Учени "съживиха" замръзнали растения на 400 години

Учени "съживиха" замръзнали растения на 400 години

© Associated PressРастения, замръзнали по време на т.нар. Малка ледена епоха преди около 400 години, са започнали отново да се развиват в лабораторни условия. 


Това съобщиха учени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. В статията те обясняват, че наблюденията им могат да помогнат да се разбере как екосистемите се възстановяват след края на циклите от разширяване и свиване на ледената покривка.


Групата специалисти от Университета на Албърта е проучвала ледника Тиърдроп в канадския север. В този район напоследък ледниците отстъпват бързо, с по 3-4 метра на година, и разкриват терен, който е стоял дълбоко замръзнал приблизително между 1550 г. и 1850 г., разказва Би Би Си.
Катрин ла Фарж, водещ автор от екипа, обяснява, че с колегите й забелязали някаква зеленикава растителност да се подава изпод края на ледника. Оказало се, че това са т.нар. бриофити - особен вид растения без проводяща тъкан, по която при масово познатите организми от този тип се разнасят течности към различни части.


Бриофитите могат да оцелеят продължително в дълбоката арктическа зима и при затопляне да започнат да се развиват. Но в конкретния случай изненадата е, че те са показали жизненост след векове, прекарани под леда. 


Сега учените преразглеждат хипотезата си, че ледниците са умъртвявали живота под себе си и той се е възраждал благодарение на оцелялото в покрайнините им. Освен това отстъпващият Тиърдроп разкрива видове, които са напълно непознати за науката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK