Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

Димитър Кенаров

© Красимир Юскеселиев

Димитър КенаровЖурналистът на свободна практика и поет Димитър Кенаров откри тази седмица дебютната си фотоизложба "Газ, вода и революция: Образи от "Таксим". Погледът му към протестите в Истанбул, които е отразявал за Би Би Си, е фокусиран върху момента, в който на 11 юни полицейските части навлизат в площада, а по-късно в парка "Гези" и превърналия се в убежище хотел "Диван". Експозицията може да се посети в софийската галерия "Ластици" до 21 юли, а включените снимки добре отразяват позицията на автора, че "Турция вече никога не можеше да бъде същата".


Димитър Кенаров тази седмица беше и сред тези, които подкрепиха четенето в подкрепа на обявилия гладна стачка Едвин Сигурев и които в сряда преминаха загражденията пред Народното събрание с надписи "Грабвайте телата".


Кенаров е роден през 1981 г. в София. Завършва Американския колеж в София, а през 2004 г. получава бакалавърска степен по американска и руска литература от "Мидълбъри колидж" в САЩ, а по-късно учи в Русия и Великобритания. От няколко години е редактор в американското списание "Вирджиния куотърли ревю", а репортажите му, често в жанра на наративната журналистика, са посветени на военнопрестъпници в Сърбия, серийни убийци в Македония, посещавал е американската армия в Ирак, а през 2011 г. обществено внимание придоби случаят, в който той беше арестуван в Беларус заради липса на документи. Публикувал е две стихосбирки - "Пътуване към кухнята" (2001) и "Апокрифни животни" (2010).
Пред "Дневник" Кенаров, който живее в Истанбул през голяма част от миналата година, разказва повече около преживяванията си на протестите в Турция и позицията си за случващото се в България.


Димитър Кенаров при преминаването на загражденията в сряда сутринта, когато български писатели и театрали от три различни точки прескочиха бариерите.

© Георги Кожухаров

Димитър Кенаров при преминаването на загражденията в сряда сутринта, когато български писатели и театрали от три различни точки прескочиха бариерите.


Ако съдя по статусите в Twitter, пристигнали сте в Истанбул в първите дни на протестите...


- Разбрах за тях на път за Варна. Пристигнах шест дни след началото, когато полицията се беше оттеглила и протестиращите бяха направили палатков лагер в Гези. Първите няколко дни дори не предполагах, че ще се случи нещо по-особено. И съотвено отидох с идеята, че ще прекарам не повече от 3-4 дни в Истанбул, а в крайна сметка останах три седмици. Когато пристигнах в Гези беше страхотен купон и приличаше на нещо, което в моето въображение асоциирам с атмосферата на 1968 г. Бяха се събрали най-различни групи хора – леви, десни, зелени, кюрди, гей активисти...


Абсолютно изравняване?


- Точно така. Интервюирах доста хора там и те ми разказваха как за първи път се срещат с гей активисти, с националисти, а самите националисти с кюрди и това им помага да разберат позицията им. В тази минимализирана общност хората намериха общи теми в общо пространство. За мен това беше самата победа на Гези. На фона на политиката на една толкова авторитарна личност като Ердоган, тези групи направиха общност, което е много ценно. Всяка вечер имаше театрални постановки, концерти, (импровизирана) библиотека,. За няколко дни това беше утопична общност. Докато във вторник (11 юли) не получих имейл от приятелка фотографка, че се готви нападение в 7 сутринта. Взех си противогаз, очилата и камерата, и почти 18 часа бях на "Таксим" и Гези. Полицията изстреля изключително много сълзотворен газ, раздаваха го като бонбони. А от водните оръдия идваше смесица от вода и химикал, втечнен сълзотворния газ, която изгаряше кожата. И така във вторник разчистиха "Таксим" и вкараха всички в Гези, а след няколко дни проникнаха и в самия парк.


Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

© Димитър Кенаров, http://dimiterkenarov.com


Никой не знаеше кога точно полицията ще навлезе. След онзи 11 юни на хората им трябваха 1-2 дни да се поосъзнаят, но партито в Гези се поднови към четвъртък-петък. Планираше се в неделя Ердоган да изнесе реч и се очакваше след нея да има нападение, но полицията навлезе в събота, нощта преди речта. Обградиха парка и с мегафони обявиха, че всички трябва да напуснат. Цялото изтегляне от парка мина доста мирно, като много малко хора останаха на мястото си. Няма смисъл да се биеш срещу полицаи, които на практика са екипирани като армия. Започнаха да махат палатките, а на мен ми взеха журналистическата карта и известно време не искаха да ми я върнат. Изтриха няколко снимки от фотоапарата ми. Определено имаше проблеми с отношението към журналистите.


В крайна сметка се измъкнах от парка и отидох в хотел "Диван", където се бяха изтеглили голяма част от протестиращите. А там вече стана наистина драматично, тъй като вътре имаше около 300 човека, а балните зали се бяха превърнали в полеви болници... 


Същото сравнение направи и Никола Михов...


- Както се вижда и в снимките на изложбата, вътре беше като във филм на Дейвид Линч. От една страна лукс, изкуство, картини и на фона на този интериор се виждат хора с изгаряния, противогази, една абсолютно сюрреалистична картина. А когато полицията влезе със сълзотворния газ настана ужасна паника.Представител на "Амнести интернешъл" потвърди, че ползването на сълзотворен газ в затворени пространства противоречи на всички международни правила и конвенции. Чудо беше, че никой не беше стъпкан в суматохата. Хората започнаха да се изкачват по горните етажи на хотела в абсолютен ужас. Въпреки че носех противогаз, дори и аз започнах да се задушавам. Представям си какво е било за тези, които не са били екипирани...


Имаше ли го усещането, че може да се стигне до фатален край?


- Чак до фатален не, но се притесних за тези, които имат астма или респираторни проблеми, за тях действително беше опасно. Ако трябва да бъда честен, учуден съм, че нямаше повече жертви. Имаше ситуации, в които опасността идваше не толкова от сълзотворния газ, колкото от самата паника, която можеше да доведе до мелета и стъпкване.


Но най-голямото насилие не беше полицейското, а начинът по който правителството изтри историята и паметта на Гези буквално за дни – премахнаха всички графити, всяка следа от съществуването на лагера в парка. И всичко наоколо изглеждаше, сякаш нищо не е станало.


Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

© Димитър Кенаров, http://dimiterkenarov.com


А загиналите остават просто като статистика за властите?


- По-миналата седмица бях отново в Истанбул на едно събиране в "Таксим", в което всички на площада се бяха се появили с карамфили в памет на загиналите. Загиналите за съжаление остават просто една статистика, но в същото време те се превърнаха в символи, в мъчници на протеста. Турците много умело успяват да митологизират събития, да ги превърнат в дълбоко емоционални и обединяващи.


Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

© Димитър Кенаров, http://dimiterkenarov.com


Миналата година сте прекарали почти цялата година в Истанбул. Имаше ли нещо в мненията на по-младите и активни хора, което да е подсказвало, че тези настроения може да ескалират по подобен начин?


- Трябва да се отбележи, че и преди Гези в Истанбул е имало протести. Протестите са традиция в Турция, турците има силно развита протестна култура и тук няма нищо ново. По принцип всяка седмица, особено уикендите, най-различни групи в Истнабул демонстрират. Понякога излизат националистите, понякога – студентите, друг път – комунистите. Но винаги демонстрациите са били ограничени, с не повече от няколкостотин души. До събитията в Гези турците знаеха, че гласът им няма да бъде чут и затова демонстрациите им бяха по-скоро символен акт. Новото в случая се съдържа в мащаба и интензитета на протестите, в тяхната ефективност.


Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

© Димитър Кенаров, http://dimiterkenarov.com


Кое е това, което най-често убягва на хората и на медиите по отношение на протестите в Истанбул?


- Всички медии споменаваха Гези парк като катализатор на протестите, но бързо игнорираха екологичната тема и се концентрираха върху по-общите проблеми на демократичността. Истината е обаче, че екологичните проблеми са доста сериозни в Турция и те са директно свързани с новите неолиберални политики, бумът в икономиката и търсенето на нови енергийни ресурси. Ердоган направи някои добри и демократични промени през последните десет години, но също така големите инфраструктурни проекти започнаха да се осъществяват без каквото и да било обществено обсъждане и контрол. Планират се неща като построяването на 4000 язовира до 2023 г., когато ще е 100-годишнината на републиката, тоест ще се преградят почти всички малки реки. Това например е огромен проблем за общините в северозападна Турция до Черно море, където хората са консервативни в културен план, често подръжници на Ердоган, но реагират много остро на унищожаването на местните екосистеми. В този смисъл това не са протести на ислямисти срещу светски настроени. Има най-различни хора от най-различни общности, които протестират просто защото гласът им не е чут. Така беше и в Гези.


Какво в протестите в Истанбул може да послужи за пример на тези в България? Или това са твърде различни процеси?


- Контекстът е много различен, няма спор, но примерно протестите на Орлов мост също тръгнаха от екология. Разликата е, че демонстрациите в Истанбул са за коректив на системата, не за нейната пълна смяна, както е в България. Протестиращите в Турция ненавиждат Ердоган, но те все пак искат страната им да се развиват в що-годе същата посока на икономически растеж. Докато в България цялата политическа система е изгубила легитимност.


Това, което ние можем да се вземем като пример е невероятната солидарност на турците, които си помагат изключително самоотвержено в тежки ситуации.


Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

© Димитър Кенаров, http://dimiterkenarov.com


Независимо дали си турчин или чужденец?


- Да, това е без значение и тази солидарност все още ни липсва. Когато бях там постоянно ме питаха как вървят протестите в България. Те знаеха за тях още от самото им начало и дори питаха как могат да помогнат. Веднага, когато слагах линк към статия за България, всички мои турски приятели я ретуитваха и обсъждаха. Имаше много силна подкрепа. Разбира се и тук имаше подкрепа за Истанбул, но все още много хора в България живеят със старите представи и предразсъдъци.


Всъщност протестиращите в България и Турция са много подобни като профил. Разбира се протестиращи има от най-различни групи, но основната движеща сила и в София и в Истанбул остава средната градска класа, която иска промяна към качествено различна демокрация, а не само празна реторика.


Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

© Димитър Кенаров, http://dimiterkenarov.com


Въпросът за солидарността въпрос на народопсихология ли е?


- Иронично или не, комунизмът в България разруши идеята за комуналност, за солидарност. Хората бяха натикани на едно място без да разбират защо. И когато се разпадна центъра, общото пространство стана ничие пространство. Сега виждам някакво ново зараждане на социум, но вече осъзнато, доброволно. Сякаш хората разбират, че общото пространство е за всички, а не за разграбване и разрушение.


Който каквото иска да казва, но според мен протестите вече победиха. Образува се общност от хора, които комуникират един с друг, които ще следят какво се случва оттук нататък.


А този социум твърде крехък ли е все още? Или е стъпил върху здрава основа?


- Мисля, че е второто. Той е крехък, но е добил критична маса и вече няма връщане назад. Дори и тези протести да не успеят да свалят правителството и то да остане за още няколко месеца, всеки нов гаф ще събира двойно повече хора. Съществува някакъв zeitgeist, витае духът на времето, които няма как да бъде прогонен.


Което важи с пълна сила и за Истанбул?


- Да, напълно. Оттук нататък политиците трябва да се страхуват или поне да са респектирани от народа. Вече има наченки на граждански контрол.


Като човек, който е писал многократно за чуждестранни издания, как си обяснявате реакциите към протеста отвън? И достатъчно интересни ли сме, за да бъдем отразени по-широко?


- В журналистиката съществува максимата If it bleeds, it leads. Всъщност аз се радвам, че няма внимание от международните медии, защото ако има такова, това означава, че нещата са много прецакани, пролива се кръв. Също така трябва да сме наясно, че България е малка страна, трудно е да привлечем вниманието, особено с мирни протести. Това е реалността, за съжаление – или може би за щастие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Весело

  Който каквото иска да казва, но според мен протестите вече победиха. Образува се общност от хора, които комуникират един с друг, които ще следят какво се случва оттук нататък.

  Ето тук е всичко.

  Една малка крачка за човека - един голям скок за народа. (малко перефразиране)

  Бавно, но славно, ще се првеърнем в гражданско общество и ще се изолират онези, които само грабят. Може да не стане за мен, но децата ми ЩЕ живеят в една далеч по-добра държава. КАКВОТО и да ми струва на мен!

 2. 2 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Още не са. Полицията сви кордона и Пеевски не е в ДАНС, но золумите си продължават.

  Орешарски още е премиер и ни поднася ежедневно изненади (с катарзис на следващия ден), а в парламента има законогласуващо малцинство с кворум, което си гласува под контрола на мафията и се смее на шегите на Сидеров.

  Без оставка и смяна на депутатския хардуеър протестът има още работа. Да префразирам г-н Вълка от Криминале, нека да не се тупаме по гърбовете преди да сме свършили работата.

  ден година храни.
 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Протестът в Турция на площад "Таксим" - малката война.
  Който каквото и да говори, това е битка. Битка между свободата и диктатурата; битка между малките хора и големите людоеди; битка между човек и Системата.
  Тази битка даде немалко жертви, но успя.
  Чест и почитание за защитниците на свободата! Имаме много да учим от тях.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 516 Неутрално

  образува се общност от хора, които комуникират един с друг, които ще следят какво се случва оттук нататък.

  това не е достатъчно и е само началото. предстои трудна битка с раковото образование в България...хората комуникират и обменят идееи но има ли политици с морал и работещи институции които да ги чуят и да се коригират

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Браво Димитър вие сте авантюрист,изследовател и експериментатор със себе си

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#1] от "vojdek":
  Бавно, но славно, ще се првеърнем в гражданско общество и ще се изолират онези, които само грабят."

  -Блажени верующите!

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":
  Браво Димитър вие сте авантюрист,изследовател и експериментатор със себе си"

  -И само до там,би било добре.

 8. 8 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Истински журналисти и трябват за България и читави медии, където да се изявяват. Една крачка по пъта към нормалността.

  chavo64
 9. 9 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  Баща му (Пламен Кенаров) беше депутат от НДСВ, а редактор на двете му стихосбирки е (затаете дъх!) ... Георги Господинов.

  #killwhitey
 10. 10 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 509 Любопитно

  Кой би цъкнал минус на първия коментар?! Кой нормален човек неиска добро бъдеще за децата си?!

  Имам чувството, че тези, които искат да крадат ги слагат тези минуси!

 11. 11 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чистотата е за Бой...":

  Голяма част от купонясващите на площада са си деца от сой - познавам доста такива, вкл. и внуци на партизани, както и на нелегални терористи отпреди 1944г.... Е какво, това прави ли протеста нелегитимен?

 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Димитър Кенаров, журналист: Който каквото иска да казва, но протестите победиха

  Жалко, че Кенаров мисли повече като репортер, отколкото като журналист. Малко анализ и много емоции. По принцип, всички загубили, са "морални" победители, както и другото клише, че всички осъдени са жертва на "съдебна грешка". Един протест е победил, когато е успял да постигне целта си - не морално, а реално. Колкото до самите промени в обществото, когато назреят, те се случват и без протести. Старото си отива, когато стане непривлекателно и за управляващите и за управляваните.

  /не се чете/
 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  " образува се общност от хора, които комуникират един с друг, които ще следят какво се случва оттук нататък"

  Страхувам се, че все още не е достатъчно стабилна общност. Лесно е да създадеш краткосрочно усещане за нещо надчовешко. Трудно е да го задържиш стабилно и да го развиеш. Така че ще поживеем и ще видим дали тази общност, това невидимо нещо, ще се запази или ще се разпилее като пушек.

  То е като при алхимиците- лесно е да създадеш философски камък, но е трудно да го съхраниш, без да се изпари.

  Сега е въпросът как да се фиксира тази общност, защото само с хипстърство и ирония не става, трябва нещо, което да е по-близо до битието и сърцето. А участниците са малко индивидуалисти, не знам дали изобщо имат способност да предадат поне част от себе си на обща идея.

 14. 14 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони Шнайдера":

  Разбира се, че протестите са абсолютно неуспешни! Нещо повече - този протест се превърна в най-неуспешния протест в новата ни история, а може би и в цялата ни история. Един месец абсолютно нищо... А ако целта му е била да "се образува общност от хора, които комуникират един с друг, които ще следят какво се случва оттук нататък", толкова по-зле за тази отбрана и интелигентна част от обществото ни! Ако тя претендира за елит, а досега не се е научила на това, тогава за какво говорим...

 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митев":

  И моите разсъждения са в същия дух. Както в търговията, така и в политиката, трябва да има бърза ликвидност. Когато една стока, или една мома се застоят прекалено дълго, толкова повече намалява шансът, да си намерят мющерия. Продължителността на протеста, започва да работи против самата идея за протест, защото подсъзнателно формира усещането за неадекватна и неефективна реакция, към действията на властта. Протестът трябва да е "блицкриг" - бърз, внезапен, масиран и ефективен. В противен случай, по-добре е да постъпим, както е казал Фердинанд, след разгрома ни през Междусъюзническата война: "Да свием бойните знамена, за по-благоприятни времена!" Защото в сегашната ситуация, власта казва на недоволния: протестирай си, не ми пречиш. А протестиращият се хвали, колко е възпитан и как по никакъв начин не застрашава властта, с протестите си. Доста нелепа ситуация.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митев":

  Митев, трябва да знаеш, че народът е по-умен от всички нас поотделно. Та той е казал:

  "С труд и постоянство, ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА!" и още, "Бог дава, ама в КОШАРА НЕ ВКАРВА!"
  Така че, не казвай, че протъстът е провал, ЗАЩАТА ВЪОБЩЕ НЕ Е СВЪРШИЛ, и надали ще свърши скоро!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Който каквото иска да казва, но според мен протестите вече победиха. ...:))))
  ..........
  Кенаров, като баща на твоя съученичка, ще ти кажа следното ..Протестите НЕ са победили, все още ..
  Отново романтизъм и НАИВИТЕТ , като НАШИЯ, на родителите ви - навремето:
  И тогава , и сега го казвам :
  Вие не знаете с КОГО си имате работа:, както и много от НАС - навремето..
  И след 23 години - е факт - че не знаехме , с кого си имаме работа :
  Това че МАФИЯТА , червената се прави че ще НИ послуша , че има желание - ТЯ- да се съобрази с гражданите , че ще видите някакъв "алтрузъм" от олигархията - са бош лаф приказки..
  Не повтаряйте НАШИТЕ грешки , когато решихме, че с комунизма е свършено ..
  С него - ДА - но с комунистите от ДС-БКП- мафията - нищо не е свършено ..ТЕ пак са си на власт - крадят, грабят , просвояват, управляват ..
  ТЕ нямат нужда от такива , като ВАС- хората на протестите ..Те имат нужда от крепостни ..
  Те още не могат да си простят , КАК изобщо допуснаха да има ИЗБОРИ, да няма член 1- ви на Конституцията и т.н..
  Това са дълбоко неморални и криминални типове .
  Те не желяат да се съобразяват с правилата на Демокрацията ..Те искат да са си на власт - завинаги ..и т.н..
  ЗАТОВА с такива ТИПОВЕ НЕ СЕ преговаря - а се СВАЛЯТ от власт !! :)
  Затова и протестите трябва да продължат.Това са негодници , наследствени ..)
  Те трябва да бъдат окончателно изринати от обществения живот или поне от властта в България ...
  Няма друго спасение за България ..
  В противен случай , както НИЕ ви носехме на рамената си едно време , така и ВИЕ ще носите ВАШИТЕ деца - пак и след години децата на вашите деца- с ЕДНИ и същи ИСКАНИЯ , като нашите ...)
  До безкрай ..
  В България тече реставрация , рекомунизация , връщане назад - към крепостната държава,,..
  Ако това не се види сега , ще бъдете наивитети и романтици , като нас , навремето ...

  BIG AL
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  [quote#14:"Митев"]Разбира се, че протестите са абсолютно неуспешни! Нещо повече - този протест се превърна в най-неуспешния протест[/quote]


  тц.
  Виж това:
  ....Кольо Парамов: Орешарски подава оставка до 5-6 дни....
  http://www.blitz.bg/news/article/210735

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#20] от "voltaire":

  Не го казвам аз,но виж как хубаво звучи

 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Победа , няма ....
  Постигната е една начална цел - събуждане на ГРАЖДАНСКОТО общество , общност, преодоляване на страха и поставяне на нормални демократични искания ..Едно добро начало ..И толкова ..Но срещу себе си имаме - МАФИЯТА, червената олигархия ..А тя не се вълнува или никога не се е вълнувала от демократични искания ..Затова е и мафия ..:)
  И преди , и сега ..
  Това е едно добро начало и ..толкова ..:)
  Спреме ли тук - нищо няма д последва..
  Разни муцуни , руски агенти , ще ни убеждават пак , колко е хубаво да сме крепостна държава , под тяхното , вечното управление :)
  С кума на Р.Овч. - в енергетиката , с ДС- другарите навсякъде , с непипането на олигарсите , с яловата прокуратура , с муцуните - областни , в Народното събрание - учили в школите на КГБ , с доносниците на ДС и т.н., и т.н....
  И трябва да сме наивници , пак да им поверваме :)

  BIG AL
 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#19] от "xmm":..Кольо Парамов: Орешарски подава оставка до 5-6 дни....

  Братчедке, ако Кольо Парамов беше казал това, преди 5-6 дни, можеше днес, да обсъждаме достоверността на думите му.

  /не се чете/
 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#22:"BIG AL"]Но срещу себе си имаме - МАФИЯТА, червената олигархия [/quote]

  Братчед, дай да не мислим с разделителни понятия, когато говорим за народ и мафия, както и за народ и корупция. Ако мога да перефразирам Левски, бих казал:" Мафията е в нас и ние сме в мафията. Мафията нас изгражда и ние нея изграждаме". Тези в Парламента, не са кацнали с летяща чиния от Марс. Те са били, като нас и ако си сменим местата, и ние ще станем, като тях. Ние хората, непрекъснато се възмущаваме от своето "второ аз", опитвайки се да убедим околните, че сме нещо по-различно. Защо протестът не смее да излъчи лидери и представители, защо нямаме доверие на никой около нас. Много път има още да извървим, до "гражданското" общество.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Да допуснем, че Орешарски подаде оставката си до 5-6 дни. Тогава ще спрат и протестите, но това ще ги направи ли успешни? Каква ще е ползата за обществото? Какво по-добро ще се случи? Мафията и олигархията ще останат в историята и ще треперят за придобивките ли? ... Какво ще е успешното след оставката?...

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#25:"Митев"] Какво ще е успешното след оставката?...[/quote]

  Братчед, в интерес на истината, успех ще има! Хипотетично погледнато, всяко следващо правителство, ще трябва да се съобразява, в доста по-голяма степен с общественото мнение. А това не е малък напредък за страна, като нашата. Политиците ще разберат, че освен за себе си, ще трябва да направят нещо и за България, и за българския народ, ако не искат да бъдат скоропостижно изритани.
  Властта никога не е безгранична! В Римската империя, когато Императорът е започнел да се олива и самозабравя, в спалнята му е влизал Центурион. И този доблестен мъж, с един замах на меча си е отстранявал главата на този, чийто живот е бил призван да пази. Центурионът е правил тежък избор, но той винаги се е ръководел от максимата, че Римската империя е много по-ценна, от императора. Така и интересите на България и на българския народ, стоят много по-високо от интересите на тези, които в момента управляват. Лошото днес е, че от служител в НСО, "центурион" не става".

  /не се чете/
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Нали знаеш , че от шивачи акъл не взимам ..
  Стига ни един станко тодоров :)
  Ако ти си готов да станеш ,като ТЯХ - това е твой проблем :)..Но не значи , че от цял един народ - какъв народ сме тогава- няма хора , които да НЕ искат да са мафия ..
  Тезата на червните - всички са еднакво грешни ..Всички са , като НАС ...не издържа..) Тяхна си е- като твоята ..)
  А от корупцията - до мафията - разстоянието е оттук - до Луната ..))

  BIG AL
 28. 28 Профил на mani.o.malei
  mani.o.malei
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#25] от "Митев":
  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Мисленето ви е погрешно - още Ганди на времето е показал как се променя система. Бавно и методично - с ежедневни усилия.
  А протести като блицкриг не постигат нищо друго освен смяна на ДПС-комунисти с Тиквоний, или обратното.И не това е смисъла и целта.
  А оставка на Орешарски и нови избори ще са огромен успех.

  Катарзисите са ни скъпи
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Времето е в нас и ние сме във времето"....
  ........
  Втората част бе неглижирана от комунистите ..:
  .......
  ""ТО нази ОБРЪЩА "".../ 1944 год- окупация на България от ссср армията/ , но
  ...................
  ""и НИЕ него ОБРЪЩАМЕ !!""" / да свалим червената мафия от власт / и 1989 година - поне някои неща се промениха , противно на желанията на БКП - мафията ...

  BIG AL
 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#27:"BIG AL"]Нали знаеш , че от шивачи акъл не взимам ..
  Стига ни един станко тодоров :[/quote]

  Братчед, а ти защо реши, че съм шивач? Само защото съм се представил във форума за такъв, ли? Нали по горе сам, критикуваше, "романтизма" и "наивитета". Крайно време е самият ти, да се отърсиш вече от тях. Колкото до това, че не съм Станко Тодоров - прав си. Както си прав и за това, да не си съгласен с тезите, които излагам. Биеш ми един минус/както виждам, че вече си напарил/ и въпросът е приключен.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#28:"mani.o.malei"]Мисленео ви е погрешно - още Ганди на времето е показал как се променя система.[/quote]

  Братчед, и твоето мислене е "погрешно", ако ти се привижда в Едвин Сугарев, българския Махатма Ганди. В интерес на истината, самият Ганди, никаква система не е променил. Пакистан, който влиза в границите на Британска Индия се отделя, след серия от кланета и религиозни изстъпления. На народите им е минало всичко през главата и логически погледнато, би следвало, дори и според теорията на вероятностите, отдавна да са поумнели. Но не би! И след Ганди, индийците са точно толкова емоционални и прости, колкото и преди него. Ако нещо променя народите, това са образованието и технологиите.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  господин Шнайдер,малко извън темата,ама един + за коментарът ви
  мЕсто на действието -София
  разяснява ми един съсед(при едно от посещeнията ми) как функционира света(може да не е излизал,от в къщи,ама всичко знае и Българиякаква корупция,каква далавера.......дава ми практични съвети!ако например имам някакъв проблем, да не звъня в полицията щот'тя за нищо не служи, а да звънна на 4тия етаж?!?там живеел "мутрата"?
  след два дни,наистина се появава "проблем"!чувам странен шум от мазетата,а са заключени?качвам се на 4тия етаж както съм инструктирана и се представям на "мутрата"!много любезен младежът взема патлака и слизаме към мазето)и каква картинка!този който се възмущава от корупцията и далаверата си отворил "работилница"???и точи ток от общото ел.платно))представям си го "честният-възмутен" като депутат)


  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 33. 33 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каква непрофесионална наивност, г-н Кенаров! Кого победихте? И какво искате да постигнете? Да докарате отново полицейската мутра Борисов и Цветелина Бориславова на държавната трапеза? Жалко, че се мислите за журналист. За тази професия се иска по-голяма интелигентност и прозорливост!

 34. 34 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "Митев":

  Не разбира се, просто добавих факти липсващи в кратката биографична справка. Аз лично съм запомнил г-н Кенаров със задържанито му в Белорус.
  А по каква причина първият ми коментар е оценен предимно отрицателно само мога да гадая.

  #killwhitey
 35. 35 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 908 Весело

  До коментар [#34] от "Чистотата е за Бой...":

  Намираме се на територия едновременно двигател и съпътстваща сцена на протеста. Минусите ти са лочгични, познавам аудиторията! Ето и логиката - в първата си част от поста посочваш чий син е Кенаров, аудиторията казва - О, ужас... защото мрази НДСВ и властта като цяло. После обаче споменаваш и за редактора, лицето ГГ, което се тълкува като неодобрение и към самия ГГ. А това е недопустимо, защото той е едно от знамената на протеста

  Изобщо соросоидите не трябва да ги закачаш, ако искаш да не получаваш минуси

 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  По-глупав коментар не бях чела отдавна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да, създаде се общност, но засега е по-скоро умуваща, отколкото действаща. Така че за мен протестите не са победили :/

 38. 38 Профил на Mistik
  Mistik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Били сме заедно с Кенаров, на протеста с карамфилите, на Таксим... Много добре е предал всичко, поздравления! А на останалите от форума, пожелавам по-голяма позитивнист в мислите и надеждите за утре...

 39. 39 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Не са още, но дано да победят.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 40. 40 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чистотата е за Бой...":


  [quote#9:"Чистотата е за Бой..."]Баща му (Пламен Кенаров) беше депутат от НДСВ, а редактор на двете му стихосбирки е (затаете дъх!) ... Георги Господинов.[/quote]

  Е, и? Това трябва да е негатив, позитив? В НДСВ имаше много честни хора, а Георги Господинов е доста успешен писател. Би ли пояснил все пак , как тези факти говорят за човека?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 41. 41 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#10] от "popovp":


  [quote#10:"popovp"]Кой би цъкнал минус на първия коментар?! Кой нормален човек неиска добро бъдеще за децата си?! [/quote]

  И не мен ми стана чудно, но после го проумях - тези, които губят, разбира се. Анти-хората, онези чалгари дето в главите им е само салам, ракия и мърсотии. Крадците от обществени фондове, делавераджиите и тези, дето толкова ги е смачкал живота, че вече се кефят на това да бъдат онождани. Или пък искат всички да бъдат онождани, за да не личи какви лузъри са. Лузърите са сериозната подкрепа на БКП и противници на гражданското общество, защото сред успяващите техния личен провал става непоносимо тежка мисъл Въобще комунистите са два вида - лузъри и крадци. Честно, не съм срещал трети вид.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 42. 42 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#40] от "misho73":

  Колкото повече знаем за публичните фигури толкова по-добре, поне според мен. Това, което си позволих е да посоча обвързаността на г-н Кенаров с един от любимците на Дневник/Капитал. Семейната среда пък винаги е фактор за житейската ни траектория, нали?
  Това което не ми харесва напоследък е липсата на другата гледна точка защото харесвам вестниците Дневник/Капитал, но ме притеснява настоящото им алтер его на комуникационно-пропагандн платформа Web. 2.0.

  #killwhitey
 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Долу диктатурата !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#9:"Чистотата е за Бой..."]Баща му (Пламен Кенаров) беше депутат от НДСВ, а редактор на двете му стихосбирки е (затаете дъх!) ... Георги Господинов. [/quote]

  so what? А Александър Македонски според много сведения е убил баща си - Филип Македонски. И все пак Александър е Алексадър Велики.
  Иначе казано...не е важно само откъде и от кого произлизаш, но какви са помислите ти, действията ти и дали си чист пред себе си и бога. Ако Синът е чист, какво значение има кой е баща му?

  ...And Justice for All
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#1] от "vojdek":

  Няма да живеят, можеш да си сигурен, и никога не са живели в последните 1329 години, прощудирай историята....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#33] от "myth":

  Нищо не иска да докарва чоевка, питат го и той отговаря....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 47 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе не знам дали са победили протестите, но определено вече са фактор с който се съобразяват.
  Първо архитекта крадец си замина. После Пеевски, после СИК-аджията. После за Белене нещо взеха да дават назад, също и връщането на пушенето се отмени. Нищо от това нямаше да стане ако нямаше протести. Така че по-полека с изказванията че няма смисъл от тях, или че са манифестация и т.н. Фактите говорят друго.

 48. 48 Профил на dobrushko
  dobrushko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чистотата е за Бой...":

  Ще опитам да обясня наличието на минуси (от мен - никаква реакция, коментарът сам по себе си не заслужава и минус). Струва ми се тъпо да набърквате в едно кюпче поезията на Д. Кенаров и биографията. Това, че баща му бил депутат, ок, ама той не му е написал репортажите от Истанбул за БиБиСи, и не е лежал вместо него в затвора в Беларус. Оставете поезията на мира! А щом знаете, че Господинов му е редактор на книгите със стихове, да ги бяхте прочели тия стихове... Много са добри, доста по-добри, отколкото коментара ви за тях...

 49. 49 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Да беше правил снимки и в София а не да провокираш полицията - ако беше направил това в Истанбул едва ли щеше да ти се размине. А колкото до стиховете ти - и по-лошо словоблудство съм чел

 50. 50 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ей този всъщност е част от хората, срещу които е насочен протестът. Баща му е бивш депутат от НДСВ, а нашето момче е учило заедно с комунистическите деца в Американския колеж, където таксите са по няколко хиляди евро годишно. Сега пък е тръгнал да се прави на журналист...

 51. 51 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ab.Inferis":

  Пак ще повторя - аз просто споменах липсващи факти, затова аналогиите с хипотези, че Александър е замесен в убийството на баща си не са уместни. Ако исках да правя негативни внушения щях да припомня, че Кенаров старши бе депутат-номад и да пропусна добрата му репутация на лекар и преподавател.

  #killwhitey
 52. 52 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#48] от "dobrushko":

  Драги Добродушко, благодаря за ирелевантният и твърде емоционален коментар.

  #killwhitey
 53. 53 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#50:"kosovar"]а нашето момче е учило заедно с комунистическите деца в Американския колеж[/quote]
  ти изобщо знаеш ли какви ги плещиш? - от 10-ната, които познавам учили там, всички до един са или деца на, или вече сами са абсолютно убедени антикомунисти и почтени хора

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 54. 54 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Изключително глупава статия. Един протест побеждава, когато постигне целите си. В този смисъл мога да се съглася с автора само ако според него целта на протеста е да се разхождаме през свободното си време по жълтите павета, следвайки модерните социални тенденции.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 55. 55 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#53] от "hhhuuunnnn":

  откъде имат пари да плащат по 4 хил. евро годишно за такси тогава

 56. 56 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#54:"Master of puppets"]Изключително глупава статия. [/quote]

  изключително глупав прочит на статията.
  Протестът има няколко цели - основната - сваляне на провалилото се толкова бързо правителство и второстепенната, която всъщност май се оказва по-важната цел, макар никой в началото на протеста не се беше сетил за това - Събуждането на граджанското общество.
  Ако това правителство просто паднеше набързо, второто нямаше как да стане. Но сега гражданите показват, че протестът не е нещо като мода, като хепънинг, то си е буквално едно субъждане и осъзнаване на силата на правото да не се съгласяваш с несправедливостта, да го декларираш и отстояваш.

  ...And Justice for All
 57. 57 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#55:"kosovar"]откъде имат пари да плащат по 4 хил. евро годишно за такси тогава [/quote]

  печатат ги в Костинброд

  ...And Justice for All
 58. 58 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#56:"Ab.Inferis"]Ако това правителство просто паднеше набързо, второто нямаше как да стане.[/quote]

  Изключително глупаво изказване. По тази логика най-добрият вариант е това правителство да си изкара мандата, щото така ще се докаже, че гражданското общество може да обикаля 4 години по улиците и това е много куул.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 59. 59 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Социалното общество е обществено общество или социален социум. То е толкова социално, че е асоциално – в стремежа си да даде на всички, то взима от всички, в стремежа си да нахрани бедните, то води до обедняване на нахранените, в стремежа за социална справедливост се постига единствено несправедливост.
  http://raylight.blog.bg/technology/2009/07/21/tavtologichno-povtorenie.367593

  Истината е висша ценност
 60. 60 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Я да се повторя и тук, сякаш е по-подходящо за темата:

  Стачките имаха един ефект, който май никой не забелязва: СТАЧКИТЕ ВМЕНИХА ОТГОВОРНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА СОБСТВЕНОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ.

  Изявленията от началото на мандата на Орешарски в стил: положението е лошо, управляваме както можем да става какво ще са минало.

  Орешарски не подаде оставка и с това ангажира пълната отговорност на БСП и ДПС за резултатите от едно катастрофално управление. Орешарски вече не е парцала с който Станишев и Местан ще си избършат ръцете, а знамето, символ-веруюто на собственото им управление, което им отмаляха ръцете да държат вдигнато.

  Точно това с това стачките постигнаха ОГРОМНА победа и ние трябва да благодарим на всички хора, излезли на улицата, че защитиха демокрацията в България. Да, не за нов ред става дума, а чисто и просто да спасим демокрацията в страната ни.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK