Spiegel: Как "самонает предприемач" от България стана роб в Германия

Spiegel: Как "самонает предприемач" от България стана роб в Германия

© spiegel.deБисер Русев агонизира в хостел за бездомни във Франкфурт. 36-годишният мъж от България е с памперс, за стомаха му е залепена тръбичката на катетър и той спешно се нуждае от операция на разкъсана при авария уретра. Но той е в Германия като "самонает предприемач" и фирмите, за които е работил като строител, не само не са му плащали осигуровки, но и изобщо не са съобщили за инцидента от януари.


Това разказва германското списание "Шпигел" в обширна статия, поучителна за всички, тръгнали да търсят късмета си в Европа, както и за германските власти, опитващи да се борят с нелегалното наемане на чужденци и със "сиви зони" на местния трудов пазар.


Русев е козар от Ветово в Североизточна България и селяните били доволни от работата му. Само че му плащали с ракия, картофи или хляб и само някои му давали пари. Той е етнически турчин, рядко напускал селото си край Дунав и не изпитвал кой знае колко голяма нужда да си търси прехраната по света.
Но много хора от Ветово потеглили на Запад, предимно към Германия, и когато се връщали, карали германски коли, ремонтирали къщите си, купували земя и носели злато. "Много злато", казва Бисер. 


В късното лято на 2011 г. и той се заинтригувал каква пък е тази страна, където парите растат по дърветата, разказва "Шпигел", и така се родила германската му мечта. Днес, 18 месеца по-късно, мечтата е сведена до легло в стая №35 с 8 кв.м германска земя в олющена изоставена болница в парка "Остпарк", разтърсвана от преминаващите влакове, а от телевизионния екран усмихната руса говорителка разказва нещо, но той нищо не разбира.


"Вече не мечтая за германско злато, просто искам да се отърва от тази тръбичка", казва мъжът с тъмни кръгове под очите и опит за усмивка.


"Шпигел" обяснява, че Бисер Русев е само един от т.нар. псевдосамонаети - десетки хиляди чужденци, които са регистрирани законно като собственици на дребен бизнес, но в действителност са роби. Примамват ги в Германия с обещания да забогатеят, експлоатирани са да вършат мръсна работа и след това са изоставяни, а регулациите не дават отговор как да се постъпва с такива "работници номади".


Списанието разказва, че трафикантите на хора са си поделили селата в района, от който идва Русев и микробуси потеглят за Германия три пъти седмично, като "билет" също се купува от трафикантите.


Мъжът стигнал до Офенбах край Франкфурт, където с негови роднини трябвало да събират вторични суровини срещу 50 - 100 евро на ден. Но парите се разпределяли между 8 души, новодошлият получавал много малко от спечеленото и той започнал да се чуди защо си е изоставил жената и двете деца.


Русев решил да се отдели, три месеца спал на матрак в изоставена къща заедно с още 15 българи. Без вода или ток и само малък газов котлон за готвене. Поне не се налагало да плаща наем.


Чак там му обяснили какъв е режимът за български граждани до 2014 г. и че не може да остане в Германия повече от 3 месеца, освен ако не регистрира бизнес. На 8 октомври общината регистрира Русев като самонает "работещ в строителството". Централните власти смятат, че само в района на Франкфурт има над 10 000 такива псевдосамонаети от България и Румъния, работещи по строежи, предприятия и ресторанти. 


Официално те се водят като независими изпълнители с повече от един служител, но регулациите в този сектор са оскъдни и контролът е малко. Русев трябвало просто да се появи навреме на площада, където други работодатели набират хора всяка сутрин.


В последвалите седмици той козарят работил по 12 часа по обектите, срещу което получавал по 60 евро на ден. Работата му била да опразва апартаменти срещу 50 евро на ден, да чисти срещу 30 евро, един ден, когато никой не го наел, започнал да връща бутилки... Така посъбрал малко пари, които криел в дрехите или бельото си, и си купил първия си дом в Германия - Golf III, продаден му от турчин за 250 евро.


Понеже няма шофьорска книжка, той помолил да му закарат колата на паркинг и започнал да живее там - дрехите в багажника, одеяло за студените нощи и понякога някой приютен бездомен от България ("Пусках ги безплатно, други им искат по 2 евро на нощ.").


Но една зимна нощ двигателят не запалил и "домът" отишъл на боклука два месеца след покупката. Русев се преместил в апартамента на познат, получаващ социални помощи, и живеел в стая с още 8 българи. Който не си плати месечния наем от 150 евро, е изритван на улицата.


Беше най-щастливото ми време в Германия, спомня си той сега, имаше душ, вратите се заключваха и бизнесът вървеше.


"Царят на българите"


Една вечер избухнал скандал в апартамента, съседите извикали полиция и пренаселеният апартамент бил опразнен. Русев пак се оказал на улицата, прехвърлил се във Франкфурт, където спял под мостовете и в изоставена сграда до гарата с още 40 българи, докато не попаднал на "царя на българите" - 43-годишният Айдън. Елегантно облеченият собственик на Cam 58 - комбинация от интернет кафе, магазин за мобилни телефони, имотна агенция, фирма за внос и износ и банка за хора като бездомния козар. 


Подобни посредници печелят, като поробват подобни имигранти, не плащат осигуровките им, не им дават задължителната минимална заплата и това едва ли ще се промени след 2014 г., допълва "Шпигел".


Русев е доволен, защото започва да получава 84 евро за започваща в 7 часа вечерта 12-часова работа по разчистване на химически завод в индустриалния парк "Хьохст". Издаден му е пропуск от компанията, която охранява завода, но днес тя се оправдава, че българинът е просто човек от компанията на Айдън, с която работят. Друга фирма, наета да замени керамичните пречистващи филтри, му дава облекло и защитна маска. 


Среднощен инцидент


Инцидентът, в който пострадал, става в 2:30 през нощта, когато се подхлъзва и пада от високата 3 метра платформа. Бързо го извели през неохраняван изход и с такси го откарали в "офиса" на фирмата, където го пратили да се прибере у дома. Чак там Русев съблякъл защитното облекло и установява, че кърви. Айдън лично го откарал в болницата с изрична инструкция да каже, че се е наранил вкъщи. Диагнозата на лекарите е кръвоизлив и разкъсване на уретрата с препоръка за операция до 4-6 седмици.


Нищо не се случва в следващите 10 седмици.


Никоя от фирмите не поема отговорност за инцидента и твърдят, че Бисер не е техен служител.


Операция за 15 000 евро


Понеже едва се движи, той не може и да работи и скоро е изгонен от квартирата. Италианец му помага да се настани в профсъюзен хостел за бездомни, където му дават легло и купони за храна, дрехи и лекарства, завеждат го на преглед в медицински център на благотворителната организация Caritas.


Уредена му е и спешна операция, но болницата отказва да го приеме, докато не се изясни кой ще плати - 15 000 евро и в аванс.


Днес Русев лежи в хостела, не мечтае за мерцедес и дом за семейството, а само да не протече през нощта торбичката с урина под леглото. Но и не иска да се връща в България. Какво да каже - че се е провалил на Запад? По думите му неотдавна получил sms от жена си, че го напуска, защото вече не пращал достатъчно пари.

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Ужас, ужас...

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Докато тези неща се случват вие пускате цитатчета на деня, от Буда и Цвинокио, истинските причинители на подобни трагедии.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То кой ли не е роб вече на 'имането'?

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "царя на българите" - 43-годишният Айдън

  е това е гротескно - този сигурно и български незнае

  седеньето го зголемува задникот
 5. 5 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ужас, като работен добитък, само че още по-гнусното е, че не е животно, а човек. Като се осакати и на бунището. Само дето не могат да го застрелят да не се мъчи. Нямам думи.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Русев е козар от Ветово в Североизточна България и селяните били доволни от работата му. Само че му плащали с ракия, картофи или хляб и само някои му давали пари. Той е етнически турчин, рядко напускал селото си край Дунав и не изпитвал кой знае колко голяма нужда да си търси прехраната по света.

  Но много хора от Ветово потеглили на Запад, предимно към Германия, и когато се връщали, карали германски коли, ремонтирали къщите си, купували земя и носели злато. "Много злато", казва Бисер[/quote]

  "Треска за злато" може да бъде комедия само под вещото ръководство на Чаплин... Във всеки друг случай е трагедия!
  [quote#2:"Къти"]учват вие пускате цитатчета на деня[/quote]

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  За 23-25 години "преход" "управляващите" ни мутро-мелиционери в комплект с доносници бизнесмени, докараха хората в България до дередже да не могат да си плащат тока, елементарните комунални разходи и да се чудят къде да избягат.

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  в тази история, както и в други подобни истории със престъпност в Европа, единственото което прави цигани и турци "българи" е паспортът, с който те злоупотребяват. Това просто трябва да се промени. Не бъркайте тук управлението на държавата, ГЕРБ, БСП, Костов, царя и т.н. Това са истории от миналите 23 години и ще продължат през идващите 230, ако това не се промени.

  седеньето го зголемува задникот
 9. 9 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Русев е доволен, защото започва да получава 84 евро за започваща в 7 часа вечерта 12-часова работа по разчистване на химически завод в индустриалния парк "Хьохст". Издаден му е пропуск от компанията, която охранява завода, но днес тя се оправдава, че българинът е просто човек от компанията на Айдън, с която работят...

  ...Инцидентът, в който пострадал, става в 2:30 през нощта, когато се подхлъзва и пада от високата 3 метра платформа. Бързо го извели през неохраняван изход и с такси го откарали в "офиса" на фирмата, където го пратили да се прибере у дома. Чак там Русев съблякъл защитното облекло и установява, че кърви. Айдън лично го откарал в болницата с ИЗРИЧНА ИНСТРУКЦИЯ ДА КАЖЕ, ЧЕ СЕ Е НАРАНИЛ ВКЪЩИ. Диагнозата на лекарите е кръвоизлив и разкъсване на уретрата с препоръка за операция до 4-6 седмици.

  Нещо не се случва в следващите 10 седмици.

  Никоя от фирмите не поема отговорност за инцидента и твърдят, че Бисер не е техен служител...[quote]
  Те ти, булка, Спасовден, те ти, Бисере, инструкция... В тая трагедия няма невинни, но най-малко виновният го е отнесъл най-сурово! Колко (не)обикновено...

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2511 Разстроено

  "му плащали с ракия, картофи или хляб и само някои му давали пари" - Развитието на Гражданите развинти толкова много хора в България, а по света въобще не се интересуват КОЙ и ЗАЩО ще работи мръсната работа. Поне загриженост да имаше в България, че отдавна взаимопомощта я няма... Дано оцелее човечецът.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Това си е направо трагедия.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#7:"442"]докараха хората в България до дередже да не могат да си плащат тока, елементарните комунални разходи и да се чудят къде да избягат[/quote]

  ...Но кълни, майко, проклинай
  таз турска (бел. - иронията е наднационална) черна прокуда,
  дето нас млади пропъди
  по тази тежка чужбина -
  да ходим да се скитаме
  немили, клети, недраги!...

  И все пак, когато си решил да виеш с вълците, никой не може да ти гарантира, че няма да те ухапят! А и не само в Германия - ами у нас колко хора заработват "на черно", с реален риск за здравето си и никой да не ги брои за живи, ако пострадат? Тези хора, естествено, ще кажат, че не са били имали избор... а дали наистина е така?

 13. 13 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В тази германска чужбина, българите са най-големите робовладелци.... на други българи.

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Уредена му е и спешна операция, но болницата отказва да го приеме, докато не се изясни кой ще плати - 15 000 евро и в аванс."

  Да, така е в "демокрацията" и пазарната икономика - няма значение болен ли си, умираш ли - ако не може да платиш - никой не те поглежда..

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1585 Гневно

  Трагедията на "малкия човек", който е прецакан от разни тарикати.
  Виновни няма разбира се, както и елементарна Чове6тина!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "царя на българите" - 43-годишният Айдън.

  ........................................................................................ !?!!!

 17. 17 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#4] от "Subcomandante Carlos":

  Българите са същите

 18. 18 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  2014 година билизо всички малцинства тук да ходят към западна европа там е рая за вас

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Царят на българите - Айдън" - турското робство отдавна е в историята, немците май не го знаят.

 20. 20 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 538 Гневно

  Ето резултата от Управлението на БГ политиците ! За това на 12 Май всички за гъби и на лов и риболов !

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 21. 21 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За жалост има много такива случаи в Германия. Около Франкфурт има много български строители. Доста от тях, а и студентите, които идват, биват вксплоатирани здраво. Интересното е, че посолството и властите ни не са уведомени за случая.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 22. 22 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Разстроено

  /Бисер Русев агонизира в хостел за бездомни във Франкфурт. /
  Колко ли още такива случаи има ... Народа ни е стегнат от октопода на нискочели и самовлщбени политици и пишман-бизнесмени, ...а хора-обикновени и истински , умират в хостели за бездомни по света или изгарят на клади ! И няма край !
  П.С. Незнанието/невежеството/ не е порок, порочно е да се възползват от него хора ,които се мислят за недосегаеми.

  Свободата Санчо, ....
 23. 23 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 434 Разстроено
 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 545 Любопитно

  Това е - германците леко ни подсказват, да не ходим на работа там, след като се отвори трудовия пазар - особено пък циганите никак не ги искат. Същевременно ни карат да ги интегрираме тук, но не желаят да ги интегрират там. Отново двойния аршин на Европа!

 25. 25 Профил на veselat
  veselat
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Така ли пък от 15 коментари, не се намери един, който да предложи да се съберат пари за операцията!

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#17] от "ubavia":

  странно, всички подобни истории които четем са циганско-турски оттенък. И българите джебчии, и турци, които държат да ползват паспорти с български имена, щото немския полицай като види Мехмед или Мюмюн и това му стига.

  седеньето го зголемува задникот
 27. 27 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ами така е лошото е, че не е единствен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 28. 28 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#2:"Къти"]истинските причинители на подобни трагедии.[/quote]

  Буда и Цвинокио са виновни за неграмотността на един 40 годишен мъж, който изобщо си няма представа за света, Будата е виновен, че българите се прецкват, лъжат и използват един друг и в чужбина.

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "veselat":

  предложи ти и дори събери 15 000 евро. Всеки носи кръста (или полумесеца) на акъла си. Този неграмотен човечец е отишъл там за "злато и мерцедеси". Някои успяват, той се е превърнал във заглавие в Шпигел.

  седеньето го зголемува задникот
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#28] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  такива неграмотни козари е имало и ще има дълго преди и след Буда и Цвинокио, факт.

  седеньето го зголемува задникот
 31. 31 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Интересното е, че болницата не приема болни без осигуровки... Раят май е тук, в България...

 32. 32 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Немците заслужавт похвала, че имат достойнството да говорят открито за гадостите, които се случват в държавата им.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Eто заради такива истории предпочитам да си прежаля два и повече часа на ден, да изобличавам простотии по форумите и да се препирам с институциите, вместо да работя текущата си работа. Защото каква полза че ще предам още една папка, когато 500 урода (като новият здравен министър, който предизвика скок на лекарствата с мотив, че "замразява цените" събарят цялата държава, разгонват семейства по цял свят, на българската девойка мечтата е да се задоми в чужбина, половината деца не си виждат родителите, защо заминали за малко, пък духнали с някой друг/друга. Пълно съсипване на човешкия потенциал на държавата. Хербецид, след който дълго време нищо няма да никне...Въпрос на време е да възникне някоя терористична организация по примера на гръцката 17. ноември, която при това да се ползва със широка народна подкрепа и след всеки скок на ток и парно да има трупове...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#24] от "_dan_":

  те може лесно да бъдат интегрирани, ако им се избие от главите това за "правата" които имали, без да имат задължения. Как ще стане избиването, хабер си нямам но пък има една поговорка - кучето скача според тоягата. Замени куче с друга дума.

  седеньето го зголемува задникот
 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#33:"cinik"]Въпрос на време е да възникне някоя терористична организация по примера на гръцката 17. ноември, която при това да се ползва със широка народна подкрепа и след всеки скок на ток и парно да има трупове... [/quote]

  ако има скок на тока на 1 юли, около 14-ти чакай първите обезглавени.

  седеньето го зголемува задникот
 36. 36 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Subcomandante Carlos":

  Знам много такива истории за българи дето са ми разказани от познати не от шпигел. Да българите не са джебчии но и те се занимават с много долни неща, прецакват се и т.н. Няма какво да се лъжем.

 37. 37 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Нищо чудно да ни стане някой ден президент!Той и настоящия президент така почнал..............!Е ако има кой да му вярва!В цялата история ме впечатли ,че човекът се опитвал да живее честно!

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#25] от "veselat": Да не очакваш от Лютфито и дпс да му окажат помощ

 39. 39 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 863 Гневно

  Кошмар!
  И при случаи като този се питам: къде са регулациите в тези "високоразвити" бели държави, където бледоликия немец не иска да върши черната работа и си затваря очите за съвременното робовладелство?

 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#36] от "ubavia":

  ще дойдем до негрите накрая, сигурен съм. Тука един турчин е използван и захвърлен от друг турчин, по лошо стечение на обстоятелствата и двамата с БГ-паспорти.

  седеньето го зголемува задникот
 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Трагичното в случая е, че на живеещите в Германия не е осигурена безплатна медицинска помощ. Иначе, всичко което се е случило е неговият свободен избор. Медицината е изключително скъпа дейност, но трябва да се търсят и намерят начини за бюджетно финансирани сектори. Най- добри резултати се получават, когато съществуват паралелно, работещи в синхрон частни (кешови или осигурителни) и бюджетно финансирани здравни заведения. Ние възприехме в България германския здравен модел и се сблъскваме ежедневно със същите проблеми, с тази разлика, че българинът е получил все пак здравна помощ, докато ако си беше в България можеше и това да няма.

 42. 42 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1392 Разстроено

  Би било редно държавата да си го прибере.
  И без това плащаме данъкоплатците за какво ли не, без да ни питат, в това число и 100 милиона Цецо да слуша който му трябва, то да вземат да го приберат този човек тук.

  Най-кошмарното в този свят е неграмотията. Най-кошмарното.

  Жената е покана за щастие
 43. 43 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За всички които казват каква свобода е възможността да пътуваш и работиш където си искаш. Нека споменат една народна песен в която се хвали гурбета!

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боян Юруков":

  те просто нехаят. Пропуска очевидно е в разрешението да се отварят фирми, които обаче след това не могат да платят и медицинските осигуровки на собственика си.

  седеньето го зголемува задникот
 45. 45 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Разстроено

  жалко за човека, изглежда добра душа. Типичен пример как се подлъгал от чужди истории за добри пари и бъдеще. Дано да успеят да го оправят.
  А тъпата му жена ми е чудно къде ще иде, след като го напуска от Ветово в съседното село и то за някакви си банкноти ебем ти и морала и модерния свят.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До там ни докараха ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Трагично е, но много сънародници не виждат перспективи в България!

  Много са самонаети, познавам двама, но при тях поне проблем със здравето нямат. Но изкарват по 130 евро на ден, от тях трябва да се плащат здравна застраховка, пенсионна и т.н., но те си спестяват тези "разноски" ...

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 49. 49 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тъжна история, но самата статия е нарочно написана с цел да се отказват потенциалните емигранти от тяхната "западна мечта". Жалко само че преди да тръгне, Бисер надали е бил абониран за Шпигел....

 50. 50 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нищо не е по- тъжно от това за пореден път човек да установи колко му е сбъркана цялата държава и системата в нея, щом здрав прав млад мъж му се налага да пасе овце за ракия и хляб, вместо да участва в някаква сериозна работа в България и от това да печелят всички ... и се стига до тази нелепа ситуация да си съсипе живота мизерствайки по света...

  а и аз подкрепям държава да го прибере, и без това не сме останало много тук ...

 51. 51 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#47] от "Subcomandante Carlos":

  Именно.
  Може ли да го оставят да се мъчи?

  Жената е покана за щастие
 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#48] от "Курт от БГ,сега в Щутгарт (фотаджията!)":

  проблемите със здравето стават по-чести с напредване на възрастта - ако са на по 25, може и да нямат, на 35 ако са бачкатори - няма да има става да не ги боли.

  седеньето го зголемува задникот
 53. 53 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#8] от "Subcomandante Carlos":

  Напълно си прав!А на всички идиоти ,които са ти писали минуси им трябва по един "царя на българите" - 43-годишният Айдън

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#20] от "НЕгласуващ":


  [quote#20:"НЕгласуващ"] За това на 12 Май всички за гъби и на лов и риболов ! [/quote]И като резултат-Айдън печели много гласове..Щото в циганските махали ще гласуват,бабите също....Мислете-тя главата е затова!!!

 55. 55 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Горкият човек
  За съжаление, сам си е виновен. Пълно е с хора, които не си и помислят за рисковете, докато не им се случат.

  Но как да накараш, човек, който се осигурява цял живот, да плаща операцийте на всеки спестовен тарикат.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 56. 56 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#54] от "yanne":

  В циганските махали гласуват само когато им дадат пари от някоя партия. И на мен ако ми дадат пари ще гласувам ама никой не е предложил още.

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 57. 57 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "bestbuy":

  А как да е? Едни да плащат - други да не плащат?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 58. 58 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мдаааа, Франкфурт не вярва на сълзи...

 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2914 Разстроено

  За някои клетници е по-добре да нямат правото за свободно придвижване. Това не е от алчност, а от безизходица. Така ли ще мизерства, ако работи по 12 часа в родината си?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#14:"bestbuy"]ако не може да платиш - никой не те поглежда..[/quote]

  Не е точно така, ама с три клетки трудно се разбира.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 61. 61 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#42] от "bgpainter":

  Да ,ама на него не му се прибира.

 62. 62 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#59] от "etty1":

  правото на гласуване и правото на свободно придвижване не са за всеки - доказано е многократно.

  седеньето го зголемува задникот
 63. 63 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 759 Неутрално
 64. 64 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 434 Гневно

  Всички са си затваряли очите за тези незаконни роби - начело с братята германци! Те знаят кои са тези хора, които работят за тях - без осигуровки, без договори - абсолютно нелегално....

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  "неотдавна получил sms от жена си, че го напуска, защото вече не пращал достатъчно пари."

  Кадъната има дясно мислене.

  Той като ЕТ е можел и сам да си плаща здравна осигуровка, ама треба да киха по 300 евро на месец и женкя му щеше да избега още по- рано.

 66. 66 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 436 Разстроено

  "Италианец му помага да се настани в профсъюзен хостел за бездомни, където му дават легло и купони за храна, дрехи и лекарства, завеждат го на преглед в медицински център на благотворителната организация Caritas"

  класика в жанра(:

 67. 67 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Стана ми мъчно за бедния човек!

 68. 68 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Статията показва реалния живот на имигранта!
  -това не е единичен случай-скоро ще има и от други.
  Неграмотни бедни хора напускат родината-подлъгани от поредния тарикат.
  Направете едно по-серизно проучване за РОБИТЕ НА 21 ВЕК.
  Хубаво е споменатия Цар на Българите с хубавото "Българско" име Аидън-да бъде разследван за неплащане на осигуровки и да полежи в панделата-може пък да стане и Царица.

 69. 69 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  По Европеиски, кво очаквате ... същия номер го играят във Великобритания, Дания и тн. Просто това забавяне на отварянето на пазара беше с точно тази цел, стига са се правили на по католици от папата ...
  Междувпрочем Дупнишката/Петричката мафия така пращаше хора в САЩ на горбет докато не почнаха да снемат отпечатъци и не ги изловиха, взимаха им почети всичко, заплашваики семеиството в БГ и тн ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 70. 70 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 889 Неутрално

  до такива лични трагедии (сигурно има хиляди подобни случаи) води дискриманацията на трудовите пазари в ЕС към граждани на новите страни членки като България. виновни са най-вече двуличието и популизма на политиците на запад - хем трудовият пазар е "затворен", хем милиони роби се трудят на черно без осигуровки, за по-ниска от минимална заплата.

  Истината ни прави свободни.
 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "Днес Русев лежи в хостела, не мечтае за мерцедес и дом за семейството, а само да не протече през нощта торбичката с урина под леглото. Но и не иска да се връща в България."

  Трудно се чете такова нещо...
  Горкият човек!

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#71:"2.5"]"Трудно се чете такова нещо...
  Горкият човек! [/quote]

  Всъщност, в историята има някакъв пропуск. Може да не казва цялата истина. Дори да се е регистрирал като самонает в Германия, той е длъжен да се осигурява за дейността си. Не знам точно, дали е като в България, още възложителят да ти превежда вноските. Но в голям обект черноработник без здравна карата и паспорт за социално осигуряване трудно ще влезне....Нещо има не както трябва - може да е някаква криминална история...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 73. 73 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Който си е без късмет, си е без късмет. Много гадна ситуация, странно е, че не иска да си идва в БГ...

 74. 74 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  [quote#72:"cinik"]Всъщност, в историята има някакъв пропуск.[/quote]

  Прочетох оригинала на статията в Spiegel.
  Действително има подробности, пропуснати в превода, но според мен същността не е манипулирана.

  http://www.spiegel.de/international/germany/bulgarian-migrant-worker-case-exposes-problems-in-german-labor-market-a-894611.html

  I Want To Believe
 75. 75 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#74] от "2.5":

  Въпросът е, че това не е класически случай. Ако един българин отиде да работи като самонает, хеле пък за 84 евро на ден, то би имал и здравна застраховка. Тоест, историята е криминална (явно с фалшиви документи, щом чак в болницата се разбира, че не е осигурен) и може да се случи с всекиго, без значение дали е българин, или самонает, или на трудов договор.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 76. 76 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "bestbuy":

  Медицинска застрахова за такава сума струва максимум 15-20 лева в България. Просто си правиш преди да заминеш.

 77. 77 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 812 Неутрално

  И какво следва от тук насетне да се случва с този човек?

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 78. 78 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Голяма трагедия. Но все пак статията в Шпигел завършва по-оптимистично:

  Madame Huckenbeck mentioned something about an appointment for surgery, and this time, he says, it will happen. "Soon, I hope," he says. Only after locking the metal door to his room does Rusev feel a little safer, here in Germany, his new home.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 79. 79 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Разстроено

  Чудовищна нечовечност
  Каква несправедливост !
  Това е ужас!
  Съжалявам че трябва да го тръбя, но обществените болници в Канада, както и болниците на релиогизни общности в САЩ не отказват спешна помощ на пациенти без застраховка.
  Германците за солидарност не са чували май?

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 80. 80 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Разстроено

  А като се сетя, че се изисква специална клауза в работния договор, когато става дума за работа със силно токсични отпадъци, не зная какво да мисля за организаторите на германската индустрия.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 81. 81 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Жалко за момчето.
  Кофти са го подвели, и понеже е глупав, се е вързал.
  А сега от "гордост" ще се затрие.

 82. 82 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#80:"пиленце"]А като се сетя, че се изисква специална клауза в работния договор[/quote]

  Прочетох ти постовете и си мисля, че ти убягва един детайл.

  Той е подписал като самонает.
  Той си е работодател. Той си дължи осигуровките на държавата Германия.

  Иначе няма право да пребивава над три месеца.

  Читнал е системата и му се връща като бумеранг.

  Няма тука работнически права и солидарности. И няма спешна помощ - тая "тръбичка", която вероятно м е цистофикса, му е сложена по спешност.

  Другото се плаща. Не ти е България това, правилата си се спазват, не става за сметка на осигуряващите се.

 83. 83 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#75:"cinik"]Ако един българин отиде да работи като самонает, хеле пък за 84 евро на ден, то би имал и здравна застраховка.[/quote]

  Мне, не би имал. Здравните за самонаети са задължителни от 2007, ама маса народ не ги плаща. В Германия има разбит монопол на здравната каса и матряла го цакат много яко със здравни вноски - http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/saeumige-zahler-schulden-krankenkassen-mehr-als-zwei-milliarden-euro-a-892192.html

 84. 84 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#72:"cinik"]Дори да се е регистрирал като самонает в Германия, той е длъжен да се осигурява за дейността си. [/quote]

  В УК доколкото съм наясно със самонаетите, дължиш тези осигуровки и си ги внасяш сам.
  Начисляваш ги по скала над един минимум, внасяш месечно или на шест месеца и си ги изравняваш с годишната декларация която автоматично ти става задължителна. Прилича на българското самоосигуряващо се физическо лице с Булстат.

  Възложителят ти е друго лице, най-често повече от едно, и те пращат информация, с която данъчните те засичат дали не дяволуваш.

  Имам приятел германец, който ми каза, че системата в Германия е много сходна с английската в тази си част.

 85. 85 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#82] от "seemly":

  Има специални клаузи при работа в токсични отпадъци или остатки. Самонает или не, по време на работния процес за него отговаря фирмата, която го е наела. Знаеш ли, колко американци от Бъфало и околностите идват сезонно в Колгейт Торонто на работа? Подписва се специлно допълнително споразумение, в което отново се разглеждат твоите отговорности точка по точка се разяснява, че при авария фирмата плаща щетите за този период. През 2011 съм работила за 5 седмици в електролизната лаборатория на Колгейт в Торонто и го имам този договор още. Не ми се вярва да няма международна стандартизация по този вид договори за работа с токсични материали, която да не е валидна и за Германия.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 86. 86 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#70:"Forrest Gump"]до такива лични трагедии (сигурно има хиляди подобни случаи) води дискриманацията на трудовите пазари в ЕС към граждани на новите страни членки като България. виновни са най-вече двуличието и популизма на политиците на запад - хем трудовият пазар е "затворен", хем милиони роби се трудят на черно без осигуровки, за по-ниска от минимална заплата.[/quote]

  Това е точно така според мен.
  Тези хора не са за фирми и самонаемане. Много са прости, неграмотни и изобщо не си дават сметка за рисковете, които поемат.
  Не може да се разчита на тяхната отговорност, защото нямат качества да оценят ситуацията и да вземат приемливи решения.
  Те се нуждаят от протекция, която в техия случай си я има в трудовите законодателства, до които допускат местните, но не и избрани чужденци.
  Може би е добре да има минимален ценз за регистрация на самонаети или изискване да работят с консултант.
  Във всеки случай лицемерието и двойния стандарт на правителствата е факт.

 87. 87 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#85:"пиленце"]Има специални клаузи при работа в токсични отпадъци или остатки. [/quote]

  Говорим за едно момче общ работник в строителството. Не разбирам какви токсични материали имаш предвид.

  [quote#85:"пиленце"]Самонат или не, по време на работния процес за него отговаря фирмата, която го е наела. [/quote]

  Разликата между нает и самонает е важна.

  Наетият получава заплата и наелият го му осигурява среда, предпазни средста и т.н.

  Самонаетият работи за собсвена сметка и свой риск. Фирмата не го е наела, а е сключила договор с него. Отговорността за собственото му здраве и осигуровки си е негова.

  Иначе щеше да има ограничения и за самонаетите, или нямаше да има и за наетите.

 88. 88 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Разстроено

  [quote#82:"seemly"]Не ти е България това[/quote]

  Това харесва ли ти?

  В Канада и САЩ не биха го мъчили толкова месеца. В Русия пък съвсем. Там медицинита е безплатна за всички.
  Позаинтерсувай се за едно русначе от Ванкувър на 19 години.
  Идва на студентски обмен. И на някякво парти си намира момиче. Но тя не е била свободна и нейният приятел събира няколко други канадци и пребиват руснака.
  Още е в болница на издръжка на канадския данакъплатец и освен това поканиха родителите и сестра му на държавана издръжка да пристигнат в Канада и да му помогнта да се възстанови.
  Няколко мозъчни сложни операции са зад него, но още се затруднява да гововори.
  Както и да го коментирам, не мога да одобря тази жестокст към човек, заради някакви си правила, които се нарушават от техните индустриалци.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 89. 89 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#87] от "seemly":


  Не разбираш, защото не си изчел цялия текст
  [quote#0:"статия"]Русев е доволен, защото започва да получава 84 евро за започваща в 7 часа вечерта 12-часова работа по разчистване на химически завод в индустриалния парк "Хьохст". Издаден му е пропуск от компанията, която охранява завода, но днес тя се оправдава, че българинът е просто човек от компанията на Айдън, с която работят. Друга фирма, наета да замени керамичните пречистващи филтри, му дава облекло и защитна маска. [/quote]

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 90. 90 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#87:"seemly"]Самонаетия работи за собсвена сметка и свой риск.[/quote]
  Но той работи при особени условия и затова е нужно допълнително споразумение!

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 91. 91 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#90:"пиленце"]Но той работи при особени условия и затова е нужно допълнително споразумение! [/quote]

  Дори и да е така, не виждам с какво това променя отговорностите. Самонаетият си внася осигуровките и това е. Никой не му е длъжен.

 92. 92 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#89] от "пиленце":

  Да, пропуснал съм, че става въпрос за химически завод.

  Инцидентът изглежда няма връзка с това - травма след падане от платформа. Както и да е.

  Фирмите отричат да имат такъв служител, щото нямат.

  Той си е самонает...прекарал се е, щото не е наясно въобще, но е решил да заобикаля ограничението от три месеца.

  Така или иначе да разсъждаваме върху избрани, журналистически поднесени "факти" няма голям смисъл освен упражнението .

 93. 93 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#88:"пиленце"]Това харесва ли ти? [/quote]

  Кое дали ми харесва?

  Един българин решава, че ще цака системата в Германия, както е свикнал в България. Няма да плаща осигуровки, въпреки че е длъжен.

  В Канада, Русия и САЩ може и да мине, в Германия не е минало.

  Не виждам какво има да харесваме или не харесваме.
  Мъчно ми е за момчето, щото ще се затрие - глупост+гордост.

  Какво има да обобщаваме за страните и индустриалците.

  Позволи ми да се усъмня, че в САЩ ще му довършат лечението след спешния момент ако няма осигуровка, т.е. здравна застраховка.

  Колкото до руското безплатно...ми да е отишъл в Русия.

 94. 94 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#85] от "пиленце":

  Меме в Европа правилата не се спазват освен ако не си в позициятас на силата, в случая на общ работник въопбще няма да си полплюят да го прецакат. Просто няма върховенствон на закона, а просто приказки ... затова и бизнеса им не върви и всичко останало ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 95. 95 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#88] от "пиленце":

  Дам в САЩ или Канада никои няма да позволи такова нещо, но в Европа хората не са важни тъи че ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 96. 96 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#93] от "seemly":

  В САЩ има три вида болници. Болници, които са изградени с комунални средства ще му откажат операция, ако няма налични да я заплати предварително. Частните болници, пък съсвем! Но има болници, които са изградени с комунални средства и средства на релиогозни общности. Там се чака дълго за дата, но ще го оперират безплатно.
  В русия със сигурност нямаше да плати нищо, нито за престой, нито за операция. Сега да е забравил, че е имал инцидент.

  Относно за проблема със самонаети или назначени, не съм компетентна. Но тъй като е работил със силнотоксични отпадъци, съм сигурна, че виновните са от страна на работодателите. Само че германските власти явно правят разлика между германски работодател и български работник.

  Цинично е от твоя страна да защитаваш германците, но това си е твой проблем. Дано провидението ти спести личен опит!

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 97. 97 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#94] от "ivanchoLA":

  Бизнесът на някои им върви, като използват такива хорица и като знаят, че властите няма да вземат отношение при такива случаи.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 98. 98 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#97] от "пиленце":

  Абе колко да им върви виж колко са затънали та даже и мехури не излизат ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 99. 99 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#96:"пиленце"]Циничн е от твоя страна да защитаваш германците, но това си е твой проблем. Дано провидението ти спести личен опит![/quote]

  Къде ме виждаш да защитавам германците...и от какво да ги защитавам...

  Опитвам се да разсъждавам обективно.

  Колкото до "провидението"... с този термин някои заместваха думата Бог. Всеки със съдбата си в този живот, пиленце.

  Всичко добро ти желая.

 100. 100 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#59:"etty1"]За някои клетници е по-добре да нямат правото за свободно придвижване.[/quote]

  Наистина ли вярваш в това?
  И как да решим кой да има право и кой не?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK