Дебат за вината при изнасилванията се разпалва в Египет

Площад Тахрир се е превърнал в място, където жените не ходят по тъмно

© Ройтерс

Площад Тахрир се е превърнал в място, където жените не ходят по тъмноГолемият брой нападани сексуално или изнасилвани жени в Египет се превръща в нещо, което вече не може да бъде пренебрегвано. Консервативните ислямисти, които са в центъра на новия политически елит на страната, са гневни. Те обвиняват жените, пише New York Times.


"Понякога", казва генералът от полицията и депутат Адел Абдел Максуд Афифи "едно момиче допринася на 100% за изнасилването й, когато се поставя в тези условия."


Увеличеният брой сексуални посегателства на публични места през последните две години разпалва дебата кой е виновен. Това е болезнен и остър пример на сътресенията, които египетското общество преживява в опит да открие себе си.
По време на президента Мубарак сексуалните посегателства не се случват на публични места, но отслабването на мощния апарат за сигурност предизвиква бум на тези престъпления. Жените от своя страна също използват разпадането на стария режим и изнасят проблемите си в публичното пространство, искайки внимание към проблема, който всички отричат.


Заемащите официални постове ислямисти също имат собствено мнение по въпроса. Според някои от тях жените сами предразполагат към нападения, защото участват в обществени протести. "Как може да искате от вътрешното министерство да защитава една жена, която стои сред мъже", пита депутатът Реда Салех ал Хефнауи, който е от групата на "Мюсюлмански братя".


Една от жените, които се осмелява да говори, е 42-годишната журналистка Ханя Мохеб. Тя е сред най-малко 18-те потвърдени случая на сексуално нападение на 25 януари тази година на площад "Тахрир", когато той е пълен с отбелязващи втората годишнина от революцията. В телевизионно интервю Мохеб си спомня как група мъже са я обкръжили, съблекли и гаврили с нея 45 минути. Някои от мъжете са крещели, че са се опитвали да я спасят, но докато дойде линейката, тя вече не е различавала нападателите от защитниците.


След този злополучен ден други жени, станали жертва на сексуални посегателства, също започват да говорят. "Когато видя улица "Мохамед Махмуд" (водеща до площада – бел. ред), ръцете ми автоматично се хващат за панталоните", казва Ясмин ал Барамауи, която е била нападната през ноември. Тя и друга приятелка са били обкръжени от две отделни групи. Ал Барамауи е хвърлена полугола върху капака на кола, след което е откарана до близък квартал, където местни жители я спасяват.


Протестиращи в подкрепа на президента ислямист Мохамед Мусри

© Ройтерс

Протестиращи в подкрепа на президента ислямист Мохамед Мусри


Докато полицията, изглежда, не прави нищо, някои жени се самоорганизират. На скорошен протест, призоваващ за внимание към сексуалните посегателства, няколко жени държат ножове над главите си. "Не се притеснявайте за мен", казва 40-годишната Абир Хариди. "Въоръжена съм."


Политиците, изглежда, са по-загрижени да се обвиняват един друг за случващото се, пише New York Times. "Мюсюлмански братя" са планирали нападенията на площад "Тахрир", за да предизвикат протестиращите", смята Мохамед Абу ал Гар от египетската партия на социалдемократите. От самата партия се оправдават, че демонстрантите не са успели да разделят мъжете от жените в проявите си.


Ултраконсервативните ислямисти от своя страна пък обвиняват жените, че изобщо са дръзнали да говорят. "Виждате жени, които говорят без срам, страх или дори женственост", казва телевизионният проповедник Ахмед Абдулах, познат като шейх Абу Ислям Такива жени са "демони", казва Абу Ислям, чудейки се защо някой трябва да им симпатизира, защото те са "отишли да ги изнасилят".


Хания Мохеб нарича тези думи скандални и обвинява ислямистите в съучастничество. "Когато обикновени хора казват такива неща, невежеството може да е оправдание", казва тя. "Но когато някой от законодателната власт прави такива коментари, те подкрепят нападателите."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK