Три планети започват шоу в звездното небе

Три планети започват шоу в звездното небе

© nasa.orgКъм Венера и Юпитер - двете най-ярки планети на небосклона този месец, този уикенд ще се присъедини Меркурий, за да устроят не особено често срещан спектакъл.


Те са на десетки милиони километри разстояние, две от тях са между Земята и Слънцето, а третата е далеч след нашата планета по отдалеченост от нашата звезда. Но този месец трите планети се оказват в такава фаза от движението по орбитите си, че се подрежда в триада, гледани от Земята.


Кулминацията на сегашното звездно шоу е в неделя, когато около 30 минути след залез те ще образуват триъгълник от ярки светещи точици на Западното небе. Формацията трябва да е видима дори в райони със силни градски светлини, но най-важното условие е да не е прикрит западният хоризонт от някакво препятствие.
Астрономите съветват за ориентир да се използват Венера и Юпитер, които при здрач вече се виждат и с невъоръжено око и в близост до летища дори може да бъдат объркани със светлините на приближаващи за кацане самолети.


В неделя към тях ще се присъедини и Меркурий и ще застане на върха на триъгълника. В понеделник формацията ще се разпадне, но тогава Венера и Юпитер ще са застанали почти една до друга на по-малко от 1 градус разстояние. След това Венера и Меркурий ще започнат да се изкачват по звездното небе, докато Юпитер ще потегли в обратната посока, приближавайки се към залязлото Слънце.Подобни тройни формации се случват веднъж на няколко години. Според NASA предишната е била през май 2011г., а следващата ще може да се наблюдава през октомври 2015г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK