НАСА събира имена и послания от цял свят, които да изпрати в орбитата на Марс

НАСА събира имена и послания от цял свят, които да изпрати в орбитата на Марс

© NASA, ReutersНАСА обяви конкурс, в който могат да се включат всички хора на планетата Земя. На специална уеб страница всеки може да изпрати името си и по желание - кратко послание, оформено като хайку.Класическото хайку се състои от три реда съответно с по 5, 7 и 5 ударени срички. В българската разновидност сричките са 7-9-7.

Всички имена, които бъдат записани на сайта преди крайния срок - 1 юли 2013 г. - ще бъдат записани на DVD диск и ще бъдат изпратени в атмосферата на Марс на борда на космически кораб като част от изследователсаката мисия MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution). Изстрелването на ракетата е планирано за ноември тази година. Целта на мисията е да установи как загубата на атмосфера на Марс се е отразила във времето на състоянието и наличието на вода на повърхността.
Освен, че имената им ще се реят около Марс, всички записали се в конкурса ще могат да разпечатат сертификат, който удостоверява, че са официална част от мисията. Само три от хайку-посланията обаче ще намерят място на диска. Най-оригиналните от тях ще бъдат избрани с отворено онлайн гласуване, което ще започне на 15 юли.


Конкурсът е част от стратегията на НАСА да приближи хората до науката, космоса и напредъка на изследователите му. "Това е начин да споделим вълнението си за мисията с всички" казва Стефани Ренфроу, ръководител на програмата за образоване и информиране на обществеността за мисията MAVEN, която се координира от Университета в Колорадо. Това е също и начин да достигнем от рано до следващото поколение астронавти и учени, допълва екипът.  


Най-малките също могат да се включат в конкурса, но на сайта е уточнено, че за целта трябва родител или учител да им помогне с регистрацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK