Холандската кралица Беатрикс официално абдикира в полза на сина си

Крал Вилем-Александър, принцеса Беатрикс и новата кралица Максима

© Reuters

Крал Вилем-Александър, принцеса Беатрикс и новата кралица МаксимаХоландската кралица Беатрикс официално абдикира днес и предаде трона на най-големия си син Вилем-Александър, който се превърна в първия крал на Холандия от 120 години насам, съобщи Reuters.


Около 25 хиляди благопожелатели очакваха последната поява на кралицата в това й качество. Тълпата също така очакваше да види крал Вилем-Александър и новата кралица Максима.


"Преди няколко момента абдикирах от трона. Щастлива съм и благодарна да ви представя новия ви крал", заяви 75-годишната Беатрикс през сълзи, която сега ще има титлата принцеса.
Облечена в лилава рокля Беатрикс подписа документите за абдикация пред холандския парламент. Вилем-Александър е 46-годишен специалист по управление на водните ресурси. Очаква се той да донесе по-малко формалност в холандската монархия заедно с кралица Максима, която е бивш инвестиционен банкер от Аржентина.


Подписаната абдикация и предаване на трона

© Reuters

Подписаната абдикация и предаване на трона


Монархията в Холандия е популярна. Тази година 78% от холандците я подкрепят, което е увеличение с 4 процентни пункта спрямо година по-рано, гласи проучване на Ipsos. Членовете на кралското семейство обаче нямат политическо влияние и вече не назначават специален преговарящ, който участва в сформирането на управляващи коалиции.


Предаването на властта в Холандия бе маркирано и от появата на японската принцеса Масако. Това е първото й задгранично посещение от десетилетие насам, когато тя се разболява. Днес следобед кралското семейство ще отиде в 600-годишната Niewue Kerk или Новата църква, за да може кралят да се закълне да защитава холандската конституция пред депутати.


Холандският монарх никога не бива коронуван, защото в страната отсъства държавна църка и съответно няма духовник, който да извърши ритуала. Съществува обаче корона, която заедно с другите символи на кралската власт ще лежи до Вилем-Александър по време на церемонията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK