Сноудън пристигна в Москва, сенатор от САЩ подозира Путин в съучастие

Полетът от Хонконг пристигна в късния следобед в руската столица.

© Reuters

Полетът от Хонконг пристигна в късния следобед в руската столица.Самолетът, с който се предполага, че пътува бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън, пристигна от Хонконг в Москва, но той най-вероятно няма да остане в Русия.


По неофициални данни на държавния канал RT на VIP зоната на летището той е бил посрещнат от автомобили на еквадорското посолство и прегледан от лекар. Еквадор приютява от месеци насам в посолството си в Лондон съоснователят на Wikileaks Джулиан Асандж.


Информацията дали Сноудън е бил на борда засега са противоречиви, като някои пътници твърдят, че са го видели, докато повечето не го разпознават на показаните им от репортерите снимки. Два часа след кацането на самолета на "Аерофлот" той не се появи в зоната за пристигащи.
Американецът, който разкри секретните схеми на Агенцията за национална сигурност и нейни партньори за мащабно следене на интернет и подслушване на мобилните комуникации, напусна Хонконг в неделя сутринта на борда на самолет на "Аерофлот". Според организацията Wikileaks с него са дипломати и адвокати, които да му помогнат да достигне до "демократична страна", която няма споразумение със САЩ за екстрадиране. Освен това от Wikileaks твърдят, че са участвали в подготовката на пътуването му.


Руски източници, цитирани от агенциите ИТАР-ТАСС и "Интерфакс", казват, че Сноудън има билет за полет Москва-Хавана в понеделник, след което ще продължи към столицата на Венецуела. Руските правоохранителни органи няма как да го задържат, защото той няма да пресича руската граница, а ще остане няколко часа в транзитната зона на летище "Шереметиево", обяснява източник на "Интерфакс". "По предварителни данни Едуард Сноудън няма руска виза и по-скоро без да минава през граничен контрол ще изчака връзката си за Хавана в понеделник около обяд."


Автомобили на еквадорското посолство чакаха в дипломатическата зона на летище "Шереметиево".

© Reuters

Автомобили на еквадорското посолство чакаха в дипломатическата зона на летище "Шереметиево".


Освен това изглежда няма и основание за задържането му, тъй като поне в публичната част от базите на "Интерпол" името му не е обявено за издирване и арест. Ако САЩ са поискали това да стане, то са използвани само вътрешни канали за обмяна на информация и при пресичане на руската граница руснаците са длъжни да го задържат.


Сенаторът демократ Чарлз Шумър обвини руския президент Владимир Путин, че е знаел за преминаването на Сноудън през Москва и лично го е одобрил. Това може да има "сериозни последици" за руско-американските отношения, добави сенаторът. "Путин винаги е искал да бръкне в окото на САЩ - било заради Сирия, Иран или сега покрай тази история със Сноудън. "Остава да се види и колко влияние има Пекин над Хонконг. Както знаете те координират външната си политика и имам усещането ,че и ръката на Пекин е намесена тук", допълни той пред Си Ен Ен.


"Това, което ме вбесява е, че като позволява пристигането му на руска територия и отпътуването му в друга посока Путин подпомага и улеснява бягството на Сноудън", каза Шумър, който е смятан за трети по влияние в лагера на демократите сенатори.


Журналисти питаха със снимката на Сноудън пасажерите от полета дали са го видели на борда.

© Reuters

Журналисти питаха със снимката на Сноудън пасажерите от полета дали са го видели на борда.


Руският специалист по въпросите на сигурността Андрей Солдатов, който ръководи сайта Agentura.ru, коментира, че цялата схема с полета на "Аерофлот" показва, че може би Русия е малко повече въвлечена в историята, отколкото се вижда.


Според него англоезичният руски държавен телевизионен канал RT, който поддържа много близки връзки с Джулиан Асандж, вероятно е използвал представителствата си в чужбина, за да се свърже със Сноудън. "Има съобщения, че Сара Харисан - асистентка на Асандж, пътува във същия самолет с американеца. Участието на RT има логика, защото те тясно си сътрудничат с Асандж, той прави специална програма за тях от миналата година. Участието на WikiLeaks, мисля, не се нуждае от обяснение. Те искат да се изтъкват като ключов център за всички разкрития, които Сноудън направи."


Солдатов смята, че руската помощ е логична не само заради това да се противостои на САЩ.


"Русия и Китай участват в една засега неуспешна борба за промяна на правилата в интернет - да бъде иззет контролът от базираната в САЩ корпорация ICANN и прехвърлен на една по-широка структура, чиято централа е в друга държава. В този смисъл руснаците и китайците се представят за големи защитници на свободата в интернет. Затова руските власти виждат в Сноудън възможност да се представят като нов център, даващ убежище на всички, разкрили американското доминиране на кибернетичното пространство. Това е удар за тях."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK