"Фрийдъм хаус": Зависими медии влошават още повече демокрацията в България

"Фрийдъм хаус": Зависими медии влошават още повече демокрацията в България

© freedomhouse.orgПрез 2012 г. продължи да се влошава положението с независимостта на медиите в България. Засилва се концентрацията на собственост и водещи издатели се обвиняват взаимно в корупционни отношения с правителството, данъчни измами и други престъпления."


Това се посочва в частта за България на разпространения във вторник годишен доклад "Страни в преход 2013" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус". В нея е отчетено, че за миналата година в страната нищо не се е променило по 7 основни показателя, но влошаването на медийната среда тегли надолу цялостната оценка за състоянието на демокрацията.


Според индекс, в който 1 означава най-голям напредък, а 7 - най-голямо влошаване, за медиите е дадена оценка 4 (при 3.75 година по-рано). Крайната оценка за България е 3.18 (от 3.14 година по-рано). Така страната попада в категорията на полуразвити демокрации заедно с Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна гора и Македония. Всички останали нови членове на ЕС от Централна и Източна Европа са в най-високата категория на развити демокрации, макар Унгария да се плъзга надолу към отпадане във втората от петте категории.
Най-тежко е положението с демокрацията в групата "Напълно развити авторитарни режими", включваща Русия и още 6 бивши съветски републики - Таджикистан, Казахстан, Азербайджан, Беларус, Туркменистан и Узбекистан.


Движение на индекса за демократичност на България (2004-2013)

Движение на индекса за демократичност на България (2004-2013)


Специално за България се допълва, че икономическата криза е съсипала приходите на медиите, увеличила е зависимостта им от правителствени реклами и от политическата обвързаност на собствениците им. "Журналистите в България продължават да са изправени пред заплахи с насилие - често в отговор на разследвания, разкриващи мощни бизнес интереси или организирана престъпност."


България е заедно с Румъния, Полша и Таджикистан сред анализираните 29 страни, отбелязали спад в категорията "Независими медии".


Авторите отбелязват още: "България сформира през май ново правителство след като най-големите от 16 години насам протести предизвикаха предсрочни избори. Но слабата избирателна активност демонстрира разочарованието на гражданите от икономическите трудности и от цялата политическа класа. След многократно понижаване на показателите за независимост на правораздавателната система, независимост на медиите и демократичност на националното управление цялостният резултат за България се е понижил почти два пъти спрямо този на Румъния, откакто двете страни влязоха в ЕС през 2007 г."


Обзорът на данните за България през последните 10 години показва, че през 2011 г. е настъпило влошаване на качеството на изборния процес, което не е коригирано след това. Същото е положението с демократичността на националното управление, където влошаването е настъпило през 2010 г. При местните власти от 2006 г. насам "Фрийдъм хаус" не отчита абсолютно никаква промяна. Същата пълна стагнация цари в категория "Гражданско общество" - там от 2007 г. показателят не се е променил. При медиите единствено през 2006 г. е имало леко подобрение на индекса до 3.25 пункта, след което идват три фази на влошаване - през 2007, 2009 и 2013 г. Състоянието на борбата с корупцията е било малко по-добро през 2006-2008 г., след което през 2009 г. рязко се влошава и не следва никаква промяна до днес.


Как се съставя оценката


С изричната уговорка, че индексът не отразява изчерпателно състоянието на демокрацията в анализираните държави, авторите обясняват, че подходът им позволява на всички интересуващи се от инвестиране, работа или връзки с някоя от 29-те страни да имат поглед в сравнителен план за тенденциите през изминалите години.


Съставянето на оценката е на базата на мнението на учени, анализатори и специалисти, които по предложен от "Фрийдъм хаус" формат дават предварителната си позиция по всяка от категориите. Когато се предлага корекция, всеки от участващите трябва подробно да се аргументира.
Всеки предварителен доклад се изпраща за ревизия на няколко специалисти за съответния район, които коментират съответните промени и аргументите за това. Следва двудневно обсъждане на всички рейтинги от консултативния съвет учени към "Фрийдъм хаус".

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тонич
  Тонич
  Рейтинг: 558 Гневно

  Зависимата медия е ТВ7!!!!!!!

 2. 2 Профил на kortess
  kortess
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тонич":
  Само тя ли???

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поради нежеланието на нито една медия да се отскубне от финансовите зависимости демокрацията в БГ ще се влошава още. Нали така ... кого да питам ? Днес тук са ми изтрили, истината, че на протестите хората скандират "БАРЕКОВ, КУРВО!" Това ли е независима и демократична преса?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1283 Разстроено

  Те хората отдавна ги говорят тея неща, но това няма как да промени статуквото у нас. Просто на запад да си знаят за какво иде реч в България.

 5. 5 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 395 Неутрално

  прави са.
  но защо не са казали нищо за зависимостта на американските медии? ами телекомите и обвързването им със NSA?
  лесно се дава акъл на другите.

 6. 6 Профил на Huba_Buba
  Huba_Buba
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Бой по зависимите медии, няма друг вариант ! Така ще се научат най-накрая !!!  http://modernbg.wordpress.com/

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Картата не е правилна................

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на streetz
  streetz
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Доста иронично, че точно дневник.бг публикува такава статия. Странно "независими" станахте напоследък ...

 9. 9 Профил на Magnum
  Magnum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Зависимост е слаба дума тук, при положение, че половината от медиите са чиста собственост на "мощни бизнесмени" (истинските главни редактори).

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Независими медии няма. Има напълно зависими и по-малко зависими.

 11. 11 Профил на 3teXa
  3teXa
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Зависими медии има по цял свят. Берлускони държи 6 тв канала, няколко вестника и пр. Сигурен съм, че всяка власт се обслужва от техни си медии. По-големият проблем е в уважаемите зрители. Дай им една Къртица и са твои... Инак - кой те кара да гледаш?!

 12. 12 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#10:"Митридат"]Незавсими медии няма. Има напълно зависими и по-малко зависими. [/quote]

  +++

 13. 13 Профил на boshlaf
  boshlaf
  Рейтинг: 395 Весело

  все пак, "Флийдъм" или Фрийдъм? Редакцията от кого зависи ?

 14. 14 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БТВ, Нова....всичко що е частно е зависимо. Просто в другите държави гледат и да балансират. При нас Цветанка Ризова, когато говори за ГЕРБ и капе мед на сърцето. Същото е и за Кеворкян Бенатова и тн. После отиваме на другия полюс и виждаме ТВ7.
  Като може да се вземе под внимание, че до преди 6 месеца и ТВ 7 подкрепяше ГЕРБ!

 15. 15 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вижте независимата ТВ 7))). Гледайте след петата мин.:

  http://www.youtube.com/watch?v=XU0c-60KYVM

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Кифлитие от незнам какъв хаус ще ми говорят за зависими медии !?!
  Я да се огледат в САЩ, Франция, Италия, Германия как стои въпроса с "независимите" медии..... та те не смеят да пръднат без да кажат ДА, богаташите от естаблишмента!!!!
  Що не разровят за тоталното подслушване в САЩ, за 6-те милиони в пандиза, за километровата стена по Рио Гранде?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Ако назначението на Пеевски не бе достигнало крайната фаза на търпението ни, можеше и да минем в графата на Русия.....

 18. 18 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ок. фрийдъм хубаво казва, обаче аз не мога да разбера от кой е зависим Дневник,та се налага 60 процента от актуалното инфо да го научавам от Блиц напр.

 19. 19 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#14] от "nakazatelyat":

  Сбъркал си думичката: ключът не е в частно и държавно - в НРБ медиите бяха държавни и бяха много по-зависими дори и от ТВ7 (тия поне си ги знаем, че лъжат по най-тъпия начин )

 20. 20 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#16] от "boby1945":
  Ша тА спукат от минусЕ сЯ... мушнА амбрелата на нЕкой отзадзе, отвори я и теглиш...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дива селянка":
  За тебе е разбираемо...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  Кратък и много точен коментар!Масово медиите у нас обслужват олигархични и политически интереси с манипулация на хората у нас!

 23. 23 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Колев":

  искаш да кажеш,че Дневник не е мястото за пълноценно,всеобхватно и реално инфо в реално време.

 24. 24 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  ами много е просто ,след като не ми харесва какво приказват и анализират по една телевизия ,не я гледам ,като не ми харесват вестниците на др Делян Пеевски като напр Телеграф ,Монитор ,ами не ги купувам ,след като не съм съгласен с написаното в Дума напр ,ами никога не съм изхарчил нито лев ,за да я копувам ,много е просто ,всеки си прави сметката ,дори и този форум постоянно някой го манипулира и това е факт ,като не ми харесва ,просто няма да си давам мнението тук

 25. 25 Профил на piton4o
  piton4o
  Рейтинг: 395 Неутрално

  стига бе, на тия има ли още някой да им вързва..щатите подслушват по 3млрд разговора на ден тия ми говорят за свободи -
  ай сиктир - оправете себе си , после давайте акъл на другите

 26. 26 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Икономедия, припознавате ли се?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 27. 27 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тонич":

  Каква е тая тв-и и къде я гледате.

 28. 28 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  И не само зависимите, а всички медии . Ако има проблем защото има ли проблем само за него се пише и говори

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 29. 29 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Лоши медии за лошия материал. Нормалните хора не ги използват като източник на информация. Може в тоалетната. Печатните...

 30. 30 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "През 2012 г. продължи да се влошава положението с независимостта на медиите в България. Засилва се концентрацията на собственост и водещи издатели се обвиняват взаимно в корупционни отношения с правителството, данъчни измами и други престъпления."

  [quote#28:"moriarti"]правителсвото на ГЕРБ се оказа първото нормално и съзидателно правителство от Прехода.[/quote]

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 31. 31 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Отдавна е така...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 32. 32 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"Тонич"]Зависимата медия е ТВ7!!!!!!![/quote]

  Кога?
  Преди когато подкрепяше Борисов?
  Сега, когато не го подкрепя?

 33. 33 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Независими медии у нас няма!

  Too much цензура Баце.
 34. 34 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Засилва се концентрацията на собственост и водещи издатели се обвиняват взаимно в корупционни отношения с правителството, данъчни измами и други престъпления."

  Воде6тите издатели са Цветан Василев, от една страна, а от другата- Прокопиев

 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#14] от "nakazatelyat":

  В нашата страна ,обхваната от тотален комунизъм всичко е в ръцете на тези престъпници,от банките и медиите и журналистите до президента и портиера.Само декомунизация,лустрация,национализация и наказания по германски модел и опит ще възроди България.Всичко друго е опиум за народа и надежда всяка оставете.

 36. 36 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 659 Неутрално

  моля комунистите да не пишат в този форум, естествено, è няма в бг независими медии освен в-к Стършел, всичко друго е на олигасите. тоест БСП

  BG e мини империя на злото.
 37. 37 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#16] от "boby1945":що не отидеш в сибир, ами лапаш тук рубли, ще си плащаш 1000 г.

  BG e мини империя на злото.
 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Това е поредното изследване, което казва че вървим по неправилния път. Аз съм сигурен, че за местната герберска агитка за това състояние имат вина всички, а ББ е правил неистови усилия да промени вселената но предвид матряла е получил сериозна съпротива..
  Може да пробваме още веднъж, а пътят към Азия не е толкова далеч.

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Над 90% от собствеността на медиите и над 70% от общия брой на журналистите принадлежи на децата и внуците на АБпФК, включително техните слуги и клиентела, както и КДС/КГБшпионите - всичките вкупом руски агенти: т. нар. ЧервеноРуска агентура, господарите на ЗГБ (Задунайска губерния България)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 40. 40 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Даааа медиите в БГ са изцяло под опеката и диктата на американското посолство

 41. 41 Профил на 83sdi83ndf
  83sdi83ndf
  Рейтинг: 506 Любопитно
 42. 42 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Фрийдъм хаус": Зависими медии влошават още повече демокрацията в България...........................................................
  Някой може ли да ми посочи поне една независима медия в САЩ???Една единствена?
  Може би прогнозата за времето?

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 43. 43 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "kortess":

  А има ли по света независими медии?

 44. 44 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е кво по времето на Мутрата Борисов демокрацията се подобрила хммм .....

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 45. 45 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#42] от "VVP im b v G bru":

  Може ли някой да посочи един сенатор в САЩ, който да е бил обикновен чиновник. С какви пари осигуряват изборите в САЩ. сигурно от волни пожертвования сред негрите. Убедих се че хората мислят със задните си части. Искаха капитализъм-ето го. Такива са правилата. който има пари той определя правилата на играта. А бих запитал хората: защо не протестираха, когато в началото на 90-те СДС подкрепи регистрирането на ДПС? Как се създадоха олигарсите? С двете масови приватизации се раздадоха ей така без пари хиляди предприятия срещу депозитарни разписки, които и за задни цели не стават. кой направи тези приватизации? Сигурно знаете. Защо никой не излезе да протестира срещу ГЕРБ когато сменяше министри и "калинки" през ден? Знаете ли какво каза Димитър Манолов зам.шефа на "Подкрепа": Дянков е направи такива злини и то съзнателно за да фалира страната. Не го измислям аз, а Димитър Манолов.

 46. 46 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дива селянка":
  Да кажем, че предпочитам градските шафрантии пред селските уруспии в битността си на даскалици...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#20] от "dzwer":

  Що, да не би да не вярно това което съм написал?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#45] от "stoicho2":

  Тълпата като правило, не мисли, някой казват "мисли с гъза си", но то не е вярно въобще не мисли... играе си игрички, ден да мине, друг да дойде!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#37] от "pelagia":

  Нищо не съм забравил в Сибир, пък и тук ми е добре!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на beg08570935
  beg08570935
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Фрийдъм хаус ХАУХАУХАХУХАУХАХУХАУХАУХАХУАХУХ ще падна от стола! Най-зависимите бо*луци тръгнали да казват кой зависим и кой не!

 51. 51 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  "
  Когато се предлага корекция, всеки от участващите трябва подробно да се аргументира.
  Всеки предварителен доклад се изпраща за ревизия на няколко специалисти за съответния район, които коментират съответните промени и аргументите за това. Следва двудневно обсъждане на всички рейтинги от консултативния съвет учени към "Фрийдъм хаус"
  "
  Слаба работа. В България ние къде по-важни въпроси решаваме за 15 минути.

  California Über Alles
 52. 52 Профил на Валери Миланов
  Валери Миланов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#42] от "VVP im b v G bru":The Independent Media Center


 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  [quote#45:"stoicho2"]Може ли някой да посочи един сенатор в САЩ, който да е бил обикновен чиновник.[/quote]
  Да мога да ти посоча много сенатори и конгресмени които са обикновени хора. Особено в конгресите и сенатите на Щатите. Но ще започна със сената на Федералното правителство. И ще започна със сенатор номер 1 - говорителя на сената Хари Рийд. Нещо да имаш да кажеш? След като ми отговориш от какво потекло е и как си събира парите за предизборните къмпании ще продължа с останалите сенатори и след това ще почнем конгреса. ОК? Цялата информация за която те питам е на интернета и е 100% достъпна и не е тайна и не е от "една жена каза" Хайде действай че нещо взехте да ми писвате комунистите с вашите елементарни компромати.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  [quote#25:"piton4o"].щатите подслушват по 3млрд разговора на ден тия ми говорят за свободи -
  ай сиктир - оправете себе си , после давайте акъл на другите[/quote]
  Първо - събират се "3 милиарда" мета данни, което не е подслушване.
  Второ - какво общо имат медиите със специалните служби? Ти дете ли си?
  Трето - свободата на речта (и публикациите) е защитена от Конституцията вече 250 години. Как е при тебе?
  Четвърто - в САЩ има ясни закони за медиите. Няма нито една медия която да не се знае на кой е собственост. И също има много строги закони кой, колко % може да владее така че нито едно кътче на страната да не бъде под медиен контрол по-голям от 50%. Като минимум трябва да има поне 2 медии на двама различни собственици. Дори и най-малкото село.
  хайде ние в БЪлгария първо да стигнем до това ниво и ако може в следващите 80, 100 години, пък после да критикуваме. Или ти май си човек на свинята Пеевски и на свинята Майка.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Така си е.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 56. 56 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1464 Разстроено

  [quote#11:"3teXa"] Берлускони държи 6 тв канала, няколко вестника и пр. Сигурен съм, че всяка власт се обслужва от техни си медии.[/quote]

  Да, но има които не са на Берлускони и можеш да гледаш или четеш тях. Има достатъчно политически предавания които не обслужват никоя политическа сила. Просто имаш избор, а в България такъв няма.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 57. 57 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#16] от "boby1945":

  Ето ти едно журналистическо предаване, всеки четвъртък и е напълно независимо, а има и други подобни. http://www.serviziopubblico.it/

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 58. 58 Профил на danchovasev
  danchovasev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление и медиите на Икономедия са зависими и опитват да манипулират общественото мнение чрез елементарни внушения. А са най-шумни като стане въпрос да се реве срещу зависимостта на медиите.
  Има ли изобщо нормална медия в България?

 59. 59 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 450 Любопитно

  .....хаус, къде по света има независими медии, независимо от обществения им строй?....дайте пример, да не Ви дам Аз!
  ....знаете ли Бонапарт, какво е казал за майка си?...четете!
  ....а, знаете ли какво е казал Пако Рабан?...четете!
  ....а, дяволите създаващи ХАУС що е ТО?...
  ?

 60. 60 Профил на Благородник
  Благородник
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И Дикофф даже закупиха
  Тия дето му гръмнаха колата го купиха

 61. 61 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В Америка медиите са зависими, но не ги е срам да казват от кого.

 62. 62 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  "Демокрация"??? Каква демокрация/ полуразвита,според изследването/...това в Абсурдистан е бутафория...

 63. 63 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Съставянето на оценката е на базата на мнението на учени, анализатори и специалисти, които по предложен от "Фрийдъм хаус"формат дават предварителната си позиция по всяка от категориите."

  Живо ме интересува кои са тези учени, анализатори и специалисти? Андрей Райчев? Евгений Дайнов? Татяна Буруджиева? Не иронизирам, сериозно искам да знам наши ли са лицата, чужди ли са. За да преценя дали да вярвам на това изследване докрай.
  Сори, ние в България особено напоследък, гледаме нон-стоп римейка "Виж кой говори" преди да чуеш какво ти казва.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 64. 64 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#24] от "tur671":
  Ами като не ти харесва истината изкривяваш ли я ? Задоволяваш ли си онанизма си със четене на лъжи които ти харесват? Коментирате ли на сбирките на реститутите колко е велик Костов?! А сега осъзнаваш ли колко си ТЪП?!

  Силата ще ти даде свобода!
 65. 65 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Вероятно всички са зависими, но най-нагло се вижда при медиите на Пеевски. Бареков е едно голямо ЛАЙНО.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 66. 66 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ТУКА НЕ ОПИРА ВЪПРОСА САМО ДО МЕДИИТЕ,ШОПАРА НАПРАВО СИ ЗАТВОРИ КРЪГА!!!БАНКИ ТЕЛЕВИЗИИ ВЕСТНИЦИ САЙТОВЕ КАБЕЛАРКИ МУЛТИПЛЕКСИ И ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА,НАЙ ГОЛЕМИЯТ ТЕЛЕКОМ В ДЪРЖАВАТА!!!ЧУХ ЧЕ И НАСОЧИЛ ГРАБЛИВИТЕ СИ НОКТИ КЪМ ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ НИ ИНТЕРНЕТРАЗПРОСТРАНИТЕЛИ,тврат

 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В България всичко е зависимо! Всичко!

  goblenka
 68. 68 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Не е точно по темата, но е за вредата от ДПС:
  Проблемът в ДПС е, че електоратът му е етно-религиозен. Иска турски и ислям, друго не го интересува в държавата. Доказва го БЕЗКРИТИЧНОТО му отношение към Доган и ръководството на ДПС. Това дава възможност Доган да продава интересите на българския народ на чужди държави, на българската посткомунистическа мафия на ДС и на държавните олигарси. Ето затова не искаме кадрите на ДПС в управлението, с български или турски имена е без значение. За да се справим с проблема трябва да се промени конституцията, като се дефинира ясно що е това етническа партия.

 69. 69 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Весело

  зависими, но пък и силно некомпетентни за сметка на това!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 70. 70 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#1:"Тонич"]Зависимата медия е ТВ7!!!!!!! [/quote]

  А ББТ, БТВ, България ОнЕър? Ами вестниците къде ги забравяш? Рекламните агенции?

  По-лесно би било да изброим кои не са зависими.

 71. 71 Профил на piton4o
  piton4o
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "Pontif":

  защо се събират
  нали има свобода на общуването
  и какво от това ,че знам кой е собственика- правителството и неговите агенции подслушват
  а ти знаеш ли кой е собственика на правителството и какви са неговите цели
  това за свинята и прасето ще го пропусна - прекалено е елементарно

 72. 72 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Само във втори ред от таблицата ми е надеждата...

 73. 73 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#71] от "piton4o":

  Събирането на мета данни по никакъв начин не ограничава комуникациите.
  Знанието кой е собственика на медиите е много важно. Например НБС беше собственост на Дженерал Електрик. Това е корпорация която се занимава с много неща. Всеки път когато има новини за ядрени централи или реактивни двигатели или нещо друго с което и Дженерал Електрик се занимава водещия винаги казва че НБС е собственост на ДжЕ която има интереси в това за което се коментира. По същия начин когато някой експерт коментира пазара или организация или нещо друго винаги казва "за пълна прозрачност аз обявявам че притежавам акции от тази и тази компания" Това ти дава възможност сам да си прецениш дали да му вярваш или не. И това е регулирано от закона. Някога да си чул Борисов или Станишев като говорят за икономиката да казват колко и какъв дял имат и в коя банка или организация? Или тебе това не те интересува. Или може би си мислиш че няма значение?
  Не се чуствай длъжен да ми отговаряш. Отговорите ги знам. Ние живеем на различни планети и абсолютно не се и надявам да ме разбереш. Бори се както си знаеш и с твоите разбирания.

  California Über Alles
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#57] от "AModoMio":

  Сигурно има по малко зависими медии, но те не правят времето в политиката...
  При капитализЪма, в който живеем, "Парица, Царица" (Алеко)...
  Така че овладяването на медиите от политическите сили, които имат сериозни намерения да управляват Държавата1 е първа необходимост в политиката....
  ФД в 1992 и Лостов в 1999-2001 година ги свалиха от власт медиите, защото не знаеха, а и сега не знаят вероятно основното правило "нахрани журналиста" (Надка гаражната 1998)

  Не ние четем нашата си преса, а ние владеем четената от обществотои влиятелна преса......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Явно си се объркал, че арогантен и прав са едно и също нещо. "Кифлите от не знам си какъв хаус"??? Успешно се превъплъти в ролята на съветския работник, който в отчаян опит да защити соца, възкликнал срещу американските наблюдатели "Ами вие защо си биете негрите"...Можеш да си представиш на колко години растояние е мисленето ти...макар че нещо ми подсказва, че щом си заел такава позиция, вероятно няма да можеш да си представиш нищо подобно...Хубаваото е, че от хора като теб не зависи нищо в света. Лошото е, че сте ни сънародници и ни дърпате назад, поддържайки малоумния мит, че всички са еднакво лоши.

 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#75:"northatlantic"]Ами вие защо си биете негрите"...[/quote]
  Ами, да, те САЩ, наистина бият негрите, имат сегрегация (разходи се по Бронск), подслушват де що има информация, надничат под завивките на хората като Цвъ.Цвъ. държат по лагери и затвори, къде със съд, къде безтамън 3 пъти повече хора от колкото Сталин в 1942, "изнасят" война когато и където могат, за 67 години 65 войни и сега почват 66....
  Така че по принцип си прав бият негрите ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#75:"northatlantic"]Можеш да си представиш на колко години растояние е мисленето ти..[/quote]
  Мисленето ми се базира на съобщенията от пресата, телевизиите, историческите материали и практиката...
  За тоталното следене на хората в САЩ научих от един "работник" на разузнаването, наричан Сноудън преди седмица, ...
  Какво мисли политическия елит на САЩ за седерастията в българия, разни Лостов, ФД, Деди и прочая смрад, научих преди две години от докладите на американските посланници, като Пол Солански, у нас публикувани в Уики лийкс.....

  Такаче мисленето ми се основав на факти, не на мантри.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK