Папата призова вярващите да не се боят от Господните изненади на съкратена служба за Великден

 

© Reuters

 Папа Франциск, който за пръв път ръководи великденските богослужения, призова онези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бог да се завърне в живота им, предаде "Ройтерс". Франциск ръководи снощи тържественото великденско бдение в базиликата "Св. Петър". В началото огромната църква, най-голямата в християнския свят, бе потънала в мрак, напомнящ за тъмнината в гробницата на Исус преди Възкресението му.


Около 10 000 вярващи запалиха свещите си, когато папата мина по главната пътека, и едва след това светнаха и лампите в базиликата. Франциск, който бе облечен в сравнително скромни одежди за разлика от предшественика си Бенедикт Шестнайсети, произнесе проста проповед, преразказвайки библейската история за жените, които отишли в гробницата на Исус и с изненада видели, че той не е там.


Бившият архиепископ на Буенос Айрес призова слушателите си "да не се боят от Господните изненади", никога да не губят доверие по време на изпитанията и премеждията на ежедневието, а също така, ако са се заблудили, да позволят на Бог да се завърне в живота им. Ако досега сте държали Исус настрана, пристъпете към него. Той ще ви приеме с отворени обятия, каза папата, говорейки на италиански.
Тази година една от най-драматичните части на бдението, когато папата би трябвало да сподели светлина от свещта си с другите вярващи, докато цялата базилика светне, бе съкратена, както и четеното на някои текстове от Ветхия завет, отбелязва "Асошиейтед прес". Ватиканът обясни, че папата иска месите, които отслужва, да не бъдат прекалено дълги.


По времето на Бенедикт Шестнайсети великденското бдение обикновено продължаваше почти три часа. Съкратената служба, започнала и по-рано от обикновено, е само част от нововъведенията, които направи Франциск в церемониите по време на Страстната седмица. На Велики четвъртък той подразни традиционалистите, но си спечели симпатиите на жените и хората с либерално мислене, като изми и целуна краката на две млади момичета в център за задържане на малолетни в Рим, въпреки че в този ритуал обикновено участват само мъже.


Ден по-късно, по време на процесията, възпроизвеждаща пътя на Исус към Голгота, Франциск се обърна приятелски към "мюсюлманските братя и сестри", а цялата процесия бе посветена на страданията на християните от тероризма, войните и религиозния фанатизъм в Близкия изток.


Днес папата ще отслужи тържествената Великденска меса, ще отправи първото си послание "Урби ет орби" и ще поздрави вярващите с Възкресение Христово на десетки езици. По този повод "Асошиейтед прес" отбелязва, че досега папата явно изпитва дискомфорт да говори на друг език освен на италиански, избягвайки дори да говори на испански, когато има повод. Ватиканът обясни, че папата не желае да дискриминира другите езици, като отдава предпочитание на родния си език. Италианският по традиция е езикът на Ватикана и използването му е логично, обясняват от Ватикана.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  На нас от други изненади ни се вдига кръвното !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Като истински ръководител папата трябва да може да приобщава вяраващите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 777 Любопитно

  "Съкратената служба, започнала и по-рано от обикновено, е само част от нововъведенията, които направи Франциск в церемониите по време на Страстната седмица."
  ================================
  Демо версия?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Явно Католическата църква се нуждае от промяна и кой друг, ако не Папата, следва да направи промяната?
  Той знае най-добре, кое как трябва да стане!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да беше казал нещо за страданията на народите днес, които са резултат на воините, които разпалват капиталистите. Да беше разобличил, порицал и даже анатемосал персонално лицата държавници и политици - виновници за неправдите днес !. Или и тои ще се прояви като популист...? Нали по-голямата част от държавниците са вярващи католици, православни, / пък и народите със своите водачи / и войните и експлоатацията не спират !!??

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Великден е времето когато всичко се затопля
  понеже Бог е доброта
  Великден е времето когато природата се обновява
  понеже Бог е справедливост и красота.

 7. 7 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Този папа все повече ми става симпатичен - не се страхува да пристъпва някакви закостенели догми и канони и показва човечност.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 8. 8 Профил на Кур Деликурев
  Кур Деликурев
  Рейтинг: 342 Неутрално

  "А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел. Защото сребролюбието е корен на всякакви злини..."
  Библията,
  Първото послание на ап. Павел към Тимотей, гл.6

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#7:"salvador"]да пристъпва някакви закостенели догми и канони и показва човечност. [/quote]
  Как я показва ? Като призовава да обичаш Бога повече от човеците ?

 10. 10 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Този папа най-после показа какъв трябва да е истинският духовен водач. Много смел и човечен. Моите поздравления!

 11. 11 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков":

  Ами така е.

  Amizade
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Аз приветствам нововъведенията на папа Франциск, с изключение на съкратената Великденска служба. Това не е обикновено бдение; вярващите са отишли, за да бъдат съпричастни поне малко на страданията на Исус Христос и неговото Възкресение. В резултат са получили съкратена версия.
  Лекарите казват, че дозата прави веществото лекарство или отрова.
  Христос Воскресе на католици и протестанти!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Примирявайте се с угнетението на корпорациите, те са божие изпитание за духа. Търпи народе за да спасиш душата. Пък чорбаджи оти да се отказва да огъзи таквиз покорни овци, след като му се предлага изкушение ?!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Папата призова вярващите да не се боят от Господните изненади на съкратена служба за Великден. Не бойте се от съкратената служба за Великден, а се плашите от догмата за папата като "наместник Божий", който в някои случаи дори има претенциите да иззема функциите на Бога и да Го засенчва, която се явява фундаментална за цялостното учение на римо-католицизма. По своята същност то изцяло противоречи на Евангелското и апостолското учение и за Църквата, и за познаването на Истината. Лъжеучението за някакво превъзходство на римския епископ над останалите духовни пастири в християнския свят, е главна причина за разцеплението в Църквата и отпадането на римо-католиците от Истинската Вяра.

 15. 15 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#13:"hasmokar"]Примирявате се с угнетението на корпорациите, те са божие изпитание за духа. Търпи народе за да спасиш душата. Пък чорбаджи оти да се отказва да огъзи таквиз покорни овци, след като му се предлага изкушение ?! [/quote]

  „Не търсете възмездие – рано или късно всеки плаща”.

  На земята, разбира се, безгрешни няма и наистина всеки плаща за нещо. Но възмездието не го раздаваме ние, хората, а Небето. Има съдба, има карма, която ни сблъсква с конкретни трудности. Този обаче, който реши, че може да съди другия, да раздава справедливост, плаща прескъпо.

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Явно площада не се залъгва вече с божията кара, след като божиите слуги лапат тайно като за световно и се кичат с лукс, проповядвайки царствие небесно.

 17. 17 Профил на nihao
  nihao
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#16:"hasmokar"]Явно площада не се залъгва вече с божията кара, след като божиите слуги лапат тайно като за световно и се кичат с лукс, проповядвайки царствие небесно. [/quote]

  Лукавият е този чрез когото идва изкушението – този който се стреми чрез всякакво средство да подведе людете и да ги отдалечи от Бога, тласкайки ги в греха. (Той може да говори чрез устата на всеки който му се отдава, както и да го убеди в каквото пожелае)

 18. 18 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Папата дава добър личен пример и това като начало хич не е малко.
  За разлика от нашите свещеници

 19. 19 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Весело

  [quote#13:"hasmokar"]Примирявате се с угнетението на корпорациите, те са божие изпитание за духа. Търпи народе за да спасиш душата. [/quote]
  Божието -Богу, кесаревото-кесарю..

  хе-хе-хе

 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  В проповедта си Папата припомнил и думите на Исус Христос, отправени към апостол Петър.
  " Петре, ти си рибар, но не можеш като мен с три риби да нахраниш 5000 човека. Затова, твоята мисия е ДА НАУЧИШ ХОРАТА КАК САМИ ДА СИ ЛОВЯТ РИБАТА. Тези думи си мисля, че са много актуални в днешните дни на криза - да не разчитаме на помощи, а да се научим, как ние самите да се избавим от нея!!!!

 21. 21 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#20:"Дедо Либен"]да не разчитаме на помощи, а да се научим, как ние самите да се избавим от нея!!!! [/quote]
  ставаш кесар и кризата сама ще избяга от теб.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Този папа все повече ми харесва.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ако всички искрено вярват в Господ изпитанията щяха да са много по-малко!

 24. 24 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 951 Весело

  Момченцето от снимката много прилежно е изпънало дясната ръчичка, приветствайки божия отец.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#19:"kolizej"]Божието -Богу, кесаревото-кесарю.. [/quote]
  "Отдайте, прочее, кесаревото кесарю", добре, но вече няма кесари. Caesar-владетел, властелин сега е народа. Той е “създател” и “носител” на държавната власт. “Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция”, а това означава, че народът е първичният носител на властта.
  До коментар [#19] от "kolizej":
  [quote#19:"kolizej"]хе-хе-хе[/quote]

 26. 26 Профил на Tomislav Jelezarsky
  Tomislav Jelezarsky
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  До коментар [#4] от "boby1945":
  До коментар [#7] от "salvador":

  А дали тази "смелост" няма да му изяде главата? Няколко фанатични католически течения не признават последните 5 папи; има тълкуватели, за които този или следващият папа ще са последните преди падането на Рим (разбирай Ватикана). Дали не сме свидетели на края на един процес, започнал със схизмата между Ортодоксалната и Католическата църква и минал през отцепването на Англиканската църква и протестантските движения? Интересни времена, както казват в Китай, или "На живо от Голгота'', както го предава Гор Видал.

 27. 27 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Господни изненади" нещо немога да го разбера ... Учението на Исус е последователно и човеколюбиво в него няма изненади.Изненадите идват от хората и за хората .Бог е вътре в нас в сърцата ни.Вече хиляди години в името на Бога са се водили жестоки войни отнели милиони живота и днес е същото свещеннослужители освещават бойните знамена, бог е един а има различини вероизповедания ... които водят борба помежду си и изправят хората един срещу друг...за какво и защо?Може би едва когато доживеем до мига да срещнем извънземни..мислите и поведението на човечеството ще се промени.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 28. 28 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Според мен този папа ще се запомни!

 29. 29 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 525 Неутрално

  На всички католици в България: "Христос воскресе!", честит празник и нека любовта и надеждата да бъдат винаги с вас.

  Този папа е доста ведър и новатор. Ако оцелее, може да промени доста в разбирането на религията в днешно време. Харесва ми, само жалко, че е спестил ритуала с огъня, който, според мен, има особена символика. Освен това е красив и обединяващ мислите на толкова много хора в една обща поне за кратко време.

 30. 30 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ...а очилатият пишлигар на снимката вика Хайл....кой ли вика Зиг...

  Homo ludens sum
 31. 31 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#20] от "Дедо Либен":

  Дедо Либене , хвала на теб...Ако твоето прозрение го има всеки няма да има протести и стачки... Народа ще си трае и ще дойде царството МУ небесно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK