Папуа Нова Гвинея върна смъртното наказание

Семейство от бедните предградия на Порт Морсби. Над 40% от населението живее с по-малко от 1 долар на ден.

© Associated Press

Семейство от бедните предградия на Порт Морсби. Над 40% от населението живее с по-малко от 1 долар на ден.Папуа Нова Гвинея възстанови смъртното наказание след вълна от зловещи убийства и групови изнасилвания, като най-тежкото наказание ще може да се прилага и за някои случаи на корупция и дори за отглеждане на марихуана, съобщи "Ройтерс".


Това е една от най-бедните държави в света, а масовата корупция й пречи да се възползва от залежите си от природни богатства, допълва агенцията.


Парламентът реши във вторник да разшири действието на смъртното наказание, което не е прилагано от 1954 г. насам (тогава страната бе под австралийско управление - бел.ред.), и върху престъпления като убийство, изнасилване, обир. Престъпниците са заплашени от 5 метода за екзекутиране, включително обесване, разстрел от наказателен отряд и "медицинска смърт чрез прекратяване достъпа на кислород".
Гласуването бе предизвикано от серия от особено тежки престъпления, включително обезглавявания и изгаряне жива на 20-годишна майка насред оживен пазар, защото била подозирана, че е вещица.


Депутатите отмениха закон от 1971 г., позволяващ при убийство обвиняемият да се защитава с тезата, че е подозирал жертвата във вещерство. Сега убийството за отмъщение за черна магия ще се наказва със смърт.


Според "Амнести интернешънъл" връщането на смъртното наказание е "ужасяващ и репресивен" начин за борба с престъпления, извършвани основно срещу жени. "Ужасени сме, че правителството се опитва да сложи край на една форма на насилие с друго, упражнявано от държавата, насилие", заяви Изабел Арадон, зам.-ръководител на правозащитната организация за района на Азия и Тихия океан.


Министърът на вътрешните работи Никсън Дъбан заяви, че властите искат да използват смъртно наказание и срещу някои производители на нелегален алкохол и на марихуана, защото също допринасяли за подкопаване на обществения ред.


"Който произвежда домашен алкохол и отглежда марихуана, ще бъде осъден на смърт. Който се навърта около нашите майки и малки момичета, ще бъде обесен или екзекутиран от наказателен отряд. В страната има твърде много хора, нарушаващи закона. Това ще ги научи на нещо", цитира думите му местен вестник.


Полицията обаче също е обвинявана в брутално насилие - тази седмица няколко души разказаха за арест на 30 души край столицата Порт Морсби, които били накарани да легнат по корем на земята и няколко полицаи прерязали ахилесовите им сухожилия.


Премиерът Питър О'Нийл се опитва да привлече инвестиции в страната с 6.5 милиона души население,  като подобри вътрешната сигурност. Корпорацията Exxon Mobil има голям проект от близо 16 млрд. долара за износ на природен газ, който трябва да заработи през 2014 г. и да увеличи БВП на Папуа Нова Гвинея с около 20%. Тук са и обширни мини за злато и мед, експлоатирани от гигантите Newcrest Mining и Glencore Xstrata, но от години властите не успяват да осигурят нужната инфраструктура и услуги на населението, 80% от което се издържа с най-нeобходимото благодарение на добитото по нивите в селата.


Правителството обяви, че новите закони ще разширят действието на смъртното наказание и върху случаи на корупция и кражби на над 10 милиона кина (около 4.5 млн. долара).


За престъпления с десет пъти по-малки суми ще се налага затвор от 50 години без възможност за намаляване на присъдата или амнистия.


Присъдата за отвличане е доживотен затвор без право на обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK