко хетеросексуални семейства за нищо не стават, карат се избиват се, но но никой не им казва че не са семейство или че нямат право да са семейство. и наистина ли сексуалната ориентация определя качеството на родителството? вие видели ли сте някога гей да отглежда дете? защото аз съм - там нейде в свободния свят, дето все не можемда го стигнем. кой ви дава право да лишавате една част от населението от деца и от семейство?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK