Русия промени условията по кредита си за Кипър

Владимир Путин пристигна за откриването на панаира в Хановер, на който Русия е специален гост.

© Fabrizio Bensch, Reuters

Владимир Путин пристигна за откриването на панаира в Хановер, на който Русия е специален гост.По молба на Европейската комисия Русия се съгласи да преструктурира кредита от 2.5 млрд. евро, които отпусна на Кипър през 2011 г., съобщи президентът Владимир Путин, който е на работно посещение в Германия.


"Това е нашият реален принос за решаването на кипърските проблеми", заяви Путин, но не разкри повече подробности. Финансовият министър Антон Силуанов бе съобщил преди две седмици, че общият ефект от промените, които Никозия иска, се равняват на опрощаване на 10% от него, т.е. на около 250 милиона евро.


"Подробно обсъдихме с канцлера Ангела Меркел този въпрос, нашата позиция е добре известна, но аз смятам, че това е единичен случай и такива способи за излизане от криза в проблемните страни от еврозоната повече няма да се прилагат."
В Германия президентът Путин каза още, че парите, които през последните 4 месеца са изпращани на неправителствени организации в Русия - около 1 милиард долара - е можело да се преведат на закъсали държави, включително Кипър. "Тогава нямаше и да се налага да одирате кожите на нещастните вложители", допълни той, цитиран от РИА "Новости".


В края на миналата седмица в интервю за германската телевизия ARD съобщи, че над 650 организации с нестопанска цел в Русия получават финансиране от чужбина и че първите четири месеца на 2013 г. сумата е надхвърлила 28 млрд. рубли, т.е. 1 млрд. долара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK