WikiLeaks събра 1.7 млн. дипломатически документи от времето на Никсън

WikiLeaks събра 1.7 млн. дипломатически документи от времето на Никсън


Организацията WikiLeaks обяви в понеделник, че публикува на сайта си над 1.7 милиона дипломатически грами, писмо и доклади от времето на президента Ричард Никсън, с което създава най-голямата подходяща за търсене база данни от подобни документи.


Всички те са прегледани от Държавния департамент, разсекретени след 25-годишен период и достъпни в различни публични архиви в САЩ, но организацията изтъква, че първа ги е събрала на едно място и във форма, лесна за преглеждане и издирване.


Документите, кръстени The Kissinger Cables, или Project K, обхващат периода 1973 - 1976 г. и включват над 205 000 документа, пряко свързани с държавния секретар Хенри Кисинджър. В официалното съобщение на WikiLeaks има и цитат от него от 10 март 1975 г.: "Нелегалните неща ги правим веднага, нарушаващите конституцията - малко по-бавно."
Целият проект се нарича Plus D (съкращение от Public Library of US Diplomacy) и съдържа 1.3 милиона писма от дипломатическата кореспонденция плюс 320 000 доклада, които навремето са били секретни. От тях 227 000 са били с гриф "Поверително", 61 000 - "Секретно", 12 000 - са били забранени за разпространение и малко над 9000 са били "само за четене".


Целият масив съдържа около 700 милиона думи, което е 5 пъти повече от съдържанието на Cablegate - документите от американската дипломатическа кореспонденция от последните 15-ина години, с които WikiLeaks се прочу.


Джулиан Асандж, който почти година се крие в посолството на Еквадор в Лондон, твърди ,че има основната заслуга за Plus D и че това е "най-големият масив от геополитически материал, публикуван някога".


Сред документите може да се видят обвинения, че преди да стане индийски премиер Раджив Ганди е бил посредник в оръжейни сделки, какви са били първите впечатления за британския премиер Маргарет Тачър, както и отношенията на САЩ с диктаторските режими в Латинска Америка и Гърция.


За България търсачката на WikiLeaks показва 1842 документа на всевъзможни теми. Сред тях са и съобщения за претърпян от Тодор Живков инфаркт, за посещение на Ясер Арафат в София, за състоянието на зърнената реколта или за доставките на американски стоки с възможна двойна употреба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK