113 души загинаха при пожар в заключена птицекланица в Китай

Спасителни работници и пожарни коли пред сградата на птицекланицата, чийто покрив е почти изцяло изгорял

© Reuters

Спасителни работници и пожарни коли пред сградата на птицекланицата, чийто покрив е почти изцяло изгорялНай-малко 113 души са загинали в избухнал тази сутрин пожар в птицекланица в североизточен Китай, съобщи агенция Reuters. Броят на жертвите не е окончателен, тъй като все още има хора, които са в неизвестност, уточняват от местните власти. Според тяхна информация 54 души са били ранени и са приети в болница.


Огънят пламнал малко след зазоряване в дългата ниска сграда на птицекланицата до град Дехуей, провинция Дзилин. Над 300 работници са се намирали в сградата, като около 100 от тях са успели да избягат. Те разказват, че са чули силна експлозия и след това са видели тъмен пушек.


Причината за избухването на пожара засега е неизвестна, но работниците споделят, че изходът на сградата, чийто покрив е почти изцяло унищожен, е бил заключен. Сложната вътрешна структура и тесните изходи затрудняват спасителните работи, предава китайската информационна агенция Xinhua.
Китай е известен с лошото си отношение към пожарната безопасност на постройките. Изходите често са заключени или блокирани, а правилата лесно се заобикалят чрез даване на подкупи на инспектиращите лица.


Големият брой жертви в днешния пожар предизвика яростна обществена реакция в социалните мрежи, където хората призовават за адекватни действия от страна на властите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK