Германската икономика отбеляза слаб ръст, френската навлезе в рецесия

Германската икономика отбеляза слаб ръст, френската навлезе в рецесия

© ReutersГерманската икономика се е върнала към растежа през първото тримесечие на 2013 г. след силното свиване в края на 2012 г., докато френската е навлязла в рецесия, сочат данните за първата четвърт на годината, цитирани от агенция Reuters.


Германската икономика бележи ръст от 0.1% от брутния вътрешен продукт, което е по-малко от очакваното. Сред причините за това са тежката зима и неволите на европейските й партньори.


Френската икономика навлезе в рецесия за първи път от четири години, след като се сви с 0.2% през последните две тримесечия.
Еврото спадна до шестседмично дъно спрямо долара, което търговците изтълкуваха като знак, че Европейската централна банка може да разхлаби още валутната си политика. Миналия месец ЕЦБ намали лихвите до рекордно ниво, а нейният председател Марио Драги заяви, че институцията е в готовност да се намеси отново, ако икономиката се влоши.


За Италия ситуацията съвсем не е розова, тъй като нейната икономика се е свила повече от очакваното – с 0.5% от БВП. Това е най-дългата рецесия за третата по големина икономика в еврозоната от 70-те години насам – седем поредни тримесечия.


Сред останалите държави в еврозоната холандската икономика е регистрирала свиване с 0.1%, австрийската е останала на нулата, а финландската също се е свила с 0.1%.


Стойността за цялата еврозона най-вероятно ще остане 0.1% свиване или, с други думи, тя остава в рецесия. Проблемите на 17-те се разпростират и извън границите на еврозоната, като чешката икономика усети особено силно техния ефект и навлезе в по-дълбока рецесия от очакваното.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK