Затворите във Франция произвеждат радикални ислямисти

Затворът Вилпент

© Ройтерс

Затворът ВилпентПътят към радикалния ислям във Франция започва с някое малко провинение, което хвърля един млад мъж в пренаселените и пълни с насилие затвори, които в крайна сметка го превръщат във фанатичен конвертит, готов за джихад.


Френските власти се притесняват все повече и повече за екстремисти, които се създават в затворите, пише агенция Reuters. Въпреки усилията на властите да се справят с проблема, условията зад решетките продължават да превръщат младите мюсюлмани в лесна жертва за джихадистите, казват охранители, директори на затвори, бивши затворници и духовници, с които агенцията е говорила през последните няколко месеца.


"Имам родители, които идват при мен и казват: "Синът ми влезе като дилър и излезе като фундаменталист", казва Хасен Шалгуми, имам на джамия в Дранси, предградие на Париж.
Ислямистите в Мали предупреждават, че ще ударят Франция. Последната заплаха бе разпространена във вторник. През 2012 г. 91 души в страната са арестувани по позодрения за тероризъм, вдъхновен от религия.


Франция, където живеят между 5 и 6 милиона мюсюлмани, не е единствената държава с подобен проблем. Международни изследвания показват, че радикализацията е проблем в много държави от Великобритания през САЩ до Афганистан. Въпреки това Франция изпъква на този фон, защото повече от половината затворници в страната са мюсюлмани, много от които произлизат от бедни райони, където цари безработицата.


Пример за този тип хора е Мохамед Мера, който убива четирима евреи и трима войници в началото на 2012 г. близо до южния град Тулуза. 23-годишният мера прекарва известно време в затвора заради обир. Друг заподозрян ислямист е застрелян от полицията през октомври. За него се смята, че също се е радикализирал в затвора.


"Те започват като малки престъпници, след това продават наркотици, понякога попадат в затвора и приемат радикалния ислям и омразата към запада", казва вътрешният министър Манюел Валс пред френски медии през февруари.


Мюсюлмани се молят на улица във Франция

© Associated Press

Мюсюлмани се молят на улица във Франция


Шумен, мръсен и миришещ на боклук, затворът Вилпент е най-пренаселеното място за задържане около Париж. Пазачите му го наричат "джунгла". Всяка седмица има побоища, а охранителите, повечето от които са стажанти, живеят в постоянен страх от нападение.


"Ислямската радикализация е истинско проклятие в повечето ни затвори", казва пазачът Блез Ганбазо от Вилпент. През последното десетилетие населението във френските затвори нараства с 1/3, отчасти заради приетия принцип повтарящите се малки престъпления да получават по-сурови наказания.


Официална статистика за броя на мюсюлманите няма. Социологът Фархад Хосрохвар обаче казва, че около половината от общо 67674 затворници са мюсюлмани, нараствайки до 70 процента в някои урбанизирани райони.


Протегната ръка


Младите податливи мъже попадат в затвора и биват изолирани от семейството и приятелите си. Един подобен случай е 18-годишния Карим Мохтари, който получава 6-годишна присъда заради провален обир, в който е прострелян човек. В затвора той среща по-възрастен затворник, който го успокоява и го кани да се молят заедно, както и го окуражава да чете Корана на арабски. "Когато попаднеш в затвора се чувстваш напълно изоставен. Отиваш там и имаш нужда да намериш сила", казва Мухтари.


"Най-голямото ни притеснение е малкият човек, който вътре се среща с големите хора. След това последиците са лоши", казва пазачът Ганбазо.


Френските власти се опитват да се справят с проблема като преместват радикализиращите елементи в други затвори. Това обаче работи само за известните на пазачите джихадисти, но не и за новите, които прегръщат радикалните идеи след като влязат вътре. Според социолога Хосрохвар служителите в затвора често бъркат вярващите мюсюлмани с потенциалните радикалисти.


"Цялото отношение към радикализма е остаряло", казва той. "Тези, които се радикализират, са точно тези, които не го показват. Това се случва без да се показват никакви външни белези като дълга брада", допълва социологът.


Един от начините за борба с радикалния ислям в затворите са умерените духовници, които да се противопоставят на крайните послания. Въпреки мнозинството мюсюлмани в затворите, във Франция обаче има само 160 ислямски духовници срещу 700 християнски. Според някои неофициални данни 80% от мюсюлманите в затворите никога не се срещат с духовник.


Според Абделхак Едук, който наскоро напуска 9-годишната си работа в затвор близо до Париж, в страната има нужда от най-малко 480 ислямски духовника, както и ясни правила, които да им помагат в задачите им. Плановете на правителството от друга страна предвиждат наемането на едва 30 нови през тази и следващата година.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Нищо , отглеждайте ги там до живот!

 2. 2 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Когато ги приемахте да сте мислили.

 4. 4 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Истината за джихада на мюсюлманството срещу западния свят се коренят в миналото, а не в настоящето. Просто западните държави трябва да приемат че ще плащат 'кръвен данък'. Най-интересното е че Европа помага на радикални групи да вземат властта в определени държави. И тъй като нямат ясна визия, дори американците стоят настрана.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  "Синът ми влезе (в затвора) като дилър и излезе като фундаменталист" след среща с наставници(Дух разбирано като призрак)-особено чувствителния въпрос за малкият човек, който се среща с големите хора.

 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 996 Неутрално

  И не само във Франция

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Аз мисля, че голямата разлика в стандарта на живот е причината за радикализиране на определени групи хора - особено младежи. Когато виждаш, че някои младежи на твоята възраст получават и имат всичко, а ти - нямаш, то възниква желанието и ти да придобиеш същото, без значение по какъв начин. Това се започва с "бързите" и "лесни" пари, придобити от кражба, наркопласьорство и проституция. Ако и това не помогне, тогава се прибягва до социални бунтове, "нежни" революции и крайности. Така беше във всички арабски страни! Когато и това не даде резултат идва тероризмът - аз виждам, че не мога да бъдъ като тях, но поне мога да им вгорча и стъжня живота чрез създаване на перманентен страх и несигурност в обществото, така че всеки да знае, че никой не е защитен и че всеки може да бъде мишена на тероризъм!!!!

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Според Абделхак Едук, който наскоро напуска 9-годишната си работа в затвор близо до Париж, в страната има нужда от най-малко 480 ислямски духовника, както и ясни правила, които да им помагат в задачите им. Плановете на правителството от друга страна предвиждат наемането на едва 30 нови през тази и следващата година."

  Отново грешка. Запада продължава да греши. Първата огромна грешка е допускането на толкова голям брой ислямисти в Европа. Не познаването на консерватизма на тази религия, отново ражда неправилни, по скоро тъпи идеи за размножаването на превъзпитани ислямски духовници, като си въобразяват,че те ще спрат радикализирането на тази религия. А процесът, който се наблюдава в затворите с пълна сила важи и за процесите които се развиват и извън тях. Зад ислямизацията стоят много пари и добре организирана програма за разпространяването и. Много погрешно е да се подценяват тези процеси.

 9. 9 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  А защо когато арабин отиде в САЩ веднага става последовател на американската идея за превантивния удар и отмъщението.

 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#9:"BASCO"]А защо когато арабин отиде в САЩ веднага става последовател на американската идея за превантивния удар и отмъщението. [/quote]

  Това не е така. Ислямистът е като свинската опашка. И сто години да стои изправена в калъп, като я освободиш, отново се навива. САЩ има същите проблеми. Там тези процеси вървят с пълна сила.

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  значи е нужно да се върне нещо, описано в книгата на Рене Белбенуа - Безкръвна гилотина, или в тази на Анри Шариер - Пеперудата.

  седеньето го зголемува задникот
 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "baxter":

  Eто блога на една американска "ислямофобка"

  http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/

  Такова старание полага жената, което е похвално

 13. 13 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не затворите.Религията им ги произвежда.Защо не е появяват християнски фундаменталисти?

 14. 14 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#11] от "Изтрещела Гарнитура":

  Просто криминалните не трябва да се бутат заедно с ислямисти...

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "αлферац":

  ами те и ислямистите са криминални

  седеньето го зголемува задникот
 16. 16 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "papadok":

  Нали
  Ислямът е политическа религия - обърната към завземане на властта в тоя свят. Спомням си едни цигани продавачи на цветя на Витошка и Патриарха си бяха сложили някакъв надпис на арабски "какво направи ти за Аллах днес?"
  Понеже техният бог сам нищо не може да направи за себе си, те трябва да правят всичко за него ...

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  защото повече от половината затворници в страната са мюсюлмани
  ***********************

  Значи, когато една група представлява 10% от населението на дадена държава, обаче извършва повече от 50% от престъпленията в страната, изводът какъв е?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#15] от "Изтрещела Гарнитура":

  Сложна е работата, но Франция ако не се оправи, аз ли да я оправям?

 19. 19 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  Че трябва да стане 50% от населението, за да извършва 100 % от престъпленията ?

 20. 20 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ресторант за жени в Афганистан

  Преди да бъде открит (с пари от финландското посолство), жените седели на тревата в парка и ядели под палатката (чадора), представете си каква диващина !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=LLQvZErIAUk

  И дори при откриването му имало съпротива от властите - че нямало нужда от женски ресторант ...

  Добре, такава религиозна и човешка дивотия както в Афганистан е изключение, а не правило. Ама е добре да се види

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  служителите в затвора често бъркат вярващите мюсюлмани с потенциалните радикалисти.
  *******************

  А разликата каква е? Един човек почне ли неспирно да чете корана и да блъска чело в земята 5 пъти дневно, пиши го радикал и потенциален джихадист.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "baxter":

  Обясни дали американската идея за превантивния удар и отмъщението не са основата на тероризма. Като нямат огромна армия /48% от световните военни разходи/ , какво остава на по-слабите освен тероризъм и партизанска война.

 23. 23 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":


  [quote#17:"VеnRus 2008"]изводът какъв е?[/quote]

  Допълнение - северноафриканците са известни с подчертани престъпни склонности (алжирски джебчии са се появили и в София, но правят конкуренция на ромеите, та не вярвам да останат да виреят), египтяните са смятани за циганите на Близкия Изток, а сирийците и ливанците са търговци и връзкари

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#23:"αлферац"]алжирси джебчии са се появили и в София, но правят конкуренция на ромеите, та не вярвам да останат да виреят[/quote]

  Хе, преди време имаше подобни проблеми в Испания, по-точно в Майорка, беше се стигнало до бой между нигерийци и испански цигани. Циганите обвиняваха нигерийците, че им вземали бизнеса с просията, джебчийството, дрогата, етс. а нигерийците се жалваха, че циганите ги обиждали на расистка основа. Изобщо, голямо шоу беше станало.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Любопитно

  нито провиненията им в и към обществото са им малки,но...нито наказанията на обществото за тях са големи и достатъчни, по заслугите им!!!

 26. 26 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#17:"VеnRus 2008"]Значи, когато една група представлява 10% от населението на дадена държава, обаче извършва повече от 50% от престъпленията в страната, изводът какъв е?[/quote]

  не се тревожете,а и тия 10% са ала бала,неверни,мешавицата и мелезите са много повече..после 20..после 30% и..да казвам ли нататък какво предстои?!

 27. 27 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#3:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]
  Когато ги приемахте да сте мислили.[/quote]

  когато са ги приемали - как и за какво да мислят ..само са гледали авантата,която им броят в ръцете новите "французи",бе!!! тия парици,тоя главен идеал ще строшат главата на Франции и Европи!

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#22:"BASCO"]Като нямат огромна армия /48% от световните военни разходи/ , какво остава на по-слабите освен тероризъм и партизанска война. [/quote]

  Тероризмът няма оправдание. Всички идеи, колкото и благородни да са те, когато се постигат с методите на тероризма губят своя смисъл. Невинните , които обикновено стават жертва на тероризма едва ли имат някаква вина за пороците на империализма.

 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#12:"αлферац"]Eто блога на една американска "ислямофобка" [/quote]

  Да, знам я. Аз по скоро бих ти препоръчала Герт Вилдерс, той е още по интересен. А Памела Гелер освен блогър е и писателка. Мисля че една от книгите и беше "Stop the Islamization of America:A Practical Guide to the Resistance".
  Но аз не съм ислямофоб. Правя разлика между мюсюлманите и радикалните ислямисти. Мразя тероризма.

 30. 30 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  шшшшт ! . . . и едни от хелзинкския четат ,,Дневник''

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK