Германска провинция е купила списък с 10 000 собственици на тайни банкови сметки

Финансовият министър на провинция Рейнланд-Пфалц Карстен Кюл е убеден, че в борбата срещу укриването на данъци трябва да се използват всички законни средства

© Associated Press

Финансовият министър на провинция Рейнланд-Пфалц Карстен Кюл е убеден, че в борбата срещу укриването на данъци трябва да се използват всички законни средстваЕдна от шестнайсетте федерални провинции на Германия е купила CD, съдържащо данни за секретни банкови сметки на германски граждани, данъците върху които биха могли да достигнат половин милиард евро. Това е предизвикало серия полицейски проверки в страната, съобщи агенция Reuters.


Не е ясно кой е продавачът на информацията, но и в миналото неидентифицирани източници са подавали подобни данни на германски провинции. Според списание Der Spiegel в този случай информацията засяга над 10 000 германци със сметки в швейцарски банки.


"(Данните) са автентични и са с отлично качество", заяви във вторник Карстен Кюл, финансов министър на югозападната провинция Рейнланд-Пфалц, управлявана от опозиционната социалдемократическа партия и от Зелените. Кюл уточни, че властите са платили 4 милиона евро за получените 40 000 пакета с информация и че очакванията са приходите за държавния бюджет от данъците върху недекларираните суми да достигнат 500 милиона евро.
"Ние трябва да действаме решително срещу данъчните измами. В своите разследвания властите трябва да използват всеки канал, който е законно приложим... Купуването на дискове с информация е едно от тези средства. Укриването на данъци е сериозно престъпление", се казва в официалното становище на министъра.


Швейцария отговори, че подобна стъпка е щяла да бъде излишна, ако Германия е била въвела данъчното споразумение между двете страни, което миналата година беше блокирано от социалдемократите в горната камара на парламента. "CD-та с данни могат в най-добрия случай да доведат до случайни разкрития, но те не проправят пътя към осигуряване на това всички да се облагат с данъци, както щеше да направи споразумението", заяви говорител на швейцарското финансово министерство. Той добави, че Берн няма да осигури никаква официална помощ на Берлин на базата на "откраднати данни".


Новината идва в контекста на разрастващия се в Европа дебат за укриването на данъци, стимулиран от изтичането на имената на хиляди собственици на тайни банкови сметки в журналистическото разследване "Офшорлийкс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK