Колко е богата католическата църква

Колко е богата католическата църква

© Stefano Rellandini, ReutersНовият папа Франциск, който ръководи първите си великденски църковни служби, призова за една по-скромна църква, която да е по-близо до живота на бедните християни.


Но дори той не знае колко богата е всъщност католическата църква. Най-вероятно никой не знае отговора на този въпрос.


С голяма вероятност обаче става дума за стотици милиарди, може би дори за трилиони долари.
Причините за това са основно три. 


Първата е, че това е най-старата организация в историята на днешното човечество - тя датира от 33 г. сл.Хр. и почти две хилядолетия събира и съхранява безценни артефакти, произведения на изкуството и богатства. Дори само намиращото се в музеите на Ватикана да бъде подложено на оценка според пазарите за изкуство, резултатът ще е стотици милиарди долари.


Втората причина е вярата на християните в църквата им и в това, че като й даряват, те помагат на организацията, на другите и за спасяването на душите си, защото следват съветите на Бога. Фактът, че значителна част от дареното е постигнато с войни, грабежи и методи, които трудно биха се вписали в християнския морал, в случая няма особено значение.


Третият фактор е многочислеността на християнската общност. Смята се, че в света днес има 1.25 млрд. християни. Само в САЩ - най-голямата икономика в света, католиците са 65 милиона души, а в богатите развити държави - още десетки милиони.


Това прави папата ръководител на вероятно най-богатата институция в света. Но това е и институция, за която е много трудно да се изчисли колко е богата, основно заради сложния характер на финансите й и факта, че навсякъде тя е освободена от данъци и не публикува финансови отчети, каквито се изискват от големите неправителствени организации.


Колко е богата католическата църква

© Max Rossi, Reuters


Все пак приблизителна представа дава разследване от миналата година на сп. "Икономист" за дейността на католическата църква в САЩ - най-важният клон от гледна точка на паричните потоци.  Изданието обръща внимание на факта, че тук католиците са малцинство, т.е. енергията и средствата на църквата не отиват за въздействие върху органите на властта, както е в католически държави като Бразилия или Мексико например. 


В САЩ католиците са изградили мрежа от училища, колежи и университети, болници и благотворителни организации за милиони хора.


Според "Икономист" в тази система годишните разходи са около 170 млрд. долара. От тях почти 150 млрд. отиват в болници, колежи и университети. Оперативните бюджети на обикновените паства са общо едва около 11 млрд. долара.


Изчисляването колко средства се въртят годишно в католическата църква е затруднено и от факта, че всъщност от финансова структурна гледна точка няма такова нещо като "католическа църква". Става дума за отделни диоцези на територията на определена държава, които официално не са част от някаква транснационална организация.


Колко е богата католическата църква

© Max Rossi, Reuters


Случаите на изпадане в несъстоятелност на църковна общност и последващите съдебни процедури в САЩ разкриват двойствената природа на организирането на финансите. От една страна, те са на конкретната църковна общност, за да няма подозрения, че парите отиват за някаква анонимна структура. От друга, сметките на общността са под управлението и на епископа/архиепископа на националния диоцез.


По този начин се стига до парадоксални ситуации, в които местна католическа църква може да бъде осъдена да плати някаква голяма сума (примерно в дело за сексуално посегателство или престъпления на нейни служители), а по счетоводство тя да няма пари и не може да вземе от друго паство в страната, обяснява "Икономист".

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Почти 2000г. присвояване на ценности от цял свят.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  "в света днес има 1 милиард и 250 милиона християни" - Не всички християни са католици!?

 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Църква? В случая е по-удачно да кажем "църкорпорация в сянка"... Кесаревото кесарю, божието Богу, а другото кесарево - во имя Отца! Нищо лично против католиците и вярата им, само донякъде против обявилите се за техни пастири...

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  " значителна част от дареното е постигнато с войни, грабежи и методи " - Особенно много артефакти потичат към Рим, след завладяването на Константинопол от кръстоносците в 1204 г.

 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Прилича на мафия... а благотворителността... и Ал Капоне е раздавал храна на бедните- да си оправи имиджа. Да не говорим за Пабло Ескобар за който бедните колумбийци ревяли, когато го убиха...

  Милиарди- безотчетни. Заграбено имущество от кръстоносни войни, войни с други християнски държави. Константинопол е бил обезкостен от служителите на бога. Войните им с протестантите също... а бе, диващина... в името на Бога.

 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 963 Неутрално
 7. 7 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 635 Неутрално

  БАНКАТА НА ВАТИКАНА – ЦЪРКВАТА НА ДЯВОЛА
  Банката на Ватикана се ползва със специален статус. Доказано тя е “перачница” за пари на политици, елит и мафията. Адолф Хитлер също е прибягвал до “услугите” й
  Последния голям скандал беше през 2010г., когато от банката бяха конфискувани активи на Ватикана възлизащи на над 23млн. евро. Според прокурорите банката умишлено е пренебрегвала законите за пране на пари.и е успяла “да прикрие собствеността, предназначението и произхода на капитали”

  Разкрити са връзки на банката с корумпирани политици, съмнителни бизнесмени и дейност за “изпирането” на незаконно придобивани капитали.
  МИЛИАРДИ В УГОДА БОГУ

  Има потвърдени случаи, когато духовници са опъвали чадър над мафията, или са тегли крупни суми от банкови сметки без да изяснят произхода им. Една такава транзакция е проследена от 2009г., когато са изтеглени 650хил. евро без Ватикана да спази законите и да изясни произхода им.

  Божий наместници или на отхвърления му Син?

  Докато Папата се счита за директен божий наместник на Земята, а римо-католическата църква е една от най-консервативните и проповядващи стриктно подчинение и живеене по канон нейната банка е най-тайната в света.

  Ватиканската банка притежава над 10млрд. евро активи. Тя не е като никоя друга банка във света. Банкоматите са на латински, духовниците влизат в нея през таен вход. Тя функционира от 1942г. и още в миналото е замесена в скандали и съмнителни схеми. Ватикана обаче е със специален статус на град-държава в Италия за това в много отношения банката на Ватикана е удобна перачница за пари на властвщия елит, мафията и политиците.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Машина за подтискане на бедните и нищо общо с царствието небесно !

 9. 9 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 479 Гневно

  Вие пък да не мислите, че православната църква е бедна?? Хиляди църковни имоти не само в България! Наеми ренти и хленч, че не стигат! Ако има полза - нека са богати, но някой да е виждал православно училище или кухня за бедни? Сиропиталище или подобна институция, финансирана от БПЦ? Един отец Иван и другите попове и владиците основно се правят, че не съществъва, щото си лъскат ролексите и се возят на скъпите лимузини! Един патриарх като сегашния папа ще им разгони оядената фамилия, но луди ли са да го допуснат???

 10. 10 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-големият грях на Римокатолическата Църква е унищожаването на артефакти, свързани с историята на Исус! Те са е безценни и рано или късно ще дойде ден за разплата и никакви събрани богатства няма да ги спасят, даже Това което лежи в подземията на Ватикана.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Хвала на папската институция за това, че вече 2 хилядолетия събира и опазва културното наследство на човечеството и пази душите на хората да не бъдат разкъсани от вълци и хиени!

  Негативните страни на същата институция е демонстрираният консерватизъм и потулването на содомията, хомосексуализма и педофилията в СВОИТЕ редици. Друг съществен негатив са непрозрачните деяния на Банката на Светия престол - Банко Амброзиани. Заради тези неща, смятам, че предходния папа подаде оставка пред хората, пред Свети Петра и пред Бога!!!!!

 12. 12 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Весело

  "навсякъде тя е освободена от данъци и не публикува финансови отчети"

  Ето това изчерпва въпроса!
  Същото се отнася и за БПЦ

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 13. 13 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Любопитно

  католическата църква е най богатата институция в света.

  ! честит великден за тези които го празнуват днес !

 14. 14 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":
  "Негативните страни на същата институция е демонстрираният консерватизъм и потулването на содомията, хомосексуализма и педофилията в СВОИТЕ редици"
  това може да се избегне ако се разреши брак на свещенниците и епископит както и жени да могат да служат като свещеници.
  това трябва да реши новия папа
  православната също има подобни проблеми но те се замълчават и прекриват по умело защото "семейството" и не е така обединено както при католиците

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  Колко е богата католическата църква
  Най-вероятно никой не знае отговора на този въпрос.
  Дневник

  Значи, щом екипа на "Дневник" не знае, никой не знае?
  Да, но аз знам, колко богата е всъщност католическата църква!
  И папата - йезуитит, също много добре знае!
  “Защото няма нещо тайно, което не ще стане явно, нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе на яве”.

 16. 16 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Щом католическата църква е натрупала такова богатство, това за мен означава, че повече е задържала блага, отколкото да е преразпределяла или раздавала. Като си спомним притчата за двете ризи в Библията, можем да допуснем, че католическата църква е забравила своето основно задължение - по христов пример да помага на бедните и онеправданите.

 17. 17 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дето вика автора... друг въпрос е, че самото съществуване/финансиране на организацията през вековете е базирано на тези грабежи, като заграбеното е реинвестирано в нови такива грабежи, за целта на които са водени войни и са заличени от лицето на земята цели народи.
  Тук визирам в името на църквата, и макар в по-голямата си част това да е финансирано и подкрепяно всячèски от католическата църква, протестанти и англиканци също имат своя принос в заробването на народи от 5 континента - както и унищожаването им, какъвто е случаят със съществуващите над 300 народа на Австралийският контитент, към момента в който капитан Кук стъпва на него.
  Разбира се в Африка, Азия и Америка не е било по-различно по никакъв начин - просто организацията така е функционирала, и в огромна степен затова съществува и до днес. Оооо, Иронията )))
  Разбира се, за необразованият, масов потребител на "услугите" и, съществуването на църквата може би е било по-важно, или по-полезно - ако въобще може да се говори за "полезно" - отколкото евентуалната и липса. Разбира се, нищо не е еднозначно, и е точно толкова спорно, дали съществуването на организираната религия всъщност не е по-важното за същите тези хора, отколкото съществуването на самата църква - ако предположим че религията би могла и все още може да съществува и без институцията църква.

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#11:"Дедо Либен"]Хвала на папската институция за това, че вече 2 хилядолетия събира и опазва културното наследство на човечеството и пази душите на хората да не бъдат разкъсани от вълци и хиени![/quote]
  До коментар [#11] от "Дедо Либен":Абе ти луд ли си или полудяваш? "Дедо Либене", наколенките дали ще ти вършат работа, да се освободиш от болките в ставите и коленете? Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
  не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят.

 19. 19 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "latcho59":как намираш скудоумие да дращиш такива простотии по всевъзможни теми - дедо Либен наколенки - католическа църква - що не идеш на психиатър! Със сигурност ТЕЛК ще те възнагради за това!

 20. 20 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поне в католическата църква ползват счетоводен софтуер т.е. водят някакво счетоводство за разлика от нашата (БПЦ) където "куче влачи рейс".

  Too much цензура Баце.
 21. 21 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "latcho59":абсолютен графоман с психотични изменения

 22. 22 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "yokicha":точно твоите думи ни говореха комунистите на времете! да не си бил политически фелдфебел в БНА

 23. 23 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тъмната страна на църквите (независимо коя - католическа, православна, евангелистка ...) е тяхното богатство. Богоугодно ли е това? Няма еднозначен отговор ...

 24. 24 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#22] от "richardnixon":

  Ако си чел Библията, на едно място пише: "Не съди, за да не бъдеш съден." Тоз бил такъв, онзи едикакъв си, а ти си перфектен.

 25. 25 Профил на Валери Миланов
  Валери Миланов
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":В статията е сгрешено.Християните са над 2 милиарда.Католиците са над 1.2 милиарда.

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#21] от "richardnixon":
  До коментар [#19] от "richardnixon":
  До коментар [#22] от "richardnixon":Да си спомним как един от най-смелите и най-велики българи, Дякон Васил Левски, е постъпил с подлеца !
  "...Веднъж във събранье едно многобройно той влезна внезапно, поздрави спокойно, и лепна плесница на един подлец, и излезе тихо из малкий градец...."

  "richardnixon", ако това беше събранье едно многобройно, а не, форума на "Дневник", щеше да отнесеш плесница, но от мен! И то не само една!

 27. 27 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 624 Неутрално

  statiite i komentarite sa ednostranni. Pishat za loshoto, no ne pishat za dobroto. Saglasen sam s grabejite, praneto na pari, ukrivaneto na danatsi i tn. No ne zabravajte, che ima viarvashti, koito razvivat blagotvoritelnost bezkoristno. I tezi hora ne sa izkluchenie, a sa mnozinstvoto ot viarvashtite

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#25] от "valer40":

  О.К.

 29. 29 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#22] от "richardnixon":

  Явно яко те е напекло слънцето.
  Или и ти си промит мозък.

 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#11:"Дедо Либен"]Хвала на папската институция за това, че вече 2 хилядолетия събира и опазва културното наследство на човечеството и пази душите на хората да не бъдат разкъсани от вълци и хиени![/quote]
  Тя добре събира (ограбва) и опазва културно историческото наследство, но лошото е, че целта е да го скрие и пази в най - строга тайна! Говоря не само за книги, като хартиен носител на информация, а и за други носители на непреходни изследвания, анализи и проучвания, школи, ритуали, учения и знания, светли дела, завещани на поколенията от нашите предшественици. Не е недостойно да гледаш само материалната страна на живота.

 31. 31 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":


  [quote#2:"dobrich"]- Не всички християни са католици![/quote]
  ========================

  Но всички католици са християни .

  То и автора малко бърка и то с доста векове относно историята на римо католическата църква .
  Отначало християнската църква е една и с център Византия , Цариград , Св.София !
  Едва по-късно се отцепват католиците от нас и ни наричат ортодокси - Източно православни .
  Даже първата държава в света приела официално християнството като държавна религия е една Кавказка държава , днес република .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 32 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "latcho59":

  Като почнеш от Шератон на север и се завъртиш в полукръг до Стамболийски без Съд.палата всички сгради около Св.Неделя са собственост на Св.синод .
  Отделно на пл.Славейков и на др. централни места .
  А да не говорим за тези из страната , че и в чужбина !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 33. 33 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":
  [quote#2:"dobrich"]"в света днес има 1 милиард и 250 милиона християни" - Не всички християни са католици!?[/quote]
  Грешка в превода - това е цифрата на католиците, християните са над 2 милиарда

 34. 34 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#31] от "Чардо":
  [quote#31:"Чардо"]Отначало християнската църква е една и с център Византия , Цариград , Св.София ! [/quote]
  Отначало християнската църква е без център - състои се хиляди местни църкви със самостоятелно управление. Изграждането на централизирана структура е процес, който започва от втори век нататък.
  Затова е нелепо да се твърди, че католическата църква съществува от 33г. сл. Хр. - като организация почти няма прилики с първите християнски църкви, но и като учение има доста разминавания

 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#32] от "Чардо":
  Дай Боже всекиму! Дай, Боже, богатства на Българската православна църква, но не дай Боже митрополитите, свещенослужителите с неясен произход на благосъстоянието си и свързвани с организираната престъпност.

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#33:"kumcho___valcho"]християните са над 2 милиарда [/quote]Християнството започва от Никейския събор през 325 г., а Ватикана е майка на всички бюрокрации в света.
  Християни много, човеци малко. ( "Боже какъв свят си създал?" ) Злоба, лицемерие, егоизъм...и http://marica.bg/show.php?id=97997

 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "kumcho___valcho":


  [quote#34:"kumcho___valcho"]Отначало християнската църква е без център[/quote]
  ======================
  Тя източно православната си е така и до днес . Има един вселенски Патриарх , но той пръв между равни ! И понеже седалището му е в Цариград , само за това написах "център" , а не че има някакви управленски пълномощия над автокефалните наши църкви .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#37:"Чардо"]Има един вселенски Патриарх , но той пръв между равни ![/quote]Папата е по-известен от вселенския патриарх у нас, защото някой иска да е така!
  [quote#34:"kumcho___valcho"]католическата църква [/quote]В България като католици се самоопределят 0.6%, а като източно-православни - 82% - НО - докато въпросното "процентче" католици са действително католици, то огромното мнозинство от самоопределящите се като православни си нямат хабер изобщо ни от религия, ни от църква - просто си знаят, че са православни и толкова.
  [quote#25:"valer40"]Християните са над 2 милиарда.Католиците са над 1.2 милиарда. [/quote]
  Само още напомня, че с наближаване на Второто пришествие на Господ Исус Христос все повече религиозни общности, политически и интелектуални лидери ще се обръщат към папата.
  Това е изпълнение на Откровение 13:2-9
  2. Звярът, който видях, приличаше на леопард; нозете му бяха като на мечка, а устата му - като уста на лъв; и даде му змеят силата си, и престола си, и голяма власт.
  3. И видях, че една от главите му като да бе смъртно ранена, но тая му смъртна рана заздравя. Тогава се почуди цялата земя и тръгна подир звяра; и се поклониха на змея, който бе дал власт на звяра,
  4. поклониха се и на звяра, казвайки: кой прилича на тоя звяр, и кой може да воюва с него?
  5. Нему се дадоха уста, които говореха големи думи и богохулства; даде му се и власт да воюва четирийсет и два месеца.
  6. Тогава отвори уста за хула против Бога, за да похули името Му, жилището Му и ония, които живеят на небето.
  7. И даде му се да воюва против светиите и да ги победи; даде му се власт над всяко коляно, език и народ.
  8. И му се поклониха всички жители земни, чиито имена не са написани в книгата на живота при Агнеца, заклан от създание-мира.
  9. Който има ухо, нека чуе.

 39. 39 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#29] от "yokicha": палячи - продължавай да се учиш от Лачи - ти нещо за католицизма няма ли да изръсиш - например връзките му с наколенките на дедо лИбЕН която бе повод за моето изригване

 40. 40 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  Вярата се възнаграждава... Затова вярвайте ,вярвайте и не забравяйте за лептата...

 41. 41 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "yokicha":

  Казва се усвояване... Така както се усвояват средства от фондовете..., и не съдете божите служители... Простосмъртни с простосмъртни... Над тях е само Господ, и никой не може да им бъди съъъднииик...

 42. 42 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 374 Любопитно


  Да не говорим за най известните отровители в историята .... В името божие .... когато богатите са канени.... на аудиенция..... Нищо лично просто факти ....

 43. 43 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хорица! Богатството на църквата не се измарва с пари!

 44. 44 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#39] от "richardnixon":

  Честно казано,
  нищо не ти се разбира.

 45. 45 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#41] от "gorid":

  Бая усвояване е паднало

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Църквата е като "Рога и копита" на Остап Бендер. Кипи дейност ама не е ясно за какво. Единствената разлика е приходното перо.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 47. 47 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#45] от "yokicha":

  Бая,бая... то сегашното усвояване,усвояване ли е...

 48. 48 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Като видя някакви да се кръстят в църква и да подхвърлят някакви стотинки за свещи (ужким били за стйоността на свещите или за подаяние, или беше обратно), а навънка го чакат десетина цигани и псевдоинвалиди за подаяния си казвам- не е ли по- добре човек да пести от тези глупости, да събира парите и да ги преведе на един като Отец Иван? (Е, не е лошо все пак да мине през църквата и да удари една молитва, ама да не си разпасва джоба).

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 49. 49 Профил на small
  small
  Рейтинг: 479 Гневно

  Мафията прикриваща се зад името на Господ!!!

 50. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#46] от "emil":
  Тая пък къде отиде чак - при Иля Илф и Евгений Петрови по-точно романа "Златният телец", по-конкретно кантората на Остап Бендер "Рога и Копита"! Гербер, необразоваността е голямо нещастие! Да не си упълномощено лице при изкупуването на рога и копита от дяволите, "emil"?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 52. 52 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#50] от "latcho59":

  [quote#50:"latcho59"]Да не си упълномощено лице при изкупуването на рога и копита от дяволите[/quote]

  Много си бил умен. Даже и за Илф и Петров си чувал.

  Колкото има господ толкова има и дявол. Всичко е в главите ви.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 53. 53 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Историята за богатството на църквата показва отново колко абсурдна е идеята да се оценява всякакво имущество в пари/валута.
  Църквата е много богата да - има безброй имоти - най-вече църкви и манастири с безброй скъпоценни вещи вътре - икони творения на изкуството и "култови прибори" и всеки остроумен мислител може да си бълъска главата каква била стойността например на трона на Св. Петър. Но в интерес на истината за разлика от други видове имущество това не носи особени приходи, а поддържането му струва неимоверно много (който се е поинтересувал колко струва реставрацията на стенописите на някоя църква паметник на културата знае за какво става дума - има да си продаваш свещи с години докато събереш парите). Да не говориме, че реалната пазарна стойност на тези работи не съществува, просто защото църквата не може просто да вземе да продава храмовете си като обикновени недвижими имоти и т.н. А и не бива, защото това е културното наследство на западният свят и съхранявайки го църквата върши една изключително важна и общественополезна работа.
  Затова винаги съм много скептичен към такива сметки. Не можеш да пресметнеш сериозно цената на имущество което не се продава и никога няма да се продава...

 54. 54 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#52] от "emil":

  Господ и дявола е в главите им,ама парите,парите ... Къде са, а ???...

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#51:"voltaire"]Папата - римският император трябва да е богат.[/quote]
  До коментар [#51] от "voltaire":
  Папата е Римски Император? Създаде новина! Наистина – има хора, дето е по-добре да затварят устата си, дори да са с ник: Франсоа-Мари Аруе.

 56. 56 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално
 57. 57 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От времето на Ананий и съпругата му , църквата работи на събиране , с малки изключения , като разните революции .

 58. 58 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Дневник", моля осветлете ни колко богат е Иво Прокопиев!

 59. 59 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  В голямата си част мъртво богатство - непродаваеми сгради, съкровища на културата, изкуствата, литературата, които сами искат огромни инвестиции за поддръжка и охрана.

  E PLVRIBVS VNVM
 60. 60 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не вярвам на хора които ми казват да живея скромно и да им давам част от парите си, за да живеят те охолно с тях. В Италия църквата плаща данък само за изключително търговски нейни обекти - имаше скандал за няколко хотела, на които има по един кирлив параклис на покрива и не плащаха никакви данъци... Да не говорим, че в Италия около 1% от трудовите възнаграждения отиват задължително или към червения кръст/полумесец, или към няколко НПО-та, или по подразбиране към църквата. Това ако не е обир, здраве му кажи.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 61. 61 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#36:"latcho59"]Християнсвото започва от Никейския събор през 325 г.,[/quote]Християнството започва още от 1-ви век, но след Христос, благодарение на св. Павел който го разпространява из цялата римска империя.

  Първият Никейски събор, организиран от император Константин, установява догмата че Бог и Син са единосъщни, както и датата на Великден, така че да не съвпада с еврейския празник Пасха.

 62. 62 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 419 Весело

  Католоческата църква се опитва да убеди хората, че горе на небето има невидим старец, който наблюдава всеки ваш ход и действие. Невидимият белобрад старчок, има специален лист с 10 божи заповеди и ако вие не ги спазват, за Вас има специално място, пълно със огън, пушек и мъчения, където Той ще Ви изпрати да се мъчите, горите, страдате...., плачете, задушавате, до края на времето........, но той ви ОБИЧА......, обича Ви и винаги иска пари! Всевиждащ и всемогъщ, но някак си не може да се справя с парите!

  Свободен превод на един от скечовете на Джордж Карлин.

  Едно от най-точните описания на безумието на организираната религия!

 63. 63 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  толкова са католиците, православните са около 500 млн а протестантите около 800 млн. обще сме около 2,3 млрд

  колкото до статията е написана от поредният материалист във тази медиа. защо не отбелязвяте колко училища, болници, университети медицински и социални работници има? нали се сещате че всички тези неща трябва да се финансират, ами красивите катедрали които ги виждате за да се построят и да се подържат и за тях трябва да има пари. ето какво има Католическата Църква само във Африк, я аз да чуя Сорос и компания (а може би и редакторката на статията?) какво имат и на колко хора са помогнали: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2854225812556&set=o.126775079584&type=1&theater

  ей ама и вие се продадохте на ляво ориентирани. май вече между "дневник" и "дума" разлика няма.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK