Европейска "бомба със закъснител" тиктака в Сирия

Бунтовник в Дейр аз Зор

© Reuters

Бунтовник в Дейр аз ЗорТе идват от предградията на Париж, от Ийст Енд в Лондон, от градовете по реката Фулда в Германия и дори от малките градчета в Ирландия: малка нередовна армия, състояща се от около 1000 души от всички краища на Европа, които се включват в сирийската гражданска война, за да помогнат на бунтовниците да свалят президента Башар ал Асад.


И макар министрите от правителствата на тези бунтовници да твърдят, че подкрепят свалянето на Асад, същите тези държавни лица правят всичко възможно да спрат нередовните бойци – или поне да разработят нови закони, които да направят дейността им нелегална. Причината: страхът, че тези хора един ден ще се върнат в Европа, снабдени със смъртоносни военни умения, обучени в занаята на международния тероризъм и потопени в екстремистката анти-западна идеология на Ал Кайда и нейните сирийски братя "Джабхат ан Нусра". Само в рамките на един ден само в една страна, Белгия, бяха извършени 46 внезапни обиска по домовете на хора, за които се предполага, че привличат белгийци, които да се сражават в Сирия.


"Това е бомба със закъснител," заяви френският вътрешен министър Мануел Валс пред Foreign Policy. Предполагаемата бройка на тези европейски бойци варира. Но според Валс, над 600 бунтовници участват в Сирийската война, сред които 140 френски граждани, 100 англичани и 75 испанци. Това ново поколение бойци образува един вид Европейски съюз на джихадистите, родом от традиционно християнски градове и села в Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Норвегия, Испания и Швеция. Повечето от тях (около 80%) са млади мъже от мюсюлмански семейства, докато останалите са френски граждани, приели исляма. "Някои отиват по хуманитарни причини," обяснява Валс. "Някои отиват, за да се бият срещу Башар."
Каквато и да е мотивацията на бойците, европейските власти се опитват да ги разубедят от включване във войната – или, ако не успеят, целят да съберат възможно най-много информация, за да ги следят и наблюдават при евентуалното им завръщане у дома.


Европейска "бомба със закъснител" тиктака в Сирия

© Reuters


Европейските, американските и турските разузнавателни служби работят заедно, за да се опитат да проследят лицата, които искат да преминат границата на Сирия през Турция. В някои случаи, турските власти ги връщат, без да ги пуснат. Според полученият от Foreign Policy поверителен вътрешен сигнал, Белгия е толкова разтревожена от възможността за ответен удар, че вече е започнала внезапни претърсвания по домовете на предполагаеми бойци с цел да събере възможно най-много информация.


Европейските власти обаче се сблъскват с нарастващите призиви на радикални духовници и военни за включване в свещената война. През юни, 86-годишният радикален египетски духовник Юсуф ал Карадауи призова, "Всеки мюсюлманин, обучен да се бие и в състояние да го направи, [трябва] да бъде на разположение," за да подкрепи сирийските бунтовници. "Иран праща оръжия и мъже [да подкрепят режима в Сирия], защо ние да стоим безучастни?," добави той. В отражение на все по-сектантския характер на конфликта, Карадауи също обяви бившия си съюзник Хизбула, което на арабски означава "Партия на Бога", за "Партия на Сатаната".


Германците бяха поканени да се присъединят към борбата на собствения им език. Хаджан М.., жител на германския град Касел, публикува в YouTube видео, в което призовава "всеки брат, който ме чува" да "се включи в джихада". Хаджан, който е женен за германка, прави изявлението си на немски език от град Хомс. "Можете да прелетите от Германия до Сирия," казва той. "Можете да дойдете тук, за да се включите в джихада."


Дузина германски граждани действително са отишли да се бият в Сирия. Това кара Питър Вигиг, посланик на Германия в ООН, да нарече "отчетите за европейските граждани, които се сражават рамо до рамо с джихадистите в Сирия причина за голямо безпокойство." Въпреки това той добавя: "Нека не забравяме, че участието на джихадски групи в Сирия в крайна сметка е резултат от непреклонността на Асад и войната, която той води срещу собствения си народ."


Германският вътрешен министър Ханс-Питър Фридрих заяви на среща на регионалните министри на вътрешните работи през юли, че младите германци в Сирия са поне 60. "Страхуваме се, че те биват радикализирани в тренировъчните лагери на организации, близки до "Ал Кайда", заяви той. Лагерите, обяснява министърът, осигуряват обучение по използване на оръжие и експлозиви, което превръща младите германци в заплаха, ако те решат да се върнат в Германия. "Ето защо трябва да гарантираме, че с тях ще се работи след завръщането им," добавя той.


Всяка страна преценява заплахата от завърналите се от Сирия бойци по различен начин. Холандия, например, е поставила сирийския "ответния удар" сред една от най-големите международни заплахи за сигурността си. На 01 юли Националният координатор по сигурността и борба с тероризма на Холандия, който твърди, че между 50 и 100 холандски джихадисти са отпътували към Сирия, предупреди, че "една от най-важните потенциални заплахи за Холандия е породена от джихадистите, които отиват в Сирия, и евентуалното им завръщане в Холандия."


Европейска "бомба със закъснител" тиктака в Сирия

© Reuters


"Нивото на заплаха в Холандия остава сравнително високо, което означава, че има реална опасност от нападение," посочва се в изявлението на службата. "Въпреки че не всеки завърнал се от зоната на конфликт представлява заплаха, трябва да помним, че тези хора не само се прибират с радикални идеи; те също така са травматизирани и напълно готови да използват насилие."


Европейските власти и независими експерти казват, че броят на бойците от ЕС в Сирия днес е далеч по-висок от този на хората от по-ранни поколения, които се включиха в предишните войни в Афганистан, Йемен, Сомалия и Ирак. Причината за това е най-вече географската близост на Сирия, до която може да се стигне бързо и лесно през Турция. Голяма част от европейците дори не се нуждаят от виза, за да влязат в Турция. Нито пък им трябва да са установили връзка с екстремистка групировка, за да пресекат турско-сирийската граница.


Валс споделя, че засега правно основание за задържането на европейски джихадисти няма. Не може и да им бъде забранено да напускат или да влизат във Франция. Но френското правителство разработва законопроект, който ще направи връзките между френски граждани и терористични групировки като Ал Кайда и сирийската Ан Нусра незаконни. "Бойците в Сирия не се бият срещу Франция или Европа; те се бият срещу режима на Асад," обясни Валс. "Участието във война не нарушава френските закони, но да си част от терористична организация е престъпление."


Ислямски лидери обаче разкритикуваха реакцията като прекомерна, заявявайки, че това действие описва европейските бойци като антизападни екстремисти, решени да атакуват Европа. Али Селим от Ислямския културен институт в Ирландия коментира, че бунтовниците са "невинни деца", които са "мотивирани от желанието за справедливост". Той смята също, че решенията на европейските власти са продиктувани от "ислямофобски възгледи." Селим обясни, че ирландските джамии никога не са подканяли младите мюсюлмански да заминат за Сирия. "Никой не окуражава тези млади хора да отидат там. Ние разбираме, че да ги изпратим в тази битка ... е все едно да ги изпратим да умрат."


Шираз Махер от Международния център за изследване на радикализацията в King's College London коментира, че не всички завърнали се от Сирия бойци ще представляват непосредствена заплаха. Той добавя: "Това е много по-дългосрочна, по-бавно движеща се заплаха, но тя ще остави трайна мрежа" от бивши бойци, които потенциално може да се обърнат към тероризма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahaji
  mahaji
  Рейтинг: 418 Весело

  "Дозина германски граждани действително са отишли да се бият в Сирия."

  "Дозина" някаква сирийска дума ли е?

  Ще разчистим боклуците, когато измрат на червените внуците!!!
 2. 2 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Янко веднага да каже как от Форин полиси нищо не разбират.

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Бомбата е американско-руска, ама европейците ще го отнесат...
  А кой от ЕС е най-близо до "бомбата"?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Е, това е другата страна на медала.
  Не е ново, но е ново, че се заговори за него.
  Може би ги е страх, че ще се наплодят нови, "извънсистемни"?
  Защото досегашните си се "спогаждаха" с "гостоприемниците", бяха дори и съратници в туйцък-онуйцък ...

 6. 6 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Започва се Апокалипсиса ...

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#4] от "voltaire":
  Мисля, че не става дума за това.
  Тези, за които говориш, са си организирани из структури и партии. А, както гледам, сега ги е страх от новите, които скачат самосиндикално, "неорганизирано", т.е. ... неконтролирано.
  В контролът е белята. Че някакви им се изплъзват организационно ...

 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  хахаха тези наистина нямат какво да правят, че пускат такива идеи на арабски, сирийски средно интелигентни свободни бойци. браво момчета, иска ви се проблем в европа и гарантирано ще си го получите

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  НовоБританец учи сина си на Военен Джихад

  http://www.liveleak.com/view?i=779_1366364932

 11. 11 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Как в Бразилия десетки милиони араби са се асимилирали, макар и повечето да са били християни, но все пак е имало и мююлмани, а в Европа не може?

 12. 12 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Както винаги европейските политици изненадват със своето късогледство. Значи завръщащите се наемници са "бомба със закъснител". А това че се унищожават всекидневно стотици християни в Сирия, Мала Азия -- люлката на античната и следователно европейската цивилизация -- това не е страшно. Политическата власт в Европа е станала толкова "разкачена" от културна идентичност и солидарност спрямо собственото си население, че е направо самоцелна. Това е истинската бомба и тя рано или късно ще избухне.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 13. 13 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Тук ЕС трябва да си зададе и въпроса защо.
  Отговорите на първо четене са липса на интеграция и липсата на работа.

 14. 14 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Винаги се питайте кой има интерес и кой печели от тези войни, едно е сигурно че хилядите млади момчета и от двете страни на конфликта губят и плащат с живота си. Сирия като страна също губи...както и всички религиозни общности въведени съзнателно или несъзнателно в конфликта...

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Причината: страхът, че тези хора един ден ще се върнат в Европа, снабдени със смъртоносни военни умения, обучени в занаята на международния тероризъм и потопени в екстремистката анти-западна идеология на Ал Кайда и нейните сирийски братя "Джабхат ан Нусра".
  ____________
  Няма никакво съмнение ,че това ще се случи !
  Въпреки ,че Европа може да стане халифат и без война!

  Муамар Ал-Кадафи каза :
  Има признаци ,че Аллах ще даде победа за исляма в Европа
  Без мечове ,без огнестрелни оръжия,без борба.
  Ние нямаме нужда от терористи , нямаме нужда от бомбени самоубийци.
  Над 50те милиона мюсюлмани (в Европа) ще я превърнат в мюсюлмански континент до няколко десетилетия.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#13] от "Eisbär":

  Няма да помогне.

 17. 17 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Където си тръгва християнството, идва ислямът

 18. 18 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#16] от "αлферац":

  абе не знам.
  Гледах едно интервю с отказал се салафист в Германия. Богато семейство, образование. Било му скучно и решил да пробва...

 19. 19 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "Eisbär":

  Ми това ти казвам. Те си го носят вътре в тях. Естествено, такива са малцинство. Но мнозинството им стои плътно до тях и не се разграничава от тях, не ги открива на време. Тъй че всъщност ги окуражава, е?

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Пак слагат каруцата пред коня. Главният проблем тук е, защо има европейски джихадисти? Кой допусна 3-4 поколение родени в Европа мюсюлмани да се радикализират до там, че да тръгнат на джихад из други държави?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  По-точно, прави им жив щит от цивилни.

 22. 22 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Станишевците !!!

 23. 23 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Това са рисковете . Които го е страх да не влиза в гората . Руснаците и американците малко ли хурки изядоха . Другия вариант е да ги изпращат натам и Башарката да ги прави на кайма - ега свършат . Не зная кое е по-рентабилно.

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Повечето от тях (около 80%) са млади мъже от мюсюлмански семейства, докато останалите са френски граждани, приели исляма. "Някои отиват по хуманитарни причини," обяснява Валс. "Някои отиват, за да се бият срещу Башар."

  Какви хуманитарни причини бълнува автора, каква хуманност в тези наемници и убийци. После какво им е направил Башар Асад на тези зомбита, за да се бият срещу него. Е все пак, разгеле Европа започва да се осъзнава и да мисли малко по рационално. Започна да осъзнава че, това което се случва в Сирия е престъпление към човечеството и поведението на Европейските държави до сега беше престъпно нехайство.

 25. 25 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "Barionas":

  Башар Асад вече каза в интервю: Изпращат ни терористи, за да се отърват от тях

  Статията няма да коментирам, тя чисто и просто е поръчкова и пропагандна - какви сме ние гейропейците бели и пухкави, и какви са джихадистите, които живеят у нас, лоши, а виж, тези пък които са в Сирия и "се борят с режима" и ние финансираме не са. Но щом пък се върнат нещата се обръщат и така.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 26. 26 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Просто не трябва да ги пускат обратно в ЕС- да си джихадисват там на воля, такива животни са излишно бреме за съюза

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 27. 27 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#11] от "αлферац":

  Не говори за работи които не знаеш. Тук, в Мексико, също са дошли араби, но САМО след покръстването си. Другите, упоритите мюсулмани, просто са ги избивали. Затова сега в Мексико практически няма мюсулмани.

 28. 28 Профил на wafikhabib
  wafikhabib
  Рейтинг: 411 Неутрално

  в едно интервю башар каза не се безпокойте няма да се върнат в европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK