ЕЦБ даде ултиматум на Кипър до понеделник да намери пари

ЕЦБ даде ултиматум на Кипър до понеделник да намери пари

© ReutersВ кратко съобщение, състоящо се от само две изречения, Европейската централна банка обяви, че ще прекрати на 25 март (понеделник) подкрепата с извънредна ликвидност (Emergency Liquidity Assistance или ELA) за кипърските банки, ако няма сделка за спасяването на банковата система на страната.


В момента Централната банка на Кипър с разрешението на ЕЦБ отпуска екстрена ликвидност на местните банки, които не могат да ползват държавни облигации на Кипър като обезпечение. Поради много низкия кредитен рейтинг на тези облигации те са неприемливи при стандартните операции за рефинансиране от ЕЦБ.


В съобщението на ЕЦБ от днес се казва: "Управителният съвет на ЕЦБ реши да продължи сегашното равнище на ELA до понеделник, 25 март 2013г. След това за ELA може да бъде обсъждана, единствено ако вече има програма на ЕС и МВФ, гарантираща платежоспособността на засегнатите банки".
Въпросните спешни кредити по ELA се дават от кипърската централна банка с одобрението на Управителния съвет на ЕЦБ. Оценката коя банка отговаря на условията за помощ се прави на всеки две седмици. За спирането на този тип финансиране са необходими гласовете на две трети от членовете на борда на ЕЦБ.


Според Reuters в ЕЦБ се подготвят да отрежат Кипър и да оставят страната да потъне във финансов колапс. Централните банкери на еврозоната са уверени, че разполагат с неограничени ресурси - от изкупуване на облигации до предоставян ена ликвидност - да защитят останалата част от зоната на единната валута от разрастване на кипърската криза.


Без международна помощ за рекапитализиране на банките на острова, те ще изпаднат в състояние на неплатежоспособност, а ЕЦБ може да помага само на изпаднали в затруднение, но не и фалирали банки.


Германия е против това гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги да използва средствата на банката за изкупуване на държавни облигации, което според управителята на "Бундесбанк" Йенс Вайдман е равносилно на финансиране на безотговорни правителства. Но ЕЦБ има други инструменти, с които да изсипва на пазара евтина ликвидност за стотици милиарди евро.


"Опасността е да не би да започнат вложителите да теглят парите си от банките в други държави. Би могло да помогне и едно изказване от ЕЦБ и правителствата, че е непоколебима ангажираността им с гарантирането на тези депозити. В оперативен план това означава още, че банкоматите трябва да са заредени", коментира пред Reuters Андрю Босуърт от Pimco, най-големият хедж фонд в света.


И в момента ЕЦБ предлага на банките неограничена ликвидност под формата на тримесечни кредити и си запази правото да увеличи действието на този механизъм с още 3 години.


Засега няма сигнали банкови клиенти да са се разтревожили някъде в друга страна от еврозоната - нещо, което би било най-лошият сценарий и което би оскъпило достъпа на правителствата до кредитните пазари. 


Дори Кипър би могъл да заобиколи изолацията от свободните финансови пазари с новата програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации, наречена Outright Monetary Transactions (OMT). При нея няма ограничения колк одържавни облигации могат да се изкупуват, а целта е с тази операция да се намали доходността по тях. 


Но има ключово условие - преди това страната трябва да е договорила план за помощи, реформи и съкращения на разходи. Случаят с Кипър показа, че постигането на това условие може да се окаже доста сложна задача за някои страни.


"Ако се наложи, еврозоната вероятно ще избере да пусне Кипър да отпадне и да се фокусира върху контрол на щетите, вместо да смекчава поставените условия до степен и други много по-големи икономики от кипърската да сметнат, че и те може да отхвърлят условията за оказаната им помощ", коментира Холгер Шмидинг от Berenberg Bank.Няма много алтернативи
Председателят на Еврогрупата (съветът на финансовите министри от еврозоната) - холандецът Йерун Дейселблум, заяви в Еврлопарламента, че Москва е уведомила ЕС, че няма намерение за излива в Кипър повече пари от вече отпуснатия през миналата година заем от 2.5 млрд. евро.


"С други думи, относно всяка друга възможност, друг кредит или инвестиция в банките, руснаците ни казаха, че не искат да го правят. Разбира се, кипърското правителство преговаря с руското какво би могло да се направи и аз не знам още какъв е резултатът." Дейселблум допълни, че така или иначе нови заеми от Русия няма да решат дълговия проблем на Кипър, както и че промененият план за еднократно облагане на депозити в Кипър срещу предоставяне на акции от съответната банка все още е валиден.


"Не съм сигурен, че този пакет е изчерпан и провален, защото не виждам много други алтернативи", каза той пред евродепутатите в Брюксел.


Колежката му от Австрия Мария Фектер заяви в интервю за вестник Oesterreich,че "не изключвам Кипър да изпадне в несъстоятелност. Излизането от еврозоната няма да им помогне с нищо. Кипър трябва да действа сега."


Полският министър на външните работи Радослав Шикорски коментира, че "няма задължение да приемаш помощ - Кипър може да продължи да живее със собствените си грешки".
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Весело

  Айде,де,откога чакам поне една банка да фалира!

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Еврика
  най-сетне нормална стъпка.
  Но пък още не е станало.

  подпис
 3. 3 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  малък е кипър и могат да си позволят да фалира

 4. 4 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 381 Весело

  тази статия ми е в топ 10 на класацията за най-много правописни грешки!

 5. 5 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  доста пари , които не се контролират от фед и мвф са там и затова ги оставят да фалират

 6. 6 Профил на desodanov
  desodanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ниЗък рейтинг :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "В момента Централната банка на Кипър с разрешението на ЕЦБ отпуска екстрена ликвидност на местнит ебанки, които не могат да ползват държавни облигации на Кипър като обезпечение. Поради много низкия кредитен рейтинг на тези облигации те са неприемливи при стандартните операции за рефинансиране от ЕЦБ."

  Редакторе?

 8. 8 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Предлагам: Да не се облагат ПРИВЛЕЧЕНИТЕ ПАРИ в кипърските банки. Да "отчислят" начислените лихви върху суми над 50 хил. евро по привлечени пари. Това вече не е отнемане на собственост, а корекция на олихвяването. ПРАТЕТЕ ТОВА НА ЕЦБ и ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИПЪР!!!

 9. 9 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  В момента Централната банка на Кипър с разрешението на ЕЦБ отпуска екстрена ликвидност на местнит ебанки, които не могат да ползват държавни облигации на Кипър като обезпечение. Поради много низкия кредитен рейтинг на тези облигации

  ==============

  Мда, с този ниЗък кредитен рейтинк наистина майката си е ебанкало.

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#9:"Митридат"]кредитен рейтинк [/quote]

  Хехехе, и аз се заразих...

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Голема работа са това банкстерите!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 681 Весело

  [quote#7:"pinoki0"]ебанки[/quote]
  Това наистина е яко!
  И само да не ме изтриете, това не съм го написал аз а автора...

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Лемън Брадърс не ти ли стигна.
  Минаха 5 години и още не можем да се оправим след първия фалит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "Според Reuters в ЕЦБ се подготвят да отрежат Кипър и да оставят страната да потъне във финансов колапс."
  О небеса!!!Това не е ли в разрез с евро-християнските ценности?Аз не го вярвам..

  ne mutlu türküm diyene.
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лято":

  И колко ще "отчислят" - 50-60 милиона. Те искат да приберат поне 5 милиарда.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Ама шефовете на Брадърса се спасиха. Нищо ново под слънцето.

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#14:"hasanço"]Това не е ли в разрез с евро-християнските ценности?[/quote]

  Може и да е, но тук става дума за юдео-християнски ценности.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  [quote#3:"dgidgo"]малък е кипър и могат да си позволят да фалира [/quote]

  Тя пък Гърция, много голяма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на predsedateljt
  predsedateljt
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Немският обир на покрайнините на немския ЕСсср навлиза в активната си фаза. Жалко, че форумните евро-малоумници не виждат очевидното,следващите, които ще бъдат обрани по тази схема са България, Румъния(имат прекалено големи банкови влогове и си пазят "бели пари за черни дни" вместо да ги дава за подържане жизнения стандарт на немците), а след 10-тина месеца ще иззквичат на умляло и Люксембург и Австрия. Кутията на евро-Пандората е широко отворена и тепърва ще има да се жънат истинските финансово икономически и социално-политически бури !!!

 20. 20 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Що не оставят Испания така

 21. 21 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами това е операция по дефолт, ако Англия или Русия не спасят Кипър, това ще първата страна излезла от Еврозоната, а това означава и краи на еврото, ако до понеделник това не се случи, просто всички ще разпродават евра.

  Ами не е въпросът, дали могат или не да фалират Кипър, просто това ще е домино ефект. А това е супер лошо за нашата зависима от щ. долар икономика, защото купуваме основно газ и нефт с ш.долари.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Ако това ще ти помогне да спиш спокойно:

  "Бивш ръководител на банка в Гърция бе осъден на 8 години затвор по обвинения в измама и фалшификации ..."

  "Герхард Грибковски (банкер) бе осъден на 8.5 г. затвор в Мюнхен за взимане на подкуп от боса на Формула 1"

  "Бившият дилър от швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) Квеку Адоболи бе осъден от лондонски съд на седем години затвор"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Ако кипърците не се вземат много сериозно в ръце, ще фалират с трясък. В Германия, както и в голяма част от Европа има консенсус, че това не е "системнорелевантна" държава. А без помощ банките още следващият вторник фалират и тогава всички изгарят и то не само с 10% а със 100%. Просто гаранционният фонд за депозитите под 100 000 Евро възлиза в Кипър на под 20 милиона, тоест няма да покрие нищо. За кипърците а и за тези които са си оставили парите там няма печеливш вариант: или се отказват от малка част от спестяванията си или изгарят изцяло.
  Между другото е пъна глупост, че това били парите на обикновените кипърци: половината от банковите сметки на острова са с над 100 000 Евро. Това говори всичко...

 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#21:"nboyan"]Ами това е операция по дефолт, ако Англия или Русия не спасят Кипър, това ще първата страна излезла от Еврозоната, а това означава и краи на еврото, ако до понеделник това не се случи, просто всички ще разпродават евра.[/quote]

  Дреме ми на шмайзера, моите пари са в швейцарски франкове.

 25. 25 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri": 100 млрд ЕВРО по 2% са 2 милиарда!!! по 5 години назад са 10 милиарда. Не се притеснявай за сметките. И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА!!!

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#22] от "tribiri":

  Тези вкараните в панделата ми действат направо благотворно,като мокра кърпа върху челото,на изгарящ от треска човек. Трябва още и още у зандана...

 27. 27 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 681 Неутрално

  В една дискусия в Германия вчера отново ясно се видя, че в общи линии има консенсус във всички политически лагери по отношение на Кипър...

  http://www.ardmediathek.de/das-erste/anne-will/suendenfall-zypern-vertrauen-weg-bei-europas-sparern?documentId=13807142

 28. 28 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#14] от "hasanço":

  Аз обаче ще се радвам ако го направят. Според мандата им и лисабонският договор, точно това трябва да направят. Всичко правено до тук бе изключение а не правило. Време е вече да се видят правилата, за да усетят хората какво е лошо, и защо това до момента беше добро.

 29. 29 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#19] от "predsedateljt":

  За да оберат някой трябва нещо да му вземат. А аз все не мога да разбера какво точно им вземат? Тук говорим да им ДАДАТ 10 милиарда, които ТЕ НЕ СА задължени да им дадат (освен ако няма някаква специална причина, свързана с черни кипърски очи, за която аз да не знам, която да ги задължава). И те са в своето си право да не им ги дадат. Кипър е свободен да ги намери от другаде. Защо не ги взеха от Русия, защо тя не иска да им ги даде? Ами МВФ защо не иска? А Китай, той пък защо не иска? Ами Египет, те и с Египет връзки имат, защо той не иска да им даде парите? Условието тук е Кипър да самофинансира 6 милиарда от това. Ок, не искаха да го правят с депозитите, няма лошо. Ако сега ги намерят по друг начин, пак ще им дадат 10 милиарда. Та се чудя отново, какво точно им обират, щом пари им дават. И ако взимането на тези пари е толкова лошо, що Кипър се натиска да го направи?

 30. 30 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#20] от "smile":

  И аз това се питам Според мен е редно да го направят.

 31. 31 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#21] от "nboyan":

  Аз не мисля, че ще е край на еврото. Дори са се обезцени, то ще помогне много на Франция че и Испания Може да се окаже най-умният ход да спрат с глупавите помощи. Отделно ЕИЗ+ЕС е най-големият купувач на горива, и при падането на еврото ще паднат и цените на горивата. Това ще е супер, дори за САЩ, ще е неприятно за петролните износители (като Русия). И отделно, аз очаквам САЩ, УК и Япония да прекалят с количествените отпускания (спадане на курса на еврото ще е много неприятно за тях) и то постепенно пак ще се напомпа. Но казано с други думи, ЕЗ няма да пострада, а дори може да спечели от това. Виж за Кипър не знам. Те може доста да пострадат.

 32. 32 Профил на predsedateljt
  predsedateljt
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#27:"antikommunist"]В една дискусия в Германия вчера отново ясно се видя, че в общи линии има консенсус във всички политически лагери по отношение на Кипър... [/quote]

  Изобщо не се съмнявам в това. Когато става дума за обир на някоя чужда страна, немците винаги през последните 100 години са проявявали пълно единодушие. Жалко, че още не са научили желязното правило, че после ще им се наложи да платят скъпо и прескъпо за това

 33. 33 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги" - хайде стига с тая неграмотна журналистика де. "гуверньорът на ЕЦБ" на български звучи така: управителят на ЕЦБ. Добре е да се научават поне такива най-основни термини, а не да се пишат английски термини на кирилица (с вътрешно усещане "колко съм модерен". Дори преводачката на Google помага в тоя елементарен случай, но неназованият автор на статията няма време да се замисля за дреболии.

  Иначе по темата - ЕС явно иска да разбие офшорния бизнес на Кипър. Ще им остане само туризма. Може би е и начин да ударят Русия - не само че им конфискуват част от спестените пари, а и за в бъдеще няма да разчитат на кипърски бизнес структури. Разните Сейшели, Каймани и др. трябва да са сериозно обезпокоени от перспективите, макар че в близък план ще им дойде добре бягството на пари от Кипър.

 34. 34 Профил на predsedateljt
  predsedateljt
  Рейтинг: 0 Гневно

  Делян (delian) Делчев,
  Малоумните ти лакейско-еврогермански коментари са изпълнени с толкова нахални лъжи и примитивни мантри, че просто ме е гнус да ги чета, все едно съм се докоснал до нещо гадно и вонящо, а още ме е повече гнус да им отговарям !!!

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#25] от "Лято":

  Кипър приятелю е член на еврозоната. Те (доскоро) можеха да си набавят неограничен ресурс от ЕЦБ на цена EURIBOR. Т.е. на нива около 1% за три месеца.
  Кой ще седне да набира ресурс на 2% при това положение, още повече, че върху ресурс, който се набира от граждани и фирми трябва да се начисляват МЗР и ФГВ.
  Цената по депозитите там не може да е над 0.5 - 0.7%. Освен това, кой ти каза че депозитите са 5 годишни. Средния матуритет на депозитната база е обикновено до 3 месеца и съответно начислените лихви може да се очаква, че са горе долу за толкова време.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#24] от "Митридат":

  Швейцарската централна банка се опитва да държи относително фиксиран курс към еврото - програма, която те следват от няколко месеца. Така че аз очаквам ако еврото се срине, да падне и франка под изкуствен натиск. Но ЕС е осовният пазар за САЩ, така че ако еврото тръгне надолу, само до 3 месеца официално (а преди това неофициално) ФЕД ще се счупи да почне да печата пари да сваля долара, същото нещо (напълно официално) ще прави японската централна банка, след което ще последва Китай (заради долара), и ще се включи и Русия, така че средносрочно и дългосрочно, нищо няма да се случи. Само малко сътресение за еврото, което дори в този момент е дори търсено (Франция напъва от 2 месеца Германия да го позволи и има престрелки между финансовите им министри). Кипър ще го отнесе, но за еврото страшно няма.

 37. 37 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#34] от "predsedateljt":

  Всеки има правото да си измисля оправдания, които да го карат да си се чувства важен и научил "истината". Така че това си е твое право

 38. 38 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 541 Любопитно

  И такаа взимаме вестника +Österreich+ и четем:
  Фектер поставя ултиматум на Кипър и малко по надолу,
  за първи път една страна която се бори със зъби и нокти за финансов пакет, който и гарантира спасяване и два дни по късно го отхвърля единогласно е нещо невиждано!
  Ние сме съгласни да се предоговорят условията от страна на Русия за кредита от 2,5 милиарда,но не и Кипър да прави нови дългове!
  И сега Внимание!!!
  Кипър гарантира 75 милиарда евро при БНП от 18 милиарда,като само 31 милиарда/юридически са пари на кипърски субекти.
  Ние /страните от Европространството/ искаме да помогнем но как да обясним на нашите данъкоплатци че с техни пари спасяваме депозитите на руските олигарси?
  Въпрос:Какво ще стане ако Кипър не осигури 5,8 милиарда,значи ли това Еврозоната ще каже Сбогом Кипър?
  Отговор:Точно така.Ако до понеделник не се осигурят 5,8 милиарда,спасителния пакет е невалиден,нито цент повече от нас,банките остават затворени,хората няма да могат да си вземат парите и удря часа/влиза в сила/гаранцията за 75-те милиарда.Това ако ще три пъти да се продадат пак не стига.
  С други думи -фалит,напускане на еврозоната и съответно Европейската Общност.

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#32] от "predsedateljt":

  Поне като лъжеш,вкарвай и малко истина.

 40. 40 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 541 Любопитно

  И съвсем пресното в сила влиза план С/като мухата Це-Це/
  Значи събират в един котел пенсионния фонд на държ.служители+държ.ценни книжа /които по техни сметки стрували 2милиарда евро--а иначе няма кой и за тапети да ги купи/+църковните имоти които като се продадът 2018 ще струват майка си и баща си--Нооо...
  Парите са необходими до понеделник 24.00 часа а до тогава ..???

 41. 41 Профил на .stranger.
  .stranger.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Свирено - фалит, аут от Еврозоната и ЕС.

  Държава - разграбена, държава - изхвърлена!

 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#33:"c0ng0"]

  "гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги" - хайде стига с тая неграмотна журналистика де. "гуверньорът на ЕЦБ" на български звучи така: управителят на ЕЦБ.[/quote]
  То така, ама сигурно има някаква специфика за да го отличи от "управител на ресторант" например. Щото и другаде пишат: Иван Искров- старият нов гуверньор на БНБ
  http://www.economynews.bg/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2--%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D0%B1-news1686.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 43. 43 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "salandino678": мед и масло да яде6...

  ne mutlu türküm diyene.
 44. 44 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "geo_19":

  Според теб цитат от някакъв вестник валиден довод ли е за това кой израз е правилен? Може би си чувал за БНБ отскоро - е, аз ще ти кажа, че допреди година-две управителят на БНБ се наричаше управител. Наскоро някой объркан журналист използва думата гуверньор и неуките му колеги решиха, че това е новата модерна дума. Явно и те като теб разсъждават "сигурно има някаква специфика". Има ама няма. Потърси в гугъл "управител на БНБ" и ще видиш че и сайта БНБ.бг цитира тая титла. Не търси под вола теле, защото обяснението е много по-елементарно - неграмотност и парвенющина сред журналистите.

 45. 45 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#12] от "antikommunist":
  "ебанки Това наистина е яко!
  И само да не ме изтриете, това не съм го написал аз а автора..."

  Авторът правилно е написал ебанки, те друго и не представляват. 46. 46 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#44:"c0ng0"]Според теб цитат от някакъв вестник валиден довод ли е за това кой израз е правилен?[/quote]
  Не, това не е довод за обосноване правилност или неправилност на използването на някоя чужда дума в езика ни. Това "гуверньор" повече ми личи на "гувернантка" (гледачка, възпитателка на деца) или на обикновен "губернатор"... Ама взе да се налага пущината му... Та затова си мисля, че терминът "гуверньор" би трябвало да има някакъв особен отенък отличаващ го донякъде от "управител" в съвремнното му разбиране. Може би му придава качеството на "пазител" какъвто би трябвало да е шефът на БНБ. Пазител на стабилността на финансовата система. (както гувернантката е пазител на детския свят)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 47. 47 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#45:"dum_dum"]Авторът правилно е написал ебанки, те друго и не представляват. [/quote]

  Може би е искал да напише еБанки или iБанки

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 48. 48 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#42] от "geo_19":
  "То така, ама сигурно има някаква специфика за да го отличи от "управител на ресторант" например. Щото и другаде пишат: Иван Искров- старият нов гуверньор на БНБ"

  И по какво се различава един управител на ресторант, спрямо управител на централна банка? Кой ял, кой пил, кой платил, не е ясно.

 49. 49 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Статията е на много НИЗКО ниво. Поне от правописна гледна точка. Направо срамота!

  ''отпуска екстрена ликвидност на местните банки, които не могат да ползват държавни облигации на Кипър като обезпечение. Поради много низкия кредитен рейтинг '' Пък и да беше само това.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 50. 50 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "Делян (delian) Делчев":

  Аз смятам, че операция по смяна на валута е започнала, ако това се случи, следващите са ... независимо какво изкупува ЕЦБ.

  Ако доларът поскъпне спрямо еврото, няма как цените на горивата да не се увеличат, защото се купуват в долари.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK