Руските спътници в избухналата ракета не са застраховани

Три такива сателита "Глонасс-М" бяха унищожени при неуспешното им изстрелване във вторник.

© Ilya Naymushin, Reuters

Три такива сателита "Глонасс-М" бяха унищожени при неуспешното им изстрелване във вторник.Нито един от трите спътника "Глонасс-М", унищожени при неуспешното изстрелване на ракетата носител във вторник, не е бил застрахован. Причината е, че агенцията "Роскосмос" е предвидила средства за това единствено за уникални апарати, а тези били серийно производство, съобщи московският в."Ведомости". Сателитите се оценяват на общо 200 милиона долара.


Ракетата носител "Протон-М" се разпадна секунди след старта от космодрума "Байконур" в Казахстан. С нея трябваше да бъдат изведени поредните спътници от руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС.  От тази система е бил застрахован единствено пробният екземпляр от 2011 г. на спътник "Глонасс-К", който трябва да замени "Глонасс-М". 


От "Роскосмос" решили да застраховат само апарати като "Фобос-грунт", който през 2011 г. падна в океана, след като агенцията не успя да го изведе на орбита за полет към спътник на Марс.
През същата 2011 г. бяха изгубени три спътника "Глонасс-М" заради неуспешен старт. След това е започнало обсъждане да се застраховат спътници, но законопроектът за застраховане на подобни рискове дори не е напуснал правния отдел на "Росскосмос". 


Представител на застрахователна агенция споделя пред "Ведомости" изненадата си, че се застраховат научни сателити с непонятна икономическа ефективност, но не такива от серийно производство, които са част от ясно разписани проекти, способни да носят доходи.


През 2011 г. например, са били застраховани стартовете на метеорологични спътници, на такива за постоянно наблюдение на планетата и на апарата "Стерх" от аварийно-спасителната система "Коспас-Сарсат".


Изданието изчислява, че застраховането на трите унищожени спътника би струвало около 10% от цялата мисия, но това са една трета от всички средства за застраховки на "Россокосмос", одобрени от парламента за 2012 г. Данни за 2013 г. още няма.Другите разходи около старта, включително техниката на площадката, са били застраховани. Тепърва ще се изчисляват екологичните щети от падането на пълната с гориво "Протон-М" на космодрума, който се намира в Казахстан.


Причините за неуспеха ще бъдат установени най-рано след няколко седмици и вероятно са свързани със системата за управление или с дефекти в двигателите на първата степен. Премиерът Дмитрий Медведев нареди на заместника си Дмитрий Рогозин списък с виновните, които да бъдат уволнени.


Русия има резервни варианти да продължи да изпълнява договорите си по извеждане на спътници и дори ракетите "Протон" да бъдат спрени от полети за 6 месеца или повече, за целта ще се използват носители "Союз".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK