Офшорната кралица на Невис

Невис е точица сред Карибите, на острова няма кино, нито дори светофар

© Associated Press

Невис е точица сред Карибите, на острова няма кино, нито дори светофарНа 38 години родената в Брадфорд Сара Петре-Миърс ръководи една от най-големите бизнес империи в света. Или поне така изглежда.


Според официалните регистри тя контролира над 1200 компании, базирани в Карибския регион, Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания. Бизнес партньорът й Едуард Петре-Миърс на свой ред оглавява други поне 1100 международни фирми.


Истинското местонахождение на тази крупна бизнесдама обаче е мистерия. По нейните следи тръгват журналисти от британския вестник Guardian и от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) като част от мащабните разследвания, чиито резултати започнаха да излизат в началото на април и бяха наречени от медиите "Офшорлийкс".
В британските фирмени регистри Сара Миърс има 12 различни адреса, няколко от които в Лондон. На никой от тях обаче няма истинско жилище, а на няколко има само пощенски кутии. Единственият адрес, който изглежда обитаем, е вила на усамотеното островче Сарк – част от Нормандските острови, намиращо се на 15 километра от известния като данъчен рай по-голям остров Гърнси. Въпреки че е владение на британската корона, Сарк, както и останалите острови в Ламанша, е със собствена управа и закони и също спада към данъчните убежища.


Оказва се, че там се е намирала семейната къща на Сара Миърс, но тя и Едуард я напускат преди повече от десетилетие, тъй като британското правителство започва да прави опити да пречи на изтичането на капитали към Нормандските острови. Така двойката се насочва към необезпокоявания от ничии власти тропически остров Невис.


Невис е брулен от урагани вулканичен остров в Карибско море. Ширината му е едва 8 километра, а населението от 12 000 жители – по-малко от това на много английски села.


Връх Невис всъщност е спящ вулкан

© Associated Press

Връх Невис всъщност е спящ вулкан


Но дори на това отдалечено място, където по улиците скитат магарета и кози, призрачната бизнес империя на Сара Петре-Миърс е трудно откриваема. Един от предполагаемите й адреси води само до малка пощенска кутия в пощата на миниатюрната столица Чарлстаун. Най-накрая журналистите са насочени от местен жител: "Търсите английската дама? Която работи с офшорките, ясно."


На далечния край на острова е разположена луксозна вила с впечатляващи гледки към морето. Това е лятната резиденция на Сара Миърс, откъдето се води, че тя управлява стотиците международни компании. Междувременно тя явно намира време да участва в маратони и състезания по колоездене в Ню Йорк, Флорида и Хавай и да отглежда двете си деца.


Сара отказва да разговаря с разследващите, но всичко в събраната от тях информация сочи, че тя е една от т.нар. номинални директори – подставени лица, които само формално управляват съответния бизнес.


Според свидетели куриер на DHL от години прави редовни презокеански курсове до острова и носи на госпожа Миърс купища корпоративни документи само за подпис в замяна на пари. Една от британските й връзки е Джон Паркър, собственик на Offshore Incorporations Ltd, която регистрира офшорни компании за анонимни клиенти и прави Сара техен директор. Самата тя не изглежда да се интересува особено от хората, от името на които взима решения, разпределя акции и открива банкови сметки. Тя просто трябва да полага по един подпис.


През последните години за същата дейност са привлечени и местните Кели Франс и Станли Уилямс – явно за разнообразие в списъка с имена на директори.


За разлика от Сара Миърс партньорът й Джон Паркър отговаря на журналистическите запитвания. "Номиналните директори (законните собственици) действат от името на бенефициентните собственици... Всяка голяма финансова институция в света използва точно същата схема", обяснява шефът на Offshore Incorporations Ltd. "Всички подобни споразумения могат да бъдат използвани за измама и кражба, но ние не бихме приели клиент, ако знаем или подозираме, че неговите намерения са такива", добавя той.


Правителството на Невис – бивша британска колония, която понастоящем е част от независимата федерация Сейнт Китс и Невис, не показва желание да се меси в търговията с подставени директори на компании. "Офшорките са една от причините страната ни да върви добре", признава премиерът Дели Кейнес. "Кой се оплаква – местните или тези отвъд океана? Със сигурност не и местните! Ако Великобритания пищи за своите данъци, това всъщност не е наш проблем", заключва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK