Когато Истанбул заплаче - разказ от първо лице

Когато Истанбул заплаче - разказ от първо лице

© ReutersПлощад "Таксим" е едно от онези места, на които неизбежно всеки посетител на Истанбул се озовава. Това е център в пълния смисъл на думата – транспорт, развлечения, бизнес. Място, наситено със символи от близката история на Турция и традиционно начало на всеки протест в мегаполиса.


Озовавам се на истанбулския площад в петък сутринта, тук сме само за един уикенд. Към 11 часа температурата е около 30 градуса и търсим сянка в парк до площада, единствената зеленина в тази част на града. Загражденията и въоръжените полицаи ми подсказват, че едва ли ще успеем дори да се доближим. Докато се чудя какво се случва, виждам бял дим, полицаи с противогази и двадесетина бягащи към нас. Отдръпвам се, полицаите нахлузват противогази и се приготвят да посрещнат бягащите. "Погледни ме, гледай ме в очите, защо го правите", крещи младо момиче, разплакано от сълзотворния газ, към един от тях.


По-късно ще разбера, че от четири дни протестиращите спят в парка на палатки. Паркът на "Таксим" трябва да бъде разрушен, за да се построи нова пътна артерия, която да минава под площада и да улесни трафика. В 18-милионен град "Таксим" е пресечна точка на няколко десетки автобусни линии, метро, денонощни маршрутки. Блокадата му е равна на парализа на целия град. Новият план площадът да се преобразува в пешеходна зона е част от "лудите проекти", които правителството на Партията на справедливостта и развитието предприема през последните години.
Протестът не е екологичен. Не е и идеологически. Това е масово недоволство, на всички срещу правитеството. На "Таксим" има младежи, чужденци, социалисти, кюрди, хора, прииждащи не само от различни краища на града, но и от цялата страна. Няма водачи, няма програма. В скандирането се различава само името на Ердоган. Общото усещане е за недоволство и гняв, който се е трупал през годините.


Когато Истанбул заплаче - разказ от първо лице

© Reuters


В петък следобед ме предупреждават да не излизам на "Истиклал", главната пешеходна улица, която води към площад "Таксим", защото ще има нов протест. Отседнала съм в една от пресечките й, познавам добре града и знам, че точно на тази улица не минава и седмица без протести. Всички те си приличат – скандиращи с плакати, двойно повече тежко въоръжена полиция, манифестация около час-два и разотиване на тълпата без инциденти. За да избегнем всичко това, решаваме да се върнем чак вечерта, когато шествието трябва да е приключило.


Към седем вечерта усещаме сълзотворния газ от няколко километра. Прибираме се към "Таксим", оставаме в задните улички, пълни с барове, ресторанти и магазинчета – кварталът буквално никога не спи. Излизаме към 10 вечерта, като си мислим, че всичко е приключило. Намираме се в малка пресечка между две перпендикулярни на булевард "Истиклал" улици. Дочувам шум от чупене на стъкло и писъци. Стоте метра, които ни делят от хостела, са невъзможни – при всеки опит да пресечем някой от протестиращите ни избутва обратно и ни казва, че е твърде опасно. Тичащи на вълни се крият в малката пресечка. Мъж със зачервени очи вижда обърканото ми изражение и ми казва: "Съжалявам за вас, всичко това го правим само заради 15 дървета, не искаме повече". Чувам полицейски сирени и мегафони, хеликоптери с прожектори летят над квартала. Използваме затишието между две вълни от бягащи, за да се придвижим обратно към хостела. Когато излизаме на една от водещите към "Истиклал" улици, виждам тежко бронирана полицейска кола, която ми напомня на танк. Започва да изпуска гъст бял газ. Побягвам, без да чакам повече. Скриваме се във входа на най-близката сграда заедно с част от протестиращите и няколко объркани туристи и затваряме здраво вратата. След няколко минути излизаме предпазливо. Познавам квартала и знам, че сме съвсем близо до хостела, но съм се изгубила в малките улици. Пред себе си виждам старец, който седи спокойно на малко столче пред вратата с лимон в ръката и търка очите си със сока, който неутрализира действието на газа. Питам го откъде да мина, за да се приберем най-бързо, а той ме упътва любезно, по турски.


В хостела никой не се интересува особено от случващото се навън – вратите и прозорците са добре затворени, повечето спят или разсеяно четат за случващото се на няколко метра от интернет. Въпреки това един от работещите там споделя със смесица от гордост и вълнение, че подобна демонстрация се е случила за последен път преди тридесетина години, при държавния преврат на армията. Говори, че това е нещо голямо и нечувано. От прозореца на стаята виждам как на съседната улица част от сграда гори. Към два часа се унасям и заспивам с решението да се измъкнем от "Таксим" възможно най-рано на следващия ден и да отидем в азиатската част на града.


Фотогалерия: Истанбул в сълзотворен газ и водни струи >


Събужам се към осем в събота сутринта. От уличния шум разбирам, че нищо не е приключило. Полицейска кола разпръсква нова порция сълзотворен газ, който вече прониква през уплътненията на прозорците и ме събужда окончателно. Изчакваме разсейването на дима навън и поемаме в обратна на "Таксим" посока, към фериботите за Азия. Разликата е огромна – няколко пресечки по-далеч няма и следа от простести.


Седя в малко кафе в Кадъкьой, квартал в азиатската част на Истанбул, в който съм живяла почти година, и разговарям с двама труски познати. Байрам почти не е спал от два дни. Показва ми видео, което е направил през прозореца в малките часове на събота сутринта. Хора с тенджери и лъжици в ръце се показват през прозорците, други ръкопляскат. Спонтанно няколко хиляди тръгват към моста, който свързва Европа с Азия, за да стигнат до "Таксим" и да подкрепят протестиращите. "Всичко беше толкова спонтанно, просто станахме и тръгнахме", разказва ми спокойно той.


Обяснява ми, че има нов вид газ, който е бил използван предната вечер – на основата на портокали, който предизвиква още по-силно гадене и повръщане. Показва ми снимка от простеста и посочва мъж с шал на лицето и шапка. "Този е полицай, но е маскиран като цивилен. Чух го как говори на друг под прикритие, че трябва да се разпръснат сред протестиращите. Те чупят витрини и предизвиват безредици, а после идват униформените и разпръскват всички с газ", твърди той. Другият познат на масата поклаща утвърдително глава. Неговите родители не са чули за протеста, тъй като телевизиите в Истанбул не отразяват събитията до събота сутринта. "Бях в Туитър цяла нощ, показвах им снимки, не мога да повярвам, че това се случва по подобен начин, в пълна тишина", възмущава се той. Обясняват ми, че интернет връзката е блокирана на ключови точки в града, за да се спре комуникацията между протестиращите. Никой не знае дали мостът между европейската и азиатската част ще бъде отворен, фериботите също са били спрени по-рано през деня.


Когато Истанбул заплаче - разказ от първо лице

© Reuters


Байрам иска отново да се върне към "Таксим", там ще го чака приятелката му французойка, която живее от няколко години в Истанбул. Оставят ни в апартамента си и се разбираме да се чуваме и да се видим вечерта. Знам, че това не е първият простест, в който той участва – Байрам е от кюрдски произход и познава Истанбул и малките му улички, протестиращите и полицията. "Спокойно, ще си взема маска, от аптеките ни ги подаряват с усмивка", успокоява ме той.


Вечерта в азиатската част на Истанбул улиците са пълни. От четири следобед привърженици на CHP, основната опозиционна партия в Турция със социалистическо-кемалистка ориентация, се събират на един от централните площади в Кадъкьой. До полунощ улиците са изпълнени с турски знамена и портрети на Ататюрк – двата символа на светската република и опозицията на проислямисткото правителство на власт. Полиция няма, всички са мобилизирани за протестите в европейската част. Виждам деца и млади хора с тенджери и лъжици в ръцете, шумът е оглушителен. Непрекъснато се включват и минувачи, шествието става все по-голямо и блокира основни булевадри. Шофьорите на автобусите, попаднали сред манифестацията, одобрително натискат клаксоните, от терасите на съседните сгради се чуват ръкопляскания.


Част от шествието потегля към "Таксим", друга се спира пред кметството и скандира "Истиклал". Освен името на главната улица в Истанбул, която в същия този момент е пълна със сълзотворен газ, това значи "независимост".


Виждам двамата ни домакини към полунощ. Прибират се с усмивки. "Тази вечер ще празнуваме, "Таксим" е наш". Усещам, че са опиянени от случващото се. Полицията се е оттеглила от площада, протестиращите ликували и танцували върху изоставените бронирани автомобили. "Не знаем какво ще се случи и дали ще е за по-добро, страх ме е, че полицията може да се върне през нощта, когато всички най-малко очакват, и да се стигне отново до насилие", добавя момичето на френски с притеснена усмивка. Обяснява ми, че сега полицията е в Бешикташ, квартал недалеч от "Таксим", на брега на Босфора. "Сигурно в момента там смазват тълпата. Вчера видях как петима протестиращи бяха обкръжени от поне 15 въоръжени полицаи. Не знам какво се случи с тях", добавя тя.


Обещавават си, че ако протестите продължават в неделя, ще са там отново. "Сълзотворният газ подмладява вашата кожа", превеждат ми надписа от снимка на протеста и се смеят. Обясняват ми, че контролът над населението е вече почти невъзможен. Забраните за продажба на алкохол, непрекъснатото разрушаване на исторически части от града и строенето на хотели и търговски центрове на тяхно място, както и страхът от тежковъоръжените полицаи на протестите се натрупват. "Някои хора вече бъркат "Таксим" и "Тахрир", не знам, не знам какво ще се случи", казва с лека насмешка моята френска позната.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 679 Неутрално

  И дори почистиха парка, който опитват да опазят след ужасите от последните два дни: http://imgur.com/b3O8dA3

  Страхотни. Евала.

 2. 2 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 3. 3 Профил на rosen303
  rosen303
  Рейтинг: 233 Гневно

  ''''''Показва ми снимка от простеста и посочва мъж с шал на лицето и шапка. "Този е полицай, но е маскиран като цивилен. Чух го как говори на друг под прикритие, че трябва да се разпръснат сред протестиращите. Те чупят витрини и предизвиват безредици, а после идват униформените и разпръскват всички с газ", твърди той. Другият познат на масата поклаща утвърдително глава. '''' Предполагам че и нашата полиция използва подобна тактика

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ердоган да не потъпква историята, защото ще му се стовари отгоре...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  евала
  една реплика от туитър на македоснски потребител:
  МАЈА 02.02 ‏@MajaSka 16h
  како читам за настаниве у Турција ми се плаче...од гордост за нив, од жал за нас..

  и аз така ....

  Cogito ergo sum :)
 6. 6 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И браво, и жалко.
  Като няма разбирателство между институциите , когато се готви промяна , страда населението ,което се опитва да протестира.
  Страдат и невинни граждани-на които се съсипват магазините,
  на които се палят колите,
  кой ще посрещне тези разходи за тях,
  тяхното страдание ,
  евентуален недоимък,
  кой?
  Стачкуващите - хем стачкуват,
  хем правят зулумите.
  После останалите страдат.

  Трябва да се мисли повече , когато се прави подготовка за стачка.
  Организаторите трябва да поемат щетите при зулуми !!!

 7. 7 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано прихванем нещо полезно от комшиите, а не само кючеци и маанета. Искаш ли свобода...бори се!

 8. 8 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#6] от "nelva":

  Ами ако зулумите ги правят поставени лица с цел да компрометират протестиращите?

 9. 9 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Браво за статията!
  Браво за правдивото отразяване!
  Браво на Турците излезли за да се борят за справедливост въпреки палките и сълзотворният газ!

  Хитростта пречи на мисълта!
 10. 10 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално
 11. 11 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#3:"rosen303"]Предполагам че и нашата полиция използва подобна тактика [/quote]

  Едва ли, даже това не им трябва. Аз съм участвал на доста протести в България и винаги има една прослойка от нямащи какво да правят скинари и ултраси, които отиват по подобни мероприятия само за да правят зулуми.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 12. 12 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 999 Неутрално

  светските хора в Турция се обединяват. Много много добре.

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Поздравления за протестиращите. Така се отстоява свободата срещу настъплението на диктатори. Сега у тях, след време и при нас. Но не организирано от ченгета или красавици като Яне.

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Пропуснах - или от хора като Сидеров.

 15. 15 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#3:"rosen303"]Предполагам че и нашата полиция използва подобна тактика[/quote]
  Нашата полиция използува своите стари познайници и информатори от Футболните агитки! помнете и странният Орлов мост от зимата! нашите политици използуват медиите и най вече телевизията, спомнете и БТВ от "зеленият Орлов мост" през лятото! помнете си отвратителното поведение на водещата от БТВ към едно момче от зелените! та тази водеща е пак на екран, въпреки че се доказа че мъжът и е яко задлъжнял на Цеко Минев!

  Но това което трябва да се поучим и от което трябва да ни е срам, и то много, е чувството за съпричастност и солидарност на Турците!
  [quote#5:"michael"]како читам за настаниве у Турција ми се плаче...од гордост за нив, од жал за нас..

  и аз така .... [/quote]

  Прав е Македонеца, напълно прав!

  направо ми се плаче за Нас!

  Хитростта пречи на мисълта!
 16. 16 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "nelva":
  За съжаление остават материални щети, но материалните щети са нищо в сравнение с ценностите, които се защитават.
  Протестиращите рискуват да бъдат хвърлени в затвора и потискани от режима, а защитават правата на всички.

 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Протестите в Турция доведоха до първи жертви – двама души са загинали на площада „Таксим“ в Истанбул, информират от Аmnesty International,цитирани от SkayNews...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Браво на комшиите! Дано и ние си вземем поука!

  http://defnesumanblogs.com/2013/06/01/what-is-happenning-in-istanbul/

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  АЗ ПО ПРИНЦИП НЕ ПОДКРЕПЯМ НИЩО ТУРСКО, НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА КАК ДА НЕ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, ЗАЩОТО СА СЕ ИЗПРАВИЛИ ПРЕД ЕДИН САТРАП, КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ГИ ВЪРНЕ ГОДИНИ НАЗАД КАТО ДЕЙСТВА БАВНО И ПОСТЕПЕННО.
  ИСКА ДА ВЪРНЕ ШЕРИЯТА, КОЕТО НЕ Е ДОБРО НИТО ЗА ТЯХ НИТО ЗА ТЕХНИТЕ СЪСЕДИ В ТОВА ЧИСЛО И ЗА НАС.

 20. 20 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  А най-малкото с което можем да помогнем на хората които протестират е да подпишем следната петиция:

  Erdoğan: End the crackdown now!

  " The Turkish government is discrediting itself by violently cracking down on citizens who are peacefully assembling and expressing their opinions. As concerned citizens from around the world, we urge you to immediately cease using violence against protesters in Taksim Square -- including the use of tear gas and pressurized water. We also call on you to stop the destruction of Gezi Park entirely and to preserve the remaining green areas in Istanbul. No mall is worth the injuries that Turkish citizens have sustained since the peaceful sit-in started. "

  http://www.avaaz.org/en/petition/Erdogan_End_the_crackdown_now/?fDxvSab&pv=32

  Хитростта пречи на мисълта!
 21. 21 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#6] от "nelva":

  Институциите са призвани да служат на хората, които са ги избрали. Демокрацията е химера, която може само да съществува в осъзнати страни а не в държави като нас, балканци, турци и т.н. Шепа хора, решават че, са по умни от цяла една нация само защото са избрани да управляват, забравили се в корупционни схеми. От къде на къде, Ердоган ще праща полицията да гони, бие и т.н. мирно население?!! Тъпанар, утре ще е пътник.

 22. 22 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1145 Разстроено

  Истинското лице на "цивилизования" ислямизъм лъсна по бели гащи.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 23. 23 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Никога не съм вярвал, че ще го напиша, но сега го правя - има надежда за Турция като съвременна, цивилизована страна! Надеждата са тези хора, които сега ни показват нагледно как трябва да се борим за човешки права!
  Прочетох какво е написал един македонец по въпроса и ще го повторя, макар и неточно - като гледам какво става в Турция, плача - от гордост за тях и от жал за нас ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  ОБРЪЩЕНИЕ от Турската комунистическа партия към народа по повод терорa в Истанбул
  http://komunistibg.wordpress.com/2013/06/01/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 458 Разстроено

  И 600!!! протестиращи днес в София... анадолци били...

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Дойде му времето за протести в Турция
  (Варшавянка на турски език = уникално)
  БРАВО на комшиите Мога само да ги аплодирам ... bANDİSTA - Haydi Barikata

  http://www.youtube.com/watch?v=jNDJcqfuSSk

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  [quote#19:"ermahttt"]АЗ ПО ПРИНЦИП НЕ ПОДКРЕПЯМ НИЩО ТУРСКО, НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА КАК ДА НЕ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ,[/quote]+ Аз също не подкрепям нищо турско, но сега +КОМШИИТЕ+ са на Тексим за да спрат ислямизма и да защитят цивилизацията, и ако не успеят, следващите по пътя сме ние ... за жалост ние живеем на границата Спирането на лидери в култ е въпрос на демокрация и ценности. НЯМА КАК ДА НЕ ГИ ПОДКРЕПЯ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От все сърце желая успех на турското гражданско общество! И на мен ми се плаче, че не сме като тях!

 29. 29 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално
 30. 30 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Истанбул е в Европа!!!

  rock n' roll is king!
 31. 31 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Да използваш насилие срещу народа си в държава - кандидат за ЕС или как поредният диктатор показа истинското си лице. Браво на хората, подкрепа!

  Евроатлантида
 32. 32 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#6] от "nelva":

  Така е, да. Полицията трябва да поеме щетите. Все пак те са организирали чупенето на витрини. Или поне така се твърди в статията.

 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#3:"rosen303"]Предполагам че и нашата полиция използва подобна тактика[/quote]

  всички полиции ползват. цивлините полицаи са част от протеста винаги. търсят лидери, отцепват групи, координират се с агитките.

  последният протест срещу тиквата е типичен пример - агитките се дръпнаха, жандармите смачкаха няколко десетки, като сред тях имаше предварително нарочени от властта за герои, за да станат лице на "гражданските" простести.

  това е част от играта.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosen303":

  Почти правилно предполагаш. Нашата полиция използва същите 30-40 футболни хулигани всеки път. Знаят се по имена и с насмешка коментират "онея балъци с плакатите". Заедно бистрят стратегии накъде да ги подгонят...

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Турската икономика забави ход и проблемите не закъсняха.

 36. 36 Профил на If
  If
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "t' Ankus":


  [quote#24:"t' Ankus"]ОБРЪЩЕНИЕ от Турската комунистическа партия към народа по повод терорa в Истанбул [/quote]
  Ние сме повече - няколко комунистически партии
  После атентат на Султан Ахмет джамии -
  Много си ясен, за теб избори нема - или червената или американската ОСВОБОДИТЕЛНА АРМИЯ!
  ПФУ!

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#1:"Лъчо"]Страхотни. Евала.[/quote]
  Наистина страхотни. Потвърждават доброто ми мнение което имам за турският елит. За съжаление ги поставям доста по-високо от нашият. Имал съм контакти при специализации с турци, напълно европейци по дух и образование. Работил съм и доста години в Родопите с турци, свестни, честни и работливи хора. Поставям ги много по-високо от гърците които колкото съм срещнал все едни дребни хитреци бяха, никога не е сигурен човек какво може да очаква от тях.

  Като цяло турците не са лоши хора дори тези с ниското образование. Единственият им проблем е религията, направо ги побъркват с нея. И това което казвам се отнася за обикновените им хора, не за партията им тук. Впрочем дори ДПС просто си гледат интереса, не са виновни че нашите са толкова глупаво продажни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Остава да видим! Дали е политическа провокация яхната от противниците на Ердоган, дали какво....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#3] от "rosen303":
  И тези работи се практикуват от полицията, когато иска да "озвучи" протеста и да го неглижира в очите на граданите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Скарамуш":

  Напротив използват "цивилни" които се правят на протестиращи. Снимах ги на протеста във Варна миналото лято. Носеха плакати "Да защитим морската градина". После ги видях в 1 РПУ като си сменях личните документи...

 41. 41 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#40:"simon40"]
  [/quote]

  Във Варна значи тимуровците даже допълнително се подсигуряват. Добре, че е сравнително по-малък град от София и всеки знае всеки. Но на протести в София аз съм засичал упоменатите от мен агитки ( които дай им да трошат и да протестират за каквото и да е ) и аз лично като протестиращ не искам да бъда свързван с подобна паплач. Добре поне, че на самия протест ако само си протестираш проблеми нямаш, но лошият имидж се носи от новините.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  Страхотно! Репортажът и без друго кърти, а лиричната градация "На "Таксим" има младежи, чужденци, социалисти, кюрди, хора,..." авторката удря в земята и Гео Милев.

 43. 43 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred":

  така е. в турция има прогресивна прослойка, която с времето нараства по численост, но е все още крехка. на тях може само да се симаптизира, и то силно. от тях няма да чуете идеи за пантюркизъм и възстановяване на ценностите на османската империя, нито мераци за повече религия и бурки, никога не би им минало през ума да ви нарекат гяур (което можете да чуете из кърджалийско). всъщност, имайки контакт с такива хора човек почва да се чувства странно - хем имаш 500 годишна причина за неприязън, хем чувстваш облекчение, интерес, дори гордост от това, че има такива хора в нашия регион. все пак - те са повече на брой и може и да достигнат критична маса, ние сме много малко. това не е опит да оневиня нас си, просто да спомена, че има и малко по-обективни причини за мизерията, в която се намираме ние. светска европейска турция би била добър съсед и смея да твърдя, приятел. на този свят има три страни, които биха се застъпили за нас и това са русия, германия и турция. най-вероятно защото и трите са ни пецкали по свой си начин..

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Разстроено

  Не виждам за какво толкова се възхищавате на турците които протестират но не се вижда и един лозунг какво точно искат. Със сигурност сред протестиращите има и нормални, демократично мислещи хора но нещо не се забелязват в тълпата в която със сигурност има и турски националисти кемалисти, които с нищо не са по-добри от нашия Болен. Да припомня, че геноцидът над арменците бе извършен от младотурците които са светски националисти но с престъплението си затъмняват и най-жестоките клането на ислямските фанатици.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#44:"Julian Mall"]не се вижда и един лозунг какво точно искат[/quote]

  Вижда се бе, искат да не се застроява парка и да се понесе отговорност за насилието. Кратко, точно и ясно.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 46. 46 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аферим,комшулар.

  Homo ludens sum
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#45] от "Скарамуш":

  Имам предвид политически лозунги. Ясно е че парка е свързан с личността на Мустафа Кемал и ако болшинството са негови поклонници това са си турски националисти, а не демократи и борци за свобода.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на ra40
  ra40
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Mall,ти май освен в бг мол ,не си ходил другаде ,включително и никога не си посещавал Турция в последните години.Явно въобще нямаш представа,как се развиват нещата в тази държава.Как ви лозунги ти трябват...?? Поводът за протестите е застрояването на площада,предполагам и разрушаването на паметника на Ататюрк,но основните протести вече са за запазването на светското управление,което именно този Ататюрк въведе в изостаналата и изоставената Османска империя!!! Хубав,лош,това сега не е от значени,защото само той символът,който може да обедини здравомислещите турци срещу религиозната диктатура на "демократично" избрания Ердоган. Абсолютно подкрепям протестиращите,ако с това мога да помогна на каузата им.Нека не се отказват и ако е рекъл Господ,с негова помощ,да се предизвикат нови избори и да се свали ислямската партия на Ердоган,за да може Турция да се върне обратно по пътя си към цивилизованото управление и избор.разликата между опозиция и управляващи в момента в турския парламент е само около 3%.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#48] от "ra40":
  Не е нужно да ходя да Турция за да съм наясно, че турските светски националисти са толкова демократи колкото и ислямистите на Ердоган. Ей, сега слушам по радиото някакъв многознайко като тебе който ни обяснява какво развито гражданско общество имало в Турция. Имат разбира се още от времената на еничерите които граждански се бунтуват винаги когато са застрашени привилегиите им. А ако мислиш че Мустафа Кемал е въвел светското управление защото е бил голям поклонник на Запада и демокрацията си в тотална заблуда. Той си е типичен турски националист, който е разбрал че ако не ограничи влиянието на исляма Турция ще остане в средновековието и няма бъдеще. Турските националисти имат същите териториални претенции към България както и ислямистите, така че за нас най-добрият вариант е те да са непрекъснато противопоставени и никой да не може да вземе превес.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK