Обама предложи бюджет, притискащ милионерите

Обама предложи бюджет, притискащ милионерите

© ReutersБелият дом предложи в сряда проект за бюджет, който рязко ще намали дефицита в рамките на 3 години. Това ще стане, като бъдат принудени милионерите да плащат по-високи данъци и като се въведат нови съкращения на публичните разходи.


Проектът за фискалната 2014 г., която започва през октомври 2013 г., предвижда всяко домакинство, печелещо над 1 милион долара годишно, да плаща поне 30% върху доходите си, след като са приспаднати даренията за благотворителност.


Това увеличение в комбинация със съкратените разходи и таванът от 28% за възстановените данъчни плащания би трябвало да свие бюджетния дефицит до 2.8% към 2016 г., разясниха високопоставени представители, цитирани от Reuters. Агенцията припомня, че според специалната комисия към Конгреса за следене състоянието на националния бюджет (СВО) през настоящата година този дефицит ще бъде в рамките на 5.2% от БВП.
Според СВО догодина бюджетният дефицит ще достигне 616 милиарда долара, докато Обама иска той да е по-голям - 744 млрд. долара, или 4.4% от БВП. Планът на президента е след това да започне намаляването му и за 10 години той да падне до 1.7% от БВП към 2023 г.


Проектът на Обама почти няма шанс да бъде одобрен без промени. Но представители на Белия дом заявиха, че въпреки съпротивата на републиканците срещу повишаването на данъците те очакват в дебата да се стигне до споразумение за намаляване на дефицита. "Това не е начална точка за преговори, защото президентът измина доста повече път от републиканците. Това са пунктовете, от които не отстъпваме, въпросът е дали републиканците са готови да изминат към нас своята част от пътя и да сторят сериозни неща за намаляване на дефицита", казва един от тях пред "Вашингтон пост".


Планът на президента е за разходи от 3.77 трилиона долара с умерени нови инвестиции в инфраструктура и образование и значителни реформи за намаляване на разходите в програмите за социално осигуряване (нещо, което Обама прави за пръв път официално) и Medicare. Проектът на практика повтаря предложението му от декември, когато страната бе застанала на ръба на т.нар. фискален ръб. В него се говореше за около 600 млрд. долара повече приходи за следващото десетилетие, най-вече от по-високото облагане на домакинства с годишни доходи над 450 000 долара.


Нови предложения са намаляването на взимането на заеми от държавата, въвеждането на инфлационен индекс за пенсиите, инвалидите и най-бедните ветерани и допълнителното облагане на тютюневите изделия с цел финансиране на програми за 4-годишни деца от семейства с ниски доходи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK