Ватикана отбеляза годишнината от атаката срещу "Пиета" на Микеланджело

Пораженията по главата и ефектът от "интегралната реставрация".

© Reuters

Пораженията по главата и ефектът от "интегралната реставрация".Преди 41 години унгарецът Ласло Тот се нахвърля с чук срещу прочутата мраморна статуя "Пиета" на Микеланджело и й нанася 12 удара, които оставят тежки поражения по ренесансовия шедьовър.


По повод годишнината от атаката от 21 май 1972г. Музеите на Ватикана проведоха еднодневен семинар за статуята, инцидента и последвалата реставрация, превърнала се в една от най-деликатните и спорни подобни операции в историята, разказва "Ройтерс".

Ударите с чук, нанесени от безработния геолог, откършват лявата длан и ръката на Богородица. От главата на статуята, изобразяваща как Божията майка оплаква току-що сваления от кръста Исус, са откъснати парчета, избит е носът... Общо около 100 фрагмента се търкалят по пода на базиликата "Св. Петър", когато най-после унгарецът е повален.


Тот заявил при арестуването, че е Исус Христос и Микеланджело.


По статуята са нанесени множество удари, откършили парчета от нея.

© Reuters

По статуята са нанесени множество удари, откършили парчета от нея.


Предизвиканите от него поражения пораждат спор как да бъде реставрирана статуята. Благодарения на гения на Микеланджело тя е толкова жизнена, че зрителят може почти да усети къдриците на мъртвия Исус и мекотата на устните на Мадоната. Във вените на мускулестите ръце на Божият син сякаш още има кръв, а кърпата на главата на Дева Мария сякаш е от муселин, а не от мрамор.


Когато историкът Джорджо Вазари я вижда през 1550г., той пише в книгата си за живота на известни художници: "Истинско чудо е, че камък, който преди това е бил безформен, може да придобие такова съвършенство, каквото понякога дори природата трудно постига в плът".


Лявата ръка на Богородица е откършена до лакътя.

© Reuters

Лявата ръка на Богородица е откършена до лакътя.


След нападението някои историци и реставратори искат статуята да бъде оставена повредена като символ на насилието. Други настояват тя да бъде реставрирана, но ясно да се очертаят повредените места като историческо свидетелство за случилото се.


Светият престол не е съгласен. От Ватикана настояват за т.нар. интегрална реставрация, която не оставя видими следи от намесата.


"При всяка друга статуя би могло да се приеме видимото оставяне на нараняванията. Но не и с "Пиета". Не и при това чудо на изкуството", коментира Антонио Паолучи, директор на Музеите на Ватикана


Откършената длан.

© Reuters

Откършената длан.


Микеланджело получава поръчката на 27 август 1498г. и изсича статуята от един единствен блок карерски мрамор, който лично е избрал. Във Ватикана и до днес се пази договора му със Светия престол.


Нацарено Габриели - последният жив участник в реставраторския екип от 1972-1973г., разказва, че е имало много трудни моменти в дебата около плана за действие, както и някои разочарования и усложнения при експериментите в лабораторията.


На базата на снимки в продължение почти на половин година се идентифицират късчетата и фрагментите, пръснати по пода на "Св.Петър". След това започва сглобяването им в импровизирана лаборатория, издигната около статуята в храма. Решено било тя да не бъде премествана.


Повече от 100 парчета са откъртени от шедьовъра на Микеланджело.

© Reuters

Повече от 100 парчета са откъртени от шедьовъра на Микеланджело.


"Добрата новина е, че ударите са били вертикални. Ако бяха хоризонтални, той можеше да откърти цялата глава", разказва един от реставраторите в документален филм, прожектиран на семинара във вторник.


С помощта на "невидимо" лепило и прах от същия мрамор, използван за статуята, специалистите възстановяват парче по парче и люспа по люспа. Един фрагмент дори пристига мистериозно от анонимен изпращач от САЩ - турист, който го прибрал в суматохата около арестуването на Тот, но после го загризала съвестта.


Пораженията по задната част на главата на статуята.

© Reuters

Пораженията по задната част на главата на статуята.


Празнините, останали след събирането на всички късчета, са запълнени с помощта на копие на статуята, направено преди нападението.


Близо 10 месеца след атаката "Пиета" отново може да се види в параклиса, носещ нейното име. Този път тя вече е зад бронирано стъкло.


"Пиета" е един от шедьоврите на световното изкуство.

© Reuters

"Пиета" е един от шедьоврите на световното изкуство.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Вдъхновението на ренесансовите майстори идва от оцелелите шедьоври от римската епоха преди християнството да се наложи със сила по Европа. Тая религия подтискаща хората и свободния дух връща европейската цивилизация хилядолетия назад. За съжаление в наши дни се задава като опастност още по-ретроградната и версия като мюсюлманство, тъй като и двете произлизат от дивашките еврейски завети.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 3. 3 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Човек може да бъде безкрайно жесток и то най-вече към красивото.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 4. 4 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#2] от "42":

  Тази религия обединява западноевропейските народи да изгонят арабите от Испания и да спрат турците при Виена. Шедьоврите от всички изкуства, пред които сега цъкаме с език са по поръчка на Ватикана. Манастирите са запазили книгите, на Византия и стария свят унищожени от турците и варварите.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 5. 5 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Само истински идиот може да посегне на такова изящно творение на човешкия гений. Радвам се, че реставрацията е толкова добра.

 6. 6 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "voltaire":

  Наш човек гепи ковчега на Чарли Чаплин. Поне така се говори.

 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#2] от "42":

  То тая статуя е по повод Християнството, а не въпреки него ама както и да е

  Гръците дето крътят вратите са имале предренесансови шедьоври. Римлянете са имале мозайки в баните.
  Иначе като цело си прав - сегашното изкуство е потребителско, а културата ни хич я няма.

  П.П. Като стана на въпрос за гръците не ми иде на акъля как така всичко от древните гръци е изчезнало и нищо не е останало от тях в новите убавци...
  То май беше свързано с едно "мирно присъствие, носещо цивилизация и напредък в изостанала Европа", което направило от Партенона оръжеен склад...от оная другата религия е.

 8. 8 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тази статуя е украшение на човешкия ум, страст и желание да се докосне красивото. Благодаря на реставраторите за усилието да ни върнат изяществото.

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Така е навсякъде по света. Херостратовците са наясно, че нищо хубаво и красиво не могат да създадат (ако ще и 1000 години да живеят) и решават да оставят след себе си разрушения и тъга. Някои стават политици, други чиновници, люде на военното дело, журналя, консултанти... и вихрят ли вихрят "дарбите" си. В резултат на техния нескончаем труд (некадърни са, но за сметка на това пък са много трудолюбиви) света ни е едно истински "прекрасно" място.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Възстановката изглежда перфектно.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нефертити":
  Видях я на живо в Рим преди година.Наистина е нещо прекрасно...

 12. 12 Профил на 043
  043
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#2] от "42":

  Войнстващото невежество винаги паразитира върху гения. Справка - "42" коментира Микеланджело и Християнството.
  Прочети преди да пишеш, др. чукча: Християнската Църква е тази която кара Константин Велики да забрани хомосексуализма в управлението на Римската Империя; да изкорени робството и да маргинализира проституцията, да направи жените субекти на правото - да споменем само няколко от реформите дошли с Християнството... ех, свещена простота...

 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 654 Любопитно

  До коментар [#1] от "voltaire":

  Защо не си запазиш простотията за собствена консумация?

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  [quote#4:"biss Mark 27"]западноевропейските народи да изгонят арабите от Испания[/quote]
  Че те берберите са си тръгнали от Испания един век след като турците изтребват 100% от православните християни в Мала Азия 80% от населението на балканите!


  Та тези "народи" са гонили вещици и силата им се е уповавала на "светата инквизиция"
  Средновековните католици са били най-големите религиозни изроди на всички времена !

  Емирство Гранада се освобождава през 1492 г.
  Търново пада през 1393 г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Цитат: унгарецът Ласло Тот
  ---
  В клипчето се указва, че не е унгарец, а АВСТРО-унгарец, живеещ в Австралия. БЕЗРАБОТЕН (геолог)...
  Тукашната (и не само) пропаганда услужливо иска да ни каже, даже натъртва, че е унгарец, но не и австриец, че е унгарец, но не и австралиец...
  Иначе някой може да остане с спечатление, че е е пратен от кървавия комунистически режим в Будапеща да троши...
  ----
  Laszlo Toth (Tóth László in Hungarian) (born 1940), is a Hungarian-born Australian geologist.
  ...
  On 29 January 1973, he was committed to an Italian psychiatric hospital. He was released on 9 February 1975, and was immediately deported to Australia where he had studied prior to the attack; Australian authorities did not detain him. He resides in a nursing home in Strathfield, NSW, Australia.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Laszlo_Toth

  ---
  Но някои си просто си пишат АВСТРАЛИЕЦ...
  Laszlo Toth, a 33-year-old Australian geologist,

  http://web.archive.org/web/20060516211755/http://www.newsoftheodd.com/article1024.html

  Разтурям колоквиума!
 16. 16 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "043":

  Твърдението ти за хомосексуализма и проституцията го приемам на доверие. За робството дай документ. Християнството не забранява робството, даже го институционализира. Донякъде смекчава само отношенията господар-роб.

 17. 17 Профил на Angalot
  Angalot
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Няма значение от кого и за какво е била поръчана статуята. Микеланджело е бил изключително вярващ човек и е направил тази статуя, влагайки целия си дух. Това е важното.
  Както и не е важно какъв е бил атакувалият статуята - унгарец, австоунгарец или марсианец.
  Поклон пред най-красивата статуя!

 18. 18 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#5:"ikar_01"]Само истински идиот може да посегне на такова изящно творение на човешкия гений.[/quote]

  Или психично болен, което не е същото.

 19. 19 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"42"]

  Вдъхновението на ренесансовите майстори идва от оцелелите шедьоври от римската епоха преди християнството да се наложи със сила по Европа. Тая религия подтискаща хората и свободния дух връща европейската цивилизация хилядолетия назад. За съжаление в наши дни се задава като опастност още по-ретроградната и версия като мюсюлманство, тъй като и двете произлизат от дивашките еврейски завети. [/quote]

  Голем си просветител, нема що.

  "Под леденитие лъчи на просвещението покълват семената на новото варварство" (Адорно)

 20. 20 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1359 Разстроено

  Еее, за този случай не бях чувала изобщо.
  Микеланджеловата Пиета е великолепна статуя и този тогава трябва да е билмного сериозно обпременен, за да извърши това безчинство.

  Жената е покана за щастие
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Замлъкнах от удивление, когато чух за тази "новина". Да посегнеш на нещо толкова изящно, трябва да си просто болен! Това произведение на изкуството, може да бъде съвсем спокойно наречено, неръкотворно! А за съжаление, винаги е имало и ще има луди!

 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  До коментар [#2] от "42":

  Това какво общо има с факта, че Микеланджело е бил страхотен склуптор?

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#4] от "biss Mark 27":

  Точно християните са унищожили почти всичко от антична Европа, много от древните произведения стигат до наши дни от арабски преписи, а не от оригиналите които са ги горели на клади.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 24. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "eurogi":

  Аз също я видях преди няколко години. Не знам защо си я представях по-голяма.
  Прекрасна е, наистина.

  The best way out is always through Robert Frost
 25. 25 Профил на Йонас
  Йонас
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#12:"043"]да споменем само няколко от реформите дошли с Християнството... ех, свещена простота...[/quote]

  Християнството, както и Исляма, е зло. Единственият положителен аспект на християнството е неговото европеизиране, промяната на семитската основа в съответствие с европейската естетика и морал. Само си помислете колко икони и статуи на пророците си имат евреите и мюсюлманите, пък после ще се сетите колко християнска на практика е тази статуя. И колко - европейска.

 26. 26 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Статуята е нещо много красиво. Микеланджело си е гений и за това две мнения няма. Болен мозък може само да направи такива поразии. Ватиканските музеи обаче съхраняват толкова много плячкосани неща, че не знам дали да ги хваля. Кръстоносните походи и до днес се помнят, не че турците не са плячкосвали...

 27. 27 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#1:"voltaire"]Ако ябеше потрошил българин сега цял свят щеше да знае кой е бил и как му е поръчала партията на конекрадците от долния Дунав. Ама нали оня бил унгарец.[/quote]
  Във видеото ясно е казано, че Папа Павел Шести е проклел сатанизма и комунизма.
  Проклятието, макар и бавно, му се сбъдва.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#23] от "42":

  Антична Европа е унищожена от варвари, които векове след това приемат християнството. Моля ви четете малко история.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Пиета" е уникално, бих казал дори мистериозно, произведение на човешкия гений. Слава Богу, че са решили и са успели да я възстановят в първоначалния й вариант - дори не смятам за необходимо да коментирам варварския акт срещу нея. Който я е виждал на живо, знае за какво говоря. Не мога да опиша смирението, което съм изпитвал пред Пиета - усещането, което човек изпитва пред необяснимото, изящното, съвършеното и безсмъртното... Не знам защо, но пред произведенията на Микеланджело съм се сещал за сътвореното от един друг - докоснат, благословен от Него (всеки е свободен да избере как да го нарече, но за мен такава гениалност е нечовешка) - Моцарт. За мен това са двама гении, които са оставили неподражаеми следи за присъствието си на земята. Благодарен съм, че косвено съм се докосвал и до двамата!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 30. 30 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  Момче, не знам какво четеш ама избягвай да пишеш, за да не изпъква неграмотността ти. Първо римската империя налага християнството като религия и после пада под ударите на варварите. Някои зли езици биха казали, че има удивително съвпадение на налагането на християнството със упадака на империята и разбиването и от варварите, но това за мислещите е нормалко след като християните са изклали умните си хора отказващи да се преклонят пред безумните еврейски завети и абсурдния им бог.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 31. 31 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#30:"42"]Първо римската империя налага християнството като религия и после пада под ударите на варварите.[/quote]
  Да уточня говорим за 342 сл.Хр. след което следва възхода на Контантинопол (до тук не виждам никакви разрушения).
  Последния римски император е свален 476 сл. Хр.
  590 сл. Хр. начàлото на истинската папска власт.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 32. 32 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Decline_of_the_Roman_Empire
  Ей така за лека нощ да си четете.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK