"Северно сияние" изненада Челябинск


Жителите от района на руския град Челябинск, където през февруари падна метеорит, бяха изненадани в нощта срещу неделя от ярко светещо петно в небето.


Според очевидци явлението наподобявало северно сияние, но по тези краища такова просто няма - то се наблюдава на поне 2000 км на север, съобщи агенция РБК. Освен това светлото петно се задържало в продължение на няколко часа - до около 4 сутринта, а не в продължение на няколко минути, характерни за северното сияние.
В интернет бе разпространен видеозапис от град Миасс с уговорката, че той е с изкуствено променена сила на светлината. В действителност небето бе практически черно, не се виждаше хоризонтът, но петното беше много ярко, разказва авторът. По думите му цветът на неподвижното петно  е бил яркосин с бели "жилки".


Някои от коментарите твърдят, че няма нищо необичайно - това са сребристи облаци, които обикновено се появяват в Северното полукълбо през втората половина на юни и началото на юли.


Това са много тънки формирования на височина от 70-90 км, които стават видими след залез слънце, когато са осветени отдолу на фона на нощното небе.


Челябинск е на северна ширина, която го разполага по средата на пояса, в който през лятото може да се види подобно явление.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK