Китайски ученици се самоубиха заради свръхнатоварване с уроци

Китайски ученици се самоубиха заради свръхнатоварване с уроци

© China Daily, ReutersДвама китайски тинейджъри са самоубиха, защото не успяха да се справят с домашните си, съобщи БТА. Това са актове на отчаяние, отразяващи огромния натиск върху младото поколение в "страната на единственото дете", коментират официалните китайски издания, цитирани от Франс прес.


В китайската свръхконкурентна образователна система учениците прекарват в клас средно по 8,6 часа дневно, а после се трудят часове наред над различни домашни.


Петнайсетгодишен юноша от източния град Нанкин се хвърли вчера от прозореца на стаята си, тъй като не можа да се справи с всички задачи през трите почивни дни около 1 май. Същия ден и в същия град друг  13-годишен тинейджър се обеси по същите причини, пише "Чайна дейли".
"Момчето остави на родителите си бележка, че ги обича, съчувства им и се надява да носят на неговия гроб лилии - любимите му цветя", се казва в материала.


Според ООН 99 на сто от младите китайци посещават училище, но системата е остро критикувана от мнозина родители и педагози заради практикуваното наизустяване на данни, прекомерната селективност при изпити и закостенелите методики на преподаване.


Проучване от 2007 г. показа, че учениците в Китай прекарват в клас до 12 часа дневно. Същевременно заради политиката за "едно дете в семейството" родителите често подлагат единствения си наследник на огромен натиск, смятайки, че трябва да постигне успех на всяка цена.


Междувременно медиите в Китай съобщават за смъртта на две китайски момичета на 5 и 6 години, загинали,  отровени от директорка на детска градина, която решила да срине с това реномето на конкурентно заведение.


На път за своята детска градина, придружени от баба си, момиченцата открили изоставена чанта с бурканче йогурт и ученическа тетрадка. Баба им я прибрала и след като се върнали в къщи, децата изпили йогурта, пише "Чайна дейли".


Момичетата се строполили на пода в ужасни болки. Едното починало в линейката, другото - след седмица в болницата. Следствието установило, че йогуртът е съдържал тетрамин - силна отрова, използвана срещу плъхове.


Скоро полицията арестувала двама заподозрени, включително 39-годишната Шъ Хайся, директорка на детска градина. Тя признала, че е сложила отровата в йогурта и е накарала свой съучастник да остави чантата край друго детско заведение. Искала да го злепостави, защото се ползвало с по-добро име и успявало да привлече повече деца.


Случаят, станал на 24 април в село Лянхъ в северната провинция Хъбей, е показателен за "липсата на контрол върху предучилищното образование" от страна на местните власти в Китай, коментира педагог, говорил пред вестника.


Държавата отделя незначителни средства за този сектор, съответно в него процъфтяват частни заведения, набиращи недостатъчно квалифициран персонал. През март например друг "педагог" от същата провинция накара поверените му деца да пият собствената си урина като наказание за лошо поведение, съобщиха медиите. Скандал избухна и около снимки, качени в Интернет, на които се вижда как трети "възпитател" вдига за ушите петгодишно хлапе - "просто за развлечение", а после връзва устата на децата, за да млъкнат, припомня АФП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK