Германски учени виждат възможност за "по-зелен" фракинг

Германски учени виждат възможност за "по-зелен" фракинг

© ReutersГермански геолози започват кампания за популяризиране на хидравличното разбиване на скали, известно като фракинг, в Германия, съобщи Reuters. По думите им има възможност шистовата индустрия да стане по-екологична.


Макар и германските потребители да не са доволни от високите сметки за енергия, обществото не се доверява на фракинга и канцлерът Ангела Меркел е отложила приемането на закон за технологията до парламентарните избори през септември.


Геолози от три водещи институции обаче заявиха на конференция вчера, че ще започнат програма за проучване на шистовия потенциал на държавата.
"Ако може да стигнем до някакъв вид "по-зелен" фракинг, това ще бъде нещо много добро за износ", казва Михаел Кошньовски, ръководител на отдела за подземни води във Федералния институт за геонауки (BGR).


"Ще започнем нещо, което скоро ще стане известно като декларацията от Хановер. До няколко седмици ще разкажем как искаме да помогнем в изследването на шистовия фракинг", допълва Ханс-Йоаким Кюмпел, президент на BGR.


Според института Германия може да извлече 1.3 милиарда кубически метра газ от шистовите скали, което е 100 пъти повече от сегашното намаляващо производство на газ.


Индустрията е готова да направи опити за намаляването на използваната вода при фракинга, както и за използване на биологични алтернативи на химикалите, които се изпомпват при голямо налягане на хиляди метри под земята в процеса.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на CARROT
  CARROT
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Зелен Фракинг ми звучи като Червен Боклук

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#1:"CARROT"]Зелен Фракинг ми звучи като Червен Боклук[/quote]Или водата за хидравличното разбиване става зелена на цвят от десетките химикали в нея.

 3. 3 Профил на demiurge
  demiurge
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "CARROT":

  Т.е. искаш да кажеш, нещо напълно реално?

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1033 Весело

  "Ако може да стигнем до някакъв вид "по-зелен" фракинг, това ще бъде нещо много добро за износ"

  Не искам НИКАКЪВ фракинг, защото дори и чиста вода да използват тя ще се замърси опасно от естествените радиоактивни материали под земята и разтворимите соли в скалите!

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#3:"demiurge"]Т.е. искаш да кажеш, нещо напълно реално?[/quote]Не!

  Предполагам иска да каже, че е също толкова лъжовно, нагло и пълно с катарзис!

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  Добре е че си по-информиран от германските учени. Прати писмо на професорите по геология да им обясниш там за радиоактивните пластове, те тия неща не ги разбират.

 7. 7 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Радиоактивните отпадъци от шистовите разработки

  В тази връзка ще цитирам само един, достатъчно скандален скорошен случай, когато камион на компанията MAX Environmental Technologies, разработваща шистовите находища Марселъс, не можа да предаде превозваните от него отпадъчни материали от сондажите, тъй като се оказа, че те са силно радиоактивни и съдържат десетократно повече от допустимото количество радий-226. В резултат, на компанията се наложи да иска специално разрешение от правителството на САЩ за депонирането на тези силно радиоактивни отпадъци.

  Въпросните отпадъци от шистовото находище Марселъс са излъчвали 96 микрорема на час (1 рем е дозата на погълнато лъчение, предизвикващо същото биологично действие, което се предизвиква от рентгенови или гама-лъчи с доза 1 рентген - б.р.), при положение, че обикновените американски площадки за обработка на промишлените отпадъци, не могат да приемат материали, излъчващи над 10 микрорема на час. Стандартите на Агенцията за защита на околната среда на САЩ (ЕРА) за замърсяване на въздуха допускат до 10 000 микрорема (10 милирема) годишно. Простите сметки показват, че нивото на радиоактивност на отпадъците от шистовите находища, разработвани по метода на хидравличното разбиване, надхвърля цели 84 пъти стандарта, установен от ЕРА. Според говорителя на местните власти Том Корнъл: "не можем да допуснем складирането на подобни радиоактивни отпадъци в депо, разположено на наша територия".

  Както е известно, радий-226 не е само природен радиоактивен материал, който се получава в резултат от разпадането на уран-238. Той отдавна е признат за един от замърсяващите околната среда компоненти, използвани при хидравличното разбиване на пластовете в хода на усвояването на шистовите находища. Попадайки в човешкия организъм, радият се натрупва в костната тъкан, стимулирайки появата и развитието на лимфома, рак на костите, лейкемия и апластична анемия. Освен това, радият силно влошава качеството на питейната вода. Сместта, която се връща на повърхността след осъществяването на хидравличното разбиване на пласта, съдържа до 16 000 пикокюри радий-226 на всеки литър от разбиващата течност. При това, официалният лимит за индустриалните предприятия в САЩ е 60 пикокюри на литър, а за питейната вода - само 5 пикокюри на литър (по стандартите на ЕРА).

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 8. 8 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Днеска имаше статия че катар имат залежи от 33 трлн куб.м. газ, а производството на газ за 2012 е 157 млрд куб.м. Демек немците се борят да изкарат 1.3 млрд кубика от цялата работа, което звучи като 1% от катарския добив, на година. Освен ако цифтите на катар нещо не са наред, това не звучи да е особено много.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#6:"Skydiver"]Прати писмо на професорите по геология да им обясниш там за радиоактивните пластове, те тия неща не ги разбират. [/quote]Ще ви дам две препратки. Първо към изследване на "U.S. Geological Survey" и второ към една статия в "Scientific American", защото очевидно не сте информиран.

  USGS Study of Marcellus Shale Wastewater Radioactivity Levels
  http://www.slideshare.net/MarcellusDN/usgs-study-of-marcellus-shale-wastewater-radioactivity-levels

  How Can We Cope with the Dirty Water from Fracking?
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-can-we-cope-with-the-dirty-water-from-fracking-for-natural-gas-and-oil

  Цитирам един пасаж:
  "Разнообразие на водите
  В добавка към предизвикателството за пречистване обема на водата, произведена от всеки сондаж за нефт и газ често е различна, с различни нива на киселинност, соленост или видове замърсители, независимо дали са разтворени въглеводороди или тежки метали излужени от околните скали. Традиционните пречиствателни станции, предназначени да се справят с канализация или дъждовния воден отток, не могат да се справят с тези видове и нива на замърсители."

  "A diversity of waters
  To add to the challenge of sheer volume, the water produced by each oil and gas well is often different—with varying levels of acidity, saltiness or types of contaminants, whether dissolved hydrocarbons or heavy metals leached from the surrounding rock. Traditional wastewater treatment plants, designed to deal with sewage or storm water runoff, cannot cope with these kinds and levels of contaminants."

 10. 10 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Черногледи песимисти

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11 Профил на nellygenova
  nellygenova
  Рейтинг: 395 Гневно

  България, страна като една човешка длан, не е САЩ, с техните необозрими, огромни ненаселени територии, фракингът върху които не застрашава хората и природата. А в България, където селищата са толково нагъсто, а природа все по-малко остава.
  Затова "НЕ" но ФРАКИНГА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK