Измина половин век от първия полет на жена в космоса

Измина половин век от първия полет на жена в космоса

© Associated PressЕй! Небе, шапки долу!" - с тази фраза от поема на Маяковски точно преди половин век 26-годишната тъкачка Валентина Терешкова поема към космоса, за да остане в историята като първата жена-космонавт. 


Това се случва само две години след като бившият СССР изстрелва първи космически апарат с човек на борда. Терешкова прекарва в орбита три денонощия - по-дълго от времето, прекарано в космоса от всички американски астронавти дотогава, взети заедно. По същото време около планетата обикаля друг съветски космонавт - Валерий Биковски потегля два дни по-рано (14 юни 1963) и се приземява на същия ден с Терешкова (19 юни). 


"Чайка", както е позивната й за комуникация с управлението на полета, става световна знаменитост, символ на съветската космическа слава и икона на комунистическата пропаганда. До днес  с този 12-ти космически полет в историята тя остава единствената жена, летяла сама в космоса.
Валентина Терешкова никога не повтаря пътуването си, а до извеждането в орбита на втора жена-космонавт минават две десетилетия. Днес, на 76 години, тя е депутат от партията "Единна Русия", зам-председател на парламентарната комисия по външна политика и страстен привърженик на президента Владимир Путин, който в петък я награди за юбилея с орден "Александър Невски".


Измина половин век от първия полет на жена в космоса

© Associated Press


Първата жена в космоса е родена на 6 март 1937г. в село в района на Ярославл, тръгва на работа в местен завод след завършване на 7 клас, продължава да хода на вечерно училище за работещи младежи, а малко по-късно започва да се занимава с парашутни скокове.


Последното ще преобърне живота й.


По това време ръководителят на съветската космическа програма Сергей Корольов вече има идея за жена-космонавт и започва подбор на кандидатки именно сред парашутистките. От около 400 момичета са подбрани 5 претендентки, с подготовката на които се занимава Юрий Гагарин.


Далеч по-късно технологиите ще напреднат достатъчно, за да могат да пътуват учителки и учени. В началото на 60-те изпитанията са тежки и включват престой в термокамера облечен при теммпература до плюс 70 градуса или пълна изолация от всякакви външни шумове в продължение на 8 денонощия.


Медицинската комисия поставя Терешкова на последното място за допускане до полет, но при окончателния избор други фактори се оказват по-важни: тя е от семейство на работници, има идеалната пролетарска биография, а баща й е загинал в съветско-финландската война.


Измина половин век от първия полет на жена в космоса

© Associated Press


Пристегната с колани към седалката в 2.3-метровата капсула на "Восток-6" тя прави 48 обиколки на Земята. Сферата, монтирана на ракетата носител Р-7, проектирана за междуконтинентални ядрени удари. Терешкова носи лек оранжев костюм, който създава изкуствено налягане само при аварийно разхерметизиране и за известно време при скок с парашут от голяма височина.


Първоначалните планове  са били "Восток 5" и "Восток 6" да се управляват от жени, но все пак е решено само в единия от тях да има жена. Двата кораба се приближават в един момент на едва 5 км един от друг. В края на мисията си Терешкова задейства ракетните двигатели за насочване към спускане. Десетилетия по-късно тя твърди, че миг преди това се оказало, че те са програмирани да изкачват, а не да снижават капсулата, и се наложило ръчно въвеждане на нови параметри. След навлизане в атмосферата седалката е катапултирана и Терешкова се приземява с парашут.


Тя е посрещната възторжено от руснаците, а откритата лимузина, с която шества из Москва, е засипана с цветя. Няколко месеца по-късно следва истинска звездна сватба за космонавта Андриан Николаев, на която кумува лично съветският ръководител Никита Хрушчов (бракът им оцелява до 1982г). Терешкова става първата жена генерал от съветската армия, както и политическо лице - член на ЦК на КПСС. На нейно име са кръстени улици, музеи, кратер на Луната, малката планета 1671 Chaika, има неин паметник близо до мястото на приземяването й.


Измина половин век от първия полет на жена в космоса

© Associated Press


Но и до днес има противоречиви информации и митове какво точно се е случило през онзи юни 1963г.


Ветерани на космическата програма твърдят, че историята с рискованото спускане е измислица, а нещата в орбита са започнали да се объркват на втория ден от полета. Тя категорично отрича слуховете, че е припаднала и на няколко пъти е повръщала. Но Владимир Яздовский, ръковидител на медицинския екип на космическата програма, твърди в мемоарите си, че управлението на полета забелязало, че тя започва по-бавно да изпълнява нарежданията, понякога изобщо не ги спазва и изглежда уморена и не реагира на повиквания. "Звучеше апатична в разговорите. Движенията й рязко се ограничиха и тя седеше почти неподвижна."


В спомените си той допълва, че вероятната причина е продължителният за онова време престой в безтегловност. Корольов бил толкщова разтревожен за състоянието й, че предложил предсрочно приземяване.


Измина половин век от първия полет на жена в космоса

© Associated Press

Борис Черток, заместник на Корольов, описва, че по време на симулациите тя успявала добре ръчно да ориентира кораба - животоспасяваща операция в случай, че автопилотът откаже. Тя изнервила наземния контрол и с това, че не поддържала комуникация по време на спускането.


Лекарите били недоволни и от това, което Терешкова направила след приземяването в района на Алтай. Тя пила кобилско мляко и яла храна, предложени й от местните селяни, на които в ответ предложила пакета си с "космическа храна" - все неща, категорично забранени от правилника. Освен това тя почистила бъркотията на борда и на няколко пъти влизала в капсулата, което попречило на крайната оценка на цялата мисия и състоянието й.


Втората жена в космоса е Светлана Савицкая, която лети чек през 1982г. и става първата, излязла в откритото космическо пространство. Трябва да минат още 12 години до полета на Елена Кондакова (1994), след която нито една рускиня не е включена в програмата. САЩ изпратиха досега в орбита около 40 жени.


Измина половин век от първия полет на жена в космоса

© Associated Press


Терешкова никога не е обичала вниманието на медиите, много рядко дава интервюта и не крие силната си носталгия по СССР. "Както всеки помни Съветския съюз, така и за мен разпадането му е дълбока лична трагедия. Това бе голяма трагедия за всички хора. Но сегашните времена са различни и трябва да сторим всичко Русия отново да стане велика страна."


Въпреки силния си патриотизъм първата жена космонавт признава, че в наши дни нищо голямо не може да се постигне без международно сътрудничество. "Ризбира се, че тогава всичко бе заради конкуренцията. Нямахме и ден почивка, трябваше да сме готови колкото може по-рано, за да бием американците, които също подготвяха жена за полет. Но днес единственият път напред в космическите пътувания е всички да работим заедно."


Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  На Шипка всичко е спокойно

 2. 2 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Велика жена иска да ходи до Марс , без да има опция за връщане

  Силата е в Истината
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Страхотна жена. Такива като нея, дето направиха първите стъпки ще останат завинаги в историята, колкото и други да има след тях.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#2] от "Вонафетс":

  Руска душа. Това е! Американецо веднага ще пита, колко милиона ще преведат на сметката му.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Руска душа. Това е! Американецо веднага ще пита, колко милиона ще преведат на сметката му.[/quote]

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Не всичко е пари на този свят или много пари както обичат да казват горепосочените

  Силата е в Истината
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1408 Весело

  [quote#1:"xalikarans"]На Шипка всичко е спокойно[/quote]

  То и в главата ти така. Нито една мисъл не безпокои мътилката в нея.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Какво да я правиш- жена...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 959 Неутрално
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално
 10. 10 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Първата жена в космоса е родена на 6 март 1937г. в село в района на Ярославл[/quote]
  В самия град Ярославл има планетариум, който носи нейното име.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 11. 11 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#8] от "olimpipanov":

  Спокойно бе, жената още е жива и здрава.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 12. 12 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много смела жена, поклон!

 13. 13 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 624 Неутрално

  тъпа тъкачка, която съжалява за империята на злото

  BG e мини империя на злото.
 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Заслужава да се помни !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "pentuer":

  ВАЛЕНТИНА ТЕРЕШКОВА!!!! ПОКЛОН!
  До коментар [#13] от "pelagia":


  [quote#13:"pelagia"]тъпа тъкачка, която съжалява за империята на злото[/quote]
  ти колко зимаш за пикаене? нали си в тоалетната!

 16. 16 Профил на http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "пиленце":

  Както винаги осведомена! Поздрави Вася ... и Торонто ...

 17. 17 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 624 Неутрално

  я стига не било за пари как тъкачката със 7 клас иначе ще се вози в такива коли

  BG e мини империя на злото.
 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#6:"VеnRus 2008"]То и в главата ти така. Нито една мисъл не безпокои мътилката в нея[/quote]

  коМентирай по темата,не изпадай в крайности,

 19. 19 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 624 Неутрално

  точно по темата е , народа умира от глад, пиянство и мизерия, а те са хвърляли луди пари за въоръжаване и космос

  BG e мини империя на злото.
 20. 20 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  След толкова години оценяваме,че,е,велико................

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 21. 21 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Какво е дал СССР на космонавтиката:
  - първият изкустен спътник 1957г;
  - първите животни Белка и Стрелка 1960г;
  - първият космонавт Ю. Гагарин 1962г;
  - първата жена космонавт в света В. Терешкова 1963г;
  - най-мощната ракета-носител "Енергия".
  И не на последно място геният Константин Циолковский.

  Това на първо четене.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 22. 22 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ей 50 години ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 23. 23 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#18] от "xalikarans":

  Ментални проблеми? Кажете си, няма от какво да се срамувате.

 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dantos":Винаги съм бил отличника на класа и групата

 25. 25 Профил на Люсьен
  Люсьен
  Рейтинг: 8 Весело

  В самия град Ярославл има Ярославский филиал Военно - космической академии имени Можайского, Войски от въздушното-космическата отбрана...

  Валентина Терешкова - Герой на Съветския съюз, ВВС генерал-майор, почетен гражданин на Ярославл.

  НАТО - моят личен враг!
 26. 26 Профил на Защотака?
  Защотака?
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Поздрав с един разбиващ клип за Гагарин !
  http://www.youtube.com/watch?v=fuxeRNtN160

  Честита ви новата "1984"-та
 27. 27 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#16] от "Nc_bdr":

  Мерси. Много мило! Ще го поздравя!
  В Ярославл се венчахме. Ходили сме общо 5 пъти. Градът и Ярославският кремъл са невероятно красиви.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 28. 28 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#24] от "xalikarans":

  Отличник по бягане от час по правопис и граматика, нали?

 29. 29 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#21] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Много коректен и точен коментар.....

 30. 30 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Чувал съм от руснак който е скачал с парашут с нея по едно и също време, че Терешкова не става за космонавт. Станала е благодарение на един специфичен женски орган. Тъй като е имало трудности по време на нейният полет- дълго време други жени не са пускани в космоса.

  Миша
 31. 31 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Любопитно

  [quote#24:"xalikarans"]:Винаги съм бил отличника на класа и групата[/quote]
  "Точно така, Учила съм с децата на английската Кралица,що не е ли възможно." (от 15.06.2013г. 08:07ч.)

  В 5-то весело ли?
  Вчера писа, че си училА (ж.р.), днес си биЛ (м.р.).
  К'во си ти бе?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 32. 32 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#26] от "Защотака?":

  На 46сек. от клипа се вижда и Корольов с микрофон в ръка. Още един гений на космонавтиката.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 33. 33 Профил на Защотака?
  Защотака?
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#32] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Малко хора знаят, че руснаците опитват и един неуспешен старт за Марс, ракетата се взривява при старта. А и Королоьв умира рано.

  Честита ви новата "1984"-та
 34. 34 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Весело

  [quote#29:"pentuer"]Много коректен и точен коментар.....[/quote]

  Странно. Очаквах проамерикански настроените колеги да ме оплюят. Нямам нищо против САЩ, но днес е празник на Съветската космонавтика.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 35. 35 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#33:"Защотака?"]Малко хора знаят, че руснаците опитват и един неуспешен старт за Марс, ракетата се взривява при старта. А и Королоьв умира рано. [/quote]
  Ами това е риск. Може би оправдан, може би не. Такива години бяха. Кой ще е по-по-най.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 36. 36 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  то е третия пол

  Силата е в Истината
 37. 37 Профил на Защотака?
  Защотака?
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#32] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Сега вече съм забравил, дали Корольов умира преди това или си навлича неприятности от неуспеха, мисля, че умира преди това, но руски космически ракети от 60-те и 70-те години през 2000-на година са използвани от НАСА....
  След разпада на СССР в един хангар в далечният изток са открити безстопанствени няколко десетки или стотин бяха не помня такива ракети.

  Честита ви новата "1984"-та
 38. 38 Профил на Защотака?
  Защотака?
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Това са истинските герои, които във времена на изпитания са рискували живота си заради една идея.

  Честита ви новата "1984"-та
 39. 39 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#37:"Защотака?"]но руски космически ракети от 60-те и 70-те години през 2000-на година са използвани от НАСА.... [/quote]

  По специално двигатели със затворен цикъл, който американците така и не успяват да направят.

  ПП
  Не съм баш сигурен отворен или затворен цикъл беше, но мисля, че ставаше дума за затворен (по-висок КПД, по иконимичен). Порови из Уикито, ако ти е интересно.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 40. 40 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#36:"Вонафетс"]то е третия пол[/quote]

  Явно!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 41. 41 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "Миша":

  Една жена на женския пазар ми каза.....

 42. 42 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#34] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Историята не може да бъде променена

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 43. 43 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#42:"Consumer"]Историята не може да бъде променена[/quote]
  И аз мисля така, ама не сме питалИ тия дето пишат книгите. Щото в последните години се лансира идеята, че в България не е имало турско робство, а само турско присъствие. То и аз искам да присъстваме на три морета, ама нещо комшийте не са съгласни.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 44. 44 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#41] от "pentuer":

  Не знам. Човекът беше сериозен. Работеше в конструкторско бюро за кораби в Ленинград. Бил е десантник във Витебската дивизия. В един и същи аероклуб е скачал с Терешкова. Но не помня в кой град. Така, че аз нямам причини да се съмнявам в него. И наистина много дълго след нея нямаше друга жена в космоса.
  А какво ми казваше за Терешкова - не мога да го повторя. И модераторите са хора.

  Миша
 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Страхотна жена. Наистина заслужава уважение. Независимо от следващите успехи и неуспехи, тя е първата и ще се запише така в историята.

  E PLVRIBVS VNVM
 46. 46 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#37] от "Защотака?":

  Е сега 100-на ракети ! Сега серизно нито са ракети нито са били в изоставен склад във далечният изток! Седели са около 70 двигателя със затворен цикъл в Украйна от тях около 20 са били читави и са използвани от НАСА!

  Силата ще ти даде свобода!
 47. 47 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Тази жена заслужава уважение!

 48. 48 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Първата жена успяла да лети в Космоса и да се върне,както Гагарин сред мъжете.
  Затова светът винаги ще я знае и помни !
  Апропо,в нейният живот има още едно първо нещо създадено в света - космическо семейство.
  Под сурдинка,се говореше,че бракът и с Андриан Николаев е бил против волята и,но по партийна повеля.Може би затова се разделиха и сравнително бързо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK