В Швейцария пряката демокрация остава на почит

Изглед от традиционното гласуване Ландсгемайнде

© Ройтерс

Изглед от традиционното гласуване ЛандсгемайндеЩефан Милиюс хваща сабята си и гордо пристъпва насред множеството, събрало се на площад в Апенцел. Той се готви да гласува в най-традиционната форма на швейцарската пряка демокрация, която се е запазила, пише агенция AFP, цитирана от БТА.


"Обожавам го", казва Милиюс. "Мисля, че това е най-добрият израз на демокрацията, наистина пряко изразяване на волята", допълва той, докато градските големци, облечени с тежки пелерини, дефилират бавно под звуците на фанфари.


Всяка година през април гражданите на кантона Апенцел Инерроден (Апенцел вътрешен), в североизточната част на Швейцария, избират с вдигане на ръка своите местни власти и съдии.
Тези избори под открито небе (Ландсгемайнде) датират от 14 век, когато само мъжете, готови да се бият за общността си, имали право да гласуват.


И до ден днешен сабите заместват избирателските карти. "Това е единственото място в света, където оръжие служи за идентифициране на избирателя", казва Рудолф Келер, втори секретар на кантона, докато вади сабята си от ножницата, за да покаже името си, гравирано на острието.


Жените нямат саби, а ярко (електриково) жълти избирателски карти. Те могат да гласуват на местните избори в Апенцел - един от най-консервативните кантони в Швейцария, едва от 1991 г., двайсет години след като швейцарките получиха правото на глас на федералните избори.


Туристическият гид Врени Анауен признава, че някои мъже все още не одобряват участието на жените в гласуването, но подчертава, че дори и преди да получат това право, жените са оказвали влияние върху вота.


"Много жени идвали да наблюдават вота, за да са сигурни, че съпрузите им ще гласуват според тяхното мнение. Някои възрастни мъже още не са свикнали, но младите поколения се промениха и са доволни, че жените също са тук", казва тя.


Вотът събира близо 4000 души и продължава над 3 часа. Когато резултатите от преброяването на вдигнатите ръце се оказват прекалено близки, избирателите трябва да напуснат мястото през два различни изхода, всеки за съответния кандидат. Преброяват ги един по един и после въже избутва множеството, за да не може никой да се върне и да гласува втори път.


За някои обаче тази прекалено открита практика не е толкова позитивна за демокрацията. Ирен Херман Палмиери, преподавателка по история в университета в Женева, твърди, че гласуването с високо вдигната ръка ще рече, че "някои хора ще разберат за какво гласувате, ще ви въздействат, могат да ви купят и всичко това противоречи напълно на модерното разбиране за избори, където всеки по сърце и съвест решава какво е най-доброто за общността".


"Трябва кураж, за да вдигнеш ръка и да покажеш на всички какво е мнението ти", смята Клод Шапюи, романски швейцарец, който идва тук, за да не пропусне нищо от тази "истинска демокрация".


"Няма го изолирането пред урната. Във Франция, когато лидерът на крайната десница Жан-Мари льо Пен победи кандидата на социалистите Лионел Жоспен на първия тур на президентските избори през 2002 г., никой не си призна, че е гласувал за Националния фронт. Така че има разлика между онова, което хората говорят, и онова, което те вършат в тъмната стаичка", казва той.


Управниците са избрани - вицепрезидентът на кантона с едва 33 гласа преднина пред съперника си, проект за железопътна линия е одобрен, а искане за ограничаване до 12 години на последователните мандати е отхвърлено. Вотът приключва.


"Това е най-чистата система. Може да има проблеми, както при всички системи. За нас обаче тя върши работа", смята Щефан Милиюс. Той може вече да прибере сабята си в очакване на следващата година.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  Швейцария най-великата държава в света.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#1:"In my world"]Швейцария най-великата държава в света. [/quote]

  Пряката демокрация е за швейцарци.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  И за нас остава,но.......мечта !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#2:"grand funk railroad"]Пряката демокрация е за швейцарци[/quote]
  точно за това швейцария е най-великата държава.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  тайното гласуване е по-добре - няма социален натиск за една или друга позиция.
  и в България трябва да избираме съдиите и прокурорите.

  Истината ни прави свободни.
 6. 6 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 455 Весело

  А бе нека да си е по нашенски та да пада по некой кинт.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В Швейцария никога не влияят върху чуждото мнение , дори го уважават.
  В България това не може да се случи,нали видяхме "Гнева на народа" - кой го чу.На това отгоре повечето от протестиращите бяха наблюдавани и дори следени.Нещо повече - вотът на протестиращите беше изкривен на изборите и така едва ли не всички се примирихме.....

  Tony
 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Весело

  И Швейцария вече не е това което бешеЖени ще ми гласуват, ама ха?!?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1408 Весело

  "Много жени идвали да наблюдават вота, за да са сигурни, че съпрузите им ще гласуват според тяхното мнение.
  ********************

  Ахаха.... това изречение яко кефи. Обаче, кво става, ако благоверният не гласува както му е казала жена му?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Весело

  Ние сме 6746587 години назад и 2543968 години в ляво от Швейцария. Хич да не ги гледаме!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#9:"VеnRus 2008"]Обаче, кво става, ако благоверният не гласува както му е казала жена му? [/quote]
  Ти шъ кай'ш-

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#2] от "grand funk railroad":

  Явно е така!+++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 13. 13 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Интересно ще е като как ще продължи швейцарската демокрация ако не успеят по някакъв начин да пробият финансовата обсада дето е започнала с/у тях

 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Швейцарията е единствената демократична държава останала в европа. Всички други сме малко или много псевдо-демокриции от балкански тип, или колониално зависими от ЕС или Масква.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#13:"goshogoshev"]Интересно ще е като как ще продължи швейцарската демокрация ако не успеят по някакъв начин да пробият финансовата обсада дето е започнала с/у тях [/quote]

  Швейцарците изнасят продукцията си в над 120 страни по света. Ако обичаш назови ми 20 държави към които си изнасяме производството. Говорим за производство, а не за мозъци и проститутки, които изнасяме.

 16. 16 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пряката демокрация е форма на политическа организация на обществото, при която основните решения се приемат и прилагат непосредствено от гражданите, за разлика от представителната демокрация, при която хората гласуват за представители, които след това гласуват и изпълняват от тяхно име политическите решения. Прякото осъществяване на властта от народа може да бъде в общонационален/общонароде и местен мащаб, различни форми за приемане на решения от самото население от обществен и местен характер(например участие в бюджетирането).
  В зависимост от степента на употреба, пряката демокрация може да доведе до приемане на управленски решения, изготвяне на закони, директно избиране или отзоваване на длъжностни лица и издаване на съдебни решения. Много страни, които са представителни демокрации позволяват използването само на три ограничени лоста за пряка демокрация: референдум, гражданска инициатива(петиция за референдум) и отзоваване.
  Като една от основните предпоставки за добра функционираща пряка демокрация се сочи гражданското общество.


  Пряката демокрация е непосредствения начин да се взимат решения в едно общество. Това значи от нас за нас, без лидери, представители, инструктори и други такива. Пряката демокрация се формира от обикновените хора/граждани без почести и титли. Както К. Касториадис твърди „ако една демокрация не е пряка, то тя не е демокрация". Тя не е теоретически текст от идеи, а практическа реалност. Тя означава да си върнем свободните публични пространства в кварталите и да създадем публични асамблеи, където всички решават, всички участват, всички контролират. Пряката демокрация се появява винаги и навсякъде, където хората, обществото поемат живота си в своите ръце.
  _________________________________

  A у нас КОГА?

 17. 17 Профил на thebigbull
  thebigbull
  Рейтинг: 435 Весело

  [quote#9:"VеnRus 2008"]Обаче, кво става, ако благоверният не гласува както му е казала жена му? [/quote]

  Швейцарските доячки имат здрава ръка

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  "Тези избори под открито небе (Ландсгемайнде) датират от 14 век, когато само мъжете, готови да се бият за общността си, имали право да гласуват." -Очевидно без да сме готови да се "бием" за общността си, такава форма на демокрация при нас няма да ни се "разреши" !

 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  [quote#13:"goshogoshev"]Интересно ще е като как ще продължи швейцарската демокрация ако не успеят по някакъв начин да пробият финансовата обсада дето е започнала с/у тях [/quote]
  -Финансовата обсада срещу тях е само за "парлама" ! -Ако имаше някакви "сериозни" мерки срещу техните банки, досега да са ги накарали да затворят ! -Има "международно" споразумение, което предоставя на швейцарските банки специален статут, та затова кой от където "завлече" пари, все там си ги крие! -Например нито "нацистките" нито "комунистическите" пари са пипнати по сметките им, независимо, че са обявени за престъпни !

 20. 20 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Имам чувството че тази статия цели да ни внуши че демокрацията не е утопия. Да кажем че Швейцария е експеримент също като САЩ само че са противоположности.

  Too much цензура Баце.
 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  Винаги съм сечудил. Дали пряката демокрация работи в Швейцария заради швейцарците или швейцарците са станали швейцарци заради пряката демокрация?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#16] от "daniel_dimityr":


  [quote#16:"daniel_dimityr"]A у нас КОГА? [/quote]
  Референдумите са скъпи удоволствия и са свързани с много разходи. В Швейцария има много банки които въртят мръсни пари и заради това могат да си плащат референдумите. Народът често няма необходимия капацитет за да прецени кое е най- добре за него. Так че да не съжаляваме, че не се управляваме с пряка демокрация.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 23. 23 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#21:"biss Mark"]швейцарците са станали швейцарци заради пряката демокрация?[/quote]

  Ето това е отговора. Пряката демокрация изгражда сериозни и отговорни хора. Те знаят, че бъдещето им зависи от собствените им решения, а не от някакви си политици. А пък и самите им политици не смеят да взимат решения вместо хората, понеже ще ги изхвърлят от Швейцария.

 24. 24 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#22] от "Vince":

  Техните референдуми са евтини. Правят ги по пощата. Всеки си плаща пощенската марка и го изпраща. И защо си съгласен да плащаме десетки милиони за субсидии на партиите, дори и тези, които не са успяли да влезнат в парламента, а не искаш бъдещето ти да зависи от теб, а не от Станишевци, Бойковци, Догановци, Сидеровци и пр. Толкова ли страшно ти се вижда, живот без политици. На мене не.

 25. 25 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Весело

  А колко пъти през последните години са забивали директен демократичен шут в задника на самозабравили се политици, направо не е истина. Хората се гордеят съ системата си. И тази система не взима само хладки решения. Например хората гласуваха срещу издигане на нови минарета и за брачна регистрация на хомосексуалните двойки. Забележителното е, че като нещо се гласува, недоволните приемат гласуваното и системата цъка като швейцарски часовник.

 26. 26 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#24] от "daniel_dimityr":

  И по пощата и може да се пусне директно - в общината или дори на ж.п гара. По пощата получаваш бюлетината и анонимен плик. Слагаш си гласа вътре и после се пуска - кой както иска. Няма тъмни стаички.

 27. 27 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  А как ще им нахлузят хомо бракове с тая пряка демокрация?

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 28. 28 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Туй в хамерика не се аресва, много е трудно за контрол и обслужване на личните интереси на 1% от населението за сметка на останалите 99%

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 29. 29 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "в североизточната част на Швейцария, избират с вдигане на ръка своите местни власти и СЪДИИ".
  ---------------------
  Бре...! Тия, кат' нямат висш съдебен съвет да кадрува, чудно как са оцелели?

  Съдиите им явно "са твърде пристрастни, непрофесионални и твърде... зависими от общественото мнение", тц, тц, тц!

  И сигурно им е страшно тежко, че държавата им е ХЛАБАВА, почти разпарчатосана ФЕДЕРАЦИЯ, а НЕ УНИТАРНА държава.

  Но те са си виновни, щом не са проумели, че "съденинението прави силата", нал' тъй?

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 30. 30 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#27:"don balon"]А как ще им нахлузят хомо бракове с тая пряка демокрация?[/quote]

  Не могат да им нахлузват на тях хомоти. Швейцарците отхвърлиха категорично на референдуми влизането им в ЕС и НАТО, та какво остава за гей-браковете. Те не признават ''глезотийки'' от сорта на прави краставици, щастливи кокошки, прасета, телета, офци, крави, оси....пеперуди и пр. Предпочитат те да са си щастливи, а не добитъка.

 31. 31 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "ikoden":


  Да, има много начини, но най-разпространения е по пощата. Предпочитат го, понеже така си стимулирали държавната поща. Нещо като икономически патриотизъм проявяват.

 32. 32 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#23] от "daniel_dimityr":

  Ами аз мога да дам довод и в другото твърдение. Швейцарците са си били швейцарци много преди праяката демокрация.
  1. Най-богата провинция в Римската империя е Хелветия
  2. Реформата на католическата църква започва от Швейцария -- 1484 г.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 33. 33 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "daniel_dimityr":

  Много интересни и смисленни постинги.Благодаря.Един въпрос-
  колко цигани-гласоподаватели (грамотни или неграмотни) има в Швейцария и колко в България?

 34. 34 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#27] от "don balon":

  Беше референдум като всички останали. Най-много за хомосексуалните бракове (граждански съюзи) в Женева - 72%, Берн със 68%. Ако не се лъжа общо за станата 62% бяха за, понеже аграрни райони с малко население понякога бяха само с 40%, например тези със сабите, дето не са разрешавали до 1991 на жените си да гласуват. Преди време в полицията в Цюрих имало назначен за докладване на дискриминация срещу хомосексуалните колеги полицаи, минали 10 години и я затворили тази синекурна длъжност. Никой не се оплаквал.

 35. 35 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#30] от "daniel_dimityr":

  ПОПРАВКА. Средно за страната 58%.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Registered_partnership_in_Switzerland

 36. 36 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#32:"biss Mark"]Хелветия[/quote]

  Хелвеция. От там и съкращението CH.

  Прав си, но не съвсем. Под швейцарци разбирай-французи, германци и италианци. Е, не може всички да са адски дисциплинирани и точни като швейцарски часовници. Мисля, че цъкат точно заради пряката демокрация. Т.е., тя е обединяващото звено.

 37. 37 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#30] от "daniel_dimityr":

  Малко ще те разочаровам и за земеделската и животновъдна продукция. Много са напред с щастливите кокошки и чистата продукция. Ето малко от правилата по производството, които са си истински закони, но е на немски
  http://www.bio-suisse.ch/de/richtlinienweisungen.php

 38. 38 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#33:"the_fat"]Един въпрос-
  колко цигани-гласоподаватели (грамотни или неграмотни) има в Швейцария и колко в България?[/quote]

  Е, там няма цигани. Но пък и политическите партии са изградени по съвсем друг начин от нашите. Нашите политици имат крещяща нужда от циганските гласове за да се докопат до кокъла. До като в Швейцария е обратно. Техните политици нито обещават нещо, нито провеждат предизборни кампании, нито пък се борят да влизат в парламента. Самите партии се изградени на обратното на нашите. Членовете посочват на вътрешни избори кой ще бъде излъчен за депутат, а не някой сам да се предлага, или пък лидера на партията. И по този начин, няма нужда от цигански гласове, а от точни хора, които ние сами да си посочваме и избираме. Ето това е една от разликите м/у представителната демокрация и пряката демокрация. Всичко е на обратно.

 39. 39 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#27] от "don balon":
  Има два начина - инициатива и референдум. На практика са два типа референдум, но първият е идея за закон директно от населението а вторият е противопоставяне на гласуван от парламента и сената закон. За да се стигне до гласуване за инициатива, инициаторите трябва да внесат 100'000 подписа, за референдум 50'000, т.е. Хората са улеснени да преобърнат решение което не им харесва, в сравнение с издигане на нещо ново, консервативна постановка, която работи.

 40. 40 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#38] от "daniel_dimityr":

  Къде ги четеш тези неща? Има си избирателни листи, лидер на листата и прочие, наистина те се правят от партията, което е нормално, от кого иначе.

 41. 41 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#34] от "ikoden":

  Има разлика между регистрирано партньорство и еднополов брак, погледни си линка в уики и там правят разлика между страните с еднополов брак и регистрирано партньорство.
  И в България ако има референдум с въпрос "одобрвате ли хора със хомосексуални разтройства да живеят заедно и да се регистрират в общината с цел данъчни облекчения" може и 99% одобрение да има. Но те не искат това, защото им изнася да се обявават за дискриминирани.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 42. 42 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#37] от "ikoden":

  Чакай сега. Ние за щастливи кокошки ли говорим или за био земеделие. Имай на предвид, че има голяма разлика. И колко % от производството им е био, а кокошките щастливи ? И ако ще се замерваме със сайтове, по-добре да спираме. Или ще разговаряме като очевидци, или хич да не разговаряме.

 43. 43 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#41] от "don balon":

  Има разлика, но не голяма. Гражданските (регистрирани) партньорства не са само еднополови, те важат и за хетеросексуални - има хора, които ги предпочитат. Разликата със "стандартен брак " е: не се разрешава осиновяване на деца и ако партньорът(ката) е чужденека, не получава автоматично паспорт след 6 години. Никой не говори за хомосексуални разстройства, ако кажеш нещо подобно публично, ще има повдигнати вежди.

 44. 44 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#42] от "daniel_dimityr":
  Ми не те замервам, един от документите е норматив за отглеждане на животни. И ти говоря като очевидец, живея в тази страна от много време и всеки ден влакът с който ходя на работа минава покрай ферми, които имат сертификат, отпечатан на голяма табела. А за каква част от продукцията, честно казано не знам, защото и внасят много био продукти. Ценовите разлики между био и не био са около 10%, но ето онзи ден пазарувах леща и изобщо нямаше не-био.

 45. 45 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#40:"ikoden"]Къде ги четеш тези неща? [/quote]

  Говоря, като очевидец. Естествено, че имат листи. Ето го механизма за всички партии: 7-8 м. преди парламентарните избори във всеки избирателен район без значение на коя партия, всеки член на партията има право да предложи кандидат. Събират се примерно 10-20-30 кандидата, и се провеждат избори. Кандидата с най-много гласове е №1 в листата......и пр. и пр. Това го правят всички партии. Не лидера, а хората си излъчват депутатите. Ако в даден момент, депутата нещо се издъни, веднага го отзовават. Ама там само членовете на партията могат да издигат кандидати и да ги отзовават.

 46. 46 Профил на neo_1
  neo_1
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#44:"ikoden"]всеки ден влакът с който ходя на работа минава покрай ферми, които имат сертификат, отпечатан на голяма табела[/quote]

  Е, разбрахме се. Ти говориш за био земеделие. Ама био земеделието не е задължително като щастливите кокошки. Нали? Ако искаш ще произвеждаш био, ако искаш не. А в ЕС вече е задължително кокошките да са щастливи. Схващаш ли разликата?

 47. 47 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Драги Бис Марк, само да ти напомня най-представителната швейцарска поговорка, която си е фирмен знак на държавата Швейцария - "ЩВЕЙЦАРИЯ ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМИ, РЕФЕРЕНДУМИТЕ ПРАВЯТ ШВЕЙЦАРИЯ" такава, каквато е била , е и ще бъде винаги. Иначе ми е интересно, че родината на пряката демокрация не е Щвейцария, а Древна Елада, но съвременните потомци на елините - нашите южни съседи са сякаш забравили и недооценили ползата от пряката демокрация, затова и те като нас прогресивно затъват, робувайки на представителната демокрация.

 48. 48 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#47] от "chichkovuychev":

  Не мога да си спомня кой се беше изказал за гърците "не знам как и защо с времето гръците от първкласни философи и математици са се превърнали във второкласни келнери". Най-вероятно човекът е чакал сметката да дойде цял час в някоя таверна.

 49. 49 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#47] от "chichkovuychev":

  Тук много се говори за политика. Аз бих подкрепил с цяло сърце гражданско движение с една точка в политическата си програма.

  1. Въвеждане на директна демокрация

  Но може и да не съберем 5%. От друга страна със сигурност след края на изборната кампания, ще бъдем оклепани до уши с лайната хвърлени от противниковите отбори. Ще се говори за мен как сме педерастки комунисти доносници убил и изнасилил майка си и баща си в ранна детска възраст и как дядо ми и баба ми хем фашисти и реститутки, хем про-съветски мекерета са ми дали парите от продажбата на България на СССР/САЩ (ненужното да се зачеркне).

 50. 50 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#43] от "ikoden":

  Аха а разтройства на личността колкото има описани десетки по учебниците, обаче ако отклонението е хомосексуално не е разтройство.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_disorders

  Кой промит мозък ще си повдигне веждите не ме интересува.

  Това е според мен вярното наименование, това си е чисто разтройство на личността и трябва да се нарича хомосексуално разтройство.
  Та както хората със страхови разтройства, асоциални разтройства и т.н. имат права така и тези със сексуални разтройства трябва да имат права, но да се отделят в малцинство и да им се дават групови права е пълна идиотщина...
  До коментар [#43] от "ikoden":

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 51. 51 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В Швейцария влечуги като Цацаров не виреят!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 52. 52 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vince":
  Личи че говориш това, което си чел по История на БКП и никога не си стъпвал в Швейцария...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 53. 53 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#50] от "don balon":

  Добре, предполагам че даваш този списък на разстрийства за подкрепа на тезата си, но там хомосексуализмът липсва. Ще трябва да потърсиш на други езици. Например ако пробваш на арабски или фарси ще намериш че е дори престъпление, което се наказва със смърт. Слава Богу, че ние като даржава, макар и бавно се движим в точно портивоположната посока. Вярвам повечето хора в този форум лесно биха избрали между живот в Швейцария, Швеция, Франция, Германия или такъв във Иран, Ирак, Судан и Саудитска Арабия.

 54. 54 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vince":

  Да бе мръсните швейцарци с необразованото население и българските политици, които винаги с мъдрост и далновидност водят напред. Това да не е от някой стар вестник намерен в склад на Вторични Суровини?

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#9] от "VеnRus 2008":


  [quote#9:"VеnRus 2008"]Ахаха.... това изречение яко кефи. Обаче, кво става, ако благоверният не гласува както му е казала жена му? [/quote]

  Смее ли?! Нали после в къщи ще му трият сол на главата! Швейцарците не са глупави. Предпочитат да гласуват както трябва, пред перспективата да слушат после цяла година заяждането на жената

 56. 56 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#17] от "thebigbull":

  То и швейцарските доячи имат силна ръка!

 57. 57 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "VеnRus 2008":

  Ами отпадат му някои семейни задължения за известно време, а вероятно и го държат гладен (за по-кратко).

 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Щото всеки има оръжие, затова...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#22] от "Vince":

  С вашия капацитет сте за завиждане

 60. 60 Профил на nikolai
  nikolai
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чуждоплоконниците пак изпаднаха в телешки възторг. Погледнете нещата и от другата страна. Жените получават избирателно право преди 20 години! Това ако не е изостаналост.... Границата между традиция и изостаналост е много тънка и невидима.
  За съжаление, много хора като чуят Швейцария започват да гледат едностранчиво, ако изобщо са могли да гледат многоаспектно......

 61. 61 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#32] от "biss Mark":

  Швейцарците в началото на 19 век са едни от най-бедните народи в Европа. "Изнасят" наемници които се бият за чужди държави. Не случайно на от тях се набира Швейцарската гвардия на Папата, както и руската дума за портиер е "швейцар".
  Кантони водят често войни по между си. Интерсното е че под натиска на Наполеон се обедидяват в стабилна федерация

 62. 62 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#61:"Климент Горанов"]Интерсното е че под натиска на Наполеон се обедидяват в стабилна федерация [/quote]
  Което си е постижение

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 63. 63 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1365 Весело

  Някой се е подготвил специално за тази статия- виждам постове без никакви точки, които по "една случайност" се оказват тук и вадят ли, вадят информация... Целта е да агитират народа за пряка демокрация. А НАРОДА НАИВЕН...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 64. 64 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#63] от "Vince":

  ах разкри мъ...И ся ко шъ прая кат ми спрат парите тези долни сили, които ми плащат да зарибявам наивния електорат с идеи за пряка демокрация.

  Въпрос с понижена трудност: Защо никой от нашите политици не желае директна демокрация:

  а) понеже народът е прост и се нуждае от умно ръководство
  б) понеже ги е страх, че народът ще ги отсвири всеки път когато се прокара закон зажитаващ нечии лични интереси

  А на това че един мой постинг няма точки и коментари и аз се чудих, накрая добре че ми каза за конспирацията та да се усмихна и аз днес.

  Приятен уикенд.

 65. 65 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#64] от "ikoden":

  Ти нещо да не си мръднал случайно? Сам си задаваш въпроси и си отговаряш! Ти си куха лейка- кой ще ти дава на теб пари?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 66. 66 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#53] от "ikoden":

  Като нямаш доводи и започваш да ми приписваш мисли които не съм излагал.
  Та да се върнем в началото, защо педерастията не е разтройство на личността?

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 67. 67 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#54] от "ikoden":

  Има доста необразовани швейцарци, а че прането на пари е основната им дейност едва ли има нужда да бъде доказвано, само слепец и неинформиран промит мозък биха го отрекли. Не случайно са разследвани повечето им банки, ЮБС плати няколко милиарда глоба наложена от американското правителство.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 68. 68 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#67] от "don balon":

  Само факти без емоции.
  1. Швейцария е на първо място в света по изобретения на глава от населението,
  2. Също така на първо място по брой научни публикации за вложена единица пари.
  3. Познавам хора с основно образование, които говорят три езика и когато им обяснявам наука (моята работа) задават логични въпроси.
  4. Банките отдавна не са основната индустрия. Например стокооборота с Китай е 26 милиарда долара на година, от които 22.8 е износ....от Швейцария към Китай.
  5. Банките в Швейцария от десетилетия дават информация на всяка държава, която им предостави обвинителни актове за престъпници. Това срещу което се съпротивлаяват е да предоставят на американското правителство автоматично данни за всеки американски гражданин имащ сметка в Швейцария. Това е задължение на американците. От следващата година това също ще стане, под огромен натиск.
  6. За сравнение банките в Кайманските острови, вирджинските острови, и британските Ченъл айлъндс не дават такава информация. Може би американските и британски политици не се нуждаят от нея...

 69. 69 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#66] от "don balon":
  Тук е обяснението на твоя въпрос,
  http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality
  Не съм я писал тази статия, но й вярвам. А твоите аргументи? Освен този, че понеже не са като 90% от обществото, не са нормални? Тогава албиносите и хората с червена коса бетер ненормални ли са?

 70. 70 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Има и друга статия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pederasty

  Няма нужда да носиш вода от 3 реки, очевидно е че педерастията е отклонение не ми навирай мисли които не съм имал предвид. Албинос също е генетично разтройство/ отклонение и си е признато като такава, за разликата с педерастията, която интересно защо беше извадена от списъка с отлонения през последните 20-30 години и се опитват да ни обяснят че по естествено и нормално от това да блъскаш мъже в ана-л-ното отверстие няма.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK