ЕЦБ даде ултиматум на Кипър до понеделник да намери пари

ЕЦБ даде ултиматум на Кипър до понеделник да намери пари

© ReutersВ кратко съобщение, състоящо се от само две изречения, Европейската централна банка обяви, че ще прекрати на 25 март (понеделник) подкрепата с извънредна ликвидност (Emergency Liquidity Assistance или ELA) за кипърските банки, ако няма сделка за спасяването на банковата система на страната.


В момента Централната банка на Кипър с разрешението на ЕЦБ отпуска екстрена ликвидност на местните банки, които не могат да ползват държавни облигации на Кипър като обезпечение. Поради много низкия кредитен рейтинг на тези облигации те са неприемливи при стандартните операции за рефинансиране от ЕЦБ.


В съобщението на ЕЦБ от днес се казва: "Управителният съвет на ЕЦБ реши да продължи сегашното равнище на ELA до понеделник, 25 март 2013г. След това за ELA може да бъде обсъждана, единствено ако вече има програма на ЕС и МВФ, гарантираща платежоспособността на засегнатите банки".
Въпросните спешни кредити по ELA се дават от кипърската централна банка с одобрението на Управителния съвет на ЕЦБ. Оценката коя банка отговаря на условията за помощ се прави на всеки две седмици. За спирането на този тип финансиране са необходими гласовете на две трети от членовете на борда на ЕЦБ.


Според Reuters в ЕЦБ се подготвят да отрежат Кипър и да оставят страната да потъне във финансов колапс. Централните банкери на еврозоната са уверени, че разполагат с неограничени ресурси - от изкупуване на облигации до предоставян ена ликвидност - да защитят останалата част от зоната на единната валута от разрастване на кипърската криза.


Без международна помощ за рекапитализиране на банките на острова, те ще изпаднат в състояние на неплатежоспособност, а ЕЦБ може да помага само на изпаднали в затруднение, но не и фалирали банки.


Германия е против това гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги да използва средствата на банката за изкупуване на държавни облигации, което според управителята на "Бундесбанк" Йенс Вайдман е равносилно на финансиране на безотговорни правителства. Но ЕЦБ има други инструменти, с които да изсипва на пазара евтина ликвидност за стотици милиарди евро.


"Опасността е да не би да започнат вложителите да теглят парите си от банките в други държави. Би могло да помогне и едно изказване от ЕЦБ и правителствата, че е непоколебима ангажираността им с гарантирането на тези депозити. В оперативен план това означава още, че банкоматите трябва да са заредени", коментира пред Reuters Андрю Босуърт от Pimco, най-големият хедж фонд в света.


И в момента ЕЦБ предлага на банките неограничена ликвидност под формата на тримесечни кредити и си запази правото да увеличи действието на този механизъм с още 3 години.


Засега няма сигнали банкови клиенти да са се разтревожили някъде в друга страна от еврозоната - нещо, което би било най-лошият сценарий и което би оскъпило достъпа на правителствата до кредитните пазари. 


Дори Кипър би могъл да заобиколи изолацията от свободните финансови пазари с новата програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации, наречена Outright Monetary Transactions (OMT). При нея няма ограничения колк одържавни облигации могат да се изкупуват, а целта е с тази операция да се намали доходността по тях. 


Но има ключово условие - преди това страната трябва да е договорила план за помощи, реформи и съкращения на разходи. Случаят с Кипър показа, че постигането на това условие може да се окаже доста сложна задача за някои страни.


"Ако се наложи, еврозоната вероятно ще избере да пусне Кипър да отпадне и да се фокусира върху контрол на щетите, вместо да смекчава поставените условия до степен и други много по-големи икономики от кипърската да сметнат, че и те може да отхвърлят условията за оказаната им помощ", коментира Холгер Шмидинг от Berenberg Bank.Няма много алтернативи
Председателят на Еврогрупата (съветът на финансовите министри от еврозоната) - холандецът Йерун Дейселблум, заяви в Еврлопарламента, че Москва е уведомила ЕС, че няма намерение за излива в Кипър повече пари от вече отпуснатия през миналата година заем от 2.5 млрд. евро.


"С други думи, относно всяка друга възможност, друг кредит или инвестиция в банките, руснаците ни казаха, че не искат да го правят. Разбира се, кипърското правителство преговаря с руското какво би могло да се направи и аз не знам още какъв е резултатът." Дейселблум допълни, че така или иначе нови заеми от Русия няма да решат дълговия проблем на Кипър, както и че промененият план за еднократно облагане на депозити в Кипър срещу предоставяне на акции от съответната банка все още е валиден.


"Не съм сигурен, че този пакет е изчерпан и провален, защото не виждам много други алтернативи", каза той пред евродепутатите в Брюксел.


Колежката му от Австрия Мария Фектер заяви в интервю за вестник Oesterreich,че "не изключвам Кипър да изпадне в несъстоятелност. Излизането от еврозоната няма да им помогне с нищо. Кипър трябва да действа сега."


Полският министър на външните работи Радослав Шикорски коментира, че "няма задължение да приемаш помощ - Кипър може да продължи да живее със собствените си грешки".
 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK