Amnesty: Светът върви към намаляване на смъртните наказания

Amnesty: Светът върви към намаляване на смъртните наказания


Светът е направил още една крачка към намаляването на смъртните наказания по света през 2012 г. въпреки някои разочарования, пише международната правозащитна организация Amnesty International в годишния си преглед на смъртните наказания.


Някои държави, които не са прилагали крайната мярка години наред, са го направили през 2012 г. - Индия, Япония, Пакистан и Гамбия, както и Ирак. Въпреки това обаче използването на смъртното наказание се свежда до малка група държави, а в световен мащаб се наблюдава напредък.


Само 21 държави в света прилагат смъртното наказание през 2012 г. Това е същият брой както през 2011 г., но със 7 по-малко в сравнение с 2003 г. Известно е за най-малко 682 екзекуции в световен мащаб, което е с 2 повече от 2011 г. Издадени са 1722 нови смъртни присъди в 58 държави, което е понижение спрямо 1923 в 63 държави година по-рано.
Никое от тези числа обаче не включва смъртните наказания в Китай. Amnesty International смята, че те са хиляди, но властите пазят числата в тайна.


"Само една от десет държави в света извършва екзекуции. Лидерите им трябва да се запитат защо прилагат тези жестоки и нехуманни наказания, които останалият свят оставя зад себе си", казва главният секретар на организацията Салил Шети.


Най-много екзекуции в света се извършват в Китай, Иран, Ирак, Саудитска Арабия и САЩ. Методите за прилагане на наказанието през 2012 г. Включват обесване, обезглавяване, смъртоносна инжекция и стрелба. Освен за трафик на наркотици хората са екзекутирани и за икономически престъпления, богохулство, блудничество и т.н. Amnesty International коментира, че тези дейности не трябва да се смятат изобщо за престъпления.


Единствената държава в Европа и Централна Азия, която продължава да извършва екзекуции, е Беларус. Смъртното наказание е прилагано при голяма секретност. Поне трима мъже са били екзекутирани през 2012 г. Латвия от своя страна се превръща в 97-та държава в света, която премахва смъртното наказание.


Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Амнести изобщо не са ходили по някои краища на света ...

 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Ндааааа, споменали са и САЩ от кумова срама най-накрая!!!! Що е демагогия и има ли тя в сороското НПО Хамнести Интернешъл???

 3. 3 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз пък съм ЗА смъртното наказание. Ама не и за престъпления, като например - откраднал 2 ябълки, или женена жена погледнала мъж с крайчеца на дясното си око (визирам безмислените смъртни наказания в арабските страни). Иначе съм ЗА. Не може психопат избил семейството си да бъде осъден на 20 години, защото бил признал вината си и после, ние да го храним с нашите данъци, а като излезе да започне работа и да си живее нормално. Просто не е честно. Когато дръзнеш да отнемеш живот - умишлено и целенасочено, трябва да платиш същата цена!

 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Една добра новина!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  В публикуваната днес в 10.30 статия от вестник "Стандарт" , "Убиецът на Радка я изнасилил и удрял по главата" , се казва , че 25 годишният изверг изнасилил и убил 10 годишното ромче от село Брестница Ловешко,е 25 годишният бивш пандизчия Емил В. Същият е заподозрян за неразкрито преди това изнасилване на старица от същото село. За да не бъде обвинен в расизъм , журналистът публикувал статията се е въздържал да коментира алтернативната пигментация на извършителя на тези зверства!!! Какво заслужава според хуманистите от Хамнести Интернешъл , този изрод??? Да бъде екзекутиран , или да търка десетки години наровете в затвора с парите на данъкоплатците и след като го пуснат в отпуск / да , българските пандизчии ги пускатредовно в домашен отпуск, по време на излежаване на присъдите им/ , да изнасили и убие друг човек???????

 6. 6 Профил на mo.lko
  mo.lko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "d3si":

  Ти Господ ли си, че да решаваш кои има право да живее и кой - не!? Да не говорим за нашето, българското, корумпираното правосъдие и възможността човешки живот да бъде в неговите ръце.

 7. 7 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "mo.lko":

  Това казах е МОЕ мнение. А тия дето убиват ей така за кеф, защо трябва да живеят, при това на наш гръб? Аз може да не съм Господ, ама не съм и Майка Тереза, че да симпатизирам на изроди и зверове.

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #6- mo.lko - Господ е създал човека по свой образ и подобие!!! Което ще рече, че БОГ е копирал в човека , както добрите качества , така и недостатъците му!!!!Следователно , всеки човек е копие на Бог!!!Ако случайно си пропуснал да се информираш, хората не само разгадаха генома и строежа на клетката , но и от години се намесват в моделирането на клетките!!! В резултат на това е създаден изкуствения инсулин , спасяващ ежегодно живота на милиони диабетици!!!А до година - две , се очаква и създаването на първия 100%-тов синтетичен живот!!! Защо , след като човекът може да създава нов живот , за да облекчава живота на себеподобните си , да няма право , да отнема живота на изроди, умишлено отнемащи живота на невинни хора???

 9. 9 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Смъртното наказание не е въпрос само на държавна политика:http://e-vestnik.bg/?p=976&cp=1

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 10. 10 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 890 Неутрално

  http://e-vestnik.bg/976/кадри-с-убийството/

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 11. 11 Профил на macifer
  macifer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Освен за трафик на наркотици хората са екзекутирани и за икономически престъпления, богохулство, блудничество и т.н. Amnesty International коментира, че тези дейности не трябва да се смятат изобщо за престъпления.

  трафик на наркотици и икономически престъпления не трябва да се смятат изобщо за престъпления?!?!?!?!

  вярно 4е в България от производител на наркотици можеш да станеш мин.председател, а за 16 млн укрити данъци полу4аваш условна...

 12. 12 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Amnesty: Светът върви към намаляване на смъртните наказания
  ============

  Ами време си е вече... 21 век.

  If you are going through hell... Keep going!
 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Освен за трафик на наркотици хората са екзекутирани и за икономически престъпления, богохулство, блудничество и т.н. Amnesty International коментира, че тези дейности не трябва да се смятат изобщо за престъпления." - Аз ли не разбирам изречението или ТИЯ СА ЛУДИ? Какво означава да не се смята за престъпление наркотрафика (няма да коментирам) или икономическите престъпления (безстопанственост, банкрут с които ощетяваш държавата и съответно народа)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  [quote#6:"mo.lko"]Ти Господ ли си, че да решаваш кои има право да живее и кой - не!?[/quote]


  А убийците Господ ли са, та да отнемат с лекз ръка човешки живот?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  много ми е любопитно на тия отворковци от амнести, някой "известен на МВР" и "криминално проявен" ако им изнасили дъщерите (недай си боже и още нещо), и после го осъдят условно, или на 3 месеца, с отпуски, как точно ще реагират?
  има престъпления, за които лично според мен трябва извърщителите да губят всичките си права.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#3:"d3si"]като излезе да започне работа и да си живее нормално.[/quote]
  Те такива като (ако) излязат изобщо наистина ли мислиш, че се интегрират отново в обществото и живеят "нормално"?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Имам два въпроса към поддръжниците на смъртното наказание:
  Бихте ли искали вие или човек, когото обичате да може да бъде осъден и екзекутиран за престъпление, което не е извършил?
  Ще приемете ли длъжността на палач на осъден човек и как ще продължите живота си, ако той се окаже жертва на съдебна грешка?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "etty1":

  има нещо, което е генетично вградено в човека-инстикт за самосъхранение. учудващо е на какво е способен човек само и само да оживее. и възможността реално да ти отнемат тази възможност прави впечатление.
  та на въпросите ти:
  не, не бих искал. но го приемам. ти би ли искал изверга изнасилил и убил дъщеря ти да си ходи в отпуска и да плащаш до живот за да живее тоя изверг, и токувиж излязъл за добро поведение, разкаяние, или добра банкова сметка? не искаш. а аз не само че не го искам, но и не го приемам.
  длъжността ще приема. гадна работа, но все някой трябва да я върши.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 19. 19 Профил на Реалния
  Реалния
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Amnesty: Светът върви към намаляване на смъртните наказания
  ============


  Но за сметка на това се увеличават убийствата на невинни хора!

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#10] от "badjanak":

  Баси ужаса! Да му прилошее на човек.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#18] от "beatles":

  Благодаря за отговора. Джон Ленън едва ли би го приел. Смъртното наказание също е убийство. Законно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #21- еtty1- Да, така е. Но целта му е да предотврати , други незконни убийства и в повечето случаи успява!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK