Европейска "бомба със закъснител" тиктака в Сирия

Бунтовник в Дейр аз Зор

© Reuters

Бунтовник в Дейр аз ЗорТе идват от предградията на Париж, от Ийст Енд в Лондон, от градовете по реката Фулда в Германия и дори от малките градчета в Ирландия: малка нередовна армия, състояща се от около 1000 души от всички краища на Европа, които се включват в сирийската гражданска война, за да помогнат на бунтовниците да свалят президента Башар ал Асад.


И макар министрите от правителствата на тези бунтовници да твърдят, че подкрепят свалянето на Асад, същите тези държавни лица правят всичко възможно да спрат нередовните бойци – или поне да разработят нови закони, които да направят дейността им нелегална. Причината: страхът, че тези хора един ден ще се върнат в Европа, снабдени със смъртоносни военни умения, обучени в занаята на международния тероризъм и потопени в екстремистката анти-западна идеология на Ал Кайда и нейните сирийски братя "Джабхат ан Нусра". Само в рамките на един ден само в една страна, Белгия, бяха извършени 46 внезапни обиска по домовете на хора, за които се предполага, че привличат белгийци, които да се сражават в Сирия.


"Това е бомба със закъснител," заяви френският вътрешен министър Мануел Валс пред Foreign Policy. Предполагаемата бройка на тези европейски бойци варира. Но според Валс, над 600 бунтовници участват в Сирийската война, сред които 140 френски граждани, 100 англичани и 75 испанци. Това ново поколение бойци образува един вид Европейски съюз на джихадистите, родом от традиционно християнски градове и села в Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Норвегия, Испания и Швеция. Повечето от тях (около 80%) са млади мъже от мюсюлмански семейства, докато останалите са френски граждани, приели исляма. "Някои отиват по хуманитарни причини," обяснява Валс. "Някои отиват, за да се бият срещу Башар."
Каквато и да е мотивацията на бойците, европейските власти се опитват да ги разубедят от включване във войната – или, ако не успеят, целят да съберат възможно най-много информация, за да ги следят и наблюдават при евентуалното им завръщане у дома.


Европейска "бомба със закъснител" тиктака в Сирия

© Reuters


Европейските, американските и турските разузнавателни служби работят заедно, за да се опитат да проследят лицата, които искат да преминат границата на Сирия през Турция. В някои случаи, турските власти ги връщат, без да ги пуснат. Според полученият от Foreign Policy поверителен вътрешен сигнал, Белгия е толкова разтревожена от възможността за ответен удар, че вече е започнала внезапни претърсвания по домовете на предполагаеми бойци с цел да събере възможно най-много информация.


Европейските власти обаче се сблъскват с нарастващите призиви на радикални духовници и военни за включване в свещената война. През юни, 86-годишният радикален египетски духовник Юсуф ал Карадауи призова, "Всеки мюсюлманин, обучен да се бие и в състояние да го направи, [трябва] да бъде на разположение," за да подкрепи сирийските бунтовници. "Иран праща оръжия и мъже [да подкрепят режима в Сирия], защо ние да стоим безучастни?," добави той. В отражение на все по-сектантския характер на конфликта, Карадауи също обяви бившия си съюзник Хизбула, което на арабски означава "Партия на Бога", за "Партия на Сатаната".


Германците бяха поканени да се присъединят към борбата на собствения им език. Хаджан М.., жител на германския град Касел, публикува в YouTube видео, в което призовава "всеки брат, който ме чува" да "се включи в джихада". Хаджан, който е женен за германка, прави изявлението си на немски език от град Хомс. "Можете да прелетите от Германия до Сирия," казва той. "Можете да дойдете тук, за да се включите в джихада."


Дузина германски граждани действително са отишли да се бият в Сирия. Това кара Питър Вигиг, посланик на Германия в ООН, да нарече "отчетите за европейските граждани, които се сражават рамо до рамо с джихадистите в Сирия причина за голямо безпокойство." Въпреки това той добавя: "Нека не забравяме, че участието на джихадски групи в Сирия в крайна сметка е резултат от непреклонността на Асад и войната, която той води срещу собствения си народ."


Германският вътрешен министър Ханс-Питър Фридрих заяви на среща на регионалните министри на вътрешните работи през юли, че младите германци в Сирия са поне 60. "Страхуваме се, че те биват радикализирани в тренировъчните лагери на организации, близки до "Ал Кайда", заяви той. Лагерите, обяснява министърът, осигуряват обучение по използване на оръжие и експлозиви, което превръща младите германци в заплаха, ако те решат да се върнат в Германия. "Ето защо трябва да гарантираме, че с тях ще се работи след завръщането им," добавя той.


Всяка страна преценява заплахата от завърналите се от Сирия бойци по различен начин. Холандия, например, е поставила сирийския "ответния удар" сред една от най-големите международни заплахи за сигурността си. На 01 юли Националният координатор по сигурността и борба с тероризма на Холандия, който твърди, че между 50 и 100 холандски джихадисти са отпътували към Сирия, предупреди, че "една от най-важните потенциални заплахи за Холандия е породена от джихадистите, които отиват в Сирия, и евентуалното им завръщане в Холандия."


Европейска "бомба със закъснител" тиктака в Сирия

© Reuters


"Нивото на заплаха в Холандия остава сравнително високо, което означава, че има реална опасност от нападение," посочва се в изявлението на службата. "Въпреки че не всеки завърнал се от зоната на конфликт представлява заплаха, трябва да помним, че тези хора не само се прибират с радикални идеи; те също така са травматизирани и напълно готови да използват насилие."


Европейските власти и независими експерти казват, че броят на бойците от ЕС в Сирия днес е далеч по-висок от този на хората от по-ранни поколения, които се включиха в предишните войни в Афганистан, Йемен, Сомалия и Ирак. Причината за това е най-вече географската близост на Сирия, до която може да се стигне бързо и лесно през Турция. Голяма част от европейците дори не се нуждаят от виза, за да влязат в Турция. Нито пък им трябва да са установили връзка с екстремистка групировка, за да пресекат турско-сирийската граница.


Валс споделя, че засега правно основание за задържането на европейски джихадисти няма. Не може и да им бъде забранено да напускат или да влизат във Франция. Но френското правителство разработва законопроект, който ще направи връзките между френски граждани и терористични групировки като Ал Кайда и сирийската Ан Нусра незаконни. "Бойците в Сирия не се бият срещу Франция или Европа; те се бият срещу режима на Асад," обясни Валс. "Участието във война не нарушава френските закони, но да си част от терористична организация е престъпление."


Ислямски лидери обаче разкритикуваха реакцията като прекомерна, заявявайки, че това действие описва европейските бойци като антизападни екстремисти, решени да атакуват Европа. Али Селим от Ислямския културен институт в Ирландия коментира, че бунтовниците са "невинни деца", които са "мотивирани от желанието за справедливост". Той смята също, че решенията на европейските власти са продиктувани от "ислямофобски възгледи." Селим обясни, че ирландските джамии никога не са подканяли младите мюсюлмански да заминат за Сирия. "Никой не окуражава тези млади хора да отидат там. Ние разбираме, че да ги изпратим в тази битка ... е все едно да ги изпратим да умрат."


Шираз Махер от Международния център за изследване на радикализацията в King's College London коментира, че не всички завърнали се от Сирия бойци ще представляват непосредствена заплаха. Той добавя: "Това е много по-дългосрочна, по-бавно движеща се заплаха, но тя ще остави трайна мрежа" от бивши бойци, които потенциално може да се обърнат към тероризма.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK