Драконовски мерки срещу пушенето в Русия започват да действат от 1 юни

Драконовски мерки срещу пушенето в Русия започват да действат от 1 юни

© ReutersВеднага след Световния ден без тютюнопушене, който е днес, в Русия започва да действа новият федерален закон "За охрана на здравето на гражданите от въздействието на тютюневия дим и последиците на използването на тютюн", пише агенция РБК. На практика той въвежда пълна забрана за тютюнопушененето на затворени обществени места и на 15 метра от входовете в тях.


Година по-късно, на 1 юни 2014 г., започва да действа и забрана за пушене в кафенета, клубове, магазини, както и във влаковете. Тогава ще бъде забранено и пушенето в хотелите, ж.п. гарите и корабите.


Част от ограниченията ще засегнат и продажбата на цигари. От 1 юни те няма да може да се продават в будки, интернет магазини, автомати, както и на бройка или опаковки с по-малко от 10 цигари. Ще е разрешена продажбата само в супермаркети и селски магазини. Самите цигари също така няма да бъдат показвани свободно, а какви има в наличност ще пише на обикновен лист хартия.
От 12 юни 2013 г. влиза в сила и изискването за продажба на кутии цигари само със страшни картинки, които предупреждават от вредата на тютюнопушенето. Утвърдени са 12 изображения. Подобни регулации действат в държави като Великобритания, Бразилия, Канада и Казахстан. Според проведени в Канада изследвания всеки канадец пушач рязко е намалил броя на изпушени цигари след въвеждането на картинките.


Нарушението на влизащия в сила от утре закон обаче все още няма да бъде санкционирано, тъй като руската Дума не е приела необходимите поправки. Когато те влязат в сила пушенето на забранени места ще струва на нарушителя между 1000 и 1500 рубли (между 50 и 75 лева – бел.ред.). Продажбата на цигари на забранени места ще се глобява с между 3 и 5 хиляди рубли за продавачите и 20 до 50 хиляди рубли за юридическите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK