Папата покани клошар на интронизацията си

С не един жест папа Франциск показа, че иска да остане близо до хората

© Reuters

С не един жест папа Франциск показа, че иска да остане близо до хоратаПо неочакван начин папа Франциск показа отношението си към хората изпаднали в бедност. На интронизацията вчера в първите редове, наред с лидерите от цял свят като личен гост на папата е бил и един картонеро - събирач на боклук от Буенос Айрес, предаде БНТ.


"Имах честта да пътувам с делегацията, а после папа Франциск искаше да бъдем в привилегированата зона, където щеше да е семейството му, защото и ние се чувстваме като негово семейство, бедни работници, които се борят за правата на бедните", сподели Серхио Санчес.


Санчес е член на Движението на отхвърлените работници, обединение на събирачите на хартия. Познава папата от пет години, когато като кардинал Берголио той единствен подкрепил борбата им за достойнство и продължил редовно да ги посещава.
"За нас той е специален човек, сега с този жест доказа, че не се е променил, като е станал папа. Друга привилегия за нас беше, че го поздравихме преди президентите. Не му целунах ръка, защото традицията ни не е такава, ръкувахме се. На раздяла той ме целуна и ми каза, вярвай, всичко ще бъде по-добре", изтъкна Серхио Санчес.


В Аржентина наричат картонеро хора, които останали без работа, изкарват препитанието си, като събират изхвърленото от другите и го разделят, като така влизат и в ролята на еколозите на града.


Спонтанността на папата - предизвикателство за охраната му


Още преди интронизацията на папата неговата спонтанност и склонността му да се смесва с множеството и да общува с обикновените хора породи притеснения за неговата сигурност, особено като се има предвид покушението срещу папа Йоан Павел II преди три десетилетия, коментираха италиански издания.


Папата благославя бебе в тълпата

© Reuters

Папата благославя бебе в тълпата


"Папата не разочарова феновете си. Той отива на крака до множеството отвъд бариерите и докарва на ръба на нервна криза службите за сигурност, докато тълпата е в делириум", посочва вестник "Фато куотидиано".


Прегръдките на папата с тълпата притесняват силите за сигурност. Какво ще стане ако папата не започне да се държи като нормален охраняван папа, пита вестник "Стампа". Новият папа напомня на Йоан Павел II в началото на понтификата му. Но папа Франциск е всъщност доста по-труден за обгрижване от силите за сигурност в сравнение с папата поляк, посочва изданието.


Прочутата Швейцарска гвардия и ватиканската жандармерия, грижещи се за безопасността на папата, трябва да се примирят. Първият латиноамерикански понтифик още от първия ден демонстрира желание да запази спонтанността си и отказа да живее изолиран и без контакт с обикновените хора. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди подчерта, че мерките за сигурност не могат да бъдат налагани на Франциск.


"Трябва да се уважава личният стил на всеки папа. Службите за сигурност знаят, че не е тяхно задължение да взимат решения и когато папата се произнесе по този въпрос, те просто трябва да се адаптират", посочва Ломбарди.  За сигурността на папата ще се грижат 100 швейцарски гвардейци, подпомагани от 100 ватикански жандармеристи и 140 италиански полицаи.


Склонността на папата да се смесва с множеството и да общува с обикновените хора създава притеснения за охрната

© Reuters

Склонността на папата да се смесва с множеството и да общува с обикновените хора създава притеснения за охрната


Папите в модерните времена са особено уязвими на големите публични събития в базиликата "Свети Петър" или на едноименния площад. Това показват няколко нападения, сред които най-сериозното беше покушението срещу Йоан Павел II, извършено от Мехмет Али Агджа през май 1981 г. През 2007 г. германец се опита да скочи пред папамобила на Бенедикт XVI на площад "Свети Петър". През 2009 г. на коледната литургия неуравновесена жена се хвърли върху Бенедикт XVI и го събори на земята в базиликата "Свети Петър".


Тези случаи послужиха за урок и днес, когато във Ватикана ще дойдат делегации от 130 страни и международни организации, охраната поемат италианските власти, които ще разположат около 3000 полицаи, сред които множество цивилни, смесили се с тълпата пред базиликата "Свети Петър". Снайперисти, хеликоптери, полицейски катери по река Тибър, забрана за прелитане над италианската столица - властите не оставят нищо на случайността.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK