Половината руснаци смятат, че хомосексуалните трябва да бъдат лекувани

Половината руснаци смятат, че хомосексуалните трябва да бъдат лекувани

© ReutersПоловината граждани на Русия (51%) смятат, че хората с хомосексуална ориентация е необходимо да бъдат лекувани и преследвани със закон. Това сочи проучване на социологическия институт "Левада център".


Данните сочат, че почти всеки трети (31%) е за това хомосексуалните да бъдат оставени на мира. На въпроса длъжна ли е държавата да пресича публичния прояви на хомосексуалност и на акции, които го защитават, 73% от анкетираните са отговорили положително. При това 44% от руснаците смятат, че държавата не бива да брани хомосексуалните от агресията на околните.


Изследването на "Левада център" свидетелства, за увеличаването на нетолерантността към представителите на сексуалните малцинства през последните години. Ако през 2005г. 51% от руснаците са смятали, че представителите на хомосексуалната общност трябва да имат равни права с всички останали, то днес на това мнение са 37%.
През 2005г. в подкрепа на закон против раздухването на вражда срещу хомосексуалните са се изказвали 43%, докато сега техният дял е намалял до 37%.


В долната камара на руския парламент е в ход одобряването на законопроект за забрана на пропагандата на хомосексуалност сред непълнолетни. Правозащитници критикуваха тази инициатива, дошла от местния парламент на Новосибирска област, а обществени организации обясняват, че понятието "пропаганда" няма правна дефиниция.


Половината руснаци смятат, че хомосексуалните трябва да бъдат лекувани

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK