Закон за религиозните чувства мина на първо четене в Русия

Момичетата от Pussy Riot бяха арестувани след "пънк молебен" в катедрала в Москва

© Reuters

Момичетата от Pussy Riot бяха арестувани след "пънк молебен" в катедрала в Москва



Руски депутати дадоха първоначалното си одобрение за закон, според който обидите срещу религията може да бъдат наказвани с до пет години затвор, съобщи Ройтерс.


Обидата към религиозните чувства придоби известност след акцията "пънк молебен" на групата Pussy Riot в катедралата "Христос Спасител" преди година в Москва. Според новия закон подобни действия ще бъдат забранени.


Недоволните от новия закон обаче твърдят, че той размива границата между държавата и църквата. Президентът Владимир Путин от своя страна смята, че държавата трябва да защитава вярващите.




Омбудсманът по човешки права в Русия Владимир Лукин смята, че в страната има достатъчно добри инструменти за защита на свободата на вероизповедание, както тя е гарантирана в конституцията, без да е нужно да се въвежда затвор за обиди срещу религията.


Около ¾ от руснаците се определят като православни християни, макар и далеч по-малка част от тях да посещават редовно църква. В Русия има и голямо мюсюлманско малцинство.


"Ние сме светска държава, религията е отделена от държавата", заяви депутатът националист Ярослав Нилов, който подкрепя новия закон. "Трябва обаче да защитим конституционните права на гражданите ни", добави той. На първо четене законът е бил одобрен с 330 гласа "за" и 7 "против".


Ако законът бъде приет от долната камара на руския парламент, за него трябва да гласуват сенаторите и след това той да бъде подписан от Путин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK