Великото преселение на китайския народ към градовете

Чунцин - един от най-големите градове в Китай

© Associated Press

Чунцин - един от най-големите градове в КитайКитайското правителство е твърдо решено да изпълни плана, според който 250 милиона жители на села трябва да бъдат преселени в новопостроени градове през следващите дванайсетина години. Стратегията обещава да преобразува страната и може да доведе до нова вълна на растеж, но и да причини проблеми за няколко поколения напред.


Правителството заменя малките селски къщи с високи сгради, асфалтира цели парцели земеделски земи и преобръща живота на селското население. Мащабът на промяната е толкова голям, че броят на чисто новите "градски" жители на Китай наближава общия брой на градското население на САЩ – страна, вече пълна с мегаполиси.


Този ход несъмнено ще промени облика на Китай, където в продължение на десетилетия комунистическата партия настояваше повечето жители на селата, дори и тези, работещи в градовете, да остават обвързани със своите малки парцели земя, за да гарантират политическата и икономическата стабилност на страната. Сега партията е преразгледала приоритетите си, най-вече за да намери нов източник на растеж за забавящата се китайска икономика, която зависи все повече и повече от консуматорската класа градски жители.
Промяната се случва толкова бързо и потенциалните разходи са толкова високи, че някои се опасяват, че селските райони на Китай отново се превръщат в място на радикално социално инженерство. През последните десетилетия комунистическата партия на няколко пъти смени мнението си относно правата на селяните да използват земята: през 1950 г. даде на фермерите малки парцели земя, които по-късно колективизира само за да ги възстанови в началото на ерата на реформи, а сега се опитва тотално да заличи малките собственици на земя.


Великото преселение на китайския народ към градовете

© Associated Press


"Това е един нов свят за нас в града", споделя Тиан Уей, 43, бивш фермер от северната провинция Хъбей, който сега работи като нощен пазач на фабрика. "През целия си живот съм работил с ръцете си на полето; имам ли нужното образование, за да съм на нивото на хората от града?"


Китай отдавна е дом на някои от най-малките селца в света, както и на най-населените и замърсени градове. Крайната цел на правителството е до 2025 г. да интегрира напълно 70% от населението на страната, което се равнява на около 900 милиона души, в градския живот. В момента само половината от това число живеят в града.


Строителната лудост е на показ в райони като Лиаочън, което от фермерска местност в момента се превръща в градска зона с 20-етажни жилищни сгради, в които бившите фермери започват новия си живот като жители на града. Много от тях са зашеметени от новите си придобивки – те са получили апартаментите си безплатно, както и десетки хиляди долари за земята си.


Вълната на преселение от селата в градовете е в пълен ход. Почти всяка китайска област има мащабни планове и програми да премести фермерите в жилищни кули, като след това даде земите им на корпорации или общини. Полагат се усилия градският живот да бъде направен по-привлекателен, но истината е, че земеделските производители, попаднали в тези програми, обикновено нямат друг избор, освен да напуснат земите си.


Фермерите, попаднали в програмите по новата стратегия, нямат друг избор, освен да напуснат земите си

© Associated Press

Фермерите, попаднали в програмите по новата стратегия, нямат друг избор, освен да напуснат земите си


Основната мотивация за тласъка към урбанизация е промяната на китайската икономическа структура, така че растежът да е основан на вътрешното търсене на продукти, вместо да се разчита толкова много на износа. На теория, нови градове означава нови възможности за строителните фирми, обществения транспорт, специални сектори, както и излизане от цикъла, в който земеделските производители консумират само това, което произвеждат. "Ако половината от населението на Китай започне да консумира, растежът е неизбежен", казва Ли Киангян, заместник-председател на Института за световна икономика и политика, пред New York Times. "В момента те живеят в селата, където не консумират."


Новият китайски премиер Ли Къцян обяви още при стъпването си в длъжност през март, че урбанизацията ще е един от най-важните му приоритети. Той обаче предупреди, че тя ще изисква редица съпътстващи я законодателни промени "за преодоляване на различните проблеми в процеса на урбанизация". Сред тях са хроничната безработица в градовете и споровете относно земите, които водят до хиляди протести всяка година. В някои случаи хората дори се самозапалват поради нежеланието си да се местят.


Урбанизацията може да струва скъпо и вместо да доведе до растеж, може да причини трайно обедняване в големите китайски градове и да унищожи селската култура. Често земеделските производители не са склонни да напуснат селата заради липсата на работни места в новите градове. Работата във фабриките е една възможност, но повечето работни места са далеч от новопостроените градове. А дори ако успеят да си намерят работа в заводите, повечето фермери я губят, когато навършат 45 или 50 години. И когато на тази възраст се върнат у дома, те нямат земя, нямат ферма и нямат доходи. Повечето от тях са все още изключени и от националните пенсионни планове, което оказва натиск върху роднините им да се грижат за тях.


Новият план за урбанизацията се стреми да реши този проблем, като даде на фермерите постоянен приход от земята, която са загубили. На юг от Ченду например земеделските производители, които са дали земите си на експериментална ферма за ягоди, управлявана от местна компания, казват, че получават годишно обезщетение, равняващо се на цената на 900 килограма зърно плюс възможността да печелят около 8 долара на ден, ако работят по новите насаждения.


Постер, показващ проект за преустройство на квартал в Пекин

© Associated Press

Постер, показващ проект за преустройство на квартал в Пекин


Финансирането на инвестицията, нужна за стартирането на такъв проект, е централен въпрос, по който все още се спори. Според китайски икономисти не е нужно разходът да бъде поет изцяло от правителството, защото когато фермерите започнат работа в града, те ще трябва да плащат данъци и така ще допринасят за програмите за социално подпомагане.


Дори и с тези приходи правителството все още ще се нуждае от сериозни средства, за да осъществи стратегията си. В момента местните власти имат ограничени приходи и разчитат най-вече на продажбите на земя, за да покриват разходите си – практика, неустойчива в дългосрочен план. Банките не са склонни да отпускат пари за големи инфраструктурни проекти, казва Сян Сонзу, главният икономист на Земеделската банка на Китай.


Така повечето разходи се поемат от местните власти, които са без собствени източници на приходи и това ги прави по-малко склонни да позволят на новопристигналите жители да посещават местните училища или да се възползват от програмите за здравеопазване. Това се вижда от разликата между официалното ниво на урбанизация, което е 53%, и жителите, които имат разрешително за градско пребиваване, които са около 35%. Това е документът, който позволява на дадено лице да се регистрира в местните училища или медицински програми.


Идеята е новият план да разреши този проблем, като гарантира частична финансова подкрепа от правителството, но точните формули за успех все още са неясни.


"Бъдещето на Китай е в урбанизацията, но населението в селските райони все още не се ползва от предимствата на икономическото развитие", казва Ли Шугуан, професор в Китайския университет по политически науки и право. "Населението в селата заслужава същите права и облаги, от които се ползват хората в града."

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Китай ще стане "световен лидер" ама някой друг път. Имат мноооого проблеми за решаване преди това. Най- вече демографски.

 2. 2 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Да вземат пример от България... Това преселение у нас започна преди няколко години и уви, няма никаква тенденция да свърши скоро.

  Приказка без край
 3. 3 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Китай е най-непредвидимата държава в света - те самите не знаят какво ще им се случи след 20 години. Не важат ни ЦРУ, ни МОСАД, ни руснаците - черна дупка е това.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  С абсолютна сигурност мога да твърдя, че това ще доведе до ОГРОМНИ проблеми в Китай. Виждате у нас комунистите като откъснаха селяните от земята какво се получи. Отрицателен прираст, загуба на ценности и фундамент, пролетаризиране и омързеляване, плюс претенции всичко да ти дава държавата и да вземаш заплата за да си клатиш краката на бюро. За съжаление китайските другари не се учат от чуждия опит, щеим се наложи да получат по-горчив собствен опит. А там мащабите са ужасяващи и катастрофата ще бъде ужасяваща.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Гадна работа - много блокове много нещо.Общо взето - контролирай и владей.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#2:"atreu"]Това преселение у нас започна преди няколко години [/quote]

  Преди колко няколко? Първата работа на комунистите след 9-ти е да започнат плановете за насилствена урбанизация на населението.

 7. 7 Профил на chekanica
  chekanica
  Рейтинг: 395 Весело

  Е ми няма новина )))
  Урбанизацията е световна тенденция и се осъществява от поне един век насам. Това, което правят китайците сега, тука се случваше още в соца.
  Ще страдат по китайски.
  В голям мащаб!

 8. 8 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Поредното доказателство за идиотизма на комунистите. Два пъти по-големи идиоти са симпатизантите им които живеят на запад.

 9. 9 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вълната от преселници е налице със или без грижа за селското население. Ако ръстът на икиномиката се забави под 7% няма да има възможност фирмите да поемат прииждащите селяни.
  Според мен строежите в града просто наваксват нуждата, защото иначе следва още вдигане на пазарните цени на жилищата.

  [quote#3:"Хипчо"]Китай е най-непредвидимата държава в света - те самите не знаят какво ще им се случи след 20 години.[/quote]
  Всичко в света е непредвидимо след 1 година, камо ли след 20.
  Проблемът е, че колкото по-голяма единица се опитваш да управляваш, толкова по-страшни и катастрофални са последствията при грешно решение, но и обратното важи...
  За сега, съдейки по резултатите ККП се справя, като Китай е икономическа и демографска суперсила.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 10. 10 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това "велико преселение" ще доведе до пълно унищожение на природата......

 11. 11 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#10:"pentuer"]Това "велико преселение" ще доведе до пълно унищожение на природата...... [/quote]
  И ние спомагаме, като им купуваме евтините стоки.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 12. 12 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Някак си само като прочетох заглавието и се сетих за един цитат от една книга на Дж.Дж. Конъли - "лудост е да мислиш, че можеш да контролираш неконтролируема единица"... В Китай доколкото знам се правят всякакви експерименти със населението във зашеметяващи мащаби... Луди са хората, които си мислят, че може да ги контролират. Тива са стотици милиони хора бе...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  След др. Дън в КНР всичко върви по мед и масло!

 14. 14 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Това в дългосрочен план ще ги доведе до падено от власт комунистите ....

  Ако планът успее - ще имат хора с малко повече пари и образование. Тези хора със сигурност ще мислят по-дясно и демократично.
  Ако планът не успее - тогава глада ще ги помете.

  Според мен и те като нашите знаят, че ще паднат, но искат до тогава да са преляли влиянието си от политиката в икономиката....

  Интересни времена ни чакат ...

 15. 15 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Разстроено

  [quote#0:" "]"В момента те живеят в селата, където не консумират."[/quote]

  Китай, новят САЩ!

  Консумация, консумация, консумация....
  Сега селяните ще трябва да ги убедят колко важно е да имат, смартфини, таблети, плазми, гейм конзоли и всички ще ходят в местният мол да КОНСУМИРАТ....ужас!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 16. 16 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Великото преселение :) напомня ми за строежа на Димитровград

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Нищо чудно да има и обратния ефект.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Новината е добра ...за света !

  Следващото поколение възпитано като консуматори ще замяза на сегашното американско,японско и западноевр. такова !!!
  А световната работилница ще се измести в Индиите или Африка !

 19. 19 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "В момента те живеят в селата, където не консумират."
  Това направо си е заробване!

  За радост, тенденцията в България е в обратна посока!


 20. 20 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ох това звучи ужасно. да откъсваш човека от земята му не е правилно. селянина си е селянин, защото обича земята и се грижи за нея. всеки селянин, който е пожелал е станал гражданин. насилствено направените граждани не носят нищо хубаво в градовете, вижте софия.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 21. 21 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 593 Любопитно

  В Китай да не би да нямат еквивалент на "Насила хубост не става"? Или са над народните мъдрости просто

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#2:"atreu"]я... Това преселение у нас започна преди няколко години и уви, няма никаква тенденция да свърши скоро.[/quote]
  Селяните над 50 годишна възраст не са репродуктивни като измрат селата ще останат празни...обикаляни от малки групи цигани мародери които тръгват от периферните гета на градовете с каруци и като ги напълнят с интересни предмети се връщат обратно !
  Така ,че тук преселението е завършило на 90% защото в Села вече няма деца които като пораснат да ходят в голям град !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 450 Весело

  Китай ще завладее света! :|

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 24. 24 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Колегата chekanica по-горе писа, че урбанизацията е световна тенденция. Тук мога само да добавя, че когато тя е естествен процес, в нея няма нищо лошо. Но в случая имаме опит за контрол върху един естествен процес - в такива случаи резултатите непредвидими и обикновено - плачевни.

 25. 25 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Препоръчвам на седеругите във форума да не го мислят много Китай и неговите илюзорни проблеми. Той е доказал че вече бая хиляди години се измъква от собствените си каши - само чуждите каши са му докарали проблеми във времето.
  Китай знае че рано или късно голямата икономика която има няма да може да се издържа от износа който сега го държи, така че трябва да си се самоиздържа, и изконсъмира всичко свое произведено (както сега може само пиндостан).

 26. 26 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 453 Неутрално

  След 2-3 поколения Китай - 500 милиона. Всъщност от глобална гледна точка е добро решение. Ако по нашите територии не бяха минали комунисти и не бяха пипали земята и животните на хората, нищо чудно в момента България да беше поне 15 милиона!

 27. 27 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#4:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]С абсолютна сигурност мога да твърдя, че това ще доведе до ОГРОМНИ проблеми в Китай. [/quote]
  Вярно е, макар, че може би по-малко с омързеляването, защото там манталитетът е такъв, че се бачка много здраво, а и държавата освен жилища и основни общински услуги друго не дава за без работа - фирмите са частни и експлоатират като за последно. И все пак - някак грубо и пресилено го правят това масщабно урбанизиране... Но и създава шансове - новопланирани градове са супер поле за експерименти с нови типове градоутройство - компактни, със смесено ползване (не огромни спални панелни комплекси, на 10 км от тях огромни индустриални, и на още 10 - търговски и за услуги). От друга страна не можеш да създадеш градове без поне една 20-30 % коренно градска прослойка... просто ако всички са пришълци от аграрни райони, няма как да станат дребни предприемачи изведнъж... Любопитен съм как ли ще изглеждат тези чисто нови градове след 20-30 години.

 28. 28 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#24] от "8th_ball":

  Няма урбанизация като естествен процес - винаги е бил продиктуван от други сили. Дали от страх от враг и последвало събиране в по голяма охранителна общност, дали щото "овцете изядоха хората" в Англия. Винаги има някой който подстрекава урбанизацията и то са, или политически, или икономически причини - естествен процес на урбанизация в историята няма!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Впрочем българския соц се опитваше да балансира между урбанизация и антиурбанизация. Особено през 70-те и 80-те с създаване на работа която да е добре платена и в забравените от бога райони (даже взимаха пари за по "трудни" места) Както и опита да се презасели Странджа и Сакар - разбира се опитите бяха ялови и хората продължаваха да ламтят за панелка в градо!

 31. 31 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  тотално безумие! Развитите страни стимулират хората да се връщат на село и в малките градчета. Мои приятели, българи в Щатите, след 5-тата година се отказаха от емигрантските мегаполиси и си живеят в тихи и спокойни градчета. Познавам американци, които след 25-ина години по банките станаха фермери... всички те пак са потребители и то сериозни. Естествено, взеха все по-рядко да посещават болниците.

  При соц-а всичко е наобратно на здравата логика.

 32. 32 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ПС: много отдавна, в световен мащаб, неправилно се ползва думата "урбанизация" относно заселването на градовете. Тази наука - урбанизма, се занимава не само с градовете, а и със селата, т.е. с всички т.нар. "урбанизирани територии".

 33. 33 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Ами ние тоя мач сме го играли в България.
  След това ще изкупят обезлюдените земеделси земи на хората, ще почнат да ги обработват "наши" арендатори, а хората в градовете ще са се превърнали в нископлатени роби на "нашите" собственици на заводи, фабрики, фирми.
  Ще скъсат връзката на хората със земята и ще си имат работници, които ще се конкурират на трудовия пазар, защото икономиката няма да може да поеме прииждащите от провинцията хора - ще падне цената на труда и Китай отново ще бъде с икономически растежу по-ниски надници на работещите и евтина продукция....

 34. 34 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На Запад в продължение на години субсидираха селското стопанство (и продължават), за да задържат хората в малки населени места, където престъпността е ниска, моралът е по-висок (и патриархален), околната среда е чиста.
  С това постигнаха толкова важното УСТОЙЧИВО развитие.
  Нашите управници при Тошо правешки направиха след 9-ти това, което сега правят китайците.
  Резултатите ги знаем.

 35. 35 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#3] от "Хипчо": Добре е да го запомним.

  и най-умният си е малко прост....
 36. 36 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Нова Културна революция!?
  Тогава професорите ставаха селяни...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 37. 37 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  подобен грандомански идиотизъм а ла СССР няма да доведе до нищо добро. По-добре да има селяни които вършат нещо полезно, отколкото откъснати от корените си безработни градски лумпени натъпкани в панелени гета.

 38. 38 Профил на registrirann
  registrirann
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да видим дали ще се изпълни петнадесетилетката.

 39. 39 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Планове, заповеди, Партийни разпоредби, а отдолу стоят милиард и неколкостотин милиона човека, изпълняващи безпрекословно нарежданията на бюрокрацията.
  Колко ли време ще изкарат по този начин?

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 40. 40 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Разбиха на пух и прах теорията на Мао,скоро ще осъзнаят каква бомба със закъснител са заложили,

 41. 41 Профил на Todor Marinov
  Todor Marinov
  Рейтинг: 395 Весело

  седеастите ронят крокодилски сълзи за китаиските проблеми. то и аз сам лумпен ама ва6то си е направо малоумствено увреждане. а на вси4ко отгоре не сте по - стари граждани от китаиците, ама те комунистите са виновни 4е зарязахте села и паланки и съсипахте София с ов4ите си умове и аграрни муцуни.

  https://www.youtube.com/watch?v=B4J3X5arNQs
 42. 42 Профил на venomafw
  venomafw
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Супер статия. В Китай се случват изумителни неща. Жалко само, че няма как подобно поведение да не доведе до катастрофа в бъдеще и пак малкия човек ще пострада най-много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK