САЩ: Проблемът с медиите стана основен за човешките права в България

САЩ: Проблемът с медиите стана основен за човешките права в България

© state.govВлошаването на медийната среда в България и увеличаването на журналистическата автоцензура заради корпоративен и политически натиск е посочен като вторият по важност проблем с правата на човека в България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.


Изтласкването на ромското малцинство по периферията на обществото остава най-сериозният проблем на България с правата на човека, отбелязва докладът, разпространен в петък вечерта българско време.


След това в изреждането на проблемните въпроса следва "корупцията, която продължава да пречи на способността на правителството да действа и подкопава общественото доверие към правосъдието и други държавни институции".
Списъкът продължава с:


- твърденията за незаконно отношение към затворници и арестанти;


- лошите условия в затворите и арестите (вкл. пренаселеността им);


- протакането на дела в съдебната система;


- злоупотреба (на властите) с подслушване;


- насилието и дискриминирането на жените;


- насилието срещу деца;


- антисемитски вандализъм;


- дискриминация срещу роми и етнически турци;


- трафик на хора;


- дискриминиране на хора с физически и психически увреждания, хомосексуални и тези с ХИВ/СПИН.


В доклада се отбелязва, че са предприемани мерки срещу извършилите злоупотреби или престъпления в органите на реда и правителството, но те са недостатъчни и недосегаемостта остава проблем.


В частта, отделена на свободата на словото и медиите, се казва, че на книга законът ги защитава, а правителството общо взето спазва това гражданско право. Малко по-надолу в доклада в секцията "Цензура или ограничаване на съдържанието", се посочва: "Има съобщение от журналисти, че политически партии, включително членове на управляващата партия, притискат медии и заплашват да унищожат бизнеса им, ако публикуват определени статии, което предизвиква автоцензура".


"Продължава загрижеността за влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който - комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост - сериозно накърнява медийния плурализъм."


В текста се посочват критичните доклади от миналата година, изказването през септември на еврокомисаря Нели Крус за непрозрачност във финансирането и собствеността на медиите в България и анонимна анкета сред журналисти, разкриваща, че няма мотивация за разследваща журналистика и е рутинна практика на собствениците да диктуват редакционната политика и политическата ориентация на медиите си. 


В секцията за насилие и заплахи над журналисти е цитиран случаят с колегата от "Икономедиа" Спас Спасов. Той публикува критични материали, касаещи плановете на компанията за осъществяването на строителен проект в морската градина на Варна. По този повод "през август Марин Митев - съсобственик на ТИМ холдинг му изпрати книгата "Изкуството на войната" от Сун Дзъ с бележка, съдържаща цитата: "Трябва да избягваш онези, които не можеш да победиш или с които не можеш да се сприятелиш". "Асоциацията на европейските журналисти" - България определи това като "директен натиск", пише в доклада.


Докладът изброява подробности за тежките условия в затворите и арестите, за продължаващи проблеми с полицейско насилие и неговата ненаказаност и за използването на специални разузнавателни средства, което според неправителствени организации се е превърнало от изключително в масово, при това само 5% от събраното като доказателства стига до съдебна зала.


В частта за политическите права като критика е отбелязано, че според неправителствени организации и опозиционни партии свързани с правителството бизнесмени прибягват до изнудване и натиск, за да осигурят подкрепа на избирателите за управляващата партия ГЕРБ на местните и президентските избори през 2011г.


"Управляващите не прилагат ефективно законите за борба с корупцията и служители във всички клонове на администрацията често се занимават безнаказано с корупционни практики (...) като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние."


Особено тежки думи са казани за състоянието на правораздаването в България. Макар да се изброяват няколко положителни резултати, в доклада се казва, че макар по конституция и закони правосъдието да е независимо, корупцията, неефективността и безотговорността продължават да са сериозни проблеми. "Общественото доверие в правораздавателната система остава изключително ниско заради мнението, че магистратите са податливи на политически натиск и прилагат избирателно законите".


Критикувани са непрозрачността в дисциплинарните наказания на ВСС, задръстването на съдилищата със затлачени дела и дългогодишното влачене на наказателните процеси.


В текста се цитира юлският мониторингов доклад на Европейската комисия, изразяващ разочарование от разследването и наказването на извършителите на корупция по върховете.


В годината, когато България отбелязва 70 години от спасяването на българските еврeи, докладът на Държавния департамент посочва, че антисемитизмът, оскверняването на еврейски паметници и частни и обществени сгради продължава, а според еврейски организации правителството не прави нужното да преследва всички престъпления на омразата. Постепенно е изоставена практиката да се изчистват от интернет форуми под статиите антисемитски нападки, социалните мрежи са все по-популярни места за антисемитски групи, особено след атентата през юли в Бургас и покрай 70-годишнината от спасяването на евреите, пишат още авторите на доклада. Конкретни автори на антисемитски прояви, литература и говорене са посочени Волен Сидеров и лидерите на ВМРО. 

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Малко е странни да ни упрекват така, защото Wikipedia и Google също филтрират информация, която е неудобна за американското правителство, а мащабите на разпространение там са в пъти по-големи.
  Как беше поговорката - "Погледни гредата в совствените си очи, след това гледай прашинката в очите на другите."

 2. 2 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Page not found. Линка е преместен или грешен.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 3. 3 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иначе са прави, но за забравили да споменат "дискриминацията, антихуманно отношение и геноцид срещу българите".

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Тия пишат критики като лошия матрял...

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  абе в интерес на истината всичко е вярно ,но какво ли ще промени истината ,това се пита

 6. 6 Профил на R³
  Рейтинг: 221 Неутрално

  точно те ли ще говорят за проблем с медиите, пф...

 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  И това идва от САЩ, където повечето медии са собственост на 3 големи компании?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нашите "медии" си го знаят и даже пускат такива доклади, но си продължават по старому. Даже на някои от тях им плащат от САЩ, за да са такива.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на okayplayer
  okayplayer
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Присмял се хърбел на щърбел.
  Това, което го пишат за нас в тоя доклад, не че не е така и не е вярно, ама за САЩ важи стократно на степен n.
  То е най-лесно така да се посочва проблемът с пръст и да му казваме "Ти си проблем", ама с това нищо няма да се оправи и промени.

  http://www.youtube.com/watch?v=WibmcsEGLKo
 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Доста неприятно списъче. Но това с ромите вече е прекалено. Никъде не ни ги щат, ама ние сме виновни. Стига с тия двойни аршини, а?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Апа вие биете негрите... мъ хааа...

 12. 12 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не се споменава за подтискането на автохтонното население, туземците сиреч, от непрекъснато сменящите се във властта формации на БКП/ДС под различни имена и ограбващи всичко чрез монополи и всевъзможни такси и данъци, както и чрез принуждение за издържане на огромен милиционерски апарат.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 13. 13 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Точно американците чрез сайта си facebook дадоха на комунистите права да цензурират. Като основна медийна среда в страната, американците са отговорни за цензурата!

  Точно американците помогнаха най-много за подслушването и следенето. Дадоха на комунистите сървъри да следят Интернета на опозиционерите, та да пребиват журналисти като Огнян Стефанов, а други да са под заплаха и автоцензура.

  Не е вярно, че циганите се държат в периферията. Обществото им дава техните си 2%, колкото е бил делът им по население преди 113 години. Това, че са се размножили доста повече, си е техен проблем, да си се оправят с 2-та процента.

 14. 14 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Продължава загрижеността за влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който - комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост - сериозно накърнява медийния плурализъм."

  ...и това идва от страна в която медиите казват само това което им бъде наредено и са собственост на 2-3 конгломерата. Е на това му се вика цинизъм.

 15. 15 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Анализът на хората от САЩ е абсолютно точен.

  А статиите на Спас Спасов са наистина страхотни, един истински разследващ журналист на много високо ниво, който е един от малкото останали в бедната ни държава да се изправя пред 'Новите български демони', както ги беше нарекъл Юрген Рот. Безкрайно съм му благодарен, че има смелостта да не изневерява на принципите си и да ни отваря очите със своята работа!

  Гласувайте!
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Това, което го пишат за нас в тоя доклад, не че не е така и не е вярно, ама за САЩ важи стократно на степен n. " +++++

 17. 17 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 787 Неутрално

  В САЩ големите медии са доста окрупнени. FoxTV като подкрепят републиканците, какво да правим сега?!

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  ... за правото на ТРУД защо не пишат = чл . 28 ал. 1 от конституцията на БГ не се спазва !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Щом САЩ го казват... значи, може и да е така...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Медиите у нас са определено са силно зависими от политическите сили и им слугуват здраво като по този начин изкривяват информационните потоци у нас в полза на своите покровители!Здравата манипулация е факт!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#19] от "Γαλλα":
  Най-вероятно е така!Сигурно и там медиите са зависими,но не толкова колкото нашите!

 22. 22 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 448 Весело

  Цветанов и Фидосова казаха, че няма такова нещо още преди 2 месеца!.. Значи САЩ лъжат! И ЕС лЪЖАТ! Всички лъжат.. Всички са луди. Само Гербаджиите са добре... :Д

 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Бях писал преди време че журналята в България са свободни колкото куче на верига, и от гилдията ми се обидиха! Сега...
  "Право куме в очите!"
  Журналистите са точно толкова свободни, колкото синджир им отпусне собственика на медията. Като добавим и застраховката, която си слага главния редактор, и накрая колко остава от журналистическата свобода?
  Като се има предвид че не включвам автоцензурата.

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  сПОРЕД МЕН всеки който е на по голямо разтояние от 1 ден път с кон акъл небива да дава . Нерде Северна Америка нерде България . А как не видяха идиотите как мангалите грабят на ред де шо видят имот и няма сила оято да ги спре освен разстрела. Като ще взимаме акъл от янките да приемем и техните закони " -Видиш ли лице което не си поканил в твоята ЛИЧНА собственост =РАЗСТРЕЛ !!! Който политик ми обещае че ще приемат подобен закон ще гласувам аз и много други за него !

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Герберастията за пореден път е оценена прекрасно от външни наблюдатели. Сега разбира се, външните наблюдатели ще бъдат изкарани лоши. Типично по комунистически. Абе, вие що биете негрите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Когато САЩ приемат в Белия дом всеки сатрап и производител на синтетика от България, ще си носят негативната обществена нагласа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Майната им на докладите на комисиите от американския департамент.....смешници жалки

 28. 28 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Весело

  Хахахха , няма грам дипломатичност.Направо разстрелват Боцко.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 29. 29 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тези все трябва да кажат нещо. Едно ме радва Уорлик го няма !!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 30. 30 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#18] от "t' Ankus (остен за слонове)":

  А пише ли"Държавата трябва да дотира дори ненужни работни места, с цел всеки да има осигурено такова." ?

  Никой не вярвам да те е лишил от работа! Е, ако искаме 10000 хиляди работни места за метачи в 10-хиляден град - мослиш ли че това е възможно?

  Да разлая троловете!!
 31. 31 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А бе ний що нямаме доклад за състоянието на демокрацията САЩ?!?

  Свободата, Санчо, ...
 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [#30]
  [quote#30:"lone_wolf"]мослиш[/quote]

  мислиш

  Да разлая троловете!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Нищо не е написано за тоталната политизация на журналистите и медиите изразяваща се в желанието им да угодят и да си използват перата и думите за да получават пари в брой извън определените им по ведомост възнаграждения.
  Нищо не е написано за външното финансиране на определени медии и журналисти, иначе компрометирани у нас, от различни западни организации, ката фрапантен е случаят с финансирането на ръководството на Съюза на съдиите директно от Щатите.
  Нищо не е споменато и за пряката и открита намеса на американското посолство в икономическите решения на политическия ни елит относно техни фирми- приватизацията на БТК, Киноцентър Бояна, непремерения натиск на шистовия газ и за гмо културите и други.
  Нищо не е казано за неприемливото осигуряване на убежище в САЩ на новозабогатяли по престъпен начин комунистически олигарси като Илия Павлов и семейството му, банкерът Миронов и много други.
  Ние търсихме в Сащ коректив на всичко нечестно, но въпреки че са много по- коректни и принципни от Русия, нивата на справедливост и демокрация, които прилагат у нас, са на ниво около санитарния минимум и са незадоволителни.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#34] от "grayeagle":

  Тъй де, що се хабиш - дадох ви жокера по-рано. Пишеш - вие що биете негрите - и си се отчел вече. И без това, посланието в поста ти е същото...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "svetlajd2":

  Абсолютно, ние виждаме също много проблеми в американското общество.
  Според мен нашето министерство може да им направи подобен доклад.
  Така взаимно ще си помагаме, тъй като нещата се виждат по-лесно отстрани.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  по принцип са прави, но аз бих се въздържал от коментари за българските затвори, ако имам в досието си неща като Абу Граиб и Гуантанамо.
  Частта за ромите може директно да я пуснем в клозета, тя е част от едно мислене на янките, което не винаги и те споделят, но просто....го изказват. Не може да се интегрират вода и олио, както и не може българите да бъдат изтикани в периферията на собствената си страна за удоволствие на ромите.

  седеньето го зголемува задникот
 38. 38 Профил на chantilly chantilly
  chantilly chantilly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някой да ми посочи държава, в която няма подобни проблеми.

  Beauty is in the sky of the beholder.
 39. 39 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":


  [quote#33:"др. Иванов"]Ако не я бах изгонил тази паплач [/quote]

  Изгонил си ... грънци!
  "Клавиатура-революционе"!
  Ако твоите фаворити се доколат до властта, ще оглозгате и това, което е останало!
  ГЕРБ не е най-доброто решение за България, но БСП е най-лошото!

  Да разлая троловете!!
 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тони!":

  все пак, Обама прие в овалната соба чичо Тиквичка не много отдавна, с което последния обилно се нахвали във верните нему медии. Може би да не го беше потупвал тъй радушно пред камерите

  седеньето го зголемува задникот
 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#39] от "lone_wolf":

  Кого го е грижа какви са след като ги изгоних?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони!":

  Не е нужно да пишеш общи работи, а конкретни. Защо щатите не критикуват цялата медийна среда и цялата съдебна система. Медийната среда не е само собствениците на медии и политическите връзки, а и развратените маши- самите журналисти или " журналисти". Защото какъв журналист е Патрашкова или Явор Дачков например? Защо не се критикува съдебната олигархия, която подобно и на медийната е отделена от останалите власти, но приглася винаги на победителя. Защо щатите не нападнат прокуратурата например, че е в едни и същи сгради със съда и често се явяват в общи роднинско- колегиални връзки, а не би трябвало. Още един въпрос- символ на какво беше издигането на паметник на американските летци бомбандирали България през ВСВ. Не е ли символ на грубо отношение между съюзници и на неприемлива провокация? И изобщо - с кой е съгласувано поставянето на такъв паметник.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#40] от "Subcomandante Carlos":

  Именно, именно, тогава бяха символа на демокрацията. Интересното е, че е напълно достатъчно да отвориш някоя статия от дори само преди седмица, и да сравниш колко шизофренично звучат гербавите от днешна дата. А ако върнеш назад с месеци става направо страшно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Колко трябва да си прост за да сравняваш проблемите на американските медии с проблемите на българските.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 45. 45 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нашите цигани се опитват да се интегрират в европа, но гадните европейци ги гонят.
  Това защо го няма в доклада?
  Какъв е проблема 10 хиляди роми да се заселят в Париж?
  От друга страна, не виждам пернати в сената на САЩ?
  Кога Седящия Бик, вожда на сиуксите, ще стане президент в САЩ и ще си носи перата и кожената рокличка?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 46. 46 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Никой не ги тласка тия роми по ръба. Даже се опитват толкова години да ги накарат да учат,да работят,ама то насила не става.

 47. 47 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Цолев":

  А какъв забит лузер трябва да си, за да идеализираш една чужда държава и да не реагираш на такива оценки.
  Какви са САЩ бе?
  Имаме ли 200 доклада за БГ от всичките държави по света?
  Те някаква идеална държава ли са, за да праскат оценки?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  ти като бай Тошо - и той станал шумкар на 8-ми септември. Тебе май по-често те гонят от кръчмата.

  седеньето го зголемува задникот
 49. 49 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мдааа, ние сме най-черните на тоя свят! Ами от утре ша почна да се мацам, та белким замязам на шимпанзе, че да удоФлетфорим изискванията на отвътокеанския БАТКО....

 50. 50 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  я да си гледат свойта кочина

 51. 51 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Яко фарисейско въртене на четирибуквието у долкадчето.

  В началото на доклада - вопли СРЕЩУ цензурата и принудата към автоцензура...това добре.
  ---
  Обаче в края на доклада - вопли ЗА засилване на цензурата, при това забележете - по повод КОМЕНТАРИ на статии:
  "Постепенно е изоставена практиката да се изчистват от интернет форуми под статиите антисемитски нападки"
  -----------------------------------------------------------
  А е достатъчно да се погледне в архива на "Дневник" примерно и да се направи следното:
  (1) Да се преброят изтритите коментари на статии:
  - за евреи;
  - за циг...пардон роми (даже и коментари в които има споменаване на "циг..." вместо "ром" довежда модератора в състояние цензор;
  - за хомо...пардон гейобщности (всяко използване на други легални понятия относно въпросната общност също води до светкавично цензуриране)
  (2) И да се изброят също така оставащите без всякакви последствия коментари с плювни срещу България и българите. Но за действия, ограничаващи плюенето по българите, в американските фарисеи не обелват и дума.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  [quote#13:"lessonsoftime"]Точно американците помогнаха най-много за подслушването и следенето. [/quote]
  Крайслерът с антенките идва тъкмо оттам

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  [quote#8:"Къти"]Нашите "медии" си го знаят и даже пускат такива доклади, но си продължават по старому. Даже на някои от тях им плащат от САЩ, за да са такива. [/quote]
  +++
  Трудно може да се опази тайната ,че либерастиятата се субсидира от САЩ не случайно най-много грачат Български Хелзински Комитет, Институт за Пазарна Икономика, Център за Либерални Стратегии и т.н

  _____________
  "
  - твърденията за незаконно отношение към затворници и арестанти;
  - лошите условия в затворите и арестите (вкл. пренаселеността им);"

  - герберите не оправиха затворите защото не са си мислили ,че ще ги заселят като осъдени!

  "- насилието и дискриминирането на жените;

  - насилието срещу деца;" - циганските и турски общности извършват този тип насили абсолютно необезпокоявано от властите - било си семейни и родови традиции.
  Би било чудесно децата жертви на проституция,работа , просия , физическо насилие и тормоз да се изземат и да се дават за осиновяване в САЩ

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#47] от "iSiktir":

  Всеки може да праска оценки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#15] от "sandoy":

  Всичко това ,което изброява Държавния департамент се дължи само на една единствена причина.Всеобхватния комунизъм обхванал държавата във всички направления и нищо неправеното от Буда и неговите комунистически агенти,въпреки докладите на американските посланици.Тази имитация на дейност в съдебната система,яловата дейност срещу корупцията /примера с Флоров,шефа на БОП/е основна причина за проблемите сдоверието на Европа и ЕС към нас.Не е извършео и най-малко прочистване на държавните,общински и обществени институции от върли комунисти по род и произход,и агентурна обвързаност.Затова няма ШЕНГЕН.

 56. 56 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ами отстрани погледнато ситуацията с медиите е такава, както е описана, но журналистите и работещите в медиите могат да кажат най- добре.
  По повод анти семитските нападки, мога да кажа, че ние сме една от най- толерантните държави и то не само към еврейската общност, но и към останалите. Казвам го с гордост и защото имам впечатления от други страни в Европа и ЕС, където антисемитизмът е много силно застъпен. У нас засилване се наблюдава в последните години благодарение на партии като Атака и др. групировки, но общо взето към еврейската общност по традиция няма лошо отношение. Мисля, че евреите са особено чувствителни по обективни причини и може би виждат нещата в по- тъмни краски и то на фона на засилването на антисемитизма в световен мащаб. Но в БГ много по- силно е отрицателното отношение към ромите например. От всички нас зависи интелигентно да подхождаме към подобен род въпроси, за да не се срамуваме в последствие.

 57. 57 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#55:"adenauer"]Всичко това ,което изброява Държавния департамент се дължи само на една единствена причина.Всеобхватния комунизъм обхванал държавата във всички направления и нищо неправеното от Буда и неговите комунистически агенти,въпреки докладите на американските посланици.[/quote]
  Ама моля, не може за всичко да е виновен този въздесъщ комунизъм!!! Има толкова нови процеси, причини, финансови и други зависимости, вътрешно държавни и външни интереси. И най- вече от нас зависи да променим мисленето си! И да не обвиняваме винаги някой/нещо/ друг, за много неща ние сами сме си виновни заради нашата ограниченост и слепота.

 58. 58 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Дежурната кофа с помия от страна на САЩ спрямо България. Нали нашите управляващи са ваши протежета и ги подкрепяте- http://e-vestnik.bg/16316/podkrepata-na-barak-obama-za-boyko-borisov/ И ако на САЩ и пукаше за България и за българите поне малко, още 90-те са можели да изринат всичките изедници, не е като да са нямали влияние ( и сега го имат), ама за какво. Ама нали са удобни, не се противят на нищо, продажни са и за да си запазят властта не пречат не геополитиката. Така всичко доволни- САЩ си прави кактото си иска, Русия си права каквото си, ЕС си прави каквото си иска на наша територия, чакаме и китайците да се включат в забавата.

 59. 59 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 512 Неутрално

  " влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който - комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост - сериозно накърнява медийния плурализъм."

  Ами знаят ги тия работи, американските медии отдавна минаха през този етап и сега са от другата му страна, където корпоративния контрол вече не учудва никого... Особено автоцензурата... Ако си спомняте какво беше пролетта на 2003та година около войната в Ирак...

  ALL IS WELL
 60. 60 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Четейки статията не мога да се съглася например с констатацията за дискриминация над етническите турци. Не бих казала, че има такава. Даже в районите, в които живее предимно такова население на положението на етническите българи хич не е леко.
  Относно медиите- ами констатацията за зависимостта им по- скоро прилича на отчет за добре вършена работа...
  Нищо не се споменава за натиска от страна на САЩ във връзка с атентата в Бургас.
  Не се споменава загриженост и за масовото обедняване на населението и всеобщата задлъжнялост към банките, силното им влияние върху политическия живот в страната- американски специалитет.

 61. 61 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#55] от "adenauer":

  П.П. Просто ужасно прилича на извинението по време на социализЪма, че за всички неволи е виновен гадният капитализъм.

 62. 62 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чета коментарите и установявам, че мнозина от нас смятат, че положението в щатите със свободата на словото и медиите не е по-добро, отколкото в България.

  Аз също съм съгласен с това мнение, но има и нещо друго - бидейки като нас, не значи че (държавният департамент на) САЩ не е точен анализатор и преценката не е вярна.

  Спомням си изтеклият доклад на американското посолство от 2009, публикуван в Уикилийкс и Биволъ, там всичко беше едно към едно с реалността. (справка: http://nessebar-news.com/2011/%D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%B0%D1%80/ )  Гласувайте!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За пръв път в в годишен доклад доклад на Държавния департамент на САЩ директно се назовава името на управляваща партия с негативна оценка-" В частта за политическите права като критика е отбелязано, че според неправителствени организации и опозиционни партии свързани с правителството бизнесмени прибягват до изнудване и натиск, за да осигурят подкрепа на избирателите за управляващата партия ГЕРБ на местните и президентските избори през 2011г." Някой във форума ще възразят,че това са били оценки на неправителствениорганизаций и опозиционни партий,но американската дипломация многократно в своите доклади е доказвала,че тя включва определени оценки,посочвайки източниците само когато и САЩ споделят тези оценки и изводи.Силен шамар е уарен на ГЕРБ и това е многозначително.Прави впечатление и изключителната въздържаност от публични прояви и изказвания на новата американска посланичка у нас.Няма ги вече хвалбите за Борисов,за Цветанов. Няма потупванията по рамото,почти ежедневни телевизионни изявления,камо ли участия в телевизионни сериали, няма го поведението,за което българина казва :Във всяко гърне мерудия " .

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#64:"molesan2"]Няма ги вече хвалбите за Борисов,за Цветанов.[/quote]
  Прав сте, няма ги вече. САЩ се разграничават. Съгласна съм също, че анализират доста точно. С някои изключения, по мое скромно мнение, което написах някъде по- долу.

 67. 67 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  "Продължава загрижеността за влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който - комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост -сериозно накърнява медийния плурализъм"

  Това което би трябвало да кажат е че медиите и журналистите лъжат без да им мигне за по един хонорар и в полза на този който ги храни. Медийната среда в която живеем е фалшива и неверна и прави основните демократични механизми неработещи. Вървящата в момента предизборна кампания само доказва това.

  Лошото е че всичко се прави на принципа след мен и потоп. Медиите и отделните журналисти (никой не е глупак) знаят че ни бутат все по-надолу в изпражненията, но пей сърце - един път се живей. Те са на принципа по-добре един заек в ръката отколкото два в храстите. Продължаваме да пробиваме дупка в дъното на лодката.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 68. 68 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А за целенасоченият геноцид на българите нещо да кажат или българите не са хора ? Не може да продължава така някой трябва да плати за ужасите и зверствата, който се вършат !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 69. 69 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  МУТРИТЕ И НАРКОТРАФИКАНТИТЕ СПОРЕД УИКИЛИЙКС СИ ИМАТ ДЪРЖАВА,ИЗГРАДИХА СИ НОВ СТРОЙ,МУТРОДИКТАТУРА,ИЗГРАДЕНА ИЗЦЯЛО НА ТОТАЛНО ПОДСЛУШВАНЕ И СИЛОВ КОНТРОЛ!!!НАРОДА ДО ТАКАВА СТЕПЕН Е СМАЗАН ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГЪКНЕ

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#58] от "patladjan_1991":
  Все някой ти е виновен, а като дойдат изборите гласуваш за някой дебил, я за Бойко, я за дедо, я за Волен, я за Първанов, а след това ЕС и САЩ са ти виновни.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  "...Конкретни автори на антисемитски прояви, литература и говорене са посочени Волен Сидеров и лидерите на ВМРО..."
  Време беше конкретно да посочат някого конкретно, а не само мъгляви подмятания.
  Защо се мълчи за източника на финансирането им?

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПАВЛА":
  Тъжното е, че и нас не ни щат, не само ромите. Този (чиновник), който се е отнесъл грубо към една група от населението, няма да се поколебае да бъде груб и с друга група (с твоята). И го правят.
  Затова мисли малко преди да напишеш някоя глупост.

 73. 73 Профил на analiziraitova
  analiziraitova
  Рейтинг: 381 Неутрално

  цитат"Изтласкването на ромското малцинство по периферията на обществото остава най-сериозният проблем на България".
  Това малцинство го изтласкват и от Европа също. И там се видяха в чудо. Демокрация хубаво, ама за да ядеш трябва да работиш , а не да крадеш. Лесно е да се правят констатации по докладите. Що не помогнат с политики за цивилизоване на тези първобитни хора.

 74. 74 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Весело

  Ей хамириканцити бе...елате си земете ромцкото ни население и си го набийте право у центъра на обществото ви щом сте толкоз загрижени...
  Аве да въ питъм ена раота ся : вашите червенокожи братя още ли живеят по резервати ма ? Там сигурно е центъра на ващо общество...

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1238 Неутрално
 76. 76 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Чакайте ся да ви кажа как не сте изобщо прави :
  Начи първо - на ромцкуто народонаселение регулярно и най-редовно като по часовник му се плащат помощи (а не като на българцкуту най-нередовно през 5-6 месеца заплати ако има)
  Начи втору - с тия помощи най-редовну отива ромцкуту население и ги арчи в магазиня. Следователно търговеца печели и е на далавера от тия помощи и не мрънкя...
  Начи трету излазя, че търговцити и ромити (търговцити и дръжавата в следствие) са в най-тесни братски икономически връзки. А тъй като редовния българин нема такива връзки излазя, че той е натикан у периферията и даже зад нея.

 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ми, и те като политиците са нечистоплътни! Едно ръкостискане и мръсотията вече е полепнала по ръцете им! Едно цъкане в нета, или на телевизора и вече си заразен. За купен вестник да не говорим! Лошото е, че те тази мръсотия я превръщат в пари и власт, а ние, гражданите, сме "грипозни"!

  goblenka
 78. 78 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Абе ще не вървите на майната си!Намерил се кой да ни дава акъл.Защо не погледнат самите себе си?Защо не помислят върху въпроса,защо американец във все по-големи части на света се превръща в мръсна дума?
  Преди да извадиш сламката от окото на другиго,извади гредата от своята!!!

 79. 79 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко е абсолютно вярно, но да бяхте погледнали и в собствения си двор.

  "Истината е винаги посредата!"
 80. 80 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#12:"Dehumanizer"]Не се споменава за подтискането на автохтонното население,[/quote]

  ами да се вземем в ръце най-после! Как ли изглежда от страни факта, че намеренията ни за гласуване дават на първо място партията която беше преждевременно свалена.

  Хайде най-напред бъдем логични с нас пък после да търсим кусур на външните оценки. И ако може да се съсредоточим върху проблема а не върху този, който го е казал, защото проблема си стои и ние си го знаем. Ама нищо не правим

  Заговори, за да те видя!
 81. 81 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Лицемерие и цинизъм - това показва този доклад за американците. Всички тука си знаем колко е прогнила политическата ни класа и голяма част от причините за това е и "вносната" инсталирана демокрация, дето вилнее тука.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  Тези защо не си гледат работата, а се месят в вътрешните работи на България?
  Протестанстката им демосрация не вирее на изток от Земун, не я ли разбраха тази работа?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как боли, когато "твоите" ти бръкнат в задника! Но това като че ли е настойчиво напомняне, че Тиквата трябва да си ходи!

 84. 84 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Пред 1944 година България се контролираше от Германия,от 1944 до 1989 година от СССР,сега от САЩ...Абсолютно независима от себе си държава...

 85. 85 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Констатациите са точни. Никой не бива да казва на черното, бяло. Отстраняването на нередностите е целта. Колкото по- скоро, по-добре.
  Как било в САЩ или в други страни, не е предмет дори за коментар. Не е по темата. С други думи , лозето иска мотика , а не чешене на езици...

  С поздрав

  Stupid people make me sick
 86. 86 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Продължава загрижеността за влошаването на медийната среда..."
  Дневник, вашата средновековна система за банване на неудобни мнения също има определен принос в тази насока. Съвсем скоро, в рамките на около месец бях баннат три пъти. В никой друг новинарски сайт с форум тази позорна практика не се прилага. Формулировката, с която се аргументирате е смешно-жалка: "обиди към конкретни лица". Първо, винаги съм посочвал действията на тези лица и второ, това са публични лица; който не иска да обира негативни оценки, да не излиза на обществената сцена. И това, което най-много дразни е, че вашата цензура е избирателна. Излиза, че едни могат да се държат като гамени във форума, а други не могат да опишат дори определени действия на определени публични лица.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 87. 87 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#82] от "boby1945":

  Е, как защо? Докато не превземат България, няма да мирнат... Само, че не са предвидили факта, че няма кой да им я даде

 88. 88 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Свикнала съм ,когато трябва да обичам някой или нещо,което не обичам,но по някакви наложени закони ме задължават- да ми се плаща. А от Дневник нищо не ми плащат ,нито пък от американска фондация. Затова се налага да съм честна.Мдам.

 89. 89 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#86] от "Анализатор":

  Още им държи мокро, че се занимават с тях. Толкова са се лумпенизирали, че не могат да разберат - кой приятел, кой враг.

 90. 90 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "- злоупотреба (на властите) с подслушване;
  "Дневник", това в скобите "(на властите) от доклада ли е или е ваше пояснение?
  Щото, ако е както се разбира ваше "пояснение", това много добре илюстрира вторият по важност проблем отбелязамн в доклада:
  - Влошаването на медийната среда в България и увеличаването на журналистическата автоцензура заради корпоративен и политически натиск;
  Май и вие сте част от проблема!

 91. 91 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#88] от "Дива селянка":


  [quote#88:"Дива селянка"]Затова се налага да съм честна.Мдам. [/quote]
  Иначе ако платят?!

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 92. 92 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Избиват се хора щото според някой си, имали по-ниска производителност на труда ?! Или просто някои хора по-трудно се манипулират от други и това ги прави неудобни и подлежащи на евтаназия ! В такъв ли свят искаме да живеем? Лъжат ни и ни обещават бъдещето на суперчовеците, като в замяна искат само живота ни и всичко останало!

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 93. 93 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#39:"lone_wolf"]ГЕРБ не е най-доброто решение за България, но БСП е най-лошото![/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Весело  [quote#91:"Земляк"]Иначе ако платят?[/quote]

  Ако платят ставам купена метреса и ще играя по свирката на спонЦора и колкото по -дебела е пачката толкова по наведена и любовна поза ще заемам.Диалектически матря'лизъм разбираш ли ,където се твърди -Битието определя съзнанието (социална детерминираност на психиката).Мдам...

 97. 97 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#92] от "Трън":

  Плюсче имаш от мен ) Малко хора осъзнават реалността.

 98. 98 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#97] от "Олег Кустов":
  Някои я осъзнават но си мислят, че ще минат между капките и предпочитат да лижат задници!

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 99. 99 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#98] от "Трън":

  Хубав уикенд Аз ги оставям в заблудите им и отивам да чистя плажа - поне нещо полезно да свърша в тая прекрасна слънчева събота Не ми се занимава със "зелени" активисти, които и гъза си не мърдат от клавиатурите.

 100. 100 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  До коментар [#7] от "Пешката":

  За тея ли говориш? - http://thezog.wordpress.com/who-controls-big-media/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK