Швейцария ще свика референдум за правото на централната банка да продава злато

Швейцария ще свика референдум за правото на централната банка да продава злато

© ReutersДясноцентристката Швейцарска народна партия (SVP) е събрала достатъчно подписи, за да свика референдум, на който народът да се произнесе по предложението да се забрани на централната банка (SNB) да продава златния резерв на страната, съобщи агенция Reuters.


Идеята, кръстена "Спасете нашето швейцарско злато", е да се забрани на швейцарската централна банка да продава каквато и да било част от златния си резерв, както и тя да бъде принудена да държи поне 20% от активите си в злато, обясниха от комитета, стоящ зад плана.


"Златните резерви не са спекулативни инструменти нито на SNB, нито на политиците. Те принадлежат на народа", каза Луци Щам от популистката SVP.
В края на 2012 г. швейцарската централна банка е притежавала 1040 тона злато на стойност близо 54 милиарда долара, което е малко над 10% от общите й активи.


В последно време институцията натрупа съществени резерви от чужда валута заради намесите си в защита на франка. С оглед постоянно растящата му цена през 2011 г. банката наложи горна граница от 1.22 франка за евро, за да защити икономиката на страната от рецесия и дефлация.


Организаторите на "златната" инициатива призоваха SNB да започне да трупа злато, като продава събраните евро.


От своя страна банката се противопоставя остро на всякакви правила, които биха намалили свободата й на действие в определянето на швейцарската валутна политика.


Предложението на десните поставя и друг практически проблем. Те искат златните резерви да се съхраняват в Швейцария. Към момента местата, където банката пази злато си, са строго пазена тайна. В миналото SNB е признавала, че то се държи както у дома, така и в чужбина, и че главната причина за тази децентрализация са кризисните сценарии. От 2005 г. по-голямата част от резерва се намира на родна територия, казват от финансовата институция.


Швейцарците могат да подлагат инициативи на всенародно допитване, ако съберат 100 000 подписа в рамките на 18 месеца. Въпреки това референдумът за "златната инициатива" може да бъде отложен с години и е малко вероятно да получи широка подкрепа. Подобен опит за ограничаване на правомощията на централната банка вече пропадна в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK