Камери ще следят трафика на ГКПП Капъкуле

Границата при Капитан Андреево - Капъкуле

© Ройтерс

Границата при Капитан Андреево - КапъкулеДвижението на пътникопотока на най-големия граничен контролно-пропускателен пункт на Турция Капъкуле ще се наблюдава на живо с камери. Камерите са инсталирани на четири места - на входа и изходите на пункта и на митническата територия. Камерите ще актуализират на всеки 5 секунди състоянието на трафика, а пътниците чрез интернет или мобилни телефони ще имат възможност да виждат какво е натоварването на пункта и да се насочват и към другите ГКПП.


Това заяви директорът на областната дирекция за митници и търговия "Тракия" Мюслюм Ялчън, цитиран от БТА.


Камерната система ще спомогне за облекчаване на трафика на Капъкуле, който през летните месеци е силно натоварен, допълни турският митнически директор. Според натоварването, пътниците ще може своевременно да се прехвърлят към другите ГКПП - на българо-турската граница Хамзабейли или Дерекьой, а също Ипсала или Пазаркуле на турско-гръцката граница.
Според турските власти причината за задръстването на ГКПП Капъкуле е, че в един момент на границата се натрупват много коли, тъй като пътуват на групи. Освен това повечето от тях предпочитат да влизат през Капъкуле, докато на другите пунктове почти няма коли.


През миналата година на Капъкуле започна прилагането на т.нар. червена линия. Колите, чиито документи не са в изправност, се изпращат на червената линия, за да не задръстват излишно потока на пероните и бързо да преминават колите, които са с редовни документи. Тази система ще се прилага и през тази година.


Междувременно започнаха масовите пътувания на турските граждани от европейските държави за ваканцията в Турция. Една голяма част от маршрута преминава през България. Засега няма натоварване на ГКПП, но от понеделник се очакват натоварвания.


Турските власти предупредиха, че в България е задължително да се кара на фарове. Освен това властите предупреждават турските граждани, че в България се заплаща пътна такса и на неплатилите може да бъде наложена глоба.


Според турските власти реконструкцията на Капитан Андреево ще улесни значително турските пътници, най-вече при излизане в чужбина.


"Българските власти ни уведомиха, че ще разширят пероните на Капитан Андреево и територията на митническия плац. Смятаме, че това ще сведе до минимум оплакванията, които сме имали в миналото", заяви Мюслюм Ялчън.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK