Над 8000 френски домакинства са платили над 100% данък върху доходите си

Над 8000 френски домакинства са платили над 100% данък върху доходите си


Повече от 8000 домакинства във Франция са платили над 100% данък върху дохода си от 2011 г., съобщи икономическият вестник Les Echos в събота, като се позовава на данни от финансовото министерство.


Според изданието изключително високото облагане се дължи на еднократната такса от миналото лято, наложена от социалистите върху всички домакинства с доходи над 1.3 милиона евро. За същата година почти 12 000 домакинства са платили 75% данък върху доходите си, а други близо 10 000 - повече от 85%.


Правителството на президента Франсоа Оланд наложи високия данък скоро след изборната победа през миналата година. Идеята отчасти бе да се компенсира схемата за възстановяване на част от обложения доход, създадена от предшественика му Никола Саркози, за да не взима държавата повече от половината от спечеленото от французите.
Така и през 2011 г. е имало над 5200 домакинства, обложени с над 100%, но реално им е върната половината, за да не се надхвърля 50-процентовият праг. Също важи и за повече от 6200 домакинства с данък над 85% и 6300 с над 75%. Но през 2012 г., за пръв път от 25 години насам, не е възстановяван данък.


В бюджета за 2013 г. е предвидено взиманията на данъчните да не нахвърлят 75% от доходите на най-богатите домакинства в страната.


Обещанието за 75% данък за всички доходи над 1 милион евро бе едно от основните в кампанията на Оланд. Конституционният съд обаче реши по-късно, че толкова висока ставка е некоректна към данъкоплатците и остави правителството да облага компаниите, а не физическите лица.


После и Върховният административен съд на Франция постанови, че домакинствата на французите не могат да бъдат облагани с повече от 66.66% от доходите им, защото всичко над този праг рискува да бъде възприемано като конфискация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK