Млад хакер от Мавритания се бори в името на исляма по цял свят

Логото на AnonGhost

© facebook.com

Логото на AnonGhostВ Нуакшот, прашен град между Атлантическия океан и западния край на Сахара, млад фен на хип-хопа координира група хакери, които нападат интернет страници по цял свят в името на исляма.


Пускайки компютъра си всяка сутрин, той влиза във Facebook, и поздравява на английски с "good morning all". След това започва да публикува какви страници е успял да свали през последното денонощие.


Хакерът нарича себе си Marutania Attacker (нападателят от Мавритания – бел.ред.) по името на африканската република, където твърди, че живее. Останалите хакери в групата му идват от Северна Африка, Югоизточна Азия и Запада.
На фона на битката на джихадистите с правителствата от Южен Алжир до Северна Нигерия, Mauritania Attacker твърди, че групата му AnonGhost се бие в името на исляма използвайки мирни средства.


"Ние не сме екстремисти", казва той по Facebook пред агенция Reuters. "AnonGhost са хакери с кауза. Ние защитаваме честта на мюсюлманите."


В няколко разговора с репортер на агенцията 23-годишния хакер говори за любовта си към хаус музиката и хип-хоп, и за целите на групата му, сред които попадат малки фирми от САЩ и Великобритания, както и петролната индустрия.


Той е представител на ново поколение вдъхновени от Запада ислямисти, които подкрепят религиозния консерватизъм и традиционните ценности, и се противопоставят на подкрепящите ционизма и западната хегемония.


През април AnonGhost започва кибератака под името OpIsrael, която спира достъпа до няколко правителствени страници в Израел. "AnonGhost се смята за една от най-активните групи "хактивисти" през първите три месеца на 2013 г.", казва Пиерлуиджи Паганини, анализатор и редактор в списанието Cyber Defense.


Бедната пустинната страна Мавритания е странно място за базата на хакерите. Там живеят едва 3.5 милиона души на територия колкото Франция и Германия взети заедно. Само 3 на сто от населението има интернет достъп. Голяма част от хората живеят в столицата Нуакшот, която само за 40 години пораства от 10 хиляди до 1 милион души. В предградията, които се сътоят предимно от колиби, могат да бъдат видяни пустинни номади, които идват да напоят камилите си.


Mauritania Attacker твърди, че извършва дейностите си поравно в интернет кафенета и вкъщи, като задължително спира по пет път на ден за молитва. Той е добре образован, говори френски, английски, и други езици, и редовно обновява профила си в социалните мрежи с най-новите постижения. Той не споделя как изкарва прехраната си.


"Днес ислямът разделя и е покварен", казва той. "Изоставили сме Корана." Целта на младия хакер е да подкрепи "истинския ислям", като напада сървъри на държави, които според него са враждебни към шариата. "Няма ислям без шариат", казва Mauritania Attacker.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK